Výkonové brzdy (Powerbrake, Attenuator...)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
mazzi

Re: Výkonové brzdy (Powerbrake, Attenuator...)

Příspěvek od mazzi »

Nero píše:
grock píše:Já si pro sebe udělal závěr,že bych si místo "dokonalé"brzdy za 500 USD,jak tu někdo zniňoval, radši koupil slabonký apec :D
Najdi mi zvukový ekvivalent Mesy F50 nebo ještě lépe Mark IV, co by byl slabounký, a já rád F50 i s brzdou prodám a koupím si ho :wink:

Samozřejmě, bzda vždy něco na zvuku ubere, to je realita, ale pořád umí v některých případech dost pomoci.
Mark IV :D

Případně DC-2, DC-3 a starý Studio .22 :)
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ibanez RG 570 CTAM (DiMarzio D-Sonic + Air Norton + HS-4)
Jackson RR-3 (EMG 81 + 89)
BOSS FT-2, PH-3, CE-2, DC-3, DD-3, RV-3, RC-2

Co jsem vlastnil, prodal a s čím poradím:
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
grock

Příspěvek od grock »

Já reagoval na názory,že "s brzdou budu hrát doma na koncertní aparát".Mesu neznám-neměl jsem ji(ne že bych ji nikde neviděl :D ) a co se týká hi-gainu,tak myslím,že zrovna ten umí mulťáky líp než cokoliv jiného.Známý třeba hraje na ART (myslím SGE..) a zvuk mi přijde lepší než z lampáče s brzdou na 25%.Fakt je,že on hrát umí :wink:
Já považuji brzdu za nouzové řešení,které může pomoci při hraní na malém podiu,ale při brždění až na pokojovou hladinu bude zvuk vždy už příliš "jinde".
A stejně-brzda byla vymyšlená pro bluesmany,co jen lehce zkreslují koncem a potřebují nenahraditelnou dynamiku lamp,ne? :wink:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

mazzi píše: Mark IV :D

Případně DC-2, DC-3 a starý Studio .22 :)
Studio 22 pro mě není zvukovou náhražkou, zkreslený kanál má dost jinde. DC-3 nebo F-30 rozhodně hlasitostí oproti 50W verzí moc nepomůžou řvou i tak (F30 mi přijde skoro i uřvanější než F50), DC-2 je hodně těžko sehnatelná a pořád je dost hlasitá (do paneláku bych si ji nevzal). :wink:

Mark V s přepínačem na 5 W nechme stranou, apec nadoma za 60k, to je trochu overkill :mrgreen:
grock píše:Já reagoval na názory,že "s brzdou budu hrát doma na koncertní aparát".Mesu neznám-neměl jsem ji(ne že bych ji nikde neviděl :D ) a co se týká hi-gainu,tak myslím,že zrovna ten umí mulťáky líp než cokoliv jiného.Známý třeba hraje na ART (myslím SGE..) a zvuk mi přijde lepší než z lampáče s brzdou na 25%.Fakt je,že on hrát umí :wink:
Samozřejmě, koncertní aparát z toho neuděláš, protože tomu pořád něco chybět bude. Ale pořád bude hi-gain lampa s brzdou zvukově mnohem lepší než jakýkoli multiefekt nebo simulace z počítače. Ať už zvukem, tak i tím, jak se na to člověku hraje. Ozkoušeno :wink: Náhražka aparátu je prostě - náhražka...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
krasty

Příspěvek od krasty »

Doplním Nera:

Navíc ty "lepší" brzdy mají výstup v linkové úrovni, takže se dá pracovat se signálem, na kterém je podepsaný i zvuk koncového zesilovače. Na něj zavěsit oblíbné efekty a pak další zesilovač s bednou. Cybermuff to má na svých stránkách popsaný u zvuku Garyho Moora, Van Halen měl podobné zapojení.
Taky se dá signál zpracovávat ve studiu. Efektovat a pak při vhodně zvolené simulaci bedny se dá dosáhnout dost slušných výsledků. A to vše bez nabíráni kytar při velkých hlasitostech a běhání s mikrofony kolem bedny a hledání toho správnýho zvuku.
A ty "ještě lepší" brzdy už v sobě výstup se simulací bedny mají.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

krasty píše:Doplním Nera:

