Ještě dovětek. Ten postup s Dm nemam odzkoušen. Ale na sekvenci C C/H C/A G7
je odzkoušený postup hrát akordy C Cmaj7 C6 G7. A když se doprovázíš sám na ukulele, tak s tím uděláš stejnou parádu jako kdyby ti tóny za lomítkem hrála basa.
Neuděláš, zní to docela jinak - je dobré cítit rozdíl mezi linkou basovou a melodickou.
Se sterilním prostředím pobavils.
Když už jsme u té sterility: "dm/C jsem nezkoušel", tak zrovna akord dm/C lze na "c" laděném ukulele zahrát zcela bez problémů, neboť struna c (třetí) je v tomto ladění tónem nejhlubším.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Atkins píše:Neuděláš, zní to docela jinak - je dobré cítit rozdíl mezi linkou basovou a melodickou.
Se sterilním prostředím pobavils.
Když už jsme u té sterility: "dm/C jsem nezkoušel", tak zrovna akord dm/C lze na "c" laděném ukulele zahrát zcela bez problémů, neboť struna c (třetí) je v tomto ladění tónem nejhlubším.
Ale uděláš s tím parádu Zkus si to zahrát na ukulele.
Jsem rad, že jsem „sterilním prostředím“ pobavil. Ještě se zkus nedívat na ukulele jako na malou kytaru, které schází dvě struny. Ale jako na samostatný nastroj a vycházet z jeho vlastností. Jinak se například při hře Plihala na ukulele dost ochudíš. To bylo hned první jméno, který mě napadlo při lomených akordech.
Jinak to vypadá, že se asi neshodném.
Ještě se zkus nedívat na ukulele jako na malou kytaru, které schází dvě struny.
Muhehe a k tomuto zjištění jsi přišel jak?
Dále bych už to nepitval, každý máme svůj náhled na věc, např. nebudu hrát Plíhala na ukulele, jsou-li to věci aranžersky veskrze kytarové právě propracovanou basovou linkou atd.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Atkins píše: nebudu hrát Plíhala na ukulele, jsou-li to věci aranžersky veskrze kytarové právě propracovanou basovou linkou atd.
Když něco je aranžérsky propracováno. To neznamená, že se to aranžérsky nemůže přepracovat. Vždyť na tom je postaveno dělání klavírních výtahu z oper, muzikálu apd. Proti tomu je předělání partu kytary do ukulele jednoduchá věc Dál už nemá cenu psát, míjíme se.
Ale je to divné. Tohle ukulele jsem našla na oficiálních stránkách Greg Bennett - http://www.gregbennettguitars.com/uk50.html a tam je napsané, že je koncertní. Na Organservisu zas píšou, že je sopránové. No to jsem z toho jelen.
Asi se jich zkusím poptat. A taky jsem to zkoušela hledat na YouTubu, abych věděla, jak to vlastně hraje. No musím říct, že pohodička za ty prachy.
Podle Organservisu je to sopránová velikost, koncertní ladění, což zní dost divně. Důležité ale je, že menzuru uvádí 385 mm což odpovídá koncertnímu ukulele. To se shoduje s důvěryhodnějšími oficiálními stránkami. I ten zvuk odpovídá. Sopránové bývají víc "drnčivější."
Když ho srovnám s "etalonem" levných ukulele Lanikai, v tomto případě Lanikai LuU21C. Tak za tu cenu myslím není co řešit. Nehledě na to, že koncertní ukulele u nás je už tak dost velký zázrak.
bidik píše:Podle Organservisu je to sopránová velikost, koncertní ladění, což zní dost divně. Důležité ale je, že menzuru uvádí 385 mm což odpovídá koncertnímu ukulele. To se shoduje s důvěryhodnějšími oficiálními stránkami. I ten zvuk odpovídá. Sopránové bývají víc "drnčivější."
Když ho srovnám s "etalonem" levných ukulele Lanikai, v tomto případě Lanikai LuU21C. Tak za tu cenu myslím není co řešit. Nehledě na to, že koncertní ukulele u nás je už tak dost velký zázrak.
Může to být třeba supersoprán - sopránové tělo a koncertní menzura.
bidik píše:Podle Organservisu je to sopránová velikost, koncertní ladění, což zní dost divně. Důležité ale je, že menzuru uvádí 385 mm což odpovídá koncertnímu ukulele. To se shoduje s důvěryhodnějšími oficiálními stránkami. I ten zvuk odpovídá. Sopránové bývají víc "drnčivější."
Může to být třeba supersoprán - sopránové tělo a koncertní menzura.
bidik píše:to kiki2: Píšou koncertní ladění. Existuje nějaké specifické ladění pro koncertní ukulele?
Je stejné jako ladění sopránu. "C" nebo "D" (případně řídce "Es"), tedy 4 vrchní struny na kytaře v 5 resp. v 7 poli a nejnižší struna naladěna o oktávu výše.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C! Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Pokud vím spíš spodní čtyři. Ale o to nejde. Takže samostatné koncertní ladění není, tudíž píšou nesmysl. Kdyby popisovali, jak píšeš, supersoprán, mají to stejně napsané špatně. V tom případě by museli napsat sopránová velikost, koncertní menzura. Alespoň já to tak chápu.
bidik píše:Pokud vím spíš spodní čtyři. Ale o to nejde. Takže samostatné koncertní ladění není, tudíž píšou nesmysl. Kdyby popisovali, jak píšeš, supersoprán, mají to stejně napsané špatně. V tom případě by museli napsat sopránová velikost, koncertní menzura. Alespoň já to tak chápu.
Takhle to nazývají. Za to já nemohu. Nejde o ladění, ale o poměr těla a o menzuru a tedy malé tělo a delší krk.
Jestli se podíváš na ten odkaz, tak tam je také super-koncert a super tenor. Je to snad jasné, ne?
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C! Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
kiki2 píše:tedy 4 vrchní struny na kytaře v 5 resp. v 7 poli.
bidik píše:Pokud vím spíš spodní čtyři.
Bidiku. Oba mate pravdu. Kiki2 to myslí to vrchní ve smyslu výšky tonu, proto vrchní struny. A ty to myslíš ve smyslu, když kytaru držíš na koleně a díváš se na ní z vrchu, proto spodní. Ve výsledku oba mluvíte o strunách na kytaře d-g-h-e