Dvojzvratné tremolo - ladění
Pravidla fóra
Dvojzvratné tremolo - ladění
Zdravim,
Předem se omlouvám za tento dotaz, ale nikde jsem nenašel odpověď na co potřebuju.
Koupil jsem si novou kytaru Cort VX-2V a samozřejmě jsem nikdy neměl kytaru s dvozvrtaným tremolem. Prošel jsem si spoustu topiců tady na fóru i jinde a taky jsem shlídnul x videí na youtube jak tremolo nastavit. Udělal jsem to teda podle videa:
- zablokoval jsem tremolo lžičkou
- zezadu utáhnul šrouby( mám tam 3 pružiny)
- naladil do E A D g b e
- šrouby povolil dokud lžička nešla jednoduše ven
Kytaru teď sice naladim, ale mám problém s tim, že když to ladim do E A D g b e , tak E A držej a jakmile začnu ladit D tak se mi E hrozně povolí a když to ladim dál tak je to hrozně rozladěný. Kytaru teď dokážu naladit do Eb Ab Db gb bb eb a v tomhle ladění to drží bez problémů.
Když teď budu chtít naladit do E A D g b e co musim udělat? Předpokládám, že musim zase hejbat s pružinama, ale nevim jak, protože s tim nemám zkušenosti a nechci to nějak rozesrat...
A ještě jedna věc. Nevíte o někom v Ústí nad Labem nebo okolí, kdo by seřizoval kytary a mohl by mi to eventuelně ukázat jak to funguje( samozřejmně by to nebylo zadarmo).
Díky moc za pomoc
Předem se omlouvám za tento dotaz, ale nikde jsem nenašel odpověď na co potřebuju.
Koupil jsem si novou kytaru Cort VX-2V a samozřejmě jsem nikdy neměl kytaru s dvozvrtaným tremolem. Prošel jsem si spoustu topiců tady na fóru i jinde a taky jsem shlídnul x videí na youtube jak tremolo nastavit. Udělal jsem to teda podle videa:
- zablokoval jsem tremolo lžičkou
- zezadu utáhnul šrouby( mám tam 3 pružiny)
- naladil do E A D g b e
- šrouby povolil dokud lžička nešla jednoduše ven
Kytaru teď sice naladim, ale mám problém s tim, že když to ladim do E A D g b e , tak E A držej a jakmile začnu ladit D tak se mi E hrozně povolí a když to ladim dál tak je to hrozně rozladěný. Kytaru teď dokážu naladit do Eb Ab Db gb bb eb a v tomhle ladění to drží bez problémů.
Když teď budu chtít naladit do E A D g b e co musim udělat? Předpokládám, že musim zase hejbat s pružinama, ale nevim jak, protože s tim nemám zkušenosti a nechci to nějak rozesrat...
A ještě jedna věc. Nevíte o někom v Ústí nad Labem nebo okolí, kdo by seřizoval kytary a mohl by mi to eventuelně ukázat jak to funguje( samozřejmně by to nebylo zadarmo).
Díky moc za pomoc
-
woro90-1
Re: Dvojzvratné tremolo - ladění
Stav se v Hoštce (jede se tam ze Západu nebo ze Střekova), sice ve středu ráno jedu na vodu, ale jen na čtyři dny, a poštelované bys to měl za chviličku. Nebo můžu já dojet do Ústí, případně se můžeme sejít na půl cesty v Litoměřicích - já do Litoměřic jezdím za slečnou a často i do hospody, v Ústí si zase chci něco koupit v hudebninách na náměstí, takže mi na tom moc nezáleží. Klidně ti ukážu co a jak, jednou vidět naživo je lepší než pětkrát číst nebo vidět na videu. A na ne-zadarmo se klidně vybodni, jedině že bys mi mermomocí chtěl proplatit jízdenku nebo mě pozvat na pivko.
