odbočka z "jak na kopak???" - nyní o aparátu

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
keri
Kontaktovat uživatele:

odbočka z "jak na kopak???" - nyní o aparátu

Příspěvek od keri »

to einsteincz: zatim mam spodky s bc speakers ps100(dva kusy ) a satelity 215ky aa crafft . zesiky zatim loceso 1200 a800 vyhybku behrose a eq.na odposlechy . tri odposlechy s delta15. hlavne se nesmejte.vse mam jen docasne . mam v planu postupne dokupovat . chtel bych k tem wooferum nejaky saty s 15kou (napadaji mne em115) to by mohlo jit hezky . pak bych taky potreboval poradit s vyhybkou (treba jetou ale slusnou za slusnou cenu .) tahle je na pi.u to vi kazdy.chci delat prevazne akce klubove ,sem tam neco mensiho veknu.nechi neco co vazi 2tuny a ma 20kw:-) chci neco abych si s tim neudelal ostudu ale ani kýlu.:-).skuste mi tedy jeste navodit nejakou inspiraci. j abych treba zacal tou vyhybkou . podotykam ze bych nerad aby jste mi radily nejake veci za sta tisice. me se treba libi tento cross.co vy na neho?stalo by to zato nebo je to stejne jak ten behros? zatim diky
tattoosadobassogumo
zzbar
Rádce

Re: jak na kopak???

Příspěvek od zzbar »

keri píše:vse mam jen docasne
Takže budeš pořizovat aparát nový?
Musíš si napřed říct, jaké akce budeš zvučit. Jestli budeš zvučit folk/country, bigbít, či jiné žánry... Že to bude převážně ve vnitř už jsi říkal. Takže pujdeš do pasivu? Nebo do aktivu? Budeš na to sám, nebo budeš mít někoho k ruce? No a cenový limit - velmi zásadní věc.
To všechno by mělo mít zásadní vliv na stavbu tvého aparátu.
Např. : Pokud budeš venku, tak bys měl mít suby 18" a nejlépe v poměru 4 : 1. Pro tebe bych viděl jako nejlepší variantu komplet výbavu od Megatonu. V Prodance ti i poradí, čím to krmit.
Naopak dovnitř se mi osvědčily 15"suby. A tam může stačit 2 : 1.
A když nad tím tak přemýšlím, na tvém místě bych šel asi stejně do aktivu. Uneseš to sám, neřešíš crossy, neřešíš zesilovače...
Je prostě několik cest, kudy se vydat. Nejde říct že jen jedna je ta správná.
Rozmýšlej a pak polož konkrétní otázku.
Na jedno tě ale upozorním. Pokud nechceš vyhánět lidi ze tvých akcí, nebude to levná záležitost. Tady to moc šidit nejde.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
keri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od keri »

delame si tady u nas akce cca 120lidi prevzane zanru bigbit punk ,obcas nejaky metec ale zadnej narez .nejradeji bych jen nejakou schopnou sestavu dva spodky a dva saty . ty spodky co mam (bc speakers) zatim pryc davat nechci.nechci nic bourat co se tyka vykonu proboha:-) .chci si nakupovat pomalu a postupne . ted treba bych rad nejaky ten dobry cross jak uz jsem nahore podotknul. nechci za to utratit miliony .vim ze treba rcf jsou klasika dneska ale stoji to moc penez. . vim ze je to draha vec ale ja na tom nechci vydelavat . bavi mne to a zajima mne to .obcas si tu sam poradam na sálku akce (posledne85platicich )tak abych neplatil do toho vseho zvukare tak si zvucim sam . snad to neni pruser ze si to poradajici zvuci muhehehe. zkratka ted je na rade kopakovej majk .pak vyhybka pak satelity ,postupne zesiky a nakonec nejaky ty efekty ty echa a hally a blabla bla.a pak se uvidi.zatim vam diky vsem .ahoj
tattoosadobassogumo
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od einsteincz »

