dělaná vs. kupovaná bedna

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
plm123

dělaná vs. kupovaná bedna

Příspěvek od plm123 »

ahojte, rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti s výrobou beden, resp. rozdíly ve kvalitě mezi doma dělanými boxy a kupovanými. jde mi o to, zda se to vůbec vyplatí. zjistil jsem totiž, že výroba kopie bedny, která normálně stojí 25 000 mě vyjde na 10 000, ale pořád je to dost peněz na to, abych to "jen tak zkoušel". tak co? vyráběl jste někdo bednu (4x12)? a s jakým výsledkem? dík moc!!!
grock

Re: dělaná vs. kupovaná bedna

Příspěvek od grock »

Záleží jak je kdo šikovný a jaké má doma vybavení.Já osobně jednoznačně dávám přednost výrobě boxu od místního člověka,který s tím má zkušenosti a je na to vybaven kvalitním materiálem i nářadím.Pak je bedna lepší i levnější než tovární z obchodu.Tam totiž většinou narazí člověk na těžkou dřevotřísku a levné repráky a lákavý je jen vzhled,který ale dlouho nevydrží...U výrobce si repro určím přesně podle svého..Mám takovou zkušenost třeba s výrobcem Thomas.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

urcite delana bedna, musis vedet co chces, ale pokud se nejedna o nejaky special kus, ktery rekneme chces k zesilovaci, protoze k tomu proste pasuje, tak je nejlepsi si za nekym zajit, obvykle za cenu kupovane bedny dostanes bednu z masivu, nehlede k tomu, ze si to muzes navrhnout sam, kdyz mas cas se tomu venovat a ladit ji a vubec noo... :)

akorat bych se do toho sam nepustil, chce to nekoho, kdo fakt umi a ma na to masiny...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jedinou mašinu kterou k tomu nutně potřebuješ, je cirkulárka. Bude-li to přímo formátka, jen lépe. Dál pak vrtačka, přímočarka a hotovo. Pokud by se Ti podařilo někde nechat vyfrézovat otvory pro repro třeba na CNC frézce, tak je to samozřejmě úplně luxus, ale s trochou opatrnosti a šikovnosti díry vyžužláš přímočarkou. Prakticky nemusíš mít ani tu cirkuli, když si necháš materiál nařezat přímo u prodejce. Často tuto službu nabízejí, 5,- až 10,-Kč za řez. Nic moc na tom není. Ale pokud jsi nikdy nic podobného nedělal, zkus si vzít k ruce aspoň nějakého kemoše stolaře, ať si neublížíš, případně to nezmrvíš. A jak psali výše kluci, když už to děláš sám a pro sebe, nešetři na materiálu, vykašli se na nějakou dřevotřísku, či OSB hnus a použij něco lepšího. Mně se nejvíce líbí lehké překližky. Buď topolová, nebo březová. Březová dovážená z Ukrajiny a dalších postsovětských zemí je dostupná snad všude. Proto je také na výrobu reproboxů tak oblíbená.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já hrál tuším na dva vyráběné boxy, jedny byly od Scythera tady z fóra, ty hrajou suprově a pak ještě na jedné akci a vždycky to bylo úplně vpohodě a nejspíš lepší jak nějaké falešné Marshally, které jsem potkal jinde na akcích...
:D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
plm123

Příspěvek od plm123 »

Všem moc dík za názory!!! Popravdě z výroby bedny zase tak velký strach nemám, spíš mi dělá starost osazení repráků (propojení, ohmy atd). Pokud správně chápu, měly by to být 4 repráky s 16 ohmy, čímž výsledek budou 4 ohmy na celou bednu, že? Takhle náhodou nějaký link na nějaká schémata osazení by enbyl? :-) Moc dík!!!
citizen.one

mmjuz píše:Jedinou mašinu kterou k tomu nutně potřebuješ, je cirkulárka. Bude-li to přímo formátka, jen lépe. Dál pak vrtačka, přímočarka a hotovo. Pokud by se Ti podařilo někde nechat vyfrézovat otvory pro repro třeba na CNC frézce, tak je to samozřejmě úplně luxus, ale s trochou opatrnosti a šikovnosti díry vyžužláš přímočarkou. Prakticky nemusíš mít ani tu cirkuli, když si necháš materiál nařezat přímo u prodejce. Často tuto službu nabízejí, 5,- až 10,-Kč za řez. Nic moc na tom není. Ale pokud jsi nikdy nic podobného nedělal, zkus si vzít k ruce aspoň nějakého kemoše stolaře, ať si neublížíš, případně to nezmrvíš. A jak psali výše kluci, když už to děláš sám a pro sebe, nešetři na materiálu, vykašli se na nějakou dřevotřísku, či OSB hnus a použij něco lepšího. Mně se nejvíce líbí lehké překližky. Buď topolová, nebo březová. Březová dovážená z Ukrajiny a dalších postsovětských zemí je dostupná snad všude. Proto je také na výrobu reproboxů tak oblíbená.
btw nezkousel jsi nekdy bednu z masivu, tzn ne vrstvenyho, ale bud masivu uplne, nebo mi tuhle nekdo tvrdil (nebudu radsi psat kdo, abych predesel pripadne kritice), ze je za cca 20 000,-- schopen udelat bednu z jednoho kusu dreva. Dost me takovahle ,,luxus'' verze laka, minimalne ta celomasivni, nejaky tmavsi drevo, udelat z toho i bednu na zesilovac...