Jinak asi tuším co děláš špatně - ty s těmi strunami po seřízení ještě hýbeš, co? Musíš to zablokovat v požadované neutrální poloze, seřídit kobylku, naladit, zamknout, a nastavit pružiny tak, aby ti to v té neutrální poloze zůstalo, což poznáš hlavně podle toho, že to máš naladěné.
Sedmnáctého se vracím a momentálně nemám žádnou práci, takže se ti na to můžu podívat prakticky kdykoli.
Jinak asi tuším co děláš špatně - ty s těmi strunami po seřízení ještě hýbeš, co? Musíš to zablokovat v požadované neutrální poloze, seřídit kobylku, naladit, zamknout, a nastavit pružiny tak, aby ti to v té neutrální poloze zůstalo, což poznáš hlavně podle toho, že to máš naladěné.
Sedmnáctého se vracím a momentálně nemám žádnou práci, takže se ti na to můžu podívat prakticky kdykoli.
Woro, plácám po ramenou, takové přivítání nováčka zaslouží odměnu.
-
woro90-1
Když je nováček inteligentní, nejdřív to zkusí a ptá se až když to naponěkolikáté nejde, a dokonce svůj dotaz napíše česky a přehledně, je potřeba si ho hýčkat 
Díky moc,
woro90-1: Napsal jsem ti soukromou zprávu na woro90-1 ( nevim jestli používáš profil woro90-1 nebo woro90
)
Jako nováček na fóru musim uznat, že s takovoudle ochotou se člověk na diskuzních fórech jentak nesetká. Vetšinou je každej chytrej jak rádio a akorát ti napíše, že seš idiot, že neumíš tak triviální věc
woro90-1: Napsal jsem ti soukromou zprávu na woro90-1 ( nevim jestli používáš profil woro90-1 nebo woro90
Jako nováček na fóru musim uznat, že s takovoudle ochotou se člověk na diskuzních fórech jentak nesetká. Vetšinou je každej chytrej jak rádio a akorát ti napíše, že seš idiot, že neumíš tak triviální věc
- TakJakyhoMeZnas
ještě bych poradil, jak to řeším já se svým tremolem, které opravdu tahá! 
Nalaď nejdřív spodní E, potom postupuj výš (na A), ale v zápětí se zase vrať na E a potom zase na A.
Potom, až budeš mít obě struny naladěné, jdi na D. Jak bude D ladit, vrať se zase na E, potom na A na D... Dokud zase nebudou všechny tři ladit. Stejným způsobem pokračuj až do konce.
Vypadá to zdlouhavě, ale zabere to chvilku...
Jak podotkl woro - při ladění nech pružiny tak, jak jsou - pouze laď.
Až bude naladěno, zkontroluj, jestli je tremolo ve vodorovné pozici - většinou se tak může posoudit podle páky, jestli svírá s kytarou pravý úhel...
Takhle to řeším já, snad ti to pomůže
Nalaď nejdřív spodní E, potom postupuj výš (na A), ale v zápětí se zase vrať na E a potom zase na A.
Potom, až budeš mít obě struny naladěné, jdi na D. Jak bude D ladit, vrať se zase na E, potom na A na D... Dokud zase nebudou všechny tři ladit. Stejným způsobem pokračuj až do konce.
Jak podotkl woro - při ladění nech pružiny tak, jak jsou - pouze laď.
Až bude naladěno, zkontroluj, jestli je tremolo ve vodorovné pozici - většinou se tak může posoudit podle páky, jestli svírá s kytarou pravý úhel...
Takhle to řeším já, snad ti to pomůže
"You feel alright then you hear a music ring"
Ehm, páka s kytarou pravý úhel? To jako s přední stěnou?TakJakyhoMeZnas píše:posoudit podle páky, jestli svírá s kytarou pravý úhel...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak tomu se dá těžko věřitTakJakyhoMeZnas píše:ještě bych poradil, jak to řeším já se svým tremolem, které opravdu tahá!
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- TakJakyhoMeZnas
bez tak to chápeš, tak není co řešitSadam.S píše:Ehm, páka s kytarou pravý úhel? To jako s přední stěnou?TakJakyhoMeZnas píše:posoudit podle páky, jestli svírá s kytarou pravý úhel...
