Speakon vs 6.3
Pravidla fóra
Speakon vs 6.3
Ahoj, mám koupené nove reproduktory a chci se zeptat jaký je zvukový rozdíl mezi kabelem se speakonama a s kabelem s 6.3 jackama. (krom toho, že se speakonama je mastnej jak svině).
Re: Speakon vs 6.3
Řeknu to úplně jednoduše. Do speakonu strčíš daleko větší kábl (rozuměj kabel s větším průměrem/průřezem vodičů), což je pro signál, který je veden ze zesilovače do reproduktoru velmi žádoucí. Vznikají tím menší ztráty a můžeš táhnout kabel na větší vzdálenosti. Takže pokud máš možnost, rozhodně speakon.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
A taky, nemýlím-li se, má speakon konektor nějakou ochranu proti nechtěnému vytažení? (pojistku?)
Správně, ta je taky důležitá.

a spousta No name...
a spousta No name...
Aha tak díky, bohužel asiminimálně 1200 navíc nemám 
Tak napiš co jsou to za bedny, jestli je máš na live hraní, nebo do zkušebny, příp. jiné podrobnosti...
a spousta No name...
a spousta No name...
Tak speakon je především daleko spolehlivější a elektricky stabilnější.
Kabelový speakon vyměníš během pěti minut pouze se šroubovákem, jacka musiš letovat.
Speakon nezastrčíš jinam.
Co je na tom tak strašně dražšího ???
Jack samec cca 85 Kč
Speakon 2P kabel cca 85 Kč
Jack samice panel 40 Kč
Speakon 2P panel 50 Kč
Jako u všeho, lze kopuit levné napodobeniny a stejně jako u jiných napodobeni, se to pak rozbíjí a dělá ostudu.
Konektor na reprokabelu je něco, jako pneumatika u auta a na blbých gumách je větší šance zozbit si hubu...
Kabelový speakon vyměníš během pěti minut pouze se šroubovákem, jacka musiš letovat.
Speakon nezastrčíš jinam.
Co je na tom tak strašně dražšího ???
Jack samec cca 85 Kč
Speakon 2P kabel cca 85 Kč
Jack samice panel 40 Kč
Speakon 2P panel 50 Kč
Jako u všeho, lze kopuit levné napodobeniny a stejně jako u jiných napodobeni, se to pak rozbíjí a dělá ostudu.
Konektor na reprokabelu je něco, jako pneumatika u auta a na blbých gumách je větší šance zozbit si hubu...
Por moje potřeby mi bude stačit jack kabel, nicméně si to nechci dělat sám, rád bych si ho koupil. Já právě ani nevěděl že se tam dá píchnout 6.3 kabel, ten už totiž mám, takže problém vyřešen.
1) opravdu bude stacit? bude prenaset do 100W?Freedy.x píše:Por moje potřeby mi bude stačit jack kabel, nicméně si to nechci dělat sám, rád bych si ho koupil. Já právě ani nevěděl že se tam dá píchnout 6.3 kabel, ten už totiž mám, takže problém vyřešen.
2) 6,3 kabel uz mas? a je to opravdu reproduktorovy kabel? (nezamenovat s nastrojovym kabelem).
- einsteincz
- Kontaktovat uživatele:
Nehledě na to že jack může pěkně udělat zkrat. Stačí ho povytáhnout.
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player 
Ano. Znovu opakuju, jdi do speakona. A také nechápu, proč by to mělo být o tolik dražší...?
a spousta No name...
a spousta No name...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jediný jack který můžeš bezpečně použít k výkonovému kabelu, je origoš Neutrik. Myslím, že vyjde zhruba stejně draze jako speakon od stejné firmy, ale než ten drát do něj dostaneš, tak se zapotíš. Kup si nejaký low end a za pár týdnů si tu pobreč, jak sis opékal buřty na hořícím zesilovači.Freedy.x píše:Ahoj, mám koupené nove reproduktory a chci se zeptat jaký je zvukový rozdíl mezi kabelem se speakonama a s kabelem s 6.3 jackama. (krom toho, že se speakonama je mastnej jak svině).
No, Neutrik jacka pro repra nedělá, protože ví, že to stojí za prd.
REAN se prodává kolem 30 Kč a stojí taky za prd.
