Nemluvím o ekvalizaci ale o jakémsi subjektivním dojmu ze živosti zvuku. Pro mě je to fakt. Ve střevech se nevyznám, takže nemůžu dát do placu nic víc než tohle.Nero píše:A korekce nemusí být na max, stačí je dát všechny kolem 12 hodin - a pokud to nebude hrát dobře tam, nebude to hrát dobře nikde
Pasivní a aktivní EQ u kytarových aparatur
Pravidla fóra
Pasivní a aktivní EQ u kytarových aparatur
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Lampák do 14K - rock-hardrock
No, v dnešní době se na většinu moderně koncipovaných aparátů, což tvoje HT rozhodně je, dávají korekce, které na 12 hodinách se zvukem nic nedělají, směrem doleva tlumí, směrem doprava přidávají. Normální rozsah bývá většinou tak +/- 9 až 15 dB. Tzn. pokud máš vše doprava, neznamená to, že jsi bez korekcí, ale že jsi všechny pásma rovnoměrně vytáhl na maximální zesílení, co aparát dovoluje.
Na 12 hodinách korekce nezabírají, tzn. pak leze zvuk co nejpřirozenější, jak ho tvoří to, co je před preampem.
Na 12 hodinách korekce nezabírají, tzn. pak leze zvuk co nejpřirozenější, jak ho tvoří to, co je před preampem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Zdroj?Nero píše:No, v dnešní době se na většinu moderně koncipovaných aparátů, což tvoje HT rozhodně je, dávají korekce, které na 12 hodinách se zvukem nic nedělají, směrem doleva tlumí, směrem doprava přidávají.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
-
Teorge
I Blackstar u HT-Blackfire píše, že doporučuje nakroutit na kombu vše na 12 a pak kroutit korekce jen na pedálu.
EDIT: tím chci naznačit, že bych nechápal, proč by chtěl, ať si všeho polovinu ubereš
EDIT: tím chci naznačit, že bych nechápal, proč by chtěl, ať si všeho polovinu ubereš
Jenže oni neví, do čeho ty ten pedál píchneš.Teorge píše:I Blackstar u HT-Blackfire píše, že doporučuje nakroutit na kombu vše na 12 a pak kroutit korekce jen na pedálu.
Nera se ptám na zdroj toho co říká, protože to slyším poprvé. Narozdíl od opačného názoru. Vygooglil jsem i topic, kde se o tom lidé baví a některé aparáty s aktivním ekvalizérem tam jsou jmenované. A je jich spíš míň než víc. Odkaz: http://www.tdpri.com/forum/archive/inde ... 39372.html
No určitě ty korekce nejdou nějak zobecňovat, teda juako jejich chování... U každého aparátu, co jsem měl, se chovaly trochu jinak... Někdy třeba středy posunovaly to pásmo nahoru a dolů, někdy se to chovalo jako +/- pro jedno pásmo, samostatná kapitola jsou třeba aktivní korekce třeba u Voxe, kde výšky ovlivňují chování basů a naopak...
- Nero
- Rádce
Stovky manuálů, co jsem pročetl při popisování produktů pro kytary.cz. Bohužel u kytarových aparatur nejsou výrobci všeobecně tak poctiví jako například u baskytarových, kde mají zrovna funkci jednotlivých potenciometrů popsanou mnohem pečlivěji.Bummer píše:Zdroj?Nero píše:No, v dnešní době se na většinu moderně koncipovaných aparátů, což tvoje HT rozhodně je, dávají korekce, které na 12 hodinách se zvukem nic nedělají, směrem doleva tlumí, směrem doprava přidávají.
U Blackstar to nepíšou, ale pokud se poťáky chovají tak, jak se chovají na HT pedálech, tak rozhodně fungujou stylem +/-. U HT pedálů to sice myslím taky v manuálech explicitně nepíšou, ale fungují tak - porovnával jsem efekt na tón s parametrickým EQ, co jsem měl chvilku doma. A s mou Mesou, která tak funguje - viz manuál, byť to ani tam není napsáno úplně explicitně, z toho polopatického vysvětlování to vyplývá (veskrze tam píšou vždy něco v tom stylu, že mezi 11. a 1. hodinou to hraje nejpřirozeněji s minimálním vlivem na tón).
