Fender Jazz bass

Precission, Jazz, Modern, ...
Durin

Re: Fender Jazz bass

Příspěvek od Durin »

Jack31 píše:nikto nic?
Trpělivost. Nemůžeš očekávat, že ti během jednoho dne někdo odpoví :)
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Po mnoha letech hraní, vlastnění a zkoušení různých baskytar Fender bych něco poopravil:

Kvalitativní rozdíly mezi nástroji z Mexika a Ameriky se postupně zmenšují ( Mexiko se zlepšuje, Ameriky zhoršují )
Mexika jsou již z olše a ne lípy, případně topolu. Mimo série Standard maji i použitelné snímače, jsou spolehlivé a jdou mezi nimi najít nástroje s vyrovnaným a dlouhým tónem. Stejně si myslím, že už většinu nástrojů vyrábějí Mexičani, tak je jedno v jaké fabrice, když jim to jde.

Současné rozdíly:

Amerika - 3 výstuhy v krku, kobylky s boční aretací, lepší snímače, lak PU
Mexiko - 1 výztuha, kameny na kobyle možný pohyb do boku, mizerné snímače, lak na korpusu často PE

Společné průšvihy - asi 1/3 nástrojů je zavlkovaná na tónu C-D na G struně, případně i jinde, největší peklo nehrálo ani Fis na E struně, to jsem ještě neviděl. Korpusy ze špatně vyschlého dřeva, po čase jsou pod lakem vidět spoje špalků a kdo ví, co bude za 10,20 let.
Hruna H není úplně ideální, kratší menzura i pasivní snímače nejsou pro ni dobrý konstrukční prvek.

Highway série je ( podle mě ) povedená, už jsem si pořídil JB i PB. Na jazzovém workshopu PB dost budila pozornost, kolegové se mi na ní pořád sápali, stejně jako lektor. Stejná série kytar mi přijde výrazně horší, asi ten akrylátový lak nedělá neopředeným strunám dobře. Některé kusy ale mají horší dynamiku než dražší modely.

Japonci jak který, můj Geddy Lee, ani půjčené PB nebyly nic moc, i když vždy precizně vyrobené. Dobrá Mexika po výměně snímačů v klidu obstojí.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Jazzman píše:Po mnoha letech hraní, vlastnění a zkoušení různých baskytar Fender bych něco poopravil:

Kvalitativní rozdíly mezi nástroji z Mexika a Ameriky se postupně zmenšují ( Mexiko se zlepšuje, Ameriky zhoršují )
Mexika jsou již z olše a ne lípy, případně topolu. Mimo série Standard maji i použitelné snímače, jsou spolehlivé a jdou mezi nimi najít nástroje s vyrovnaným a dlouhým tónem. Stejně si myslím, že už většinu nástrojů vyrábějí Mexičani, tak je jedno v jaké fabrice, když jim to jde.

Současné rozdíly:

Amerika - 3 výstuhy v krku, kobylky s boční aretací, lepší snímače, lak PU
Mexiko - 1 výztuha, kameny na kobyle možný pohyb do boku, mizerné snímače, lak na korpusu často PE

Společné průšvihy - asi 1/3 nástrojů je zavlkovaná na tónu C-D na G struně, případně i jinde, největší peklo nehrálo ani Fis na E struně, to jsem ještě neviděl. Korpusy ze špatně vyschlého dřeva, po čase jsou pod lakem vidět spoje špalků a kdo ví, co bude za 10,20 let.
Hruna H není úplně ideální, kratší menzura i pasivní snímače nejsou pro ni dobrý konstrukční prvek.

Highway série je ( podle mě ) povedená, už jsem si pořídil JB i PB. Na jazzovém workshopu PB dost budila pozornost, kolegové se mi na ní pořád sápali, stejně jako lektor. Stejná série kytar mi přijde výrazně horší, asi ten akrylátový lak nedělá neopředeným strunám dobře. Některé kusy ale mají horší dynamiku než dražší modely.

