Vliv cutway / výřezu na zvuk
Pravidla fóra
Vliv cutway / výřezu na zvuk
Pomalu scháním novej akustickej nástroj. Stoprocenteně vim že to bude superjumbo , ale rád bych kytaru s výřezem . Samozdřejmě mi jde o dobrý zvuk a tak se tedy ptám : má cutway nějaký negativní vliv na zvuk ?
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Na tohle se těžko odpovídá protože si myslím že vliv na zvuk má spíše kvalita nástroje než catway.Vlastním taky kytaru z výřezem od Furcha s a hrál sem před tím na Epiphone J100 bez výřezu a ten Furch je samozdřejmě lepší protože to je kvalitnější kytara.Jinač se říká že kytara bez výřezu má lepší,plnější zvuk ale moje skušenost za to mluvit nemůže.
je jasný že kvalita nástroje má asi hlavní vliv na zvuk ,ale právě mi jde o to když si vezmu tu samou kytaru s výřezem a bez výřezu , tak jakej je v tom rozdíl (bohužel nemám kde porovnat) . Někde sem slyšel že s cutway má ta kytara ostřejší zvuk ale neni horší, pak sem zase četl názor nějakýho kytaristy že cutway používá pouze když ten nástroj zvučí piezem nebo snímačem pod strunama , jinak že když používá jenom akustickej zvuk tak má vždycky klasickej tvar
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Výřez má jednoznačně vliv na basy. Čím větší tělo kytary tím je zvuk basovější. Superjumbo s velkým tělem lépe basuje nežli např klasická stavba kytary. Když zajdu do extremu tak basa basuje hlavně proto, že má "obézní tělo" Ale tohle vše platí pouze tehdy mášli dva stejně kvalitní nástroje. Budešli mít Jumboshit a kvalitní cut tak na tom cutu bude zvuk lepší. Nicméně také záleží co kytarista hledá. Jestli budeš třeba solkovat tak kytara bez basu není špatná a její zvuk "prořízne" doprovod tvých spoluhráčů.
když budeš vycházet ze stejné kvality obou kytar, je to přesně jak píše jenda... čím větší tělo, tím výraznější basy...
a co se týče samotné koupě, polož si otázku... opravdu poznám rozdíl v konečném zvuku?
pokud odpověď zní ne, tak si prostě kup nějakou kvalitní kytaru s výřezem (já mám kytáru s cutway od Furcha a spokojenost)... pokud je odpověď kladná, musíš si ujasnit jaký zvuk se ti líbí a zkrátka brát do ruky kytaru za kytarou... až jednoho dne hrábneš do strun, všechna světla okolo pohasnou a čas se zastaví, věz, že to je ta pravá... pak už žádná překážka, nebude dost velká, protože tě požene vědomí, že jste si souzeni... osudu se nedá vzpírat... a i kdyby ano, opravdu by to v tomto případě bylo to co bys chtěl?
přeju šťastnou ruku...
PS: tu psychologicko-filosofickou vložku můžeš přeskočit... to mi jenom po hodině počítání jaderňácké matiky lezou na mozek blbosti
a co se týče samotné koupě, polož si otázku... opravdu poznám rozdíl v konečném zvuku?
pokud odpověď zní ne, tak si prostě kup nějakou kvalitní kytaru s výřezem (já mám kytáru s cutway od Furcha a spokojenost)... pokud je odpověď kladná, musíš si ujasnit jaký zvuk se ti líbí a zkrátka brát do ruky kytaru za kytarou... až jednoho dne hrábneš do strun, všechna světla okolo pohasnou a čas se zastaví, věz, že to je ta pravá... pak už žádná překážka, nebude dost velká, protože tě požene vědomí, že jste si souzeni... osudu se nedá vzpírat... a i kdyby ano, opravdu by to v tomto případě bylo to co bys chtěl?
přeju šťastnou ruku...
PS: tu psychologicko-filosofickou vložku můžeš přeskočit... to mi jenom po hodině počítání jaderňácké matiky lezou na mozek blbosti
Dokud dýchám, hraju!!
-
Concorde
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem nesmíš mít zrovna v ruce nějakou Martinku za nějakých 60 000KčStenli píše:až jednoho dne hrábneš do strun, všechna světla okolo pohasnou a čas se zastaví, věz, že to je ta pravá... pak už žádná překážka, nebude dost velká, protože tě požene vědomí, že jste si souzeni... osudu se nedá vzpírat... a i kdyby ano, opravdu by to v tomto případě bylo to co bys chtěl?![]()
Nashville NW-92; Nashville NW-37C, Yamaha F-340, Willmann J. Osvald, Gibson Cremona, Cutaway Cremona a spousta dalších "gibsonek"...
Výřez u akustické kytary
Ahoj,
sháním akustickou kytaru (Dreadnought) s výřezem ale všiml jsem si, že s výřezem se vesměs dělají jen elektroakustiky.
Čím to? To výřez skutečně tak negativně ovlivní zvukové vlastnosti kytary, že se s ním prostě vesměs nevyrábí?
sháním akustickou kytaru (Dreadnought) s výřezem ale všiml jsem si, že s výřezem se vesměs dělají jen elektroakustiky.
Čím to? To výřez skutečně tak negativně ovlivní zvukové vlastnosti kytary, že se s ním prostě vesměs nevyrábí?
-> IBANEZ RGA 121 Prestige, Ibanez RGAIX7U
-> KEMPER profiler rack, ENGL Powerball 2, Peavey 6505+
-> ENGL 4 x 12" PRO Slanted E412VSB (V30), HB 112 V30
-> ENGL 4 x 12" PRO Slanted E412VSB (V30), HB 112 V30
Akustik s výřezem jsou již desítky let mraky. A žádné negativní důsledky na zvuk kytary to nemá, prostě jen kytara hraje a vypadá trošku jinak. Pokud prodáš tu hlavu ENGLa, budeš si moci vybírat do alelujá 
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Výřez u akustické kytary
No, nepřijde mi,že by to byla úplně pravda. Taky jsem výhledově chtěl kupovat dreadnoughta s výřezem bez elektriky. A moc jich na výběr teda není. Bez výřezu ano, s ním moc ne.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Vliv cutway / výřezu na zvuk
Sloučeno se starším threadem.
Výřez se u většiny akustických kytar nedělá, protože ho většina kytaristů nevyužije / nepotřebuje. Kdyby byla poptávka, byla by jistě i nabídka. Vliv na zvuk je věc silně diskutabilní a s velkým potenciálem na flamewar
Výřez se u většiny akustických kytar nedělá, protože ho většina kytaristů nevyužije / nepotřebuje. Kdyby byla poptávka, byla by jistě i nabídka. Vliv na zvuk je věc silně diskutabilní a s velkým potenciálem na flamewar
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
U akustik se výřez prostě nevyužije, jen to "dobře" vypadá. Ve druhé oktávě je ta struna tak zkrácená, že nemá energii na plné rozezvučení krku a korpusu, nikam se takhle nedostaneš a nikdo to neocení.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Vliv cutway / výřezu na zvuk
Doporučuji prostudovat ještě debatu zde:
akusticke-kytary/netradicni-tvary-akust ... ez#p546600
a dále. Je tam toho víc než v tomto vláknu.
akusticke-kytary/netradicni-tvary-akust ... ez#p546600
a dále. Je tam toho víc než v tomto vláknu.
Subjektivně: Cutaway nemá žádný vliv na nic....(krom dostupnosti vyšších poloh) Zvuk se " tvoří" v bachraté části těla.