Jak vytvořit doprovod pro svojí písničku..?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
nooba

Jak vytvořit doprovod pro svojí písničku..?

Příspěvek od nooba »

Zdravím všechny,

před nějakým časem jsem začal hrát na kytaru (jen tak pro zábavu). Dnes už zahraju nějaké ty jednodušší písničky. Kytaru jsem dostal, takže jsem se řídil podle rad kamarádů a také jsem se naučil power akordy se kterými hraju většinu písniček. Je mi jasné, že nejsem žádný hudebník, ale chtěl bych se posunout někam dál. Občas složím nějaký text a pak si ho zpívám, mám tedy i pár melodií zpěvů pro které bych chtěl vytvořit doprovod na kytaru. Zkrátka bych chtěl složit nějakou písničku, ale nevím co musím nastudovat abych věděl jaké použít akordy atd. Byl bych moc rád kdybyste mě odkázali na nějakou literaturu nebo poradili. Díky.
TheRendy

Re: Jak vytvořit doprovod pro svojí písničku..?

Příspěvek od TheRendy »

Sice ti nedám žádnou kvalifikovanou radu, ale myslím, že pro tebe bude užitečnější, než ta tuna teorie.

Pokud ti jde jen o doprovod, pak bych radil jednodušše. Zpívej a do toho hrej akordy. Zkoušej vše možné, vyzkoušej si všechny akordy, které znáš a hrej je. Jakmile narazíš na akord, který bude ladit se zpěvem, tak ho hrej do tý doby, dokud to bude ladit s melodii zpěvu. Pokud už nebude ladit, tak změň akord. Hlavně se to nesnaž příliš komplikovat a nesnaž se za každou cenu použít, co nejvíce akordů.

Tímhle způsobem bys měl dostat základní kostru doprovodu, na kterém můžeš později (třeba až budeš pokročilejší) pracovat.

Nebo další způsob, který používám, abych dostal základní skelet doprovodu je, že si zpívám a do toho si jen brnkám tóny na basové E struně. Ze vzniklé posloupnosti tónů, pak vytvořím příslušné akordy.

Oba způsoby si jsou podobné a základem je vytvářet hudbu stylem pokus-omyl a opírá se o myšlenku, že když to zní dobře, tak je to dobrý. Je to rychlý a zábavný způsob.

Dobrou zábavu
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

To, co napsal TheRendy je perfektní, když víš, žes ty akordy uměl, ale nepamatuješ si pořadí, rytmus.. tak zkoušet ty co znáš, a přirozeně je tam obměňovat, dokaď to nesedí.

Jinak ale bych alespoň se koukl, jaké tóny v té tvé melodii jsou, aby tam zbytečně nezkoušel nestrčit akordy, které jsou úplně mimo.. Případně si hraj tu melodii, a snaž si všímat, jaký tón je "hlavní, určující" v jaké době. Pak si zahraj jenom ty tóny po celou dobu, takže melodii jenom zjednodušíš na několik změn několika tónů, a ty pak rozšiř na celé akordy, podle toho, jaký tomu budeš chtít dát charakter tak dur/moll/sedmičky/devítky apod..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Amid

Příspěvek od Amid »

Mrkni na tohle. To by pro tvorbu akordu k doprovodu mohlo byt uzitecne. Musis si vsak zjistit, v jake tonine skladba je.
nooba

Příspěvek od nooba »

díky všem za cenné rady :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

TheRendy píše:Sice ti nedám žádnou kvalifikovanou radu, ale myslím, že pro tebe bude užitečnější, než ta tuna teorie.

Pokud ti jde jen o doprovod, pak bych radil jednodušše. Zpívej a do toho hrej akordy. Zkoušej vše možné, vyzkoušej si všechny akordy, které znáš a hrej je. Jakmile narazíš na akord, který bude ladit se zpěvem, tak ho hrej do tý doby, dokud to bude ladit s melodii zpěvu. Pokud už nebude ladit, tak změň akord. Hlavně se to nesnaž příliš komplikovat a nesnaž se za každou cenu použít, co nejvíce akordů.

Tímhle způsobem bys měl dostat základní kostru doprovodu, na kterém můžeš později (třeba až budeš pokročilejší) pracovat.

Nebo další způsob, který používám, abych dostal základní skelet doprovodu je, že si zpívám a do toho si jen brnkám tóny na basové E struně. Ze vzniklé posloupnosti tónů, pak vytvořím příslušné akordy.

