Neodym nebo klasika?

Baskytarová aparatura ...
Odpovědět
armi
last.fm: http://www.last.fm/user/Armanos
Kontaktovat uživatele:

Neodym nebo klasika?

Příspěvek od armi »

Přemýšlím o novém 1*15 boxu, cenově nejlépe si vede Hocke, takže bych bral box nejspíš od něj, ale mám jedno dilema... Brát neodym nebo klasiku?
1. You never get something for nothing.
2. You never get more than you pay for, and you usually get less.
3. Perfection is unattainable.
xergic
Kontaktovat uživatele:

Re: Neodym nebo klasika?

Příspěvek od xergic »

Neodymy jsou lehké, konrétně u Hockeho to dělá skoro 15 kg a to je fakt dost. Zvukově tam možná nějaký drobný rozdíl bude, ale řekl bych, že úplně zanedbatelný. Kdybych si mohl vybrat, asi bych šel do neodymu (teď mám neodym 4x10" bednu, která váží kolem 25 kg) :)
Fender Jaguar Bass, Squier Jazz Bass Standard Custom Reliced
Markbass F500, Markbass 104HR (4x10")
Hartke VXL Bass Attack
garde

Příspěvek od garde »

....ano kludne neodym....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Určitě u neodym repro není nějaký výrazný posun ve zvuku zpět, to by je Markbass necpal do všech reproboxů :)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak ten neodym má smysl v podstatě jen a pouze kvůli úspoře na hmotnosti. Větší síla -> méně magnetu... Zvukový rozdíl pochybuju, že bude postřehnutelný.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
LUMPYs.r.o
Bandzone: http://bandzone.cz/thedevils

Příspěvek od LUMPYs.r.o »

Po skusani mozem povedat, ze je v neodym pocutelny rozdiel, zvuk ma vacsi tah , halsitost aj stavu, zvuk je takzvane IN AIR, mne sa tento zvuk velmi paci, otazka na vas , pocul som ze sa neodymy po par rokoch vypalia a bedna sa moze zahodit, co je na tom pravdy ? vraveli to predajcovia ńa vystave v Hradci kralove kde bol kamarat
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Je to nesmysl. Neodymy mají právě vysokou koercitivitu. Díky tomu je jejich demagentizační křivka velmi pozvolná. Ovšem záleží na způsobu výroby. Je-li neodym vystaven sycení magnetickým polem už během lisování a je-li povrch finálního výrobku kvalitně ošetřen proti korozi, udrží magnetické pole velmi dlouho. Pokud je výroba ošizena v rámci šetření nákladů, k nasycení dochází až u hotového produktu, jsou jeho vlastnosti horší. To je stejné, jako u feritu. Navíc také záleží na teplotě v které magnet pracuje. Je-li poddimenzován a nestačí dostatečně chladit cívku, tak se nezdravě přehřívá a ztrácí své magnetické vlastnosti. Často jsou tyto typy magnetů zality hliníkem, který jak chrání jejich povrch před vnějšími vlivy, tak ( mívá žebrování ) funguje jako chladič. Tedy z toho vyplývá stará známá rovnice - levný reproduktor s neodymem bude mít horší vlastnosti než drahý a kvalitněji vyrobený reproduktor se stejným typem magnetu. Z kamarádem jsem stavěli boxy s 15´´ BC speaker s neodymem před cca 10. - 11. lety a do dnešních dnů hrají jako z praku.
Co se týče vlivu materiálu magnetu na zvuk, jsou to řádově jednotky procent, tedy jemné nuance, které sotva lidské ucho zachytí.
LUMPYs.r.o

hmmm, no , ja osobne vždy + - rozoznám kedy je zvuk s neodymovej bedne , pre mňa je ten zvuk výnimočný a iný no ale 100 ľudí 100 chutí, otázka na teba , na slovenských aj českých Eshopoch nájdeš bedňu Warwick 8x10 chladničku 1600 w s neodym reprami, všade v SK a CZ stojí cez 1500 €čomu celkom nerozumiem a na "TOMANE" "len" 750"€. Prvá otazka: Ako je to možné ?
Druhá otázka : Ak je to možné je to vôbec kvalitné?
Tretia otázka: Ako rozoznám kvalitný neo box od nekvalitného ?
Štvrtá otázka: nevieš o shope v SK alebo CZ kde sa dá napr. ten warwick vyskúšať ?
Ďakujem , snáď dakto poradí :D
garde