Navíc ty "lepší" brzdy mají výstup v linkové úrovni, takže se dá pracovat se signálem, na kterém je podepsaný i zvuk koncového zesilovače. Na něj zavěsit oblíbné efekty a pak další zesilovač s bednou. Cybermuff to má na svých stránkách popsaný u zvuku Garyho Moora, Van Halen měl podobné zapojení.
Taky se dá signál zpracovávat ve studiu. Efektovat a pak při vhodně zvolené simulaci bedny se dá dosáhnout dost slušných výsledků. A to vše bez nabíráni kytar při velkých hlasitostech a běhání s mikrofony kolem bedny a hledání toho správnýho zvuku.
Aha... a kdo ze zdejších diskutujících to tak dělá, že jsem tak smělý ? Nemám nic proti attenuatorům, ale dost se to tady myslím přeceňuje a zbytečně řeší (mezi námi amatéry...) :D . IMHO jsou počítačové simulace (třeba LePou) spolu s konvolucí hodně blízko reálnému aparátu s dynamikou pokřivenou attenuací... Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...
grock

Příspěvek od grock »

rain píše:
krasty píše:Doplním Nera:

Aha... a kdo ze zdejších diskutujících to tak dělá, že jsem tak smělý ? Nemám nic proti attenuatorům, ale dost se to tady myslím přeceňuje a zbytečně řeší (mezi námi amatéry...) :D . IMHO jsou počítačové simulace (třeba LePou) spolu s konvolucí hodně blízko reálnému aparátu s dynamikou pokřivenou attenuací... Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...
Přesně tak!Simulace se dá použít rovnou a bez brzdy.A kdo to na nahrávce z nás pozná??
BTW:před měsícem jsem na návštěvě zkusil zapojit kdysi pomlouvaný Boss HM2 do clonu Fender Deluxe (12w) a byl jsem velmi mile překvapen!
Myslím,že na doma jsou obě možnosti (simulace nebo krabka+miniamp)lepší než brzda..
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
krasty

Příspěvek od krasty »

rain píše:Aha... a kdo ze zdejších diskutujících to tak dělá, že jsem tak smělý ?
Já to tak dělám! Sice ne vždy, ale ta možnost tu je i pro ostatní. A jestli to někdo dělá jinak, nemám proti tomu jediný křivý slovo. Dobrat se výsledku lze spoustou cest.
rain píše:Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...
Nahrávat čistý zvuk se dá, pokud máš čas se s tím dál zabývat, ale kdo jednou platil drahý studio, je rád, že tím ušetří čas a tedy peníze. Samozřejmě pokud máš zvuk vychytaný.

Mě brzda pomáhá, takže za mě je to věc potřebná a využitelná. Že si můžu na své oblíbené aparáty zahrát v rozumné hlasitosti i doma je pro mě plus navíc. Neočekávám, že to bude hrát stejně jako naplno, ale je mi to příjemnější, než simulace či efekty. Třeba v reakci na dynamiku úhozu a reakci na volume poťák je simulace zatím hodně pozadu.
Podotýkám, že proti simulacím nic nemám, dost často je také používám.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

rain píše:IMHO jsou počítačové simulace (třeba LePou) spolu s konvolucí hodně blízko reálnému aparátu s dynamikou pokřivenou attenuací... Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...
Pro nahrávací účely možná (nemám s tím tolik zkušeností, v této oblasti se tolik nepohybuju, proto říkám možná), ale při hraní mě ta simulace prostě neuspokojuje - vadí mi, jak se chová, jak reaguje na moje hraní, nehraje se mi na to zkrátka dobře.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
denniskarol

