Elektroakustická kytara - Drnčení strun

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Creatives

Elektroakustická kytara - Drnčení strun

Příspěvek od Creatives »

Ahoj,
mám menší problém. Koupil jsem si novou kytaru cca za 5000 kč takže nic moc, ale pro mě jako začátečníka to určitě stačí. Ze začátku mi trošku drnčely struny, vždy sem tam na nějakém pražci nějaké, ale nepovažoval jsem to za problém. Poté mi praskla struna tak jsem si koupil nové a to místo původních 11, 12ky. Dneska jsem nasadil první strunu E a je to úplná katastrofa. Zní to asi takhle http://www.filedropper.com/e_3 a vypadá to asi takhle Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Na fotce to vypadá, že je struna docela daleko od pražce, ale jakmile zmáčknu třeba první pražec tak následující 2 se dotykají toho železného na pražci. Čím to může být? Špatná kytara? Špatné struny?
Předem děkuji za rady.
David
rocky77

Re: Elektroakustická kytara - Drnčení strun

Příspěvek od rocky77 »

Podle popisu a fotek bych si tipnul, že krk je přepnutej... Zkus povolit výztuhu - krk má být do luku (struny jakoby na místě tětivy)...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Presne tak, vyztuhu krku najdes nejspis zevnitr kytary - ovlada se inbusakem, kdyz se podivas do ozvucneho otvoru, tak smerem do krku jakoby.
Naposledy upravil(a) ...EDGE... dne 12.07.2011 23:56, celkem upraveno 1 x.
...EDGE...

Ne, tim jen ladis struny, ty potrebujes povolit krk (jo, to se da) - takze inbusakem na mnou popisovanem miste, a tak ctvrt otocky proti smeru hodinovych rucicek, kdyztak potom vic az se ucinek dostavi (chvilka).
Naposledy upravil(a) ...EDGE... dne 12.07.2011 23:55, celkem upraveno 1 x.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Přesně tak bude to přepnutým krkem, hlavně vyměň všechny struny a nalaď, jestli máš nasazenou jenom tu jednu (z příspěvku to není jasné) tak ta jedna struna neprohne krk a proto to drnčí. Pokud máš natažené všechny a naladěno a pořád to drnčí, povol imbusem výztuhu (při povolených strunách) stačí tak čtvrt otáčky, zkrátka trochu, znovu nalaď. Když zmáčkneš strunu na prvním a čtrnáctém pražci (je to ten na kterém je krk připojený k tělu) a mezi osmým pražcem a strunou by měla být mezera asi půl milimetru. Ale osobně si myslím že nemáš natažené všechny struny. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Creatives

Příspěvek od Creatives »

...EDGE... píše:Presne tak, vyztuhu krku najdes nejspis zevnitr kytary - ovlada se imbusakem, kdyz se podivas do ozvucneho otvoru, tak smerem do krku jakoby.
Ok, jak říkám, v těchhle věcech jsem amatér tak jsem to radši zase vyfotil, abych tam něco neposral. Je to tohle?
Obrázek
Creatives

Příspěvek od Creatives »

džetro píše:Přesně tak bude to přepnutým krkem, hlavně vyměň všechny struny a nalaď, jestli máš nasazenou jenom tu jednu (z příspěvku to není jasné) tak ta jedna struna neprohne krk a proto to drnčí. Pokud máš natažené všechny a naladěno a pořád to drnčí, povol imbusem výztuhu (při povolených strunách) stačí tak čtvrt otáčky, zkrátka trochu, znovu nalaď. Když zmáčkneš strunu na prvním a čtrnáctém pražci (je to ten na kterém je krk připojený k tělu) a mezi osmým pražcem a strunou by měla být mezera asi půl milimetru. Ale osobně si myslím že nemáš natažené všechny struny. :D
Mám jenom jednou, asi v tom bude problém. Jdu udělat zbytek :) každopádně díky všem!
...EDGE...

Jo, to je ono
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Creatives píše:
džetro píše:Přesně tak bude to přepnutým krkem, hlavně vyměň všechny struny a nalaď, jestli máš nasazenou jenom tu jednu (z příspěvku to není jasné) tak ta jedna struna neprohne krk a proto to drnčí. Pokud máš natažené všechny a naladěno a pořád to drnčí, povol imbusem výztuhu (při povolených strunách) stačí tak čtvrt otáčky, zkrátka trochu, znovu nalaď. Když zmáčkneš strunu na prvním a čtrnáctém pražci (je to ten na kterém je krk připojený k tělu) a mezi osmým pražcem a strunou by měla být mezera asi půl milimetru. Ale osobně si myslím že nemáš natažené všechny struny. :D
Mám jenom jednou, asi v tom bude problém. Jdu udělat zbytek :) každopádně díky všem!
Nejdříve dodělej zbytek, nalaď a uvidíš. Jinak to na té fotce je ten imbus.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Je to iNbus!
Innensechskantschraube Bauer und Schaurte (Vnitřně šestihranný šroub Bauer a Schaurte)
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Hned mi to bylo divné že by o číslo silnější sada strun neprohla dostatečně krk. Funguje to tak že v krku je výztuha nastavená a tah strun prohne krk do požadovaného tvaru, když natáhneš jenom jednu strunu krk se neprohne a drnčí to. Možná budeš mít u 12tek opačný prolém a to vyšší dohmat, tam platí opačný postup, povolit struny mírně dotáhnout výztuhu a naladit, kdyžtak opakovat dokud to není ok. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Creatives