Příspěvek od garde »

...."Lumpy" inak ty si iný :lol: ....môže byť za tým to čo na Slovensku nefunguje, a je to možno o to výraznejšie keďže Warwick nevyrába doma takže tú cenovú priazeň domáceho trhu kompenzujeme s časti my a s časti ostatný záhraničný trh....

....ale za rovnakú cenu si to vieš kúpiť aj Ty :lol: inak neriešil by som Warwick....zobral by som Laney....len škoda toho grilu :roll: ....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Co jsem měl čest poznat, tak Warwicky, stejně jako HK, se už někdy od konce 80.let osazovaly mizernými polskými Eminencemi. Co tam dávají v současnosti ani nevím, ale pochybuji, že by zvýšili kvalitu. Tedy z 80.let jsem měl jen čest s boxy ( PA) HK, Warwicky znám až ty z 90.let.

Už jsem poznal pár týpků, kteří se dušovali, že rozeznají zvuk kytary přes 8´´, 10´´, 12´´ , 4 X 12´´ a pod. Když došlo na lámání chleba, nerozeznali ani 8´´, nebo 15´´ od 12´´. Také tu mám jednoho kamaráda, který si je naprosto jist, že rozezná AlNiCo od feritu. Nerozeznal to skoro nikdy u jakéhokoliv mého komba, které občas zkouší, kupodivu mu to nevadí a stále tvrdí, že to rozezná...

Kup si kvalitní reproduktor a box si postav sám. Budeš mít jistotu.
LUMPYs.r.o

Dakujem za odpoveď, Noo, zvuk neodymu nie je až tak náročné rozoznať, ja nehovorím, že som majster sluchu ale charakter zvuku je pre mna osobne dosť odlišný, no Garde teba som sa chcel spýtať , či dačo nevies o tej chladničke od laney pripadne aj ten 4x10 box, ci je to spoľahlivé lebo toto fakt neviem laney som nikdy moc neriešil, ale všimol som si už dávnejšie tie neo od laney
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Zvuk u reproduktoru nedělá magnet, ale membrána. Těžko tedy můžeš napsat, že rozeznáš zvuk neodymu. Leda u snímačů, tam je to něco jiného, ale u reproduktrů je to kravina. Pokud budeš mít stejný koš a stejný kmitací systém a na něm v jednom případě neodym a v druhém případě ferit, nebo AlNiCo a oba magnety budou mít stejné sycení, tak rozdíl bude tak maličký, že to nikdo nerozezná. Je to stejné, jako bavit se o vlivu více vrstev lakování vodiče, z kterého je cívka v reproduktoru navinuta. Teoreticky tam maličký rozdíl rozpoznatelný nejcitlivějšímiu přístroji bude, ale to je asi všechno.
LUMPYs.r.o

keby som nepocul rozdiel asi by som to neriesil pol roka , pretoze s prenosom bedne az taky fatálny problem nie je , nehovorim ze je lahká, ale mám to cez ulicu .
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Problém je to, že ty nerozpoznáš zvuk feritu vs. neodymu, ale dvou odlišných boxů s jinou konstrukcí a jinými reproduktory. Zrovna tomu, co píše mmjuz, se opravdu dá věřit - a zejména, je-li to o reproduktorech.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
LUMPYs.r.o

dobráá tedy, tak mi teda skús vysvetliť ten rozdiel, Keď skúšam aparáty, väčšinou mi "chutia" výlučnie neodymové , a neviem či predavač nespomínal aj niečo s keramickými repro , či je v tom nejaky rozdiel ja neviem nie som v týchto veciach zdatný , viem len toľko, že keď hrám na klasickom boxe napríklad od Ashu je to fajn , ale keď hrám na týchto boxoch s neodymami a teraz neviem či ešte aj nie keramickými repro tak sa mi to páči viac tak ak dačo máš , usmerni ma po čom sa mám rozhliadať. :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ono si hraj, na co chceš - a jestli slyšíš i trávu růst, tak to je jen dobře pro tebe. :) Nicméně tvrdit dogmaticky, že tam je hned rozpoznatelný rozdíl je zcela mimo - protože stěží budeš mít srovnány všechny modely, co jsou dostupné, stěží je srovnáváš se stejným nástrojem, stejným zesilovačem a stejných akustických podmínkách. Navíc proměnnými nejsou jen typ magnetu, ale další parametry reproduktoru a reproboxu.

