Slabá logika. To dřevo ty vibrace pohlcuje, tlumí, protože není dokonale tuhé. Tlusté krky a těžká těla jsou tužší a těžší, takže se samy rozhýbávají a tlumí struny méně, proto má LP tak šílený sustain. Různá dřeva dobře kmitají a tlumí na různých frekvencích, což způsobuje třeba výrazný zvukový rozdíl mezi javorovým a mahagonovým krkem, javor nechává podstatně víc výšek. Spoj krku a těla dělá také hodně, lepený krk výrazně zjemňuje attack, tlumí jeho vysoké frekvence, proto ten jemnější, medovější attack LP a SG.IhateRap§Hip Hop!!! píše:Farell, já jen nechápu jen k čemu ti je že elektrická kytara je vyrobena z toho a toho dřeva, pokud vim struna vybruje o kovovou kobylku a nultý pražec, ten zvuk bere snímač na dřevu podle logiky by nemělo záležet...
OT z Vnitřek Les Paula: "Fyzika" uvnitř kytary
Pravidla fóra
-
woro90-1
Re: Jaké SG?
-
IhateRap§Hip Hop!!!
tadeasp píše:Když nezáleží na dřevu tak proč kytary neděláme rovnou z plastu a nebo sádrokartonu, ty vole to je mocIhateRap§Hip Hop!!! píše:Farell, já jen nechápu jen k čemu ti je že elektrická kytara je vyrobena z toho a toho dřeva, pokud vim struna vybruje o kovovou kobylku a nultý pražec, ten zvuk bere snímač na dřevu podle logiky by nemělo záležet...
Hele na dřevu opravudu nezáleží!Na anglickym fóru někdo hodil zvukouvou stopu a lidi hádali na cot o hrál tiply nějakýho fendera strotacastera za 40 000 a víš na co hrál?Na home made kytaru z dřevotřísky...
Akustiky:WASHBURN WD7SATB+Nějaká španělka po matce(Cremona Luby 0423)
Elektro:EPIPHONE Faded G-400 WC+axl-headliner
Kombo:MARSHALL MG15FX+Boss Metalzone(Nevim co máte proti Marshall MG jo neni to nejlepší kombo, ale jedno z nejlepších tranzistorovejch, nemůžete ho srovnávat s lampovejma kombama, to že doporučujete Roland je hezký, ale zvuk Rolanda nemám rád...)
Kombo:MARSHALL MG15FX+Boss Metalzone(Nevim co máte proti Marshall MG jo neni to nejlepší kombo, ale jedno z nejlepších tranzistorovejch, nemůžete ho srovnávat s lampovejma kombama, to že doporučujete Roland je hezký, ale zvuk Rolanda nemám rád...)
-
IhateRap§Hip Hop!!!
woro90-1 píše:Slabá logika. To dřevo ty vibrace pohlcuje, tlumí, protože není dokonale tuhé. Tlusté krky a těžká těla jsou tužší a těžší, takže se samy rozhýbávají a tlumí struny méně, proto má LP tak šílený sustain. Různá dřeva dobře kmitají a tlumí na různých frekvencích, což způsobuje třeba výrazný zvukový rozdíl mezi javorovým a mahagonovým krkem, javor nechává podstatně víc výšek. Spoj krku a těla dělá také hodně, lepený krk výrazně zjemňuje attack, tlumí jeho vysoké frekvence, proto ten jemnější, medovější attack LP a SG.IhateRap§Hip Hop!!! píše:Farell, já jen nechápu jen k čemu ti je že elektrická kytara je vyrobena z toho a toho dřeva, pokud vim struna vybruje o kovovou kobylku a nultý pražec, ten zvuk bere snímač na dřevu podle logiky by nemělo záležet...
řekni mi jak dřevo se kterym ta struna nemá přímý kontkt může pohlcovat vibrace?Na délce sustainu má spíš větší podíl citlivost snímače ne?
Akustiky:WASHBURN WD7SATB+Nějaká španělka po matce(Cremona Luby 0423)
-
woro90-1
Řekni mi, jak tě můžou v paneláku nenávidět sousedi, když si na podlahu dáš koberec a skáčeš po něm, vždyť přece nemůžeš být slyšet když nemáš s podlahou a jejich stropem přímý kontakt... A co se snmačů týče, radši se podívej do učebnice fyziky.řekni mi jak dřevo se kterym ta struna nemá přímý kontkt může pohlcovat vibrace?Na délce sustainu má spíš větší podíl citlivost snímače ne?