Příspěvek od denniskarol »

Souhlas - mám doma bez problémů na 800 už více než 10 let.
Naposledy upravil(a) denniskarol dne 25.01.2020 20:49, celkem upraveno 2 x.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Zdar, mám takový dotaz na vás, kteří používáte brzdy, nejlépe tu od Pavla Horkého. Jak moc se vám brzda rozpálí, když používáte útlum třeba na 90%? Mám teď doma 120w zesilovač a brzda se rozpálila docela ukrutně i když mám volume poťák proklatě nízko. A přitom jsem už doma brzdil vícero 50w zesáků, které jsem mohl klidně i tavit, aniž by se brzda vůbec zahřála.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hota jsem doma neměl, ale THD se rozpalovalo slušně, a to mělo větrání. I když asi ne o moc víc než se rozpálí sám vytavený zesilovač bez brzdy.

PetrPeter 1975 - 2008
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

HOT topí mocně, jak už z názvu vyplývá :)
Kolega rikal ze by si o to šlo i spálit ruku.

a k tematu jak strasne brzdy kazi zvuk, udelal slovensky kolega paradni ukazky, tak posudte sami
http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,96632.0.html
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To více méně potvrzuje mé vlastní zkušenosti - s útlumem 8 nebo 12 dB na THD nebyly žádné problémy. Projevovat se to začlo od 16 dál.

PetrPeter 1975 - 2008
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

To jsem rád, že to není špatně jenom o mě. Pálí to fakt hodně. Jak píše Hyenik, klidně na popálení. Ale šokovalo mě, jak ten zesák (peavey 6505) hraje nahlas i při 91% útlumu a při hlasitosti jenom lehce polechtané nad minimum. Jak jsem psal, 50w zesáky jsem přes brzdu tavil a byla pořád studená.

Jinak ukázky luxusní :) V mém případě extrémního brždění jsou samozřejmě zvukové rozdíly obrovské. Ale díky možnosti dohlat na weberovi výšky to nezní tak strašně. Pořád lepší, než jakýkoli traňďák nebo modeling. Nejlepší je samozřejmě kombinace vytaveného slabého aparátu, brzdy a dokopávadla :)
blaruskrudiask

Příspěvek od blaruskrudiask »

četl jsem u Widara Power Brake:
UPOZORNĚNÍ: Power Brake Widara i kterákoliv jiná brzda zatěžuje lampu více než při normálním provozu a dříve ji opotřebí. U nekvalitních a starších lamp, které jsou instalovány do zesilovače bez seřízení, to může vést až k jejich "odprásknutí".

-není to blbost? Resp. ta první věta - lampy odcházejí přece dřív proto, že hráč s brzdou častěji a víc kroutí masterem (nebo non masterem), takže logicky víc a častěji namáhá koncový lampy, a právě proto jsou dřív na odpis, nebo se pletu?

Mimochodem, jak je na tom s cenou brzda Hot? Jsem na tom s penězma neslavně:). I když ten pevnej útlum o 75 procent mi přijde docela děsivej (v tom, nakolik musí ovlivnit zvuk), ale mám pocit, že bez brzdy by mě minimálně každej druhej zvukař vypráskal ven (vystačím si s volume 1 na dvojku a vol.2 na 1-2, ale je to celkem psycho hukot)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ta formulace sice není zcela přesná, ale podstatu vystihuje: brzdu nebrat. "Brzda" (správněji atenuátor) je záludná v tom, že kytarista má představu, že když hraje zesilovač "tiše", lampám se nic zlého neděje, jenže při hraní s brzdou jede zesilovač na plný výkon, aby měl ten správný zvuk vytavené lampy, který však nejde celý do reprobedny, nýbrž se ho převážná část protopí v "brzdě". Koncové lampy odejdou opravdu dříve a to o hodně. Kdyby se celý výkon jdoucí do atenuátoru pustil do reprobedny, tekla by krev z uší, ale v odporu se výkon přemění místo na akustický tlak na teplo. Mnohem rozumnější a hospodárnější je pořízení malého lampáčku (1 až 5W) s jednočinným koncovým stupněm. Zvuk z něj je nejlepší (proto taky byla nahrána alba Led Zeppelin na Supro s jednou 6V6), neboť nepotlačuje 2. harmonickou jako push-pull. Na koncertech se dá většinou použít zesilovač 30 až 50W bez brzdy. Cvičit na 50W zesilovač s brzdou je... (nenapadá mě slušné slovo) :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Také u brzdy založené na odporovém děliči je impedance více méně rovna odporu, zatímco u repráku tomu tak není.