PetrPeter 1975 - 2008
LUMPYs.r.o

Promiň, pri všetkej úcte, ale ja tu už dávno neriešim, či niekto vie rozoznať dačo od dačoho, keby aj vedel je to aj tak bezpredmetné,všetko čo som si dovolil je to, že som poznamenal, že pre mňa osobne bol pocitový charakter zvuku neodymového aparátu vždy tak trošku výnimočný, ja som začal túto tému riešiť pre niečo úplne iné, a to ktoré neodymy sa vyplatí kúpiť, kde ich možno v čechách vyskúšať a nejaký ten rozdiel medzi neodymami a keramickými repro a klasickými repro, pretože na trhu je toho požehnane a človek v tom stráca prehľad.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

LUMPYs.r.o píše:dobráá tedy, tak mi teda skús vysvetliť ten rozdiel, Keď skúšam aparáty, väčšinou mi "chutia" výlučnie neodymové , a neviem či predavač nespomínal aj niečo s keramickými repro , či je v tom nejaky rozdiel ja neviem nie som v týchto veciach zdatný , viem len toľko, že keď hrám na klasickom boxe napríklad od Ashu je to fajn , ale keď hrám na týchto boxoch s neodymami a teraz neviem či ešte aj nie keramickými repro tak sa mi to páči viac tak ak dačo máš , usmerni ma po čom sa mám rozhliadať. :)
Jestli to dobře chápu, tak Tobě se líbí zvuk neodymových a keramických magnetů. Těch oststních ne. Které jsou ty ostatní? AlNiCo? Ty jsi hrál na nějaký reprobox s AlNico magnetem? Abychom se někam dostali, je třeba si tyhle základní věci ujasnit. Které tedy konstrukce, respektive materiály zavrhuješ, že hrají špatně?
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 2.07.2011 16:40, celkem upraveno 1 x.
LUMPYs.r.o

V šatně nehrávám, uprednostňujem skôr skúšobňu:D Nezavrhujem , klasický box bez týchto "experimentálnych prísad" príklad Ashdown ABM je fajn , Asi nie je žiadna novinka , že na Slovensku je dosť problém skúšať basové aparáty a vlastne všetky aparáty :D Preto potrebujem trošku ujasniť čo je keramika, čo neodym , pri hraní na neodym (skúšal som Hughes kettner quantum 2x10, aj 1x15 inak fasa apec, ampeg neodym , ibanez promethean neodym) sa mi to vždy páčilo o čosik viac , môj názor je , že tieto aparáty majú väčší ťah a tým pádom o to viac vynikne napríklad pre mňa obľúbený octaver efekt , čo sa týka keramických repro o tom moc neviem preto sa pýtam , čo a kde sa dá vyskúšať , rozmýšlam o tripe do Prahy na tu "dekanku" a este guitarpark ak sa nemýlim sa to volá,
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já Ti tedy pomohu. Dnes máš v podstatě dvě možnosti a to repro s neodymem, které má hlavně výhodu v tom, že má nižší hmotnost a pak je klasika s feritem, jinak také řečeno s keramikou. Ty bývají těžší, páč je potřeba více materiálu. Magnety z kovových slitin se u baskytarových aparátů v současnosti pravděpodobně vůbec nepoužívají.
Moje přátelská rada: pokud Ti nejde vyloženě o hmotnost boxu, tak na ten magnet kašli. Zajeď si do toho obchodu co sis naplánoval a zkoušej. Raději se ani neptej prodavače co je uvnitř, zbytečně by Ti to pletlo hlavu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“