Zápis sola

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
jailon

Zápis sola

Příspěvek od jailon »

Nevím jestli nejsem už moc rožeraný ... ale chci se zeptat těch zkušenějších kytaristů.
Hraju v kapele a máme písničku (ne jednu :D ) a já bych si chtěl do ní přidat solo jakožto lead kytarista,ale nikdy sem solo nevymýšlel ... Tak se chci zeptat podle čeho nebo spíš na zákaldě čeho se takové solo sestavuje ? podle not ? stupnice ? . Toto vůbec neovládám ... takže se ptám

Děkuju
"Synku, při kažké sportovní akci není důležité jestli vyhraješ nebo prohraješ, ale jak moc se opiješ." :D
John M. William

Re: Zápis sola

Příspěvek od John M. William »

Je tu hodně příspěvků, které se tímto zabývají :). Stačí hledat.

Já se řídim timto - Když mam písnička v Am, tak se do ní hraji většinou tóny, které do ní náleží. Jak ty tóny půjdou po sobě, to už je individuální (prostě improvizace).

Na Youtube si najdi nějaké backingtracky. Ze začátku bude lepší si najít takový, u kterého je napsáno, zda je to v Am či Em atp. Zkus nejprve pentatoniku, různě hraj její tóny a pak tě začnou napadat kombinace, nauč se nějakou techniku (příklepy, odtrhy) a zkoušej to do toho hrát. Takhle jsem se to naučil já.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Blizzy01
last.fm: http://www.last.fm/user/Blizzy01

Příspěvek od Blizzy01 »

Je dobré, když to aspoň částečně sedí do toho, co hraje druhý kytarista. Někdy to prostě vycítíš. Pokud se budeš ztrácet, zahrej nějaké tóny z akordu, který hraje druhý kytarista. Každý tón najdeš na krku na x místech, takže si najdi ten, který budeš mít blízko :-). Samozřejmě se nějak rámcově drž tóniny, ve které je zbytek písničky, pokud s tím začínáš.

Ve zkratce, držet se nějaké stupnice (pro začátek třeba ta pentatonika), a pokud nebudeš vědět, jak dál, podívej se, co hraje doprovodná kytara.

Jinak pár tipů: Nemusíš hrát sólo celou dobu, někdy je taky třeba udělat pauzu, někdy je prostě míň víc :). Jedním ze základních postupů při kompozici je repetice, takže občas zní dobře některou část zopakovat nebo zahrát znovu a trochu pozměnit. Taky je dobré držet se bubeníka a když je některá doba akcentovaná, tak třeba hrát s akcentem i příslušný tón.

Nutné není nic z toho, co jsem psal, ale pokud nebudeš vědět, co a jak, tak tě to může trochu navést.
Amid

Příspěvek od Amid »

IMHO nemusis ani ovladat perfektne hudebni teorii, staci znat alespon zaklady. Podklad je v nejake tonine - tu respektujes a skladas tam tony tak, aby spolu s podkladem sedely.

Neni vubec na skodu se na zacatek naucit bluesovou 12ku (nejlepe v C duru pro prehlednost) a do ni hrat pentatonicke boxy (viz. obrazek) podle citu tak, aby to do podkladu sedelo - takhle jsem zacinal ja.

Obrázek
jailon

Příspěvek od jailon »

Děkuju, vzal jsem si z toho svoje :)
"Synku, při kažké sportovní akci není důležité jestli vyhraješ nebo prohraješ, ale jak moc se opiješ." :D
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

Podle mě na to jdete moc složitě....
Prostě až budete zkoušet tak si řekni ať ti ostatní udělejají několik koleček nějaký části tý písničky do který se ti bude nejlíp hrát (nebo tam vložte něco jen pro podklad sola)
a zkus si do ní prostě zaimprovizovat... pokud to máš nahraný (základ) opět doma zkoušet hrát
a to co se ti bude líbit tam nechat a postupně si tak vystavíš solo....
Časem pak budeš hned vědět do čeho se ti bude dobře hrát a řekneš si rovnou opáknem třeba refren já si tam něco hodim... do toho se mi bude dobře hrát..bo to se mi líbí ..
Cvičení je dobrý k tomu abys získal na jistotě a uvolněnosti na hmatníku a následně se tak moh oprostit od všech stresů a technickejch brzd a v klidu vyjádřit svůj pocit ....
a vždycky záleží na pocitu ne na rychlosti a množství tónů...
samozřejmě nejlíp co nejkratší cestou hlava :arrow: kytara....

U mě je to furt ...hlava :arrow: ruce :arrow: kytara ... a kolikrát ruce :arrow: hlava :arrow: kytara.. a dokonce někdy kytara :arrow: ruce ...a hlava nechápe :D :D
jailon

Příspěvek od jailon »

timy1123 píše:U mě je to furt ...hlava :arrow: ruce :arrow: kytara ... a kolikrát ruce :arrow: hlava :arrow: kytara.. a dokonce někdy kytara :arrow: ruce ...a hlava nechápe :D :D
Výborný rozpis :D (Hlavně ten poslední odstavec :D :D ) ... Ne,toto sem potřeboval vedět ... díky moc :) :wink:

Jailon
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“