Zajímalo by mě, jak člověk se, do které tóniny přísluší ty "extra" akordy, který maj připonu maj, sus, dim nebo prostě jen číselný označení jako A7/5+. Vím, jak poznat, kam patří durový a molový akordy, ale chtěl bych využít i ty méňe obvyklý, ale v některých případech k tomu potřebuju znát tóninu, do které daný akordy patří (např.když se snažím napasovat akordy na nějakou melodii....) Nevíte někdo?
jak se pozná, do jaké tóniny patří akordy jako třeba Cmaj7?
Pravidla fóra
jak se pozná, do jaké tóniny patří akordy jako třeba Cmaj7?
Ahoj.
Zajímalo by mě, jak člověk se, do které tóniny přísluší ty "extra" akordy, který maj připonu maj, sus, dim nebo prostě jen číselný označení jako A7/5+. Vím, jak poznat, kam patří durový a molový akordy, ale chtěl bych využít i ty méňe obvyklý, ale v některých případech k tomu potřebuju znát tóninu, do které daný akordy patří (např.když se snažím napasovat akordy na nějakou melodii....) Nevíte někdo?

- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A7/5+ je furt pouze obdobou Adur... Tudíž bude patřit do stejných tonin, kam patří Adur. Ty různý 7, 5, 9, add, sus atp. slouží jenom k obzvláštnění akordu a k tomu, aby se právě vytvořilo nějaký napětí... A pokud ti díky nějaký týhle "úpravě" akordu z něj zmizí tercie, tak už ani nepoznáš, jestli je moll nebo dur, a tak ho můžeš hrát v jakýkoli tonině, ve které je ton odpovídající základnímu tonu akordu...
Nebo aspon si myslím, že takto by to mělo být, doufám, že nekecám.,..
Nebo aspon si myslím, že takto by to mělo být, doufám, že nekecám.,..
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No tak kdž je to A7/+5 tak je pořád A ne? Ale nevím, u kytary jsem se nedostal tak daleko a ktěmto zvrhlým akordům..na toto by znala rčitě odpověd jana...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
dík moc
už je mi všechno zas o kapku jasnější.ještě doufám,že mi sem napíše ta janča, když toho tolik ví,ať mám co se týče teorie toho všecko v cajku:)) já sem se taky nedostal k akordům typu A7/+5, ale právě prooto, že bych je chtěl taky využít, se na to ptám. Abych věděl, jaký všechny akordy můžu použít a nemusel vybítrat z tak šílenýho kvanta...víš co. každopádně dík Vám moc.moc jste mi pomohli
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
No když bys to bral úplně tak, jak by to mělo být. Tak správně musí každý akordický tón patřit do dané tóniny. To znamená, že například u Cmaj jsou to tóny - C,E,G,H. Ty jsou například v tónině Cdur. Ale taky Gdur a podobně.... To samý se sus akordama. Sus znamená, že nahradíš nějaký tón v akordu (většinou tercii). Takže třeba asus4 je A, D, E. No tak si zase najdeš tóninu, ve které najdeš tyhle tóny. Snad je to docela jasně napsané.