Příspěvek od Creatives »

džetro píše:Hned mi to bylo divné že by o číslo silnější sada strun neprohla dostatečně krk. Funguje to tak že v krku je výztuha nastavená a tah strun prohne krk do požadovaného tvaru, když natáhneš jenom jednu strunu krk se neprohne a drnčí to. Možná budeš mít u 12tek opačný prolém a to vyšší dohmat, tam platí opačný postup, povolit struny mírně dotáhnout výztuhu a naladit, kdyžtak opakovat dokud to není ok. :D
Jo, už je všechno ok. Dohmat je trošku vyšší ale to mi vůbec nevadí ba naopak. Teď už to nedrnčí tolik co u 11 respektive skoro vůbec. Ještě 1x dík všem!
...EDGE...

džetro píše:Hned mi to bylo divné že by o číslo silnější sada strun neprohla dostatečně krk. Funguje to tak že v krku je výztuha nastavená a tah strun prohne krk do požadovaného tvaru, když natáhneš jenom jednu strunu krk se neprohne a drnčí to. Možná budeš mít u 12tek opačný prolém a to vyšší dohmat, tam platí opačný postup, povolit struny mírně dotáhnout výztuhu a naladit, kdyžtak opakovat dokud to není ok. :D
Respektive nekteri to delaji bez toho povolovani strun a opakovaneho ladeni.
IhateRap§Hip Hop!!!

Příspěvek od IhateRap§Hip Hop!!! »

...EDGE... píše:
Respektive nekteri to delaji bez toho povolovani strun a opakovaneho ladeni.
Takže nemusim jak idiot pořád povolovat struny, můžu to tak nechat a přitom nepokazit kytaru?

Edit:Tak to zkoušim jsem z toho nemocnej pořád to drnčí, já se jdu zastřelit:-),Nemohl jsem to povolit moc?
Naposledy upravil(a) IhateRap§Hip Hop!!! dne 11.07.2011 19:25, celkem upraveno 2 x.
Akustiky:WASHBURN WD7SATB+Nějaká španělka po matce(Cremona Luby 0423)

Elektro:EPIPHONE Faded G-400 WC+axl-headliner

Kombo:MARSHALL MG15FX+Boss Metalzone(Nevim co máte proti Marshall MG jo neni to nejlepší kombo, ale jedno z nejlepších tranzistorovejch, nemůžete ho srovnávat s lampovejma kombama, to že doporučujete Roland je hezký, ale zvuk Rolanda nemám rád...)
...EDGE...

Muzes :wink:
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

a) podívej se od hlavy, jestli není krk pokroucenej, pokud je, není východisko a body b-e jsou zbytečné; u Ibanezů z Indonésie jsou krky z hrozného sajrajtu, který se kroutí a praská. Třeba je to odjinud...
b) přeměř výšku struny E nad 12. pražcem, měla by být tak 7-8/64 palce při strunách 012 (tj. asi 2,8-3 mm), udělej si na to na počítači měrku, stačí ve Wordu. Výška se řeší kobylkovým pražcem-sedlem.
c) stiskni strunu na 2. pražci, na prvním by se měla skoro dotknout; odchylky se řeší ořechem - zbrousit-podložit.
d) dej kapo na 1. pole, stiskni strunu na 14. pražci a na 7. zkus provléct papír (Amíci říkají dolar, věří neochvějně v jeho sílu:), musí projít volně (0,3-0,5 mm vůle). Tohle se dělá výztuhou v krku, pozor, chce to málo, žádné velké šroubování.
e) přestaň číst nesmysly na tomhle fóru a najdi slušnýho kytaráře, který ti to za tři stovky seřídí.
...EDGE...

To jsou mi rady Ptaka votviraka Pepo..

Bod b - da se premerit trsatkem, kdyz vis jeho tloustku. Nastavuje se podle osobni preference, ne podle nejakych pravidel ktere si Pepa precetl na netu kdovi kde..

Bod e - proc davat tri stovky, kdyz je to tak snadne? Jestli se ti nelibi nesmysly na foru (kterych je tu dost, ale v tomto tematu zatim zadne nepadly), tak to tu cist nemusis.
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

...EDGE... píše:To jsou mi rady Ptaka votviraka Pepo..

Bod b - da se premerit trsatkem, kdyz vis jeho tloustku. Nastavuje se podle osobni preference, ne podle nejakych pravidel ktere si Pepa precetl na netu kdovi kde..

