box 2x 12" - stavba

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Mohli by ste mi poopisat zvukovo ten Seventy80? Alebo ho porovnat s niektorym repro.
Dik
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

venca.k píše:do otevrenyho boxu bych tlumeni nedaval, to je zbytecny.
Dobry postreh.....
Zvlast molitanovy "obkladovy, na zdi" - ten ma minimalni ucinek zatlumeni
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 13.10.2007 20:16, celkem upraveno 1 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

majso píše:Mohli by ste mi poopisat zvukovo ten Seventy80? Alebo ho porovnat s niektorym repro.
Dik
Zeptej se Rasta_Blasta, ten si udelal kopii Marshall 1936 a dal je tam...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
Dr. Akula
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr. Akula »

Petrpetr

Diky za odpoved, repra bych chtel menit obe, jak do komba, tak do toho boxu bych chtel dat ty V30, jinak jak v manualu, tak i na zadni strane komba u vystupu na repro je napsano min. 4Ohm load. Ale trochu se bojim, aby se to i tak nevypalilo
Dr. Akula
ESP LTD F-50, Laney TF200, Marshall Valvestate 15
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

petrpeter píše:
majso píše:Mohli by ste mi poopisat zvukovo ten Seventy80? Alebo ho porovnat s niektorym repro.
Dik
Zeptej se Rasta_Blasta, ten si udelal kopii Marshall 1936 a dal je tam...
Rasta nás dávno opustil, ten se tady už neukazuje...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Dr. Akula píše:Petrpetr

Diky za odpoved, repra bych chtel menit obe, jak do komba, tak do toho boxu bych chtel dat ty V30, jinak jak v manualu, tak i na zadni strane komba u vystupu na repro je napsano min. 4Ohm load. Ale trochu se bojim, aby se to i tak nevypalilo
No nevim, jak je to presne zapojeny u toho laney...
Jestli chces teda mermomoci jeden 1x12" box ke kombu, tak to tak udelej - okopci rozmerove Mesu Rect. 1x12, a v kombu by byla vhodna polootevrena zadni stena (3/4), aby to zespodu "tlacilo" a z vrchu to znelo pekne do prostoru (kdyz to das na sebe).
A stary repro neprodavej... az budes prechazet na lepsi aparat, ty dve V30 se ti hodi do bedny 2x12/4x12, a kombo prodas s puvodnim repro(a treba i tim prazdnym 1x12" boxem)
Ta polootevrena zadni stena bude vhodna uz i kvuli chlazeni koncovyho stupne zesaku, pokud to pojede na 4ohm (uz si nepamatuju, jestli to ma chladic jako zadni stenu nahore, nebo zespod...)...
Ono, stejne, jak das dve 12" V30, ktery maji velkou citlivost, dva repro hraji vic (vetsi plocha), tak budes hravat na nizsi volume nez jsi byl zvykly...
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

petrpeter píše:
Dobry postreh.....
Kdybych tam chtěl dát nějakej obyč molitan, tak nebudu kupovat tenhle s uhlíkových vlákem za litr. U těhle rozměrů je vytlumení nutné i u polootevřeného boxu.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
venca.k

Příspěvek od venca.k »

feki píše:
petrpeter píše:
Dobry postreh.....
Kdybych tam chtěl dát nějakej obyč molitan, tak nebudu kupovat tenhle s uhlíkových vlákem za litr. U těhle rozměrů je vytlumení nutné i u polootevřeného boxu.
Ja si proste stojim za svym nazorem. Vytlumeni je nutny hlavne u subwooferu, at uzavrenejch nebo basreflexu. Ale u otevrenyho (nebo polootevrenyho) boxu je podle me zatlumeni zbytecny, protoze jde stejne vsechen vzduch ven tak ho nema cenu tlumit. I po vzhledovy strance je to takovy divny, kdyz se divas zezadu. Ja vim, ze se zatlumujou hlavne boxy u kterejch fakt zalezi hodne na kvalite zvuku- napr hodne kvalitni domaci reprosoustavy, kinosaly, diskoteky, atd.. Ale nemyslim si, ze kytarovej box patri do tyhle kategorie- je nom jeden repŕak, kterej prenasi jenom urcitej rozsah frekvenci a neprenasi 50-20000Hz, apod.
Kdyz netlumi otevreny (a asi ani ty uzavreny)boxy ani takova znacka jako je mesa boogie, tak ty uz o tom asi musi neco vedet. Podle me zbytecne vyhozeny penize za tlumeni.
Kytara: el. Fokus strat, fokus LP , SX telecaster, akustika Johnson
Efekty: Modtone Dyno Drive, Modtone wah
Kombo: Marshall HAZE 40, Roland Microcube
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

