Klasická kytara Schneider
Pravidla fóra
Klasická kytara Schneider
Nedávno jsem si sehnal kytaru podepsanou Robert Schneider, je z roku 1995 a chtěl bych se zeptat jestli něco nevíte o onom kytaráři? Jaké modely kytar dělal z jakého dřeva? Netušim jaká je její hodnota a jestli jsem nekoupil špatně. Díky
Millo
Millo
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klasická kytara Schneider
Je to slavný kytarářský rod z Lubů, stavějí klasické kytary z klasických materiálů (víc si o tom s dovolením načti, tak jako si najdi jejich stránky - lenochu).
Speciálizují se na nástroje mistrovské (přirozeně za mistrovské ceny) ale dnes také na nástroje koncertní až školní. Velmi okrajově staví také kytary westernové.
Z mého pohledu je rodová firma Schneider jednou z nejlepších v českých zemích.
Na zdejším fóru není Schneider obecně znám, neb valná většina zdejších uživatelů hraje (pokouší se hrát) na zcela jiné typy nástrojů.
Speciálizují se na nástroje mistrovské (přirozeně za mistrovské ceny) ale dnes také na nástroje koncertní až školní. Velmi okrajově staví také kytary westernové.
Na zdejším fóru není Schneider obecně znám, neb valná většina zdejších uživatelů hraje (pokouší se hrát) na zcela jiné typy nástrojů.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Já vím cosi o kytarách od Schneiderů z Lubů, ale zajímal mě konkrétně Robert Schneider o kterým marně hledám. To se netýká mé lenosti.Atkins píše:Je to slavný kytarářský rod z Lubů, stavějí klasické kytary z klasických materiálů (víc si o tom s dovolením načti, tak jako si najdi jejich stránky - lenochu).
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Schneider - making and repairing guitars master
Družstevní 508
351 37 Luby by Cheb
Czech rep.
E-mail: schneiderkytary@seznam.cz
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Podivně položený dotaz? Zdálo se mi, že podměty a přísudky tam jsou. Myšlenku to má a jestli jsi to nepochopil správně tak si tu otázku nech ještě chvíli uležet. Bože jsem si myslel, že na fórech o kytarách se píšou podnětný komentáře a semtam omáčka, ale odpovídat urážkou to je masakr úroveň.Atkins píše:![]()
A co Tě konkrétně na Robertovi zajímá? Velikost trenek? Sorry ale doost podivně položený dotaz. IMHO zeptej se rovnou u Schneiderů:
Schneider - making and repairing guitars master
Družstevní 508
351 37 Luby by Cheb
Czech rep.
E-mail: schneiderkytary@seznam.cz
Atkins má pravdu, co víc chceš slyšet...schneider je prostě továrna/manufaktura na kytary, robert je podle mě ten nejmladší (viz foto na jejich stránkách)..ale kdyby ses kouknul na ty jejich stránky, tak by tě asi mohlo napadnout, že dělaj jako tým, ne každej sám za sebe
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
-
woro90-1
A nemůže právě tohle být to, co ho zajímá? Který z nich to je a proč právě on?nity píše:robert je podle mě ten nejmladší (viz foto na jejich stránkách)..ale kdyby ses kouknul na ty jejich stránky, tak by tě asi mohlo napadnout, že dělaj jako tým, ne každej sám za sebe
Takhle, dovolím si vyvrátit tvrzení, že nezáleží na tom, kdo konkrétně u Schneidera tu kytaru stavěl. Přiznám se, že jména (křestní) nevím, ale docela často se (zejména u nových nástrojů) stává, že nehrajou nebo po čase (většinou kolem jednoho) roku prasknou. Přičemž problémy mají zejména kytary (tuším), které stavěl Jan. Opravdu to nevím přesně, tak mě dyštak opravte.
Pak tu ještě někdo psal, že Schneider je jedna z nejlepších v ČR. S tím se sice dá souhlasit, ale pouze, budeme-li se na ně koukat celkově, protože poslední dobou (cca dva roky) šly kytary od nich úrovní hodně dolů. I když na druhou stranu, kytaru od Schneidera mám doma a nemůžu si na ní stěžovat (ale je to jen žákovský model navíc, cca tři roky starý). Ale teď, kdyby si někdo chtěl nechat postavit kytaru, Schneidera bych mu nedoporučil.
