Kvalitní výživa hmatníku
Pravidla fóra
Kvalitní výživa hmatníku
Zdravím,
tak jsem si řekl, že by nebylo od věci něčím kvalitním napustit hmatník u své Richky pro výživu a částečně i konzervaci dřeva a tím myslím kvalitní. Idea byla mnohými doporučovaný citrónový olej nebo přípravky výrobců kytarové kosmetiky.
Celkem snadné, ne? Také jsem si říkal, šáhnu po něčem a bude klid. Dost jsem byl překvapený názory některých zkušených hudebníků na zahraničních fórech. Většina doporučovala FRET DOCTOR (http://www.beafifer.com/boredoctor.htm), který by se dal objednat z USA do Čech.
K ostatním přípravkům jsem začal být poněkud skeptický, viz link, kvůli složení, ať už se jedná o minerální oleje (které tvoří velkou složku produktů- koukal jsem na Big Bends), a které se prý nedostanou hluboko do dřeva, ale zůstanou jen na povrchu a prakticky se to dřevo stále vysušuje. Jiné produkty obsahují příměsy vosků, silikonu, nebo jiných hnusů. Některé jiné oleje časem jedovatí. Když už jsem nakousnul oleje, tak často prodávaný citronový olej má v sobě onoho oleje malé procento a většinu tvoří další minerální oleje.
Zatím jsem používal na udržbu kytary jen čistič hmatníku a pražců Dunlop 01 a na struny a zadní část krku Kyser a GHS Fast Fret.
Nejlepším kandidátem je tak pro mně Fret Doctor. Koukal jsem případně i na onen onen Big Bends Fret Board Juice či Erine ball Fretboard Conditioner.
Budu rád, když se podělíte o vlastní zkušenosti nebo postřehy. Podobné fórum jsem tu nenašel. V případě, že tu něco stejného je, předem se omlouvám. Díky.
tak jsem si řekl, že by nebylo od věci něčím kvalitním napustit hmatník u své Richky pro výživu a částečně i konzervaci dřeva a tím myslím kvalitní. Idea byla mnohými doporučovaný citrónový olej nebo přípravky výrobců kytarové kosmetiky.
Celkem snadné, ne? Také jsem si říkal, šáhnu po něčem a bude klid. Dost jsem byl překvapený názory některých zkušených hudebníků na zahraničních fórech. Většina doporučovala FRET DOCTOR (http://www.beafifer.com/boredoctor.htm), který by se dal objednat z USA do Čech.
K ostatním přípravkům jsem začal být poněkud skeptický, viz link, kvůli složení, ať už se jedná o minerální oleje (které tvoří velkou složku produktů- koukal jsem na Big Bends), a které se prý nedostanou hluboko do dřeva, ale zůstanou jen na povrchu a prakticky se to dřevo stále vysušuje. Jiné produkty obsahují příměsy vosků, silikonu, nebo jiných hnusů. Některé jiné oleje časem jedovatí. Když už jsem nakousnul oleje, tak často prodávaný citronový olej má v sobě onoho oleje malé procento a většinu tvoří další minerální oleje.
Zatím jsem používal na udržbu kytary jen čistič hmatníku a pražců Dunlop 01 a na struny a zadní část krku Kyser a GHS Fast Fret.
Nejlepším kandidátem je tak pro mně Fret Doctor. Koukal jsem případně i na onen onen Big Bends Fret Board Juice či Erine ball Fretboard Conditioner.
Budu rád, když se podělíte o vlastní zkušenosti nebo postřehy. Podobné fórum jsem tu nenašel. V případě, že tu něco stejného je, předem se omlouvám. Díky.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
Re: Kvalitní výživa hmatníku
Jak se to říká? *BUMP*?
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Já mám Big Bends Fret Board Juice, namatlal jsem tím hmatník, nechal to přes noc, druhý den poctivě setřel všechno co tam zůstalo a od té doby má hmatník krásnou tmavou barvu a i lépe klouže.
Taylor doporučuje lněný olej a myslím, že zrovna Tayloru by se dalo věřit 
- ...EDGE...
Ja pouzivam Dunlop 65 pripravek na cisteni strun, a vyjimecne olivovy olej.
-
woro90-1
A pivo....EDGE... píše:Ja pouzivam Dunlop 65 pripravek na cisteni strun, a vyjimecne olivovy olej.
Já používám Dunlop 65 přípravek na čištění strun. A pivo.
- ...EDGE...
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
zrovna to na struny na hmatník moc dobré nebude.
Já používám Lemon Oil od Dunlopu a jsem spokojený.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
A tím lněným olejem napustit až po vyčištění co? Když čistím dunlopem 01 (nebo často doporučovanou jarovou vodou), hmatník mi pak vždycky strašně vybledne a do původní barvy se vrátí až s hraním a potem
Tak asi zkusím sehnat ten lňený olej a po vyčištění napustit, pak dám vědět.