PRIDAVAM KONECNE FOTO ZVETSENE KOPIE 2x12 z OSB"
M/B Rectifier Horizontal boxu, s min. naklady... :D
(jeste bez repro, celkovy objem zvetsen o cca 8-15litru - podle montaze repra zvenci nebo zevnitr)
Rozmery: 76 x 47,6 x 37cm (š/v/h), predni stena s repro je od kraje odsazena 2,5cm

Material a cenovy rozpocet je o par stran drive v tabulce, bedna sama o sobe vysla na cca 2000-2100,-), jeste jsem dopredu pridal hlinikovy profil z Hornbachu za 50,-, bylo to cely nejak moc cerny :), tak jsem to jen esteticky dokraslil :lol: ).
Pouzita "krokodyli" kozenka byla dost silna, ale diky tomu vzoru je na ostrych hranach nachylnejsi k odreni (jeste ze jsou tam ty velky plastovy rohy :D ), ta je dobra tak na hlavy, vypada dobre.

Obrázek

OSB desky nevypadaji samy o sobe vzhledove moc "sympaticky" (viz. odkryta predni strana jen natrena moridlem, stejne to neni videt), ale je to dobry material, rozhodne lepsi nez drevotriska, a pritom temer za stejnu cenu(ve stavebinctvi se diky pevnosti a pruznosti pouziva jako nahrada drahe preklizky).
Hranoly v rozich jsou smrk 30x30mm, vrutovany zevnitr, hrany jsou kolikovany (kratsi strany cca 7-8koliku, delsi strany cca 14koliku, a par koliku i do hranolu = dostatcne pevny, poskakal jsem si na tom a nic... :) ).
Dopredu jsem dal jeste kus smrku dolu olepeny kozenkou, jen na efekt.
Diry na repra jsem zamerne dal vys (at to nehraje uplne do noh) a at jsou co nejbliz horni zpevnene hrane (a bocnim), aby s predni stenou tak "nepumpovali" - proto i ta prilepena a zevnitr vrutovana vyztuha smrkovou fosnou 17x722mm zvenci dole.
Madla v bocnicich jsou plastovy zapustny, akorat na ruku - maly otvor v bocnici, kdybych vedel ze to nebude az tak tezky, nechal bych to stejny jako u M/B s paskovym madlem na horni strane (pri pouziti 15mm OSB bocnic a horni,dolni steny urcite). Jsou blize predni stene, aby byly zhruba v tezisti (8kg repro vepredu), kdyz se to nese...
Uvnitr je to pocmarany, pze jsem jeste uvazoval o verzi RoadKing (rozdeleno na dve polovin closed/open) a vsechno si znacil na material.
Zadni stena je pripevnena ne pomoci vrutu (hodi se, kdyz je tam dostatcne tlusty tvrdy drevo), ale pomoci normalnich metrickych sroubu se samoreznymi maticemi v hranolech zevnitr. Cely obvod zadnich hranolu je polepen plsti, aby to bylo dostatecne utesneny. Tlumeni na zadni stene zevnitr (2cm) je tam zatim na zkousku (da se sundat) kvuli tomu vetsimu objemu, aby nedochazelo k rezonancim - to jeste uvidim (uslysim :) )
Ochrana repro muze byt i plechovy grill na par vrutu pres gumovy podlozky, ale udelal jsem ram z 9mm preklizky a potahl tkaninou, ram se sroubuje zevnitr, taky do samoreznych matic (ktere jsou zapusteny v ramu zepredu), protoze ho budu asi dost casto sundavat :D (repro zevnitr/zvenci), samozrejme taky pres gumovy podlozky (kvuli vibracim a rezonancim).
Spotreboval jsem na to skoro 500g lepidla, zapelepny je vsechno, vruty, samorezny matice, atd... rohy jsou jeste i zality lepidlem, atd... Nekde jsem pouzil i polyuretanovy lepidlo, co mi doma trocha zustala (vyplnuje prostor, napeni)