Brzdu od Hota jsem si jeden den koupil a druhý den prodal. Zvuk s ní byl na doma lepší, ale i na nejvyšší útlum to bylo příliš nahlas. Mršit lampy jen proto, abych mohl volume otočit o milimetr víc doprava, se mi opravdu nechtělo.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
blaruskrudiask

Tube Guru:
Ale tak ano, jenže jak může jet zesilovač naplno, když zůstanu s volume1 na dvojce a vol.2 na jedničce? Přece pokud zbrzdím tuto hlasitost, výkon, nedemoluju lampy víc než s tím samým nastavením bez brzdy, nebo jo? Nemluvim o tom, že chci zbrzdit o 91 procent a vytavit amp na 10 ani na 8 a ani na 5, ani nehledám hlasitost na doma:). Šlo mi o to, že pokud mi zvukař řekne ať uberu, tak ať mám tu možnost, byť jen o pár decibelů, nevim, 6, 10. Zkreslení konc. lamp vyprodukovaný na dvojce volume v kombinaci s SD snímačem mi stačí, ale jak se pohnu níž, musim dokopnout krabkou a ta ten zvuk tak neuvěřitelně "zůží" a vykrade basy, že už to ničím nevyženu (Pro Co You Dirty Rat).
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, nechápu jak může jakákoliv "výkonová brzda" zlepšit zvuk "nevytaveného" zesilovače. Původní myšlenka výkonové brzdy - atenuátoru byla umožnit při relativně přijatelné hlasitosti dosáhnout zvuk přebuzeného koncového stupně. Kdo má zkušenost s non master volume zesilovači určitě ví jaký je rozdíl mezi zkreslením produkovaným koncovým stupněm oproti zkreslení předzesilovače. Zvuk plně vybuzeného zesilovače (nebo i komba) nelze dosáhnout žádnou "brzdou". Do výsledného projevu se promítá i zkreslení reproduktorů v bedně, no a to se jaksi při buzení např. 200W bedny nějakým 1W trpaslíčkem nedostaví. Optimální je koncertovat přes zesilovač 30 až 50W třeba do bedny 212 (nebo komu nevadí posilování při přenášení do 412) a doma cvičit na malý zesilovač (nebo kombo) s výkonem do 5W. Protápět 90% výkonu v brzdě je podle mého skromného názoru volovina. I když je to věc každého soudruha a nikoho nenutím můj názor sdílet. Technicky mi jej ovšem těžko někdo vyvrátí. :)
Teď po opětném přečtení jsem si všiml, že píšeš o zvukaři, čili pravděpodobně venkovním koncertu. Tak tam, pokud to panu zvukaři vadí, si to může "ošéfovat" sám a nemusí požadovat po kytaristovi, aby se ztišil. Přece 50W z Marshallu 1987 nemůže dělat venku žádné potíže. Nebo dnes už je to jinak než před 40 lety? :roll: :)
Naposledy upravil(a) Tube Guru dne 14.10.2014 21:24, celkem upraveno 1 x.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
blaruskrudiask

já ale NECHCI zlepšovat zvuk a mý uši sakra dobře ví, jakej je rozdíl mezi zkreslením z předzesilovače a z power lamp. Nechápem se, nevadí, asi to neumim napsat:).
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“