Oba způsoby si jsou podobné a základem je vytvářet hudbu stylem pokus-omyl a opírá se o myšlenku, že když to zní dobře, tak je to dobrý. Je to rychlý a zábavný způsob.

Dobrou zábavu
Tenhle systém často vede k tomu, že se melodie skladby různě "ohýbá" a mění, aby seděla do těch akordů. Ať už vědomě, nebo nevědomě.

Optimální je vědět, v jaké je skladba tónině, od toho zjistit, jaké tam patří akordy, mít ty akordy dobře "nahrané" a "naposlouchané" a podle toho je k melodii naskládat. mtmccox to napsal docela rozumně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
nooba

Příspěvek od nooba »

Takže mě asi čeká nastudovat nějakou teorii :)
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Ano, může si nastudovat teorii, ale ta je krapet komplikovaná (i když ten základ úplně těžký není) a myslím, že by mu to musel někdo vyloženě dobře vysvětlit, páč mě osobně nikdy nic nedalo, když jsem si o tom jenom někde přečetl, obzvlášť ne v Česku používané terminologii.

Vzhledem k tomu, že chce tvořit, ne odposlouchávat písničku, tak si tam může de facto hodit jakoukoliv tóninu chce (pokud to uzpívá). S tím ohýbáním melodie souhlasím, ale to je taky možná ta krása při vytváření muziky. Může jeden text zazpívat a zahrát různými způsoby. Když zahraje akord úplně mimo tóninu, tak mu to většinou stejně nebude ladit s tím zbytkem, takže je dobré s tím umět ušima pracovat.

Teorie je hezká věc a nikoho od ní neodrazuju, sám se ji snažím nějak naučit a nějak ji využít při hraní, ale popravdě jsem se zatím vždy vrátil ke stylu pokus-omyl, jelikož mě to baví víc. Víc se soustřeďuji na zvuk akordu, než na to, jestli je v tónině či není.

Zní-li to dobře, potom je to dobré.

Slovem na závěr dodám, že ho v žádném případě od teorie neodrazuji, jen tvrdím, že i bez teorie se dá skládat a rozhodně není podmínkou ji umět.
panedge

Příspěvek od panedge »

Teorie je hezká věc a nikoho od ní neodrazuju, sám se ji snažím nějak naučit a nějak ji využít při hraní, ale popravdě jsem se zatím vždy vrátil ke stylu pokus-omyl, jelikož mě to baví víc. Víc se soustřeďuji na zvuk akordu, než na to, jestli je v tónině či není.

Zní-li to dobře, potom je to dobré
Jinými slovy,tím pokusem-omylem si dojdeš k tomu,co říká teorie a kdyby si ji uměl,nemusel by si to styelm pokus-omyl dělat :wink:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Amid

Příspěvek od Amid »

IMHO pokud clovek neni uplne poleno a ma alespon trochu rozvinuty sluch, tak i kdyz se neopira o zadnou hudebni teorii, mel by intuitivne citit, zda-li to, co tvori, obsahuje nejaky system. Ale i tak se znalost hudebni teorie hodi - ulehcuje praci. Precijenom, na svete byli nejprve obycejni hudebnici a az pak prisli teoretikove, kteri jevy v hudbe oduvodnili.
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

panedge píše:

Zní-li to dobře, potom je to dobré
Jinými slovy,tím pokusem-omylem si dojdeš k tomu,co říká teorie a kdyby si ji uměl,nemusel by si to styelm pokus-omyl dělat :wink:
To ano, ale dojdeš k tomu zábavnější formou :) a objevuješ hudbu jako takovou, nikoliv přes teorii. Sice nebudeš vědět jak věci pojmenovat, ale což, něco si vymyslíš a budeš se přitom tvářit inteligentně :lol:

Nehledě na to, že některé věci, které zní dobře a dají se velmi hezky použít nemají s teorií nic společného a vlastně teorii dokonce popírá.