Vypada to ze prvni pujdou na radu Celestion 65, pak Seventy80, G12T Hot, pak bych chtel zkusit Eminence Screaming Eagle, Private Jack, Governor, TexasHeat, a ManO´War...
Ale tak primarne je to delany pro ty levny Celestion (65W,80W), takze jsem zvedavej jak to s tim bude hrat... :lol:
PS: Cely je to pevny jak krava, ja vzdycky vsechno tak predimenzuju :lol: :lol:

Sorry tu kvalitu fotek, stary Canon (blby vyvazeni bile), a neco je foceny ve dne, neco s bleskem...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Detail "krokodyli kuze" (tri aligatori na to padli, chudaci... :lol: )
Obrázek

Plst po obvodu na utesneni (nebo guma...) zadni steny:
Obrázek

Detail plsti nalepeny obycejnou oboustranou lepici paskou (mozno i lepidlem)
Obrázek

Zalepeny samorezny matice na srouby k uchyceni zadni steny:
Obrázek

Zatim vyzkouseno pouze se starymi Eminence Legend a pri montazi repro zvenci (vetsi objem skrine) bedna "pumpuje" jak krava. Zvuk se nezahlcuje, OSB desky nejsou zvukove "mrtve" a prozatim jsem dost mile prekvapen. Uvidime jak budou hrat Celestiony a jak budou stihat v basech...
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 23.07.2008 12:16, celkem upraveno 16 x.
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

venca.k píše:
feki píše:
petrpeter píše: Dobry postreh.....
Ja si proste stojim za svym nazorem. Vytlumeni je nutny hlavne u subwooferu, at uzavrenejch nebo basreflexu. Ale u otevrenyho (nebo polootevrenyho) boxu je podle me zatlumeni zbytecny, protoze jde stejne vsechen vzduch ven tak ho nema cenu tlumit. I po vzhledovy strance je to takovy divny, kdyz se divas zezadu. Ja vim, ze se zatlumujou hlavne boxy u kterejch fakt zalezi hodne na kvalite zvuku- napr hodne kvalitni domaci reprosoustavy, kinosaly, diskoteky, atd.. Ale nemyslim si, ze kytarovej box patri do tyhle kategorie- je nom jeden repŕak, kterej prenasi jenom urcitej rozsah frekvenci a neprenasi 50-20000Hz, apod.
Kdyz netlumi otevreny (a asi ani ty uzavreny)boxy ani takova znacka jako je mesa boogie, tak ty uz o tom asi musi neco vedet. Podle me zbytecne vyhozeny penize za tlumeni.
No, jsme stejneho nazoru.... tlumeni ma smysl v uzavrenem boxu kvuli pohlceni stojateho vlneni, ale u open boxu, kde se zvuk siri i od membrany zezadu ven do prostoru a nema kde "interferovat" odrazem od sten, to podle me prinasi jen minimalni efekt (zvlast u kytar boxu)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Dr. Akula píše:Petrpetr

ted jsem koukal do service diagram TF200....
Nespalis, jsou tam psany 4ohmy, navbic v konci jsou tranzistory a jeden stoji 8,-Kc... takze i kdyby tak je to nic za opravu.... ale nespalis, kdyz i vyrobce uvadi 4ohmy... bez obav...
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Dik
nema tolik basu jako klasicky znamy V30, a je oproti nemu malinko ujeceny ve vyssich stredech - coz nevadi, celkove se dobre prosadi mezi ostatnimi nastroji ve zkusebne... zalezi na bedne, a je to za polovicni cenu... :)
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Petr:
ten reprobox vypadá moc hezky, pěkná čistá práce, na první pohled bych ho otypoval na profi výrobu :) moc nice

Jinak přepájel jsem tu 4ku a kvalita zvuku se ještě zlepšila, předtím mi hráli spodní víc než horní, teď hraje vyváženěji, alespoň mi to přijde. Díky za radu
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