Japonci jak který, můj Geddy Lee, ani půjčené PB nebyly nic moc, i když vždy precizně vyrobené. Dobrá Mexika po výměně snímačů v klidu obstojí.
to stimy US modelmy mas pravdu.V dnesnej dobe je doslova umenie narazit na dobry kus (pokial vravim o novych basach).Preto chcem ist do vecsej predajne,vyskusat si z viacerych kusov a zobrat proste ten najlepsi a nie sa brodit po republike a skusat basu po zastavkach
"Realny svet je pre tých ktorý nemajú fantáziu"
Kapela: https://bandzone.cz/opera
Můj hudební projekt: http://bandzone.cz/emitremmus
Burton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Burton »

Nic se nezkazí objednáním hrané bassy z USA. Vyjde asi o polovinu levněji než u nás a hraná bassa má vždycky lepší ton než fungl nová :) vůbec je nejlepší všechno objednávat z Ameriky, protože tady je to všechno předražené. A úplně nejlepší je mít kamaráda bassáka co je v USA který zajde do obchodu zahraje si na to a pak to za pakatel odešle :D
Sandberg California TM 5 BB
TC electronic BH500 + Markbass Standart 151HF + Markbass Traveller 102p
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

Burton píše:Nic se nezkazí objednáním hrané bassy z USA. Vyjde asi o polovinu levněji než u nás a hraná bassa má vždycky lepší ton než fungl nová :) vůbec je nejlepší všechno objednávat z Ameriky, protože tady je to všechno předražené. A úplně nejlepší je mít kamaráda bassáka co je v USA který zajde do obchodu zahraje si na to a pak to za pakatel odešle :D
Jo no tak, každý nemá takové štěstí. ;)
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
grock

Příspěvek od grock »

Já sehnal pro našeho basáka před lety PB z doby nějak 69/70 u nás (tenkrát za 16t.! :P ) a je to úžasný kousek.Loni ale zatoužil po JB V,takže jsem zkusil 10ti letou z USA.Není špatná,vyšla na cca 25t. s dopravou.Tady je totiž problém-basa v kufru je přes limit do ČR,takže šla pracně přes Slovensko a jen doprava byla za 5t!Tak myslím,že je lepší koupit ji bez kufru a poslat s odšroubovaným krkem a case koupit zde...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Burton píše:Nic se nezkazí objednáním hrané bassy z USA. Vyjde asi o polovinu levněji než u nás a hraná bassa má vždycky lepší ton než fungl nová :) vůbec je nejlepší všechno objednávat z Ameriky, protože tady je to všechno předražené. A úplně nejlepší je mít kamaráda bassáka co je v USA který zajde do obchodu zahraje si na to a pak to za pakatel odešle :D
no jasne,hral si vobec nekedy na viacerych kusov Fenderu basy?Pokial by som chcel gitaru Fender tak by som si objednal z USA naslepo ale pokial ide o basu tak as velmy bojim.Momentalne je samotne Fender onicom (pokial ide o nove basy).Ked uz by som chcel nejaku Fender basu objednat z USA tak nejaky 80s,70s alebo podobne stare ale nove by som si urcite neobjednaval.Sam som sa bol presvedcit u kamarata ktory spravyl toto a lutoval to,aj ja som si zahral na jeho base,ajked to bol jrasny JB,bol to USA model s S1 Switch,tak samotne to hralo ako blato,onicom.Preto pokial pojdem kupit nejaky Fender JB tak si ho chcem popredu "vyskusat"...ale asi to tak vyzera ze sa stavym za panom Sivcakom a dam si unho zrobyt nejaku basu
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