Jak píše qwer, zevšeobecnit se to nedá, ale u těch moderně koncipovaných aparatur to tak opravdu většinou funguje.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nero píše:No, v dnešní době se na většinu moderně koncipovaných aparátů, což tvoje HT rozhodně je, dávají korekce, které na 12 hodinách se zvukem nic nedělají, směrem doleva tlumí, směrem doprava přidávají. Normální rozsah bývá většinou tak +/- 9 až 15 dB. Tzn. pokud máš vše doprava, neznamená to, že jsi bez korekcí, ale že jsi všechny pásma rovnoměrně vytáhl na maximální zesílení, co aparát dovoluje.
Ale, ale, Nero, taková bota. Tohle platí snad pro Hi Fi zesilovače na domácí poslech, či pro hejblátka u mixpultů, kde se používají tzv. aktivní korekce, tedy je do nich zavedena zpětná vazba, která se v určité chvíli k signálu přičítá. Vymyslel to kdysi jeden chytrý pán, který se jmenoval Baxandall a jeho systém se do dneška v různých variacích používá. Možná se něco podobného najde v digitálních aparátech. Ale v drtivé většině analogových kytarových aparátů a to jak v polovodičových, tak hlavně a především v lampákách se používají korekce pasivní. Všechny pokusy s aktivními korektory dopadly moc špatně, proto se tradice drží už více jak padesát let. Tedy Bummer měl absolutní pravdu. ( Bummere, děláš mi radost! )
Jinými slovy, signál je vždy pouze tlumen, nikdy nic nepřidává. A aby to nebylo tak jednoduché, tak i při plném otevření potenciometrů dochází k jistému útlumu a signál je výrazně ovlivněn. Většinou vzniká poměrně solidní "véčko" někde v oblasti středobasů. Právě tohle je jedna z věcí, která určuje charakter zvuku aparátů toho kterého výrobce. Pokud dáš korekce na 12 ( což u kytarového aparátu nemá vůbec žádné opodstatnění ), tak prostě pouze tu křivky trochu pozměníš a hlavně o část signálu přijdeš. Jak výše psal Bummer. Před lety jsem si někde na netu stáhnul prográmek, kde jsou základní typy - VOX, Marshall a Fender a tam je to krásně vidět. Můžeš si měnit hodnoty součástek a ono Ti to hned ukáže, jak se charakteristika změn. Samozřejmě to hojně využívám při bastlení. Tuším to bylo na www stránkách "duncanamps" nebo jak se to jmenovalo. Zájemcům to klidně pošlu na e-mail. Tedy nikdy žádné +, ale vždy jen mínus....
Jinak, Alternátore, že se nějak podivně chová mrcha jako je Marshall MG vůbec neznamená, že se tak budou chovat aparáty kvalitativně o nějakou třídu výše, o kterých byla řeč.
Dovolím si osobní názor, čím méně korekcí tím lépe. Za to je nutný kvalitní nástroj, zesilovač i reproduktor. Žádný ekvalizér ze šmejdu neudělá nic lepšího.
Jen doplním. Samozřejmě bakytarové aparáty na tom bývají jinak!
- Nero
- Rádce
mmjuzi, ty mě snad donutíš, abych začal hledat konkrétní příklady... Což bude problém, protože manuály si neskladuju.
Jsem přesvědčen o tom, že Mesa používá (nebo minimálně používala) aktivní EQ - a nejen u aparátů s GEQ. A pak nechápu, proč se v tolika návodech běžně dočteš, že na jednu stranu korekce "boostují", na druhou "cutnou" na dané frekvenci oproti 12 hodinám, kde má být zvuk nejpřirozenější.
Nicméně - člověk boty dělá, od toho tu jsou chytřejší uživatelé, aby ho poučili. Možná dočasně začnu používat svůj "testovací" účet Caligula, ten by se k těm "botičkám" hodil
Jsem přesvědčen o tom, že Mesa používá (nebo minimálně používala) aktivní EQ - a nejen u aparátů s GEQ. A pak nechápu, proč se v tolika návodech běžně dočteš, že na jednu stranu korekce "boostují", na druhou "cutnou" na dané frekvenci oproti 12 hodinám, kde má být zvuk nejpřirozenější.
Nicméně - člověk boty dělá, od toho tu jsou chytřejší uživatelé, aby ho poučili. Možná dočasně začnu používat svůj "testovací" účet Caligula, ten by se k těm "botičkám" hodil
PetrPeter 1975 - 2008
Já to trochu tušil, že to tak je, už jsi to tu kdysi ve zkácené formě tuším psal, ale chci se zeptat, můj zesilovač nemá korekce, jen Tone poťák u něj to funguje jak ? Řekl bych, že když je na 12 hodině tak je neutrální, když jdu dolů ořeže výšky, nebo přidá basy a když jdu nahoru tak naopak, je tak ?