Nero - osvědčený způsob
Edit: pro zakladatele témata - pokud budeš ladit strunu po struně a pak se vracet, zabere to času až až a dost nervů... pro líné existuje TC electronic poly tune, jenže - to je rouhání
-
Teorge
Polytune není žádná velká záchrana
já většinou prostě odhadem o něco nadladím E, o něco méně A a D a pak jak doladím g,h a e tak se mi ty horní rovnají 
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak! Ono už je to jenom o praxi. Já jsem se to naučil seřizovat úplně sám, bez jakýchkoliv rad...Teorge píše:Polytune není žádná velká záchranajá většinou prostě odhadem o něco nadladím E, o něco méně A a D a pak jak doladím g,h a e tak se mi ty horní rovnají
Přesně tak, v životě jsem tremolo nepotřeboval ničím podkládat. Na hrubo to naladíš, tak že si ho pákou podržíš ve správný poloze. A pak vidíš kam to táhne, tak podle toho sešteluješ pružiny. A pak už to jemně doladíš, ale musíš počítat s tím, že i při tom jemným dolaďování musíš ladit i pružiny, jinak to nejde, ty síly musej bejt pořád v rovnováze. Když jsem se s tím setkal před lety poprvé, tak jsem z toho byl trochu zděšenej, ale stačí použít mozek a pak už je to jen o praxi.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Jde o to pochopit ten systém a nějak logicky si odvodit ty tlaky, tahy a různé síly, jak působí struny vůči pružinám. Chápu, že to může někomu dělat problémy a tak to radši dává někomu známému nebo kytaráři.
Já pod tremolo strčím nůž, je pak ve správné poloze, naflákám tam struny, v rychlosti přesně naladím, zamknu, pohraju si s pružinama a mám...pak stačí jemně doladit, nebo ani to ne a hotovo. Příjde mi to aji rychlejší jak to dělat od oka. Ale chápu, že to jde...
-
Teorge
A úplně nejlepší je najít si někoho, kdo už to umí, ať mu to ukáže. Ušetří to hodně času a nervů 
-
woro90-1
Přesně tak - daleko rychlejší je seřizovat a ladit s tremolem zablokovaným ve střední poloze a pak odblokovat a doladit pružiny, a platí to nejen pro FR, ale i pro všechna tremola, na kterých je co nastavovat. Od oka to jde také, ale s podložením je to jistější a jde to vždy napoprvé. Mimochodem problém vyřešen, ať žije hospoda u letního kina. A naučil jsem se důležitou věc - i když to člověk dělá špatně, může to ještě zhoršit měkká lžičkaFlajtr píše:Já pod tremolo strčím nůž, je pak ve správné poloze, naflákám tam struny, v rychlosti přesně naladím, zamknu, pohraju si s pružinama a mám...pak stačí jemně doladit, nebo ani to ne a hotovo. Příjde mi to aji rychlejší jak to dělat od oka. Ale chápu, že to jde...
Přesně tak
Když sem přijel domu, tak si s tim zkoušel pohrát, podladil jsem si to do D a všechno perfektně drží, ladí a i hraje
Díky moc woro90-1
Díky moc woro90-1
- TakJakyhoMeZnas
dnes jsem to stopnul - 1:44.7Nero píše:Tak tomu se dá těžko věřitTakJakyhoMeZnas píše:ještě bych poradil, jak to řeším já se svým tremolem, které opravdu tahá!
Vypadá to zdlouhavě, ale zabere to chvilku...![]()
Tak dřív sem se taky s tremolem docela dlouho trápil a ted si ho taky podložím , naladím, zamknu a povolím pružiny a pak jen jemně doladím a drží.
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
Marshall
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Hezké, ale tipoval bych, že postup s podložením nožem bude o něco rychlejšíTakJakyhoMeZnas píše: dnes jsem to stopnul - 1:44.7
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008