No, já bych s těmi basami z 80.let celkem brzdil. Firma Fender byla poměrně v háji, do dnes se neví kde ty americké modely vyráběli ( např. díly v Japonsku, jak mi kamarád přečetl v časopise, ale kdo ví... )
Měl jsem JB 60 z té doby, celkem se mi líbila, až do koupě daleko lepší JB US Standard z 90.let, prostě kus od kusu.
Leo Fender geniálně vymyslel modely pro pásovou výrobu. Levný nástroj s dobrým zvukem, nic luxusního, každý si může vybrat a u Fenderů ještě platí, že co jednomu nehraje, druhému ano. To je má opakovaná zkušenost. Co já ihned odložím, po tom často punker nebo countryman skočí a roky na to spokojeně a dobře hraje.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Burton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Burton »

Jack31 píše:
no jasne,hral si vobec nekedy na viacerych kusov Fenderu basy?Pokial by som chcel gitaru Fender tak by som si objednal z USA naslepo ale pokial ide o basu tak as velmy bojim.Momentalne je samotne Fender onicom (pokial ide o nove basy).Ked uz by som chcel nejaku Fender basu objednat z USA tak nejaky 80s,70s alebo podobne stare ale nove by som si urcite neobjednaval.Sam som sa bol presvedcit u kamarata ktory spravyl toto a lutoval to,aj ja som si zahral na jeho base,ajked to bol jrasny JB,bol to USA model s S1 Switch,tak samotne to hralo ako blato,onicom.Preto pokial pojdem kupit nejaky Fender JB tak si ho chcem popredu "vyskusat"...ale asi to tak vyzera ze sa stavym za panom Sivcakom a dam si unho zrobyt nejaku basu
Hrál jsem na hodně bass to mi věř :-) ale proč si neposílat rovnou z USA za pakatel ještě k tomu, když tam mám výborného bassistu, který tomu rozumí ještě víc než já :) a když je bassa na houby, vždycky ji tady v ČR prodáš to se neboj. Je to fajn boční přivýdělek. Basskytar můžeš koupit třeba 20 život je dlouhý proč zustavat u jedné (pokud to není Fodera ;) )

NAVÍC jsem nic o kupovaní nového nástroje nepsal kdybys pořádně četl, právě naopak ;)
Burton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Burton »

grock píše:Já sehnal pro našeho basáka před lety PB z doby nějak 69/70 u nás (tenkrát za 16t.! :P ) a je to úžasný kousek.Loni ale zatoužil po JB V,takže jsem zkusil 10ti letou z USA.Není špatná,vyšla na cca 25t. s dopravou.Tady je totiž problém-basa v kufru je přes limit do ČR,takže šla pracně přes Slovensko a jen doprava byla za 5t!Tak myslím,že je lepší koupit ji bez kufru a poslat s odšroubovaným krkem a case koupit zde...
Já si nechávám posílat bassy v celku v krabici vystlané molitany a ještě se mi nestalo, že by nepřišla v pořádku.
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Burton píše:
Jack31 píše:
Hrál jsem na hodně bass to mi věř :-) ale proč si neposílat rovnou z USA za pakatel ještě k tomu, když tam mám výborného bassistu, který tomu rozumí ještě víc než já :) a když je bassa na houby, vždycky ji tady v ČR prodáš to se neboj. Je to fajn boční přivýdělek. Basskytar můžeš koupit třeba 20 život je dlouhý proč zustavat u jedné (pokud to není Fodera ;) )

NAVÍC jsem nic o kupovaní nového nástroje nepsal kdybys pořádně četl, právě naopak ;)
Ja som tez hral na vela bass,Fenderov US JB,preto otom vravym ako to je.A chcem rovno basu co by ma zaujala,nie nejaku basu ktoru za nejaku chvilu predam >.> to sa takto roby?
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Jazzman píše:No, já bych s těmi basami z 80.let celkem brzdil. Firma Fender byla poměrně v háji, do dnes se neví kde ty americké modely vyráběli ( např. díly v Japonsku, jak mi kamarád přečetl v časopise, ale kdo ví... )
Měl jsem JB 60 z té doby, celkem se mi líbila, až do koupě daleko lepší JB US Standard z 90.let, prostě kus od kusu.
Tak tam hore som to pisal len tak objektivne co mam na misly,konkretne nejake starsie rocnik
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Burton píše:
Jack31 píše:

Tak pokud ti známý vybere dobrý kus, tak je to něčem zcela jiném, než si kupovat něco naslepo. Nicméně nevěřím, že by šlo ty basy kupovat tak výhodně, aby si i s dopravou, clem a DPH byl nějak extra níž oproti naší ceně.