akorat jestli je to rezonantnejsi nez ruzny ty sesroubovany atp bedny, tak si rikam, aby to nebylo rezonantni az moc...popravde teda jsem nikdy takovouhle bednu snad ani nevidel, nebo jestli jo, tak jsem zas nevedel ze je to tak udelany...
citizen.one

plm123 píše:Všem moc dík za názory!!! Popravdě z výroby bedny zase tak velký strach nemám, spíš mi dělá starost osazení repráků (propojení, ohmy atd). Pokud správně chápu, měly by to být 4 repráky s 16 ohmy, čímž výsledek budou 4 ohmy na celou bednu, že? Takhle náhodou nějaký link na nějaká schémata osazení by enbyl? :-) Moc dík!!!
zkus google a neco jako ,,412 wiring diagram'' nebo tak neco, nekde se to tam vali...

bedna muze mit 4ohmy nebo 16ohmu podle toho jak to zapojis...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

citizen: ja bych mel spise u celomasivu trochu strach, ze se to casem zkrouti, to se u preklizky nestane
citizen.one

tak doufam, ze mi to udelaji z nejakeho poradne ulezeleho a vyschleho drivi :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

kdyz si vezmu cas, material a cenu vsech veci okoli tak si myslim ze se spis vyplati koupit nejaky znackovy box z druhe ruky. v dobe kdy se da sehnat takovy orange PPC412 na bazaru za 12 tacu je to myslim zbytecne vynalozeni energie, pokud to cloveka vylozene nebavi.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

tak jasne, na bazaru se muze objevit ledacos, myslim ale ze tu se spise resilo nova bedna vs nova homemade
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

no i tak, pokud bych tu bednu chtel casem treba prodat tak se ji zbavim maximalne za cenu repraku. podle me se to proste nevyplati, pokud to cloveka vylozene nebavi vyrabet (popr nechci nejaky uplny superatyp) :)
plm123

Příspěvek od plm123 »

No, samozřejmě vím, že na bazaru se dá sehnat celkem dost věcí (v různé kvalitě). Mně ani tak nejde o finance, prostě bych si to chtěl zkusit udělat. Moje otázka tedy není "jak sehnat nejlepší bednu", ale "je doma vyrobená bedna z 18 mm překližky, osazená kvalitními repráky, zvukově na úrovni kupované se stejným osazením?". Jde mi čistě o kvalitu zvuku a použitelnost :-).
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

plm123 píše:"je doma vyrobená bedna z 18 mm překližky, osazená kvalitními repráky, zvukově na úrovni kupované se stejným osazením?". Jde mi čistě o kvalitu zvuku a použitelnost :-).
pokud je dobre udelana, tak urcite!
dalabo

Příspěvek od dalabo »

citizen.one píše:[]

btw nezkousel jsi nekdy bednu z masivu, tzn ne vrstvenyho, ale bud masivu uplne, nebo mi tuhle nekdo tvrdil (nebudu radsi psat kdo, abych predesel pripadne kritice), ze je za cca 20 000,-- schopen udelat bednu z jednoho kusu dreva. Dost me takovahle ,,luxus'' verze laka, minimalne ta celomasivni, nejaky tmavsi drevo, udelat z toho i bednu na zesilovac...

akorat jestli je to rezonantnejsi nez ruzny ty sesroubovany atp bedny, tak si rikam, aby to nebylo rezonantni az moc...popravde teda jsem nikdy takovouhle bednu snad ani nevidel, nebo jestli jo, tak jsem zas nevedel ze je to tak udelany...
Bedna z jednoho kusu rosštěpkovaného dřeva a jedoho kusu klihu to máš v HN každou levnou :-D

Opravdu z jednoho kusu dlabanou tak to možno tak na 8 nebo 10 palců nebo pařez a 12 a 4 x 12 budeš dlabat ze sekvoje.
Sou to nesmysly mněl sem domácí bedny z masivu drahé jak sviň stěny 2-5 cm stejně to rezonovalo.
grock

Příspěvek od grock »

Odborníci z Fenderu dělají komba i z masivní borovice,že prý to dodává dřevitý zvuk,tvrdí :idea: .Tak třeba to rezonovat má...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Jinde jsem zase v recenzi na blackstar četl chválu na resonance, že si prý můžeš najít polohu, při které ti začne správně rezonovat bedna.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Teorge píše:Jinde jsem zase v recenzi na blackstar četl chválu na resonance, že si prý můžeš najít polohu, při které ti začne správně rezonovat bedna.
lol, it is not bug, it is a feature :))
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já dělal akorát dvakrát malé kombo z borovicových desek. Čtyřicet let staré police z babičiny spíže. Přední deska z překližky z rádia z 50.let, upevněná jen čtyřmi šrouby, jako u starých Fenderů, autentické jako sviňa. Když jsem to jedno kombo čalounil, tak se mi pod hřebíčkem deska u výřezu pro ovladací panel roštípla. Málem mě ranila mrtvice. Jinak to hraje úplně stejně jako z překližky, či třeba dřevotřísky. Nicméně krom toho rizika při čalounění se s tím hezky dělá, dřevo krásně voní, narozdíl od moderních plošných materiálů a je to lehoučké. Takže bych se tomu zas tak nebránil. Ale nějaké rezonance....
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“