Nicméně, tenhle topic je o starším nástroji. Jeho hodnata závisí na tom, v jakým je nástroj stavu a o jakou "třídu" kytary se jedná (žákovský, koncertní, ...).
Pak tu ještě někdo psal, že Schneider je jedna z nejlepších v ČR. S tím se sice dá souhlasit, ale pouze, budeme-li se na ně koukat celkově, protože poslední dobou (cca dva roky) šly kytary od nich úrovní hodně dolů. I když na druhou stranu, kytaru od Schneidera mám doma a nemůžu si na ní stěžovat (ale je to jen žákovský model navíc, cca tři roky starý). Ale teď, kdyby si někdo chtěl nechat postavit kytaru, Schneidera bych mu nedoporučil.
Nicméně, tenhle topic je o starším nástroji. Jeho hodnata závisí na tom, v jakým je nástroj stavu a o jakou "třídu" kytary se jedná (žákovský, koncertní, ...).
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Woro: Proto jsem hovořil o trenkách, nebo-li, máš pocit, že nejmladší Robert bude vybírat jiné materiály, než praděda Hugo (s kterým jsem se osobně setkal a kterého nástroj jsem několik let vlastnil).
Ať se na mne nikdo nehněvá ale z autora topicu mám velmi rozporuplné pocity - dále bez komentáře!
Budou-li mít administradores pocit, že Schneiderové zaslouží vlástní vlákno - budu jenom rád a rád sdělím své veskze pozitivní zkušenosti.
Pikus: Kolik jsi viděl "prasklých" Schneiderovek? A nebyly to jenom tak čistě náhodou "Schneiderovky", fabrický z Lubů?
Ať se na mne nikdo nehněvá ale z autora topicu mám velmi rozporuplné pocity - dále bez komentáře!
Budou-li mít administradores pocit, že Schneiderové zaslouží vlástní vlákno - budu jenom rád a rád sdělím své veskze pozitivní zkušenosti.
Pikus: Kolik jsi viděl "prasklých" Schneiderovek? A nebyly to jenom tak čistě náhodou "Schneiderovky", fabrický z Lubů?
Aha a já myslel, že tohle je fórum...........Ti co si myslí,že nevědí se ptají těch, co si myslí, že vědí.
Na ventilování rozporuplných pocitů je, myslím, vhodné třeba fórum: Help24.cz
Když někdo mele hlouposti, stačí neodpovídat.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Víte co, ten kdo tady spolkl veliké Šalamounovo ho*** je člověk, který z nevědomosti druhého má rozporuplné pocity o jeho duševním stavu. Když jste tak chytří tak proč nejste psychologové či něco takového? Myxlím že můj dotaz byl normální a masírovat si ego na forech typu "ukažte svůj nástroj" je dosti povrchní. Jejich nástroje můžou být podobné, naoko stejné, totožné, ale stejně jako ruka malíře malující dílo nemůže být někým totožně kopírována. Ale nemá cenu se o tom bavit s lidma, kteří si z internetové diskuse honí ego na svoji dokonalost. Proto ruším tenhle topic. Mít dotaz a odpověď od rádoby znalců zní, že jsem totálně neznalej duševně vyšinutej je pod moji úroveňJazzman píše:Aha a já myslel, že tohle je fórum...........Ti co si myslí,že nevědí se ptají těch, co si myslí, že vědí.
Prasklé jsem viděl jen dvě (naživo), ale vím, že jich dost prasklo nebo se nějak zmrkvilo na ZUŠkách, kam je dodaly. Dokonce celou poslední sérii, která jim přišla a z níž si měli vybrat kytary, který chtějí, odmítli a nevybrali ani jednu, protože prostě nehráli (alespoň ne tak, jako by kytara za 40 tisíc měla).Pikus: Kolik jsi viděl "prasklých" Schneiderovek? A nebyly to jenom tak čistě náhodou "Schneiderovky", fabrický z Lubů?