:lol: :lol: :lol: :lol:

vevnitr, pocmarany a s tunou lepidla vsude kolem uz to vypada jinak :lol:
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Tak dovnitř vidět není, když hraješ :) A hlavně nepřemýšlíš nad tím vylepit stěny buď izolační vatou a nebo něčím jiným? Dost by to zvýšilo vnitřní tlak, zvuk by neutíkal zrkz stěny ... udělal jsem to kdysy dávno na kámošovo boxu z dřevotřísky a to byl pak panečku jinej tlak
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

Isachs píše:Tak dovnitř vidět není, když hraješ :) A hlavně nepřemýšlíš nad tím vylepit stěny buď izolační vatou a nebo něčím jiným? Dost by to zvýšilo vnitřní tlak, zvuk by neutíkal zrkz stěny ... udělal jsem to kdysy dávno na kámošovo boxu z dřevotřísky a to byl pak panečku jinej tlak
No steny nechci zatlumovat (u Hifi to zkonkretnuje zcitelnuje hluboky basy, u kytary nevim...), chci prave zkusit jestli ty desky OSB budou taky trochu rezonovat jako preklizka....
Vzadu to tlumeni mam sundavaci, dal jsem to tam kvuli tomu mirne zvetsenymu objemu, aby se mi treba taky neslivali basy pri pouziti repro co ma rozsah od 80-85Hz... Uvidime, budu to zkouset co to s tim zvukem udela.
Ted jsem vyhazel dost penez (investoval do kytar, atd. pochopitelne :), takze tam tento tyden strcim asi stary papiraky Eminence Legendy a uvidim.
Pak prijdou na radu ty levny Clestiony....
A asi jeste udelam druhy box 2x12, zkoseny, se stejnym objemem (malinko vyssi, kdyz bude zkoseny), zkusim 15mm OSB na steny, paskovy ucho nahoru a zada udelam mozna dvoje - polootevreny a zavreny. Stejny plastovy stohovaci rohy, aby to slo pekne na sebe a byla to takova "zajimava" 4x12 :)

Btw. dneska jsem byl pro neco v Aleximu a koukal tam na M/B a GenzBenz G-Flex 2x12 box, a nak jsem si rikal, ze to co mam doma je oproti tomu nejaka prerostla krava... :lol: :lol:
petasf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petasf »

petrpeter píše:
venca.k píše:
feki píše:
Nesouhlasím. Tlumení se dává právě z důvodu stojatýho vlnění. Box - i otevřenej se ti může rozrezonovat právě na nějaké frekvenci. Aby se to nestávalo, dělají se stěny mírně zkosené, repro né v geometrickém středu. Stěny mají liché - nedělitelné poměry stran. Vezmi si jakoukoli značkovou bednu a změř si rozměry, některé přední strany jsou zkosené apod. Interference vznikají na násobcích vlny. Rychlost zvuku (330m sec./rozměrem bedny v metrech = spočítáš si frekvenci, někdy celé sudé-liché násobky a podíly. Je to vidět, když do toho pískneš signál a měřákem si naměříš charakteristiku.
Není to pořád, vzniká to občas, na nějakém silném tónu, co se podobá sinusovce. Najednou silná špička jak blázen. Na heavy (alespoň moje nastavení Boss - MetalZone - silný basy, silný vejšky) to slyšet není.
Spektrum je "rozmáznuté" po celém rozsahu.
Ale když hraješ něco ve stylu jazz, nebo zkrátka čistej zvuk, tak to při trošku vetším vokouření zabzučí.
Stačí dát nějaké tlumení na jednu - dvě kolmé strany. Já tam mám 3 cm filc a na něm ještě vrstvu jehlánků - www.dexon.cz - položka 12 457 .

Nechci se přít, je to věc názoru. Někdo hraje tak, někdo jinak.
Příspěvek k zamyšlení, laborování a vyzkoušení. Každá bedna chce něco jiného. Zatlumit to třeba hadrem je u otevřeného boxu otázka chvilky.
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