Je to jak říkáš, bez korekcí se plně může projevit nástroj a zesilovač, což se mi taky na lom líbí, jenže já před to bestak vždycky prásknu distortion a je po tom
Když teď budu hrát ve zkušebně a počítám, že budu tavit skoro na plno, bude lepší jen nějaký overdrive s jednoduchým ovládnáním ? Distortion počítám bude moc silnej, ale zas korekce se podle mě hodí...
Dík
Je to jak říkáš, bez korekcí se plně může projevit nástroj a zesilovač, což se mi taky na lom líbí, jenže já před to bestak vždycky prásknu distortion a je po tom
Dík
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tu jsem našel jakýsi lampový zesilovač Blackstar: http://mhuss.com/18watt/schematics/36wTMB.gifNero píše:mmjuzi, ty mě snad donutíš, abych začal hledat konkrétní příklady... Což bude problém, protože manuály si neskladuju.![]()
Jsem přesvědčen o tom, že Mesa používá (nebo minimálně používala) aktivní EQ. A pak nechápu, proč se v tolika návodech běžně dočteš, že na jednu stranu korekce "boostují", na druhou "cutnou" na dané frekvenci oproti 12 hodinám, kde má být zvuk nejpřirozenější.
Jsou tam použity klasické "fenderovské" pasivní korekce, tak jak byly přivedeny na svět snad v r. 1957 v tweedovém Bassmanovi. Nejvykrádanějším aparátu všech dob. Jsou tam jen kosmeticky upraveny některé hodnoty. Mesa samozřejmě frčí také po fenderovsku. Jsem šťastným majitelem Pittmanovi knihy The Tube Amp Book, která má přílohu na CD s 800 schematy kytarových aparátů. Občas si v tom listuji, zatím jsem nenarazil na žádný apaec s aktivkami. To neznamená, samozřejmě, že není, ale bude jich tak jeden z tisíce.
To bys poznal. U mě to funguje tak, že dolů výšky ořezává (ale jinak než obyčejná tónovka... prostě se to nezahuhlá) a nahoru výšky přidává. A je to hooodně znát. Z kytary s humbuckery to udělá cinkající bestii, co řeže krky.Flajtr píše:Já to trochu tušil, že to tak je, už jsi to tu kdysi ve zkácené formě tuším psal, ale chci se zeptat, můj zesilovač nemá korekce, jen Tone poťák u něj to funguje jak ? Řekl bych, že když je na 12 hodině tak je neutrální, když jdu dolů ořeže výšky, nebo přidá basy a když jdu nahoru tak naopak, je tak ?![]()
- Nero
- Rádce
Hanba na mě! Omlouvá mě jen to, že jedinec lidského druhu má právo na chybu
Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil.
Každopádně apec s aktivkami bude jakýkoli, který má grafický EQ, tam se snad nepletu.
Sice jsme teď v rámci threadu OT, ale když už to tu řešíme (a já to pak asi pro forma oddělím), tak jsem po chvilce googlení našel tyto (známější) aparáty, které by snad měly mít aktivní korekce:
Carvin X100B, Rivera Chubster, Genz Benz El Diablo, Peavey JSX, XXX, Ultra, Stealth.
Každopádně apec s aktivkami bude jakýkoli, který má grafický EQ, tam se snad nepletu.
Sice jsme teď v rámci threadu OT, ale když už to tu řešíme (a já to pak asi pro forma oddělím), tak jsem po chvilce googlení našel tyto (známější) aparáty, které by snad měly mít aktivní korekce:
Carvin X100B, Rivera Chubster, Genz Benz El Diablo, Peavey JSX, XXX, Ultra, Stealth.
PetrPeter 1975 - 2008
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Flajtr píše:Já to trochu tušil, že to tak je, už jsi to tu kdysi ve zkácené formě tuším psal, ale chci se zeptat, můj zesilovač nemá korekce, jen Tone poťák u něj to funguje jak ? Řekl bych, že když je na 12 hodině tak je neutrální, když jdu dolů ořeže výšky, nebo přidá basy a když jdu nahoru tak naopak, je tak ?![]()
Je to jak říkáš, bez korekcí se plně může projevit nástroj a zesilovač, což se mi taky na lom líbí, jenže já před to bestak vždycky prásknu distortion a je po tomKdyž teď budu hrát ve zkušebně a počítám, že budu tavit skoro na plno, bude lepší jen nějaký overdrive s jednoduchým ovládnáním ? Distortion počítám bude moc silnej, ale zas korekce se podle mě hodí...