Přiznám se, že nevím, jestli to nebyly ty "fabrický" schneiderovky, ale u kytar, jejich cena se pohybuje za hranicí 40 000Kč a nesou na sobě jméno Schneider, by se to stávat nemělo. Na druhou stranu musím říct, že u Schneidera bez problémů uznali reklamaci a opravili.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Takže, ta prasklá deska byla u mistráku za 40, nebo u koncertky za 20, nebo u školní kytary za cca 10?
A pokud hovoříš o "sérii", pak jsem přesvědčen, že šlo o nástroje tovární. A IMHO kytara o které hovoří tazatel má být z roku 1995.
Dokonce i sezmam materiálů na které se také autor vlákna také ptal, je uveden na stránkách Schneidera, nedomnívám se tedy, že by zrovna Robert nepoužíval zavedených standardů.
Vrátím-li se k původnímu dotazu: "Netušim jaká je její hodnota a jestli jsem nekoupil špatně", tento dotaz na mne působí velmi podivně. Jakým způsobem pořídil? Bez průvodního listu? Bez konkrétního typu? A konečně, stačilo přiložit fotografii a lidé znající Schneiderovy nástroje by se mohli vyjádřit konkrétněji.
A pokud hovoříš o "sérii", pak jsem přesvědčen, že šlo o nástroje tovární. A IMHO kytara o které hovoří tazatel má být z roku 1995.
Dokonce i sezmam materiálů na které se také autor vlákna také ptal, je uveden na stránkách Schneidera, nedomnívám se tedy, že by zrovna Robert nepoužíval zavedených standardů.
Vrátím-li se k původnímu dotazu: "Netušim jaká je její hodnota a jestli jsem nekoupil špatně", tento dotaz na mne působí velmi podivně. Jakým způsobem pořídil? Bez průvodního listu? Bez konkrétního typu? A konečně, stačilo přiložit fotografii a lidé znající Schneiderovy nástroje by se mohli vyjádřit konkrétněji.
Robert Schneider byl nejmladší větví slavného kytarářského rodu, bohužel před několika lety tragicky zemřel. Děd Hugo stavěl kytary vymakané a na svou dobu skvělé, dnes úžasně vypadají a velmi příjemně hrají, požadavky učitelů konzervatoře nesplňují trochu slabší silou zvuku. Jan seká běžné kytary jako Baťa cvičky, myslím, že nejde pod určitý standard, pomluvy, jak se "zhoršil", se musí odmocňovat, je to o materiálu a o penězích. Mám školní, nebo koncertní (?) nástroj starý 4 roky, hraje dobře, ladí skvěle a nepotřeboval žádné seřízení, drží. Měl jsem přepracovaného Huga S., hůř ladil (mistr dělal novou desku a dost vysoko byly struny, malý úhel za kobylkou, jeden z posledních nástrojů, co měl v ruce). Když ovšem dělá Jan kytary pro Frankfurt (veletrh), jsou to skvosty (od 60 tisíc Kč). Je to rozevlátý šílenec s prsty černými od ebenu, ale Bohem pomazanýma rukama.
Hrál jsem v jejich dílně na kytaru od Roberta v roce 1999. Tenká deska proložená uhlíkem, nikoli Smallman, ale jakýsi sendvič. Nesmírně silný zvuk. Trochu prkenný, nevím, jak by se to po čase vyhrálo. Byla to prý "horší" ze dvou kytar, cena kolem 30 000,-, tj. levnější nástroj. Pak bohužel zemřel. Pokud vím, kytaru od Roberta má Michal Hromek. Hraje mu to jako bejk. Taky to umí
To aby tady vedle těch obecností bylo taky něco konkrétního. Schneider má v Plzni spolupracovníka a prodejce, tak se můžeš zeptat (http://www.steklovykytary.cz).
A propos - svého času praskla výstavní série i Furchovi, což neznamená, že jsou to špatné kytary, ale v podstatě ta manufaktura je spíš ten Furch.