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 19.07.2011 13:39, celkem upraveno 1 x.
IhateRap§Hip Hop!!! píše:tadeasp píše:Když nezáleží na dřevu tak proč kytary neděláme rovnou z plastu a nebo sádrokartonu, ty vole to je mocIhateRap§Hip Hop!!! píše:Farell, já jen nechápu jen k čemu ti je že elektrická kytara je vyrobena z toho a toho dřeva, pokud vim struna vybruje o kovovou kobylku a nultý pražec, ten zvuk bere snímač na dřevu podle logiky by nemělo záležet...
Hele na dřevu opravudu nezáleží!Na anglickym fóru někdo hodil zvukouvou stopu a lidi hádali na cot o hrál tiply nějakýho fendera strotacastera za 40 000 a víš na co hrál?Na home made kytaru z dřevotřísky...
Ok, ukaž mi celojavorovou a celomahagonovou kytaru o stejných parametrech, co budou hrát úplně stejně na stejné nastavení korekcí na jednom zesilovači (a bez kravin jako Boss ML atd...).
Materiál, z kterého je kytara vyrobena, zkrátka určuje, které frekvence kytara pohltí více a které ji naopak rozvibrují a znějí v celém pásmu déle/více nahlas. To, že se v nějakém poslechovém testu smazaly na konkrétní nahrávce rozdíly mezi dřevotřískou a olší (nebo z čeho ten strat měl být), neříká nic o tom, jak by to fungovalo s jinými dřevy, jinou nahrávkou, jiným zesilovačem atd.
Ideální kobylka nebude mít vlastní rezonanční frekvenci a přenese vibrace v celé šířce pásma do těla.IhateRap§Hip Hop!!! píše:woro90-1 píše:Slabá logika. To dřevo ty vibrace pohlcuje, tlumí, protože není dokonale tuhé. Tlusté krky a těžká těla jsou tužší a těžší, takže se samy rozhýbávají a tlumí struny méně, proto má LP tak šílený sustain. Různá dřeva dobře kmitají a tlumí na různých frekvencích, což způsobuje třeba výrazný zvukový rozdíl mezi javorovým a mahagonovým krkem, javor nechává podstatně víc výšek. Spoj krku a těla dělá také hodně, lepený krk výrazně zjemňuje attack, tlumí jeho vysoké frekvence, proto ten jemnější, medovější attack LP a SG.IhateRap§Hip Hop!!! píše:Farell, já jen nechápu jen k čemu ti je že elektrická kytara je vyrobena z toho a toho dřeva, pokud vim struna vybruje o kovovou kobylku a nultý pražec, ten zvuk bere snímač na dřevu podle logiky by nemělo záležet...
řekni mi jak dřevo se kterym ta struna nemá přímý kontkt může pohlcovat vibrace?Na délce sustainu má spíš větší podíl citlivost snímače ne?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Regular John
To ovšem o ničem nevypovídá. Taky ti můžu udělat bez problémů nahrávku, která někoho oklame, jakákoliv nahrávka má nulovou hodnotu. Důležité je, jak kytara hraje naživo, jak reaguje při hře a jak se ti na ni hraje, chce to zkoušet vlastníma rukama přes nějakou vyhulenou lampu.IhateRap§Hip Hop!!! píše: Hele na dřevu opravudu nezáleží!Na anglickym fóru někdo hodil zvukouvou stopu a lidi hádali na cot o hrál tiply nějakýho fendera strotacastera za 40 000 a víš na co hrál?Na home made kytaru z dřevotřísky...
