Řešení nešvarů starých akustik

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Paris
Rádce

Re: Řešení nešvarů staré akustiky

Příspěvek od Paris »

lepit se to trochu da. +- jak rikal Kuba. taky uz sem tuhle kytaru lepil, dokonce i rozslapnutou hlavu (akorat sem to nedaval do sveraku, ale stahnul to svorkama).

s krkem je to horsi ... tedy jeho ohnutim. bez sundavani krku z kytary, muzes zkusit zhruba to, co sem zkousel nedavno na krku ze strata (ten byl sice na druhou stranu (a sundaval sem ho), ale trochu podobne by to byt mohlo): porid si nejakou fosnu, co se neprohne (nebo o hodne min, nez krk), kytaru na ni poloz hmatnikem ... pod prvnim a poslednim prazcem ji podloz nejakejma spalikama a krk s fosnou stahni svorkou na prislusnem miste - tam, kde se ti zda, ze to potrebuje rovnat (svorku na krku podloz spalikem (nejlip trochu vytvarovanym) a hadrem, at si do nej nevymacknes otisk ty svorky) ..... pak si vezmi (pujc) horkovzdusnou pistoli a hodne ten krk nahrivej (bacha at ho nepripalis, a dobry by to bylo necim jakoby priklopit, at ti to teplo zustava v tom prostoru krku a zaroven neohrivas telo kytary) .... kdyz bude ten krk nahratej, trochu pritahuj svorku, pak zas nahrat a znova pritahnout .. a tak dokola .... nakonec to nech zchladnout zasvorkovany. strudeny se bude vracet (pekne to praska mimochodem, kdyz to povolujes), takze nahraty to prohnuti malinko prezen oproti idealnimu stavu.
vysledek je samozrejme nejisty (me to zatim pomohlo, ale budu to muset prilezitostne zopakovat, jeste kus to chce), ale kdyz uz je to stejne v pr*, tak se asi neda nic vaznyho zkazit....
tomikhruz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomikhruz »

No počítal jsem s tim že to nebude snadná oprava ale za 100kc to je směšný :D. Děkuju moc za tip s tou svorkou to by mohlo fungovat, jen si pujčim od souseda horkovzdušnou pistoli. Jinak mám na co hrát tohle byl takovej hec. Ten dohmat byl místama víc než centimetr ( možná dva :D )
tomikhruz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomikhruz »

Jenom tak pro zajímavost takhle vypadá.
Přílohy
P1050876malá.jpg
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tomikhruz píše:jen si pujčim od souseda horkovzdušnou pistoli.
ja jen pro jistotu zopakuju, abys daval pozor na to, abys nespalil lak ... teplotu to chce pomerne vysokou ... a puchyrky naskacou, ani se nenadejes (kdyz se stane trochu, tak se to pak da zabrousit, ale hodne opatrnosti to chce pri nahrivani).
tomikhruz píše:Jenom tak pro zajímavost takhle vypadá.
ja ji (nebo podobnou) mam taky (ted nekde ve sklepe), neni to spatny nastroj ... kluk s tim absolvoval v pohode prvni rok lidusky, nez odesla deska...
tomikhruz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomikhruz »

Paris píše:
tomikhruz píše:jen si pujčim od souseda horkovzdušnou pistoli.
ja jen pro jistotu zopakuju, abys daval pozor na to, abys nespalil lak ... teplotu to chce pomerne vysokou ... a puchyrky naskacou, ani se nenadejes (kdyz se stane trochu, tak se to pak da zabrousit, ale hodne opatrnosti to chce pri nahrivani).
No taky na to můžu vzít fén, tim se nestane, že spálim lak. :D
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

:) (fen je malo. moc nizka teplota...)
tomikhruz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomikhruz »

Ještě jedna věc, jak jsem říkal, že s kobylkou problém nebude, ono s ní prolbém neí jenom nevim jak ji z toho bezpečně sundat abych ji mohl znovu a lépe přilepit. jedna část je sice odlepená ale ten zbytek pujde špatně, a nepřijde mi dobrej nápad dělat to ředidlem, protože to musí zničit i ten lak kolem. Byl by dobrý nápad to taky nahřát? Odlamovat to nasucho mi přijde uplná blbost.
Přílohy
P1050887.JPG
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tohle nevim. ale mozna by nebylo nutne to uplne odlepovat....
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Mně také nepřijde že by bylo potřeba to odlepovat, pokud je deska aspoň trochu rovná. Na lepení kobylek se používají dlouhé svěrky, většinou si je kytaráři vyrábějí sami z odřezků jako prodloužení obyčejných svěrek.
tomikhruz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomikhruz »

Ahoj, takže "rekonstrukce" dokončena. Kobylka přilepená a krk je rovnej jako prkno :) všem moc děkuju za rady už jenom natáhnout struny a čekat jestli to vydrží. Jen tak pro zajímavost struny mě stály 3x víc než kytara :D Ten krk stačil nahřát tim fénem, myslim že horkej byl dost, až ten krk byl úplně pálil a aspoň jsem nespálil lak, a krásně to povolilo.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

dik za info. kdybys to (s tim krkem a teplem) jeste trochu rozepsal, nezlobili bysme se (v tomhle smeru je zajimava kazda zkusenost).

ps.: a fen, fen to prezil? ;)
tomikhruz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomikhruz »

Paris píše:dik za info. kdybys to (s tim krkem a teplem) jeste trochu rozepsal, nezlobili bysme se (v tomhle smeru je zajimava kazda zkusenost).