petasf píše:Nesouhlasím. Tlumení se dává právě z důvodu stojatýho vlnění. Box - i otevřenej se ti může rozrezonovat právě na nějaké frekvenci. Aby se to nestávalo, dělají se stěny mírně zkosené, repro né v geometrickém středu. Stěny mají liché - nedělitelné poměry stran. Vezmi si jakoukoli značkovou bednu a změř si rozměry, některé přední strany jsou zkosené apod. Interference vznikají na násobcích vlny. Rychlost zvuku (330m sec./rozměrem bedny v metrech = spočítáš si frekvenci, někdy celé sudé-liché násobky a podíly. Je to vidět, když do toho pískneš signál a měřákem si naměříš charakteristiku.
Není to pořád, vzniká to občas, na nějakém silném tónu, co se podobá sinusovce. Najednou silná špička jak blázen. Na heavy (alespoň moje nastavení Boss - MetalZone - silný basy, silný vejšky) to slyšet není.
Ale když hraješ něco ve stylu jazz, nebo zkrátka čistej zvuk, tak to při trošku vetším vokouření zabzučí.
Stačí dát nějaké tlumení na jednu - dvě kolmé strany. Já tam mám 3 cm filc a na něm ještě vrstvu jehlánků - www.dexon.cz - položka 12 457 .

Nechci se přít, je to věc názoru. Někdo hraje tak, někdo jinak.
Příspěvek k zamyšlení, laborování a vyzkoušení. Každá bedna chce něco jiného. Zatlumit to třeba hadrem je u otevřeného boxu otázka chvilky.
Spravne, mas pravdu, presne o to u reprobeden jde, o potlaceni stojateho vlneni, atd... Ovsem tohle predevsim plati u hifi beden nebo resp. beden, kde chceme co nejvyrovnanejsi krivku... )a hlavne stojaty vlneni vznika v closed boxu (a nejlepe se ho zbavime zatlumenim hned primo za membranou repra uprostred skrine), i kdyz pravda, neco muze vznikat i v 1/2 nebo 3/4 open boxu, ale jinak ten akusticky tlak od zadni strany membrany utika ven z bedny dirou). A zase rezonance na Fs, a stojaty vlneni je neco jinyho... rezonance ti "rozbzuci" a zkresli uricty pasmo, stojaty vlneni ti urcity pasmo neprenese verne a jen ho vetsinou "zahuhla" (basy)... Zalezi na celkovym objemu bedny vzhledem k VaS, na vykonu repra a na pevnosti bedny odpovidajici prave tomuhle zatizeni...
Kytarovy reprobedny se prave v tomhle lisi (uz jen frekvencni charakteristikou menice) a proto se to nepouziva... - zase clovek ale musi mit dobre udelanou a dostatecne pevnou bednu... - zabzucet na nejaky frekvenci by tam urcite nic nemelo.. pokud ti tohle reseni u tvy bedny pomohlo tak je to jedine dobre, ze si na to takhle vyzral... Ja bych treba osobne spis zkusil pricku - vyztuhu mezi stenami...
Zkosene steny, nebo zkosene predni hrany u hifi (vsimnete si ze jsou na vsech hifi bednach predni hrany zaoblene nebo nejak zkosene) to se zas dela, aby vlastne predni stena s repro byla co nejuzsi, repro vyzaruje akusticky tlak ven od membrany, a ten se "rozleza" kolem - v pripade vetsi plochy kolem repro se odrazi (a interferuje) od predni desky, coz neni dobre... (jen laicky receno, vice na webu). Proto jsou vetsinou HiFi poslechovky uzky, vysoky... atd...
Staci nastudovat par odkazu na webu...

Obecne problematika reprosoustav je hodne slozita vec, a zvuk ovlivnuje spousta faktoru...
Holt u kytar je to trosku jinak, s nekterymi vecmi se trapit nemusime, naopak nektree nas trapi az moc... :) Mozna treba u tvoji bedny to zabzuceni muze byt i zpusobeno "nevhodne" zvolenym otvorem vzadu, a zvuk co leze zezadu ven proste zkresluje v urcitym, pasmu vic a "zabzuci to" treba prave z tohohle duvodu... tezko rict... taky zalezi na pomeru stran a pomeru velikosti sten, atd... to je na dlouhy tema...
Drzme se u kytar. boxu radeji uz osvedcenych a vymyselnych (dlouhodbe odzkousenych a dlouhdobe vyvjinech) typu beden a jejich konstrukcnimu reseni.... ja taky vlastne trochu experimentuju s tou svoji bednou, pze jsem ji dal vetsi objem, navic jiny material... atd. Jsem zvedavy na vysledek pri vysokym zatizeni (treba lampa 100W)... :)
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

To PP: Ahoj, hele teď jsem našel specifikaci toho mýho repro co mám v boxu:

Kód: Vybrat vše

Legend 125
Size: 12"
Power Rating: 75W RMS
Freq. Response: 80Hz-5kHz
Sensitivity: 99db
Impedance: 8 ohms
Voice Coil: 1.5" edge wound
Resonant Frequency: 48 Hz
Magnet Weight: 34 oz.