Je to marný, je to marný, je to marný
Je to marný, je to marný, je to marný
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Neutrik jack NP2X u kabelu 2 X 2,5 mm mezi baskytarovou hlavou a boxem ( 150 W ) po dvanácti letech používání bez jediného problému.
Zkus tohle vysvětlit několika milionům kytaristů a dalších muzikantů v širém světě, kteří těmito konektory na drátě mají propojenou svou sestavu hlava + box. Běžná praxe prověřená několika desetiletími používání.pavel2 píše:No, Neutrik jacka pro repra nedělá, protože ví, že to stojí za prd.
Jo, NP je nezmar, ale není primárně určený pro výkonové aplikace, i když se zde používá.
2x 2,5 snad, ale 2x 4mm je utopie
U nástrojů, ať si muzikanti dávaj třeba jehlice od babičky, to je jejich problém a potom i ostuda.
Jako já na tom rozhodně neprodělávám, ročně pár jackových maminek na hlavách a boxech povyměňuju, takže si nestěžuju...
Ale ze stejných důvodů si jacky na PA nedám.
Speakon je vymyšlenej na připojování PA, problémy na rozdíl od jacků negeneruje a je taky levnější.
Jestli se někomu rozpadává, tak buď nakoupil šmejdy a nebo se k tomu chová, s odpuštěním, jako prase.
U nástrojů, ať si muzikanti dávaj třeba jehlice od babičky, to je jejich problém a potom i ostuda.
Jako já na tom rozhodně neprodělávám, ročně pár jackových maminek na hlavách a boxech povyměňuju, takže si nestěžuju...
Speakon je vymyšlenej na připojování PA, problémy na rozdíl od jacků negeneruje a je taky levnější.
Jestli se někomu rozpadává, tak buď nakoupil šmejdy a nebo se k tomu chová, s odpuštěním, jako prase.
Doporučil bys tedy vyměnit kabel propojující hlavu s boxem na speakon? Nemáš nějakej fotonávod jak to jednoduše zvládnout doma? Bude tam znatelnej rozdíl?pavel2 píše:Jo, NP je nezmar, ale není primárně určený pro výkonové aplikace, i když se zde používá.
Nejvíc práce bývá s napasováním Speakon do panelu u hlavy - je nutné zvětšit otvor na 24 mm.
Připojit se může jak fastonama, tak letováním.
Ostatní je jednoduché.
Panelový NL4MP stojí pod 50,- Kč
http://www.neutrik.com/zoolu-website/me ... wing+NL4MP
Připojit kabelový Speakon je úplně jednoduché - nejlepší je koupit dutinky: http://www.technikelektro.cz/zbozi/duti ... modra.html
do ní zastrčíš vodič, vložíš do koncovky, ze které jsi před tím vyndal původní dutinku a celkem na fest zatáhneš - v žádném případě neletovat !
Účelem je něco jako řízená deformace, což zajistí malé přechodové odpory a slušnou mechanickou stabilitu.
http://www.volny.cz/pas/IMG_20111127_142254.jpg
Znatelný rozdíl bude v tom, že nebude vypadávat zvuk, vyhneš se zkratům a podobným radostem.
Navíc speakon - speakon kabel má každý (normální) zvukař náhradní, takže nebývá problém se zapůjčením, nikde se nic neletuje, ani neulamuje...
Připojit se může jak fastonama, tak letováním.
Ostatní je jednoduché.
Panelový NL4MP stojí pod 50,- Kč
http://www.neutrik.com/zoolu-website/me ... wing+NL4MP
Připojit kabelový Speakon je úplně jednoduché - nejlepší je koupit dutinky: http://www.technikelektro.cz/zbozi/duti ... modra.html
do ní zastrčíš vodič, vložíš do koncovky, ze které jsi před tím vyndal původní dutinku a celkem na fest zatáhneš - v žádném případě neletovat !
Účelem je něco jako řízená deformace, což zajistí malé přechodové odpory a slušnou mechanickou stabilitu.
http://www.volny.cz/pas/IMG_20111127_142254.jpg
Znatelný rozdíl bude v tom, že nebude vypadávat zvuk, vyhneš se zkratům a podobným radostem.
Navíc speakon - speakon kabel má každý (normální) zvukař náhradní, takže nebývá problém se zapůjčením, nikde se nic neletuje, ani neulamuje...