Bod e - proc davat tri stovky, kdyz je to tak snadne? Jestli se ti nelibi nesmysly na foru (kterych je tu dost, ale v tomto tematu zatim zadne nepadly), tak to tu cist nemusis.
Drahý nevychovanče!
Ve svých 50 mám leccos za sebou. Mimo jiné i mladistvé období levných neseřiditelných kytar, na nichž jsem se ovšem naučil hrát a uvědomil si problémy. Pak jsem se začal stýkat s kytaráři (o netu jsem v té době nevěděl nic) a propracoval se k nástrojům na úrovni, které si pochopitelně mládě nemůže většinou dovolit a je to tak v pořádku. Uvaž také, že osobní preferenci začátečník mít nemůže, kde by ji vzal? Potřebuje právě obecné pravidlo. Není vůbec podstatné, je-li z internetu, to je poněkud směšná námitka, podstatné přece je, jestli funguje.
Snadné to je, když víš, jak postupovat, nejsi fatálně nezručný (mně pomohla leteckomodelářská minulost) a dvakrát si to zkusíš podle uvedeného postupu, ona ta kytara taky leccos vydrží. Trsátko používám 1,14 mm, což jest na průhyb poměrně dost, nevím, co se dá zahrát trsátkem 0,3-0,5 mm. Ten dolar je opravdu z netu a připadá mi to jako dobrý vtip, ale už jsem si všiml, že účastníci zde se berou strašlivě vážně.
Tři stovky je dobré dát tehdy, jestliže si netroufám na úpravy (znám báječné kumštýře, co nezatlučou hřebík bez průseru). Není to mnoho a není to často. Je to lepší, než týrat nástroj neustálým povolováním a napínáním strun, jak tu někdo píše. "Můj" postup funguje a když nepomůže, je problém pravděpodobně ve zkrouceném krku. Tam náprava opravdu není.
Za ty nesmysly se omlouvám, bylo to příkré, ale opravdu mi připadá, že i na tomto fóru si mnozí masírují ego, aniž by cokoli konkrétně poradili.
...EDGE...

Tak pardon za toho Pepu,
s masirovanim ega u nekterych jedincu mas pravdu, na zacatek, ale nevim jak dlouho to tu procitas, abys mel opravdu prehled o mistnich clenech.
Osobni preferenci jsem myslel to, ze kdyz je cloveku (at je to zacatecnik ci Jimmy Page) 2.8-3 milimetry moc vysoko ci nizko, je to rada na nic.
Par neseriditelnych nastroju uz mi taky rukou proslo, a kazdy, kdo se na necem takovem nemusi ucit hrat, muze byt rad, ackoliv to byva dobra skola do zivota. Takze si myslim, ze tri stovky davat kytararovi je sice jednou za cas, na druhou stranu, pokud se to nenauci (a co se serizeni krku tyce - na foru jsou toho tuny at uz na elektrice ci na akustice), bude pokazde, co bude potrebovat pootocit sroubkem litat za kytararem?
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

...EDGE... píše:Tak pardon za toho Pepu,
s masirovanim ega u nekterych jedincu mas pravdu, na zacatek, ale nevim jak dlouho to tu procitas, abys mel opravdu prehled o mistnich clenech.
Osobni preferenci jsem myslel to, ze kdyz je cloveku (at je to zacatecnik ci Jimmy Page) 2.8-3 milimetry moc vysoko ci nizko, je to rada na nic.
Par neseriditelnych nastroju uz mi taky rukou proslo, a kazdy, kdo se na necem takovem nemusi ucit hrat, muze byt rad, ackoliv to byva dobra skola do zivota. Takze si myslim, ze tri stovky davat kytararovi je sice jednou za cas, na druhou stranu, pokud se to nenauci (a co se serizeni krku tyce - na foru jsou toho tuny at uz na elektrice ci na akustice), bude pokazde, co bude potrebovat pootocit sroubkem litat za kytararem?
Pepa mi vadil nejméně, opravdu se tak jmenuji, ptáka ti odpouštím, navzdory tomu, že otvírák nepotřebuji, při mých zkušenostech se dnes už otvírají samy :D . Jde o to, že začátečník těžko může mít názor výrazně odlišný od standardu, který jsem uvedl. Zaprvé: tazateli (který se zatím neozval), šlo o to, aby kytara přestala drnčet a začala hrát. Neustálým povolováním a napínáním strun ničeho nedocílí. Musí provést chca nechca uvedené systematické kroky, aby dosáhl pevného základu. Pokud pomohou, může po nějaké době laborovat s dohmatem, ale tak, aby věděl, kam se má při nezdaru vrátit. Zadruhé: takový systematický postup se netýká jen kytary, ale jakéhokoli technického systému. Zatřetí: kytaráři jsou obvykle sdílní a ochotní odpovídat na dotazy a poskytovat rady. Za jednu takovou několikaminutovou schůzku se člověk doví od praktika víc, než za dva dny u internetu (ony ty tuny tady toho jsou, ale jsou to také tuny věcných a dobrých rad?) a náhodného laborování a pak může pracovat sám. Problematickou kytaru by měl vidět odborník, aby řekl, dá-li se vůbec něco dělat. Začtvrté: hráči symfonických orchestrů dávají své nástroje nástrojaři pravidelně po sezóně - znamená to, že jsou nešikovní a neschopní? Jojo, mají drahé nástroje;-)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“