Jestli stále nevěříš, že na dřevu záleží, tak ti radím: Udělej si doma kytaru třeba z lisovaného hajzlpapíru, kterou si nabarvi nějakým laciným lakem, dej si do ní nějaké "profi" snímače od Gibsonu (třeba přesně ty, co se dávají do Standardu SG) a srovnej to s originál kytarou, která má stejné snímače.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tvrzení, že dřevo nemá ve zvuku žádnou roli, může padnout jen o člověka, který nehrál na víc než jednu slušnou kytaru. Nebo je úplně hluchý. Tady ani není třeba odvolávat se na fyziku (stejně by to nemělo valného smyslu), kdo neslyší, ten holt neslyší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Stejně jako se šíří zvuk. Dřevo rozvibruje vzduch, vibrace vzduchu se skládají s vibracemi strun a tím se mohou zesílit, nebo ztlumit.IhateRap§Hip Hop!!! píše:woro90-1 píše:Slabá logika. To dřevo ty vibrace pohlcuje, tlumí, protože není dokonale tuhé. Tlusté krky a těžká těla jsou tužší a těžší, takže se samy rozhýbávají a tlumí struny méně, proto má LP tak šílený sustain. Různá dřeva dobře kmitají a tlumí na různých frekvencích, což způsobuje třeba výrazný zvukový rozdíl mezi javorovým a mahagonovým krkem, javor nechává podstatně víc výšek. Spoj krku a těla dělá také hodně, lepený krk výrazně zjemňuje attack, tlumí jeho vysoké frekvence, proto ten jemnější, medovější attack LP a SG.IhateRap§Hip Hop!!! píše:Farell, já jen nechápu jen k čemu ti je že elektrická kytara je vyrobena z toho a toho dřeva, pokud vim struna vybruje o kovovou kobylku a nultý pražec, ten zvuk bere snímač na dřevu podle logiky by nemělo záležet...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak tuhle úvahu opravdu nechytám... Jak si to myslel s tím dřevem, vzduchem a vibracema?
Struna prostě vibruje, přes body uchycení přenáší svou energii do dřeva a dřevo se samo více nebo méně rozkmitá.
Struna prostě vibruje, přes body uchycení přenáší svou energii do dřeva a dřevo se samo více nebo méně rozkmitá.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
A potom, když už to dřevo kmitá tak může působit na struny, tak jak jsem napsal, i když s nimi není nijak spojené.Nero píše:Tak tuhle úvahu opravdu nechytám... Jak si to myslel s tím dřevem, vzduchem a vibracema?
Já pořád nechápu, co myslíš tím, že dřevo není spojené se strunami? Ty na kytaře nemáš kobylku a nultý pražec?182 píše:A potom, když už to dřevo kmitá tak může působit na struny, tak jak jsem napsal, i když s nimi není nijak spojené.Nero píše:Tak tuhle úvahu opravdu nechytám... Jak si to myslel s tím dřevem, vzduchem a vibracema?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
já se divim, že to tady nikdo neutnul.... už jsem se těšil že si něco přečtu o SGčkách a místo toho je tu nicneříkající diskuze, ve který si tu jede pár lidí to svoje.... 
Epiphone SG faded G400 brown
Blackheart BH15 112
Blackheart BH15 112
Asi jsi neviděl celou tu diskuzi. Já reagoval na člověka IhateRap§Hip Hop!!!, který napsal :"řekni mi jak dřevo se kterym ta struna nemá přímý kontkt může pohlcovat vibrace?Na délce sustainu má spíš větší podíl citlivost snímače ne?" Tak jsem chtěl poukázat na to, že i kdyby se dřevo a struna vůbec nedotýkaly, tak se mohou ovlivňovat.Moleek píše:Já pořád nechápu, co myslíš tím, že dřevo není spojené se strunami? Ty na kytaře nemáš kobylku a nultý pražec?182 píše:A potom, když už to dřevo kmitá tak může působit na struny, tak jak jsem napsal, i když s nimi není nijak spojené.Nero píše:Tak tuhle úvahu opravdu nechytám... Jak si to myslel s tím dřevem, vzduchem a vibracema?
Viděl, ale přiznám se, že už je to dýl. V tom případě uživatel I hate atd. tady byl naposled v srpnu a ostatní se shodneme na tom, že na dřevě záleží, že?
Omlouvám se, jestli jsem ti vložil do úst něco, co jsi neřekl, nebo to tak nemyslel.