Jinak mi promiň mé rýpání, ale česky je basa, baskytara a basista, ty dvě S jsou fakt děsný :mrgreen:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Když se tu Jazzman tak rozepsal o Mexico Fenderech tak já přihodím svoji zkušenost s tímto nástrojem. Měl jsem pětistrunného JB z mexika tuším řada standart. A jako hlavní problém bych tam viděl tu jednu výztuhu v krku. Celkově totiž nastavení prohnutí krku bylo dost problematické. Nebo spíš takřka minimální. Prostě ten široký krk a pět strun už vytvářely takový tah, že bylo dost těžké je pomocé té jedné výztuhy přetáhnout. Zvukově to nebylo vůbec špatný. I když znám i lepší zvuk JB, ale než jsem jej koupil tak jsem slyšel dost velkou kritiku na tovární snímače v mexických nástrojích. Ovšem mě osobně ten zvuk nepřišel nějak zásadně špatný. Vydržel jsem s tím nástrojem spokojeně cca 3 roky, ale potom jsem přešel zpět na 4struny takže jsem tohle prodal. Co se týkalo H struny tak tam jsem taky neměl zásadní problém. Zvuk by mohl být malinkato konrétnější, ale to v mém případě taky mohlo být aparátem.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Co sa tyka mexiko verzie standart JB tak fakt by som nepovedal ze tie snimace su zle.To by som povedal skor o gitarach Fender,napar stratoch som hral mexikanoch a fakt boly tam take kuso ze to hralo fakt hnusne a brumelo to moc :S nvm ci to bolo kombom...ale ked som skusil par tych standartiek jazz basov mexikanov tak to bolo fajn,ten zvuk sa mi pacil,nevyzeralo to ze by tie snimace boly zle.to bude skor kus od kusu
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tady bych mohl potvrdit taky špatnou zkušenost s továrními snímači na stratocasteru z mexika. Jeden takový strat mám a opravdu ty tovární snímače byly dost hrozný.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Burton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Burton »

Nero píše:
Burton píše:
Jack31 píše:

Tak pokud ti známý vybere dobrý kus, tak je to něčem zcela jiném, než si kupovat něco naslepo. Nicméně nevěřím, že by šlo ty basy kupovat tak výhodně, aby si i s dopravou, clem a DPH byl nějak extra níž oproti naší ceně.

Jinak mi promiň mé rýpání, ale česky je basa, baskytara a basista, ty dvě S jsou fakt děsný :mrgreen:
Nebýt to výhodné nedělám to :) American standard jazz bass u nás za 31t. z USA za 16t.
Jinak rýpání mi nevadí. Bassa není český výrobek tak píšu dvě s :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Za 16k s dopravou, clem a DPH asi nebude nový kus...

Možná baskytara od Fendera není český výrobek, ale bassa není české slovo... :roll: A když by tu basu náhodou vyrobili v Čechách, tak to pak?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Burton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Burton »

Nero píše:Za 16k s dopravou, clem a DPH asi nebude nový kus...

Možná baskytara od Fendera není český výrobek, ale bassa není české slovo... :roll: A když by tu basu náhodou vyrobili v Čechách, tak to pak?
Však na co novou když hraná má 5x lepší zvuk :)
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Burton píše:
Nero píše:Za 16k s dopravou, clem a DPH asi nebude nový kus...

Však na co novou když hraná má 5x lepší zvuk :)
naozaj? :)
Odpovědět

Zpět na „Baskytary“