Dík
A jaké máš přesně kombo? Těch principů na zapojení "tone" je několik. Často jde jen o filtrování výšek přes kondík, jako u kytary, někdy to může být o něco složitější obvod, který funguje jako taková váha mezi basy a výškami. A tam je skutečně na 12 jakási neutrální poloha. Je tam prakticky takové "véčko", jako když se třeba třípásmovky otevřou úplně a na jednu stranu brousíš více do výšek a na druhou zase hutníš do basů. Tyhle obvody mám já osobně nejraději a experimentování s nimi jsem už věnoval stovky hodin.
Re: Pasivní a aktivní EQ u kytarových aparatur
Je to malej zesáček VHT Special 6, v době kdy jsem ho kupoval jsem netušil, že se tady s nimi tak roztrhne pytel 
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Grafický i paremetrický. Halvně u baskytarových se používají oba a bývají aktivní, proto je tam také bypas vypínač, kterým se ten ekvalizér dá úplně z cesty vyřadit.Nero píše:
Já tyhle aparáty neznám. Je to možné. Jak jsem psal výše, vyjímky existují. Zvláště v 80.letech se s tím experimentovalo, ale žádná revoluce se nekonala a když v 90. přišel comback lampáků, tak se zase směle používaly klasické pasivní.
Když jsem někdy v 1. polovině 90.let začal bastlit svá polovodičové komba, tak jsem studoval Amatérské Rádio jako o života tam bylo spoustu návodů na kytarové aparáty od různých teoretiků s tituly, kteří v životě skutečný apec ani neviděli. Samozřejmě tam cpali Hi Fi korekce Baxandall a já ( a spousta jiných troubů ) tomu věřil a zkoušel to s nimi. Ve srovnání potom s blbou NDR Vermonkou R 221 byly výsledky žalostné. Až jsem na to konečně přišel. Problém byl právě v aktivkách. Jak jsem použil pasivní podle Fendera ( místo lamp IO TL072 ) tak bylo vše jasné. Co jsem se tenkrát natrápil. Od té doby mám na aktivky pifku!
- Alternátor
O tom já se nepřu. Už od začátku jsem říkal, že to nejspíš bude záležitost jen toho mýho šmejdu. Jen jsem chtěl vědět, jestli ty společný korekce nebudou nevýhoda, toť vše.mmjuz píše: Jinak, Alternátore, že se nějak podivně chová mrcha jako je Marshall MG vůbec neznamená, že se tak budou chovat aparáty kvalitativně o nějakou třídu výše, o kterých byla řeč.
Dovolím si osobní názor, čím méně korekcí tím lépe. Za to je nutný kvalitní nástroj, zesilovač i reproduktor. Žádný ekvalizér ze šmejdu neudělá nic lepšího.
edit: To psaní přes mobil už mě začíná neskutečně s**t! Skoro pokaždý se to odešle blbě
Naposledy upravil(a) Alternátor dne 10.07.2011 21:09, celkem upraveno 1 x.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Ten program se jmenuje Tone Stack Calculator: http://www.duncanamps.com/software.html
Můžete si tam vyzkoušet že korekce "na rovno" jsou při středech na plno a basech a výškách na minimum...
Je tam i nějaké pojednání na toto téma: http://www.duncanamps.com/technical/tonestack.html
Aktivní korekce má třeba Peavey XXX nebo JSX ...
Můžete si tam vyzkoušet že korekce "na rovno" jsou při středech na plno a basech a výškách na minimum...
Je tam i nějaké pojednání na toto téma: http://www.duncanamps.com/technical/tonestack.html
Aktivní korekce má třeba Peavey XXX nebo JSX ...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tam je to docela jednoduché, mezi koncem dráhy potu volume a začátkem dráhy tone je jeden kondík malé hodnoty, jezdce jsou pak spojeny a z nich jde signál na druhý stupeň. Tone je pak uzeměno přes kondík větší hodnoty. Na výstupu ze spojených jezdců se pak signál míchá - ten neovlivněný přímo z volume s ovlivněným. Může to fungovat zajímavě, nikdy jsem to nezkoušel.Flajtr píše:Je to malej zesáček VHT Special 6, v době kdy jsem ho kupoval jsem netušil, že se tady s nimi tak roztrhne pytel
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 10.07.2011 21:05, celkem upraveno 1 x.
Funguje to řekl bych dobře, neshledávám tam žádné vedlejší účinky, žádné zahuhlání, nebo naopak nepříjemné řinčení, nebo podobně ani v krajních polohách. A dík