Vyhýbka: V analogové variantě je ideální něco jako Rane AC-22, je to stroj který svoji práci udělá naprosto výtečně. Další (levnější) variantou by bylo třeba něco staršího od firmy Zeck, tuším, že to bylo CCR24 ?? Nebo něco staršího od DBX, BSS se občas na ebayi válí za srandovní peníze. (http://cgi.ebay.com/bss-fds360-/3305864 ... 4cf87d7030) V digitálu se dá sehnat starší Rane RPM26z za cca 8000,-, u něj je jediná nevýhoda řízení z pc přes rs232 (seriový port) a podpora jen pro WinXP, ale je to plnohodnotý speaker management.

Kompresory se dají řešit dvě cestama
1) komprimovat každý zpěv zvlášť na insertu (n zpěvů - n kompresorů)
2) komprimovat podskupinu (subgroup) na pultu (n zpěvů - 2 kompresory)
Obojí má svoje výhody a nevýhody a je to spíš o vkusu. Z mašinek se může začít něčím jako Alesis 3630 (entry level okolo 2000 jetý), dále třeba DBX 266XL atd..
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
keri
Kontaktovat uživatele:

Re: odbočka z "jak na kopak???" - nyní o aparátu

Příspěvek od keri »

ahoj po case. tak mam uz vyhybku i kompresory . vyhybku jsem koupil od peaveye(oproti beghrosi dost rozdil ) a kompresory dbx-266xl dva kusy .no ale ted bych potreboval trochu poradit co do toho poslat abych si ten aparaten nestrhnul . a hlavne jak . mam predstavu ze do prvni group bych poslal zpevy -coz je jeden kanal .na dalsi kanal basu .na dalsi kopak .nebo jak by jste radily vy?? a jak to ve finale priblizne nastavit?? je mi jasny ze zbytek budu muset podle ucha ale alespon zaklad .diky moc zatim .ahoj
tattoosadobassogumo
Jens Ludwig
Odborník

Re: odbočka z "jak na kopak???" - nyní o aparátu

Příspěvek od Jens Ludwig »

co kam pošleš je potázkou toho, co bude potřeba zkomprimovat.... k tomu je důležitý správně pochopit funkce a možnosti kompresoru...

jeden kompresor bych ve stereu použil na stereogrupu vokálů - vokály podle potřeby komprimuj s nižším prahem (třeba i k -20dB [za předpokladu že špičky jdou někam k max. +3 dB]), třeba i s poměrem komprese 3:1 - měj zaplou OverEasy kompresy (pozvolnej náběh komprese) atack a releas nech zpočátku na auto... makeup gain by se měl rovnat opaku redukce - čili česky - když ti gain-reduction (to, kolik kompresor potlačí) bude blikat k -6, tak zvedni makeup na +6....

kopák - poměr komprese může být i vyšší - třeba 7:1 - to hodně záleží na požadovaným výsledným zvuku.. u kopáku je důleřitý nastavení atack a releas - atack (náběh) určuje, za jak dlouho se kompresor sepne po překročení prahu (treshold). atack se většinou nastavuje kolem 30 - 40 ms, aby neovlivnil transient, ale aby ovlivnil následující tón. releas (doba trvání komprese) se nastavuje podle dýlky tónu - většinou kolem 200ms. treshold se nastavuje podle ucha... gate/expanderem eliminuješ přeslechy (basa/kytary)... treshold nastavíš tak, aby ještě hrál kopák v plným rozsahu, ale už tím mikrofonem moc neprolejzaly basa a kytary...

u basy má kompresor neomezený možnosti - tam opravdu záleží, jakýho zvuku chceš dosahnout (a hlavně o jakejzvuk se snaží basák).. tady není špatný použít i gate/expander na potlačení brumu...

doufám, že jsem ti na příkladech trochu osvětlil funkce toho zařízení
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“