Hrál jsem v jejich dílně na kytaru od Roberta v roce 1999. Tenká deska proložená uhlíkem, nikoli Smallman, ale jakýsi sendvič. Nesmírně silný zvuk. Trochu prkenný, nevím, jak by se to po čase vyhrálo. Byla to prý "horší" ze dvou kytar, cena kolem 30 000,-, tj. levnější nástroj. Pak bohužel zemřel. Pokud vím, kytaru od Roberta má Michal Hromek. Hraje mu to jako bejk. Taky to umí
To aby tady vedle těch obecností bylo taky něco konkrétního. Schneider má v Plzni spolupracovníka a prodejce, tak se můžeš zeptat (http://www.steklovykytary.cz).
A propos - svého času praskla výstavní série i Furchovi, což neznamená, že jsou to špatné kytary, ale v podstatě ta manufaktura je spíš ten Furch.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To sedí - moje jedna ze zkušeností s Hugem:
"kravička" si koupila přes "československé hudební nástroje" (tenkrat to ani nešlo moc jinak), německý pádlo, za docela ukrutnej peníz - bez odzkoušení. Nástroj hrál hezky ale měl nehorázně vysoký dohmat, u tak drahého nástroje jsem si nedovolil vlastní zásah, zavolal jsem "Hugovi" a další den jsme jeli do Lubů, Úprava proběhla "na počkání" a kytara dodnes hraje "jako z praku".
Když mi tenkrát v Kutné Hoře ukazoval desetistrunný barokní nástroj, byl jsem naprosto konsternován. Mám Schneidery moc rád - Měl jsem tenkrát v ruce jejich prototyp koncertního nástroje - za dva roky to dokázala fabrika neuvěřitelně z*urvit!
A když už jsme u nástrojů mistrovských - měl jsem srovnání kupř. s Rohožkou - Schneider bezpečně vede.
"kravička" si koupila přes "československé hudební nástroje" (tenkrat to ani nešlo moc jinak), německý pádlo, za docela ukrutnej peníz - bez odzkoušení. Nástroj hrál hezky ale měl nehorázně vysoký dohmat, u tak drahého nástroje jsem si nedovolil vlastní zásah, zavolal jsem "Hugovi" a další den jsme jeli do Lubů, Úprava proběhla "na počkání" a kytara dodnes hraje "jako z praku".
Když mi tenkrát v Kutné Hoře ukazoval desetistrunný barokní nástroj, byl jsem naprosto konsternován. Mám Schneidery moc rád - Měl jsem tenkrát v ruce jejich prototyp koncertního nástroje - za dva roky to dokázala fabrika neuvěřitelně z*urvit!
A když už jsme u nástrojů mistrovských - měl jsem srovnání kupř. s Rohožkou - Schneider bezpečně vede.
Obecně jsou české kytary v současné době (2021) na tom dost bledě. Vlajkovou lodí by asi měly být kytary od Matouška. Ovšem každému také nesedí. Schneidery jsem držel v ruce 3 a všechny nabízené za 40tisíc byl to cedr a nekoupil bych si ho ani náhodou. Přehnaně silné basy oproti melodický strunám. Nezajímavá barva a diskutabilní ale spíše příjemný hmatník. Ještě poznámka k rozdělení co je to koncertní a mistrovská kytara. Prosim vás koncertní kytary dnes začínají cca na 60t. A mistrovské cca od 180-220 a víc. Hrozně mě to pobaví, když někdo píše, že má mistrovskou kytaru za 60 tisíc. Ta kvalita se vždy projeví v sále. Snad jediné mistrovské kytary u nás možná vyrábí pan Matoušek. Pro mne jsou jednoznačně nejlepší kytary německé a francouzské provenience. Samozřejmě Kohno maestro - ty kytary mají duši. A pokud někdo hledá slušnou kytaru za pár korunek ať jde do Pavla Vitáčka. Modely od 12t. a víc jsou překvapivě dobré. Konečně dobré kytary za rozumné ceny. Strunal je proti tomu odpad - ten zvuk z toho prostě neleze. Fakt bída. Schneider také velké zklamání. Ale každý nástroj je jiný a věřím, že tato firma vyrobila a ještě vyrobí pár dobrých nástrojů. Jak už jsem zmínil relativně dobrým benefitem je hmatník ale tím to pro mne končí. Bohužel, je to škoda.