Hi-octane z AX84

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
plesa

Hi-octane z AX84

Příspěvek od plesa »

Zdravim. Jsem tu nováček a rád bych všem úspěšným bastlířům poblahopřál k dovedení svých konstrukcí k zdárnému konci.

Teď otázka : Postavil jsem uvedený amp, ale přišlo mi že zkreslení jako by se "hltilo", problem s basama a vůbec... Po experimentech jsem zjistil, že amp hraje i při odpojeném katodovém odporu 2.triody. Dokonce i když odpojim výstup z prvního gainu. Hraje jen čistě, ale hraje...
Čim to může být? Je to nějaká zvláštní vlastnost dvojtých triod, že se v lampě "indukuje" napětí z jedné triody na druhou??? Nebo mam spíš kopanec v zapojení.
Za odpovědí předem děkuji. (Začínám z toho šedivět)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Hi-octane z AX84

Příspěvek od Stanley06 »

spíš bych se podíval jestli nemáš někde propojené něco co nemá být, tenhle aparát stavěl Core, tak třeba ti k tomu řekne něco víc :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
plesa

Příspěvek od plesa »

Neni to teda nějaká vlastnost těch dvojtých triod? Že by anoda s nezapojenou katodou kmitala podle zapojený triody ? Nechci se tu bít do prs, že to neni mojí chybou, ale neni to tak složitý zapojení a já snad nejsem takový ucho abych ten kopanec neobjevil. Ale fakt nevim. Podezříval jsem levnej pot na gain, ale hraje pořád i když neni zapojenej....NEVIM
Nemá s tim někdo zkušenosti?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

To hlcení je to jen takový lehký a je to slyšet jen když přepneš na krkovej snímač ? Něco podobnýho sem taky pozoroval na tom mím lampáči ale bylo to znát když sem hodně říznul do strun ale pozoroval sem to i na jiních zesilovačích a taky záleží na smímačích jak sou silný . Tak sem tomu nevěnoval pozornost a nic sem stim nedělal .Mě stačí trošku stahnout gain nebo volume na kytaře je to v pohodě . To stim "bezdrátovým přenosem" měl problém Stanley ale tomu se to chytalo z nějakýho drátu myslim že na tý triodě měl nastavený moc velký zesílení . Takže je to možný aby se to indukovalo z tiody na triodu . Nemáš fotku toho tvýho zesíku ???
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
plesa

Příspěvek od plesa »

core88 píše:.... Nemáš fotku toho tvýho zesíku ???
Fotku interiéru asi nemá smysl pořizovat, anšto tam mám pěknej testovací čurbes. Jestli tě zajímá exteriér, tak to bych mohl zíjtra někam sem pověsit. Jednoznačně to ale neni profi práce jako tvé mistrovské dílo :wink: .

S tím hlcenim.. Napadlo mě tam zavést zpětnou vazbu. Někde jsem četl, že to krom stability aj..... i trochu pomůže basům. Ale kam? - Každopádně na to času dost. Teď přijít na tu záhadu s odpojenou a přece hrající triodou.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

myslel sem fotky vnitřku :) ale jestli je to jen testovací sestavení tak to fakt nemá cenu .
Zpětnou vazbu sem spíš viděl v koncovám stupni než v preampu .
EDIT: Dík že se to líbí ale mistrovským dílem by sem to asi nenazval :oops: , když by sem to dělal znova by sem to asi udělal jinak .
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

zkus to jeste jednou vsechno prekontrolovat, pokud ti to hraje bez propojeny triody, tak je tam pravdepodobne neco spatne.

pokud se ti zda, ze se ti hlti basy pri velkym nasatveni gainu, tak zmensi vazebni kondik mezi prvni a druhou triodou na 10nF nebo i 4n7 (eventualne druhou a treti, pokud to bude malo) nebo katodovej kondik na prvni triode na 0.47uF.

Taky jsem mel postaveny hi-octane, ale nejak me moc nebral prubeh zkresleni a taky me ho prislo malo, ale ze by se me to nejak hltilo, to si nepamatuju. No kazdopadne jsem to nakonec rozebral a postavil uplne neco jinyho :).
plesa

Příspěvek od plesa »

core88 píše:myslel sem fotky vnitřku :) ale jestli je to jen testovací sestavení tak to fakt nemá cenu .
Původně to bylo myšleno jako finální verze....já naivka :)
core88 píše:Zpětnou vazbu sem spíš viděl v koncovám stupni než v preampu .
Jasné myslel jsem z výstupu někam do preampu. Nebo i to je hloupost? Jednodužší bude si hrát s kond. jak píše lunchie.
Teď o víkendu se k tomu snad dostanu a udělám komplet předrátování celý triody. Pak poreferuji
lunchie píše:No kazdopadne jsem to nakonec rozebral a postavil uplne neco jinyho :).
A co? Jen abych věděl, (až my z tohodle prcka vypadaj všecky vlasy a já ho prostě vykuchám :twisted: )co se my vejde do šasí a mohl vyhlásit další projekt (zaměřenej na vypadávání třeba zubů :D )