Holt ať si tazatel zvolí vlastní způsob
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Amid píše:IMHO pokud clovek neni uplne poleno a ma alespon trochu rozvinuty sluch, tak i kdyz se neopira o zadnou hudebni teorii, mel by intuitivne citit, zda-li to, co tvori, obsahuje nejaky system. Ale i tak se znalost hudebni teorie hodi - ulehcuje praci. Precijenom, na svete byli nejprve obycejni hudebnici a az pak prisli teoretikove, kteri jevy v hudbe oduvodnili.
Pokud člověk není úplné poleno, tak není problém se aspoň základy té teorie naučit. A kdokoli, kdo si říká hudebník, by tomu aspoň elementárně měl rozumět. Už kvůli tomu, že občas potřebuje fungovat s jinými hudebníky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

Vsak nerikam ze ne. Shodnem se snad na tom, ze je dobre ovladat jak hudebni teorii, tak mit i vytrenovany sluch :) Jen sem chtel poukazat na to, ze clovek by si mel najit take svou vlastni cestu a ne mit pouze hlavu plnou hudebni teorie a naivne se pridit pouze podle ni.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

TheRendy píše:Nehledě na to, že některé věci, které zní dobře a dají se velmi hezky použít nemají s teorií nic společného a vlastně teorii dokonce popírá.
Je zábavné číst sebevědomé názory o tom, jak který jev popírá teorii, která ho popisuje. Musím tě zklamat, jde jen o tvé nedostatečné znalosti a přílišné zobecňování některých pouček.
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

woro: Ale existují výjimky, co potvrzují pravidlo - http://cs.wikipedia.org/wiki/Noise. :mrgreen: :lol:
Amid

Příspěvek od Amid »

Kamahl, a da se to vubec pojmenovat jako hudba? :D
Stavebim prvkem pro hudbu je rytmus a tony s meritelnou vyskou. Noise je podle Wiki arytmicky a je zalozeny na sumu a dostorzi - "hluk", u ktereho nemuzeme urcit vysku tonu, tudiz podle meho nazoru se nejedna o hudbu.

woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Za noise bych spíš považoval něco jako The Gerogerigegege, http://www.youtube.com/watch?v=vXZ21s71kDU http://www.youtube.com/watch?v=H8lEm96OyKY , nicméně to bych ani nepovažoval z hudbu, spíš za zvláštní druh zvukové poezie :D
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Šmarjá, proč se to tu tolik řeší? Tazatel je podle všeho začátečník a chce si vytvořit základní doprovod pro své texty a melodie, já mu poradil jednoduchý, rychlý a dle mě účinný způsob jak si ten doprovod vytvořit. Podle mého návrhu mu to může trvat třeba i 5 minut, než si najde jakýsi ladící doprovod. Kdyby se musel naučit teorii, tak mu to bude trvat rozhodně dýl a bude to méně zábavné (aspoň pro většinu lidí) a o to tu jde.

Já si osobně myslím, že jakýsi základ umím a z vlastní zkušenosti vím, že toho zas tolik nevyužiju. Použiju maximálně stupnice, tóninu a CAGED systém a ty plky kolem snad ani neznám, nebo aspoň nevím o tom, že je znám.

Ano pravda, mé znalosti hudební teorie nejsou zdaleka tak dokonalé, ba naopak jsou velmi velmi okrajové, ale vystačím si s tím. Příště se tedy vynasnažím svá tvrzení o teorii mírnit, aby se z toho zdejší teoretičtí extrémisté nechytli :P

Mě z hlavy napadá třeba jedna věc, která je využitelná a s teorií si moc nerozumí. Podle teorie bychom měli hrát tóny ze stupnice v určité tónině, že? Pak se koukněte sem http://www.youtube.com/watch?v=nzmiq7lD ... dded#at=67

Nevím jak moc toto potvrdí či vyvrátí mé tvrzení, nejspíš teoretikové přijdou s nějakým vysvětlením, proč ty "trojúhelníkové tóny" spolu mohou dobře znít, ale určitě to nebude nic jednoduchého a základního.

Sumasumárum, radit začátečníkovi, kterej si chce vytvořit vlastní doprovod, aby se naučil teorii a brát to jako jedinou možnost mi nepřijde zcela košér.
Amid

Příspěvek od Amid »

Zni to hrozne :) Pokud by to netahalo za usi, tak by se o tom dalo polemizovat, ale takhle...

//Ale je to zajimave tema na zamysleni :) IMHO pokud zustaneme v ramci evropskeho hudebniho systemu, tak by kazda vec, ktere zni "libozvucne", mela mit nejake teoreticke oduvodneni. Precijenom za ta stoleti, co se hudebni teorie vyvijela, musely byt jevy v hudbe, ktere vseobecne zni "dobre", oduvodneny.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“