Omlouvám se, jestli jsem ti vložil do úst něco, co jsi neřekl, nebo to tak nemyslel.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
OT z Vnitřek Les Paula: "Fyzika" uvnitř kytary
je už známo prečo režú gibsnov mahagon na tri kusy a potom znovu lepia ??
mám taku teoriu o tom že to lepidlo tlmi priečne vibrácie v tele a tým umocňuje tie pozdlžne čo vychádzaju od krku .. co vy na to?
tie diery v tele sú pre mňa novinka
ale može to byť pre zmenšenie množstva basového zvuku LP čiek na váhu by som to netipoval par špuntov z mahagonu neurobí gitaru lahšiu to by mohli radšej davať kobylku z plastu.
mám taku teoriu o tom že to lepidlo tlmi priečne vibrácie v tele a tým umocňuje tie pozdlžne čo vychádzaju od krku .. co vy na to?
tie diery v tele sú pre mňa novinka
forum pro komplexní hráče
Re: Vnitřek Les Paula
Já si myslím, že je to proti kroucení a nějakému dalšímu "pracování" dřeva. Zvukový účinek si myslím, že nehraje žádnou a nebo jen neznatelnou roli.
prečítal som toto téma celé a riešilo sa tu kroucení. zavrhli to ako nepodstatné vzhladom na tvar LP
aj ked je to trošku sekundarny pozitívny jav lepenia , bude to kôli niečomu inému.
zamýšlam sa v poslednej dobe nad tým čo je na el kytare najpodstatnejšie pre rezonanciu aj čo sa týka druhu dreva . a dospel som k názoru že na zvuk sa najviacej podpisuje krk , lebo sa najlahšie rozvibruje zo strún
a telo je už len akýmsi doplnkom pre basovejšie tóny . a to že zvuk je vlastne snímaný priamo zo struny nad snímačom mi vraví, že drevo na tele kytary je jedna z najmenejpodstatných záležtosti ,asi odbočujem ale vraví sa v threade o kvalite mahagonu a tak..
teda na záver ..je mi jedno či Lepia telo z troch kusov a ešte urobia diery , ide predsa o Logo Gibson preto sa kupuje
inak by som si vystačil aj s mojou LP copy 
aj ked je to trošku sekundarny pozitívny jav lepenia , bude to kôli niečomu inému.
zamýšlam sa v poslednej dobe nad tým čo je na el kytare najpodstatnejšie pre rezonanciu aj čo sa týka druhu dreva . a dospel som k názoru že na zvuk sa najviacej podpisuje krk , lebo sa najlahšie rozvibruje zo strún
a telo je už len akýmsi doplnkom pre basovejšie tóny . a to že zvuk je vlastne snímaný priamo zo struny nad snímačom mi vraví, že drevo na tele kytary je jedna z najmenejpodstatných záležtosti ,asi odbočujem ale vraví sa v threade o kvalite mahagonu a tak..
teda na záver ..je mi jedno či Lepia telo z troch kusov a ešte urobia diery , ide predsa o Logo Gibson preto sa kupuje
forum pro komplexní hráče
+1 palec nahoru, moc pěkný názor 
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Tahle fotka mě dostává, je na ní vidět, že gibson je prostě jen fabrika. I na mojich homemadech je hezčí spoj. Každopádně to jestli ten spoj vypadá hezky nebo je takhle nedolícovaný se stejně podepíše na zvuku minimálně... takže whatever. Ale obrázek moc pěknýTonda píše: a tady enface:
takže samozřejmě krky jsou mahag-/palisandr (kromě javorovejch norlinů)
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
To se může zdát člověku naprosto neznalému věci. Můj otec také tvrdil, že u elektrické kytary je přece jedno, co je to za dřevo (však se to za jeho mladejch let sekalo z toho, co bylo po ruce). Jenže pokud ti nestačí, co slyšíš, tak věz, že dřevo tím, že rezonuje, zachovává po určitou dobu energii, cos vložil do rozkmitání strun. A frekvence, na kterých to dřevo rezonuje, jsou ty, které budou ve výsledku znít nejdéle a tím spíš nezaniknou hned po úderu. Ostatní frekvence dřevo pohltí a struny na nich přestanou znít daleko dříve.jazzym píše:a to že zvuk je vlastne snímaný priamo zo struny nad snímačom mi vraví, že drevo na tele kytary je jedna z najmenejpodstatných záležtosti
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410