mmjuz píše:Nákup v tuzexu byl snem. Tím méně chápu, že se dnes lidé tak rádi stotožňují s levným spotřebním zboží.
Ne vždycky je to, co se tady prezentuje jako prvotřídní ruční práce, skutečně na úrovni drahých zahraničních butikových zesilovačů. Řada těch starých bastlířů to stále kope ze součástek, který koupili po krabicích ve výprodeji před dvaceti lety. Může mne trefit, když vidím to, jak dotyčný prodává z těchto dílů, které měly být dávno na smeťáku (trochu znám tehdejší normy, taky jsem chvilku seděl na místech, kde se ty prvky/ofic.výrobky posuzovaly a schvalovaly), postavené "profi" věci a tvrdí, jak je to super (starý elyty a vzít do ruky normy nebo alespoň technickou dokumentaci tehdejších ofic.výrobků, kde výrobce definoval životnost celku a těchto součástek

). Tovární výrobci mají zaveden alespoň určitý systém řízení kvality. Každý může seknout chybu v návrhu, ale ani v Číně to dnes nemusí probíhat jako kdysi v Tesle Vráble, kde udělali návrh v pořádku, pak se dohodli konstruktéři mezi sebou a zanesli do něj úmyslně chyby, no a pak udělali "zlepšovací návrh", kterým je zase odstranili a za který dostali odměny (realita, pamatuju to). Bohužel je na řadě českých stavitelů ta česká historie strašně znát. Jsou tedy výjimky a je pro mne radost číst třeba článek v Muzikusu nebo Music Store o Pavlu Horkém - a držím mu palce, protože to jsou IMHO správné principy (třeba
http://www.music-store.cz/testy3.asp?ID=390 ).
Je pochopitelně řada čínských šuntů, ale nedá se to vztáhnout obecně. To že si někdo (obchodník) objedná zesilovač bez ochran (jeden takový mosfetový Skytec, co jsem opravoval, tady mám) fakt neříká nic o tom, že to je komplet v háji. V obecné rovině mají mnohem líp nastavený základní procesy výroby, protože toho sekaj kvanta. Od Thomanna kupuju dvacet let kvanta já, a nemám problém. Pokud to, co poslal, byla mizérie, poslal jsem mu to zpátky a poslal mi peníze. Ale naprostá většina byla v pohodě i po technické stránce, nejen že to bylo za dobrou cenu.