Mimochodem, prozatím Vám pánové děkuji.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

na kuchani vzdycky casu dost ... jen si s tim pohraj, ty vazebni kondiky delaji divy.

vis co, ja jsem lehce ujetej na bognery, tak jsem tam udelal bogner fish - kanal brown a strato + plexi a-la bogner extasy. Pre-amp do efektove smycky -> cathodyne PI a konec 2x6v6 v PP kombinaci (neco ve stylu VHT power ampu). Hraje naprosto pekelne :).
plesa

Příspěvek od plesa »

Tak jsem o víkendu laboroval, až se ze mě kouřilo.
Kompletně jsem předrátoval první ecc-čko a zkoušel co to v jaký fázi zapojenosti dělá. Připadá mi, že se mi ten signál cpe přes anodový odpor. Zkrátka: první trioda kompletně zapojená (nemusí být zapojený blokovací kond) a místo druhé triody stačí její anodový odpor a blokovací kondenzátor. Jako by se díky první triodě vytvářel úbytek i na druhém anodovém odporu nezapojené triody. Je to možné??
Byl bych vděčný, kdyby někdo v podobném zapojení zkusil odpojit anodu druhé triody a poreferoval. Abych neřešil něco co se zdá divné, ale přitom je zcela normální.
Už jsem vkoncích s nápadama!!!!
vis co, ja jsem lehce ujetej na bognery, tak jsem tam udelal bogner fish - kanal brown a strato + plexi a-la bogner extasy. Pre-amp do efektove smycky -> cathodyne PI a konec 2x6v6 v PP kombinaci (neco ve stylu VHT power ampu). Hraje naprosto pekelne :).
To zařízení bych moc rád slyšel, je nějaká šance?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tady je nejaky brnkani ... jak tam uslysis, jsou tam takovy lehce hltici se basy u plam mutingu. Prave pak jsem tam udelal par zmen (hlavne snizeni vazebniho kondiku mezi prvni a druhou triodou) a tedkonc ten zvuk je pevnejsi - jde to citit hlavne u palm mutingu.

http://www.4shared.com/audio/BScGhLYm/fish1.html?

nastaveni si moc nepamatuju, uz je to skoro rok, co to vzniklo, ale gain byl urcite nekde kolem 12 hodin, vysky tak 3pm, mid 12-1pm, basy tak 10-11am.
plesa

Příspěvek od plesa »

lunchie píše:tady je nejaky brnkani ... jak tam uslysis, jsou tam takovy lehce hltici se basy u plam mutingu. Prave pak jsem tam udelal par zmen (hlavne snizeni vazebniho kondiku mezi prvni a druhou triodou) a tedkonc ten zvuk je pevnejsi - jde to citit hlavne u palm mutingu.

http://www.4shared.com/audio/BScGhLYm/fish1.html?

nastaveni si moc nepamatuju, uz je to skoro rok, co to vzniklo, ale gain byl urcite nekde kolem 12 hodin, vysky tak 3pm, mid 12-1pm, basy tak 10-11am.
Děkuju. Hraje ti to pěkně. Dostaneš z toho i čistý zvuk? Při těch změnách blokovacího kond. se obávám co to udělá s "čistým" zvukem.

Pánové. Já chápu, že se nikdo nechce šťourat ve svém miláčkovi aby vyzkoušel, jestli mu to provádí to co mě. Ale napadl mě další test. Mohl by někdo, kdo má funkční amp s ovládáním gain-u za první triodou (asi většina má, ale...) a anodové rezistory na společné nap.větvi, zkusit dát gain na min. a zkusit kroutit volume. Bude to hrát?? Logicky my přijde, že by nemělo. Ale právě mě to hraje. Volume naplno a hraje čistě a celkem pěkně. Ale proč????? Zkoušel jsem i nové ecc-čka. Někdo nějaký nápad?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

přesně tak. při stažení gainu by nemělo by procházet vůbec nic všechen signál de na zem.
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

v plexi modu to hraje ciste asi tak jako hi-octane, kdyz se do nej dodela prepinac, co vypina jednu triodu ze signalove cesty.

btw vcera me dorazilo kombo peavey ultra 112 a teda musim rict parada :).
plesa

Příspěvek od plesa »

Už to chápu.... :roll:
Konečně jsem se k tomu dostal a odhalil příčinu. Dělal to filtr. kondík u první elektronky. Prostě studeňák => nezapojený kond. Předpokládal jsem, že by to znamenalo přinejmenším brum. Ono to ale mělo za následek pouze slabý zdroj a tím pádem vznikal úbytek i na anod. rezistoru druhé triody a to pelášilo dál v signálové cestě.(Jestli to chápu správně)
Takže pánové, až si někdo bude na něco obdobného stěžovat. Je to jasné....
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“