ps.: a fen, fen to prezil? ;)
No já nevim jak to maj jiný fény s teplotou, tohle je nějakej normální za pár stovek (ale tohle přežil). Když se dá na největší teplotu a výkon tak to docela pálí, ale to teplo se s vzdáleností rychle zrácí takže ten krk jsem nahříval ze vzdálenosti max 5 cm, aby to mělo nějakej efekt. Celkově jsem to mohl nahřívat tak 20 minut, a vždycky jsem po chvíli odtáhl ty sklíčidla. Docela jsem se divil, že přes to jak hodně byl ten krk horkej, tak ten lak nedělal bublinky nic. Pak jsem na to kouknul a vypadalo to že jsem to skoro ohnul obráceně, tak jsem přestal nahřávat a uvolnil sklíčidla, a ono se to krásně vrátilo do úplný roviny. Myslím, že z výroby nebyl tak rovný.
Tak už jsem na tu kytaru i poprvý hrál, a konečně má použitelnej dohmat, myslim že mi chvíli vydrží. Dobudoucna možná snížim dohmat, že zbrousim kobylku ale to bude asi vše.
Horča

Příspěvek od Horča »

Zdravím,
Poněvadž jsem ještě nikdy kytaru neopravoval a někde se začít musí, prosím o radu...
Mám španělku Cremona Luby, odlepila se mi kobylka a asi bude třeba vyměnit nulťák.. Krk se mi zdá být ok..
Kobylka - Vyčetl jsem z předchozích příspěvků, že pokud není vyboulené čelo, nemusím kobylku odlepovat. Jak a čím ji slepit, když nedisponuji svorkami??
2. Nultý pražec lze zakoupit nebo si ho musím ubastlit doma?? Jak na odlepení a čím přilepit??
Omlouvám se neznalost, ale jsem úplný dřevo, takže strpení prosím :D
Fotky tu: http://igno-rant.rajce.idnes.cz/Kytara/
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

1) pokud nemas svorku, pujde to dost tezko. zkus kobylku podlozit necim zevnitr kytary (proste neco nacpat dovnitr. mozna bude tezsi najit neco, co projde otvorem a bude dostatecne pevne na podlozeni (zkus treba malou knihu (neco jako kapesni slovnik) a nebo hrnicek a neco na podlozeni. nebo proste neco takoveho...), nez si sehnat a upravit svorku. a ted nevim jak tam vychazi zebrovani, tuhle kytaru nemam tady) a pritlacit zvenku. opatrne na predni i zadni desku (chce to vycpat tak, aby se to prohybalo jen minimalne. deska praskne ani se nenadejes...), ale jit by to mohlo...

2) nulty prazec koupis. myslim, ze je velikosti 7/8 (ale nevim to jiste, kupoval sem ho asi 3x, nez sem trefil ten pravej...)
Naposledy upravil(a) Paris dne 24.07.2011 19:52, celkem upraveno 1 x.
Horča

Příspěvek od Horča »

Paris, Díky za radu pokusím se... Čím to tedy lepit?? Herkulesem?? A jak odlepit nulták, opatrně nahřát??
Jo na kytaře jsem měl kovovky.. Je dobrý je tam pak hodit nazpět??
Naposledy upravil(a) Horča dne 24.07.2011 19:54, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

herkules, nebo jakekoliv solidni disperzni lepidlo (ja lepil rozslapnuty krk a hlavu lepidlem na podlahy).

a nulty prazec pujde vyklepnout, nahrivat netreba.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Velmi podobnou španělku od Cremony tu mám a má standardní rozteč strun, 4/4, tzn. zhruba 43mm mezi éčky, šířka hmatníku 50mm.

Vyklepnout znamená přes nějakou tyčku s tupým koncem (ačkoli s trochou šikovnosti v nouzi stačí i šroubovák) klepnout lehkým kladívkem, ne mydlit velkým kladivem přímo do kytary. Jde o to, aby odskočil od lepidla, které ho drží na místě, ale nepoškodilo se nic dalšího. Proto je také lepší ho lepit disperzí, snadno se pak mění až se zase prodře.

Žebrování je u spousty cremoňáckých španělek jen příčné, v tom by snad problém neměl být; zadní desky jsou ale občas bez žeber, lisované do tvaru ve formě - pokud budeš dávat něco mezi přední a zadní desku a stlačovat celou kytaru velkou svěrkou nebo závažím, není od věci aspoň poklepem kontrolovat, zda je vše na svém místě a nemůže se při zazížení hnout. Snadno se tomu ublíží.
Horča

Re: Řešení nešvarů starých akustik

Příspěvek od Horča »

Tak, rekonstrukce je na samém počátku a již jsou problémy... Za úspěch lze považovat snad jen to, že jsem úspěšně "naistaloval" do těla kytary jakousi výstuhu, bránící prohnutí(strejda Merkur a dva obaly od kazet do rádia to vyřešili :D ), a tak jsem kobylku zkoušel zalepit... Potřeboval bych vědět jak moc to mám zatížit(dva velké archy Světa motorů nepomohly)... Svorku nemám, takže návrhy?? Sedat si na to asi nemám co?? :mrgreen: (i s postelí mám nějakejch 65kilo)... Díky za odpovědi...
woro90-1

Re: Řešení nešvarů starých akustik

Příspěvek od woro90-1 »

Sedat na to není dobrý nápad, protože potřebuješ mít pár hodin pod rovnoměrným tlakem. A ta konstrukce z Merkur a obalů od kazet podle mě není na takovéto lepení dost pevná. Dřevěný špalík a velká krabice plná knih to snad vyřeší.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“