-
Teorge
Já taky, teda zatím jsem ho dával jen na eben a ten se krásně napustil.Smrťokvítek píše:zrovna to na struny na hmatník moc dobré nebude.![]()
-
woro90-1
Určitě napustit až po vyčištění. Nebo snad, když jdeš na zahradu, se oblékáš do tepláků a skafandrokošile až poté, co se vyválíš v záhoně?Latam píše:A tím lněným olejem napustit až po vyčištění co? Když čistím dunlopem 01 (nebo často doporučovanou jarovou vodou), hmatník mi pak vždycky strašně vybledne a do původní barvy se vrátí až s hraním a potemTak asi zkusím sehnat ten lňený olej a po vyčištění napustit, pak dám vědět.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Yes, ke kytaře ještě kufr se šmínkama
Leštítko na přažce, leštítko na struny, leštíko na fošnu, leštítko na kulík, leštítko na krk - ze zádu a zepřédu
leštítko na trsátko, ladičku na ladičku, rovnák na vohejbák...UF
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
-
woro90-1
Jo, nějak tak jsem si připadal, když jsem poprvé viděl ten název. A za chvíli budeme "vyživovat" i polyesterový lak. Mimochodem všechno, co jsi napsal, s výjimkou leštítka na trsátko, ladičky na ladičku a rovnáku na vohejbák, Dunlop vyrábí a úspěšně prodává těm, kteří pohrdají substancí tak mojoprostou jako je jarová voda a nástrojem tak nehudebním jako je polovina starých trenek. Samozřejmě za dost vtipné ceny, které překonávají snad jen Big Bends. Mimochodem Big Bends Fretboard Juice je v podstatě to samé co olej na měniče žesťů - nebýt to v malé lahvičce a určené muzikantům, stálo by to podstatně méně, je to obyčejné řídké mazivo. Takže olej na šicí stroje by asi také šel, ačkoli ten, co jsem viděl, je trochu moc hustý a není úplně čirý.
Mimochodem jak vědí malíři a restaurátoři, lněný olej je vysychavý olej, nevsakuje se do velké hloubky a tvoří na povrchu tenkou tvrdou vrstvu, a časem černá. Zase stačí dvě vrstvy (jedno napuštění hned a jedno po příštím čištění) a nějakou dobu účinně chrání povrch jako lak. Minerální olej se prostě vsákne do dřeva a odpuzuje vodu, ale snadno se vymyje.
Mimochodem jak vědí malíři a restaurátoři, lněný olej je vysychavý olej, nevsakuje se do velké hloubky a tvoří na povrchu tenkou tvrdou vrstvu, a časem černá. Zase stačí dvě vrstvy (jedno napuštění hned a jedno po příštím čištění) a nějakou dobu účinně chrání povrch jako lak. Minerální olej se prostě vsákne do dřeva a odpuzuje vodu, ale snadno se vymyje.
Lněný olej prosím bez strun, a dobře utřít. Je to vážně lepidlo vysychavé, struny to ohluší.
Potřeboval bych nějakej přípravek, co ochrání hmatník, vyčistí ho a dá mu lepší barvu (od dvanáctého pražce mi přijde suší než u kobylky - ve výškách moc nehraju). tekže chápu dobře že si mám koupit třeba ten dunlop 65 a potom ještě až to uschne napatlat lněný olej?
Pardón za blbou otázku, ale znáte to: ,,radši se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život."
Edit: a co tohle, zkoušel to někdo? http://kytary.cz/planet-waves-hlubokoci ... /HN082346/
Pardón za blbou otázku, ale znáte to: ,,radši se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život."
Edit: a co tohle, zkoušel to někdo? http://kytary.cz/planet-waves-hlubokoci ... /HN082346/
- ...EDGE...
Ja osobne to delam tak, ze ho nejdriv vydrhnu (kartacek plus jarova voda) a pak necim namatlam aby neschnul (Dunlop 65, olivovy, lneny ci jakykoliv olej mas po ruce).
Ahoj, chtěl bych na hmatník vyzkoušet tento olej z Ikea http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00046786/. Mohlo by to být to samé, co se nabízí tady: http://kytary.cz/big-bends-fret-board-j ... rettyPhoto. Cena jednoznačně výhodnější.
Co vy na to?
Co vy na to?
Nebál bych se toho. Dost možná to bude opravdu totéž, jen v jiném balení a s jinou cenou.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Čistý minerální olej, klidně. Někdo tě bude kamenovat, já ti to odsouhlasím a taky si jeden koupím. Od Ikea je to 20x levnější, to beru.
Používám lněný olej, diavu, čistič smrdící jako WD40, skoro cokoli. Jen prosím ne sádlo, máslo ani jedlý slunečnicový, olivový, řepkový olej. Pro milovníky umělého relicu snad jen vyjetý olej z nafťáku, na javorovém hmatníku to bude ono
.
Používám lněný olej, diavu, čistič smrdící jako WD40, skoro cokoli. Jen prosím ne sádlo, máslo ani jedlý slunečnicový, olivový, řepkový olej. Pro milovníky umělého relicu snad jen vyjetý olej z nafťáku, na javorovém hmatníku to bude ono
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
DIAVA forever !
(ani kytara z roku 1994 si nestezuje a to nepoznala nikdy zadnou specialitu od Dunlopa a pod., ale mam jen palisandrovy hmatniky, javor zadnej)
(ani kytara z roku 1994 si nestezuje a to nepoznala nikdy zadnou specialitu od Dunlopa a pod., ale mam jen palisandrovy hmatniky, javor zadnej)
Hraju výhradně na šrot.