Můžeš mit o přeložit do lidského jazyka? Pokud to tedy chápu dobře, tak tohle repro hraje hlavně ve středech, takže se spíš hodí na Marshall sound. 80Hz to není moc hluboko, ale i tam mi přijde, že hraje dost i do basů a fakt tlačí. 99db je optimální citlivost, tomu rozumím...
Začínám přemýšlet o výměně za něco co bude hrát víc do basů, protože jsem si všimnul, že reprobox basy dost zkresluje... možná je to jen pocit v malé zkušebně... jinak jsem srovnával s Celestionem G12T-75 z řady classic, kterej se často používá pro zkreslenou hru v kombech a zjistil, že hodnoty jsou až na rezonanční frekvenci uplně stejné
Ta je u Legendu FS=48 a u Classicu FS=85

Co to prosímtě znamená?

Díky moc.
petasf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petasf »

petrpeter píše:
petasf píše:Nesouhlasím. Tlumení se dává právě z důvodu stojatýho vlnění. Box - i otevřenej se ti může rozrezonovat právě na nějaké frekvenci. ...
Na heavy (alespoň moje nastavení Boss - MetalZone - silný basy, silný vejšky) to slyšet není.
Spravne, mas pravdu, presne o to u reprobeden jde, o potlaceni stojateho vlneni, atd... Ovsem tohle predevsim plati u hifi beden nebo resp. beden, kde chceme co nejvyrovnanejsi krivku... )a hlavne stojaty vlneni vznika v closed boxu (a nejlepe se ho zbavime zatlumenim hned primo za membranou repra uprostred skrine),...

Kytarovy reprobedny se prave v tomhle lisi ...

Holt u kytar je to trosku jinak, ...

Drzme se u kytar. boxu radeji uz osvedcenych a vymyselnych (dlouhodbe odzkousenych a dlouhdobe vyvjinech) typu beden a jejich konstrukcnimu reseni.... ja taky vlastne trochu experimentuju s tou svoji bednou, pze jsem ji dal vetsi objem, navic jiny material... atd. Jsem zvedavy na vysledek pri vysokym zatizeni (treba lampa 100W)... :)
Nesouhlasím.
Samozřejmě je to o tom, co hraješ. Pokud hraješ metal, punk, nebo prostě hodně nakreslenej zvuk, je to fuk. Ten zvuk se roztáhne přes celé frekvenční spektrum a hotovo. Nikde to nedrnčí, nezvoní. Proto firmy, který dělají kytarové bedny, kde se předpokládá zkreslenej zvuk tohle absolutně neřeší. Ale podívej se na bedny, kde můžeš hrát i čistej zvuk.

V uzavřený akorát vzniká stojatý vlnění víc, v otevřený míň.
Ta moje bedna je hodně bytelná, konstrukcí to není. Až bude čas, nafotím to a pošlu. Rozměry jsem opráskl z jedné vyzkoušené krabice, kterou mám rád, originál stojí docela dost. Opravdu to není krychle 50x50x25cm!
Přední a zadní deska jsou maličko zkosené.
Hraju jak trošku zkreslenej (Boss OD-1) tak hodně zkreslenej zvuk (MetalZone), tak i zvuk jen s kompresorem - čistej zvuk, ostrý náběh až téměř takové to lupnutí ke kterýmu přidám trošku chorusu. Něco jako zvuk kytary Yo-Yo bandu. Je tam čitelnej každej tón a tam se to u téhle bedny projeví. Repro Celestion G60 - nenašel jsem ho ani na jejich webu, je mu 25 let a kupoval jsem ho kdysi v Tuzexu na Jungmaňáku, vyšel v přepočtu asi kolem 2000 socialistických peněz, což bylo tehdy strašná darda. Třeba je to stará Tesla a Tuzex na něj nalepil nálepku Celestion :-)
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“