Jak tvoříte?
- Stimpiman
- Bandzone: https://bandzone.cz/nouzovyrezim
Jak tvoříte?
Zdar,
snad jsem se strefil do správného fóra, zajímalo by mne jakým způsobem tvoříte věci (muziku) pro svou kapelu, jaké máte zkušenosti s tvorbou vlastních skladeb, jaký systém Vám nejvíce vyhovuje, tvoříte nejdříve text a potom na něj hudbu nebo naopak, atd.?
Nechci rozhodně někoho obírat o cenné know-how, což tato informace zcela určitě je, pokud by se ale někdo zkušený podělil o zkušenosti budu velice rád a myslím že by to ocenili i ostatní začínající muzikanti.
Osobně se nějakým způsobem angažuju ve dvou kapelách, v jedné zatím fungujeme na bázi převzatých věcí od zahraničních kapel s vlastním českým textem, kde není zas až tolik prostoru pro kreativitu, a v té druhé pomalu tvoříme vlastní repec a to tím způsobem, že jeden člověk prakticky přinese kompletní song i s textem ve kterém je základ pro všechny nástroje, což mi nepřijde také optimální, byť je tam už trochu větší volnost než při přebírání cizích věcí.
Dík za názory, odpovědi a tak
Stimpi
snad jsem se strefil do správného fóra, zajímalo by mne jakým způsobem tvoříte věci (muziku) pro svou kapelu, jaké máte zkušenosti s tvorbou vlastních skladeb, jaký systém Vám nejvíce vyhovuje, tvoříte nejdříve text a potom na něj hudbu nebo naopak, atd.?
Nechci rozhodně někoho obírat o cenné know-how, což tato informace zcela určitě je, pokud by se ale někdo zkušený podělil o zkušenosti budu velice rád a myslím že by to ocenili i ostatní začínající muzikanti.
Osobně se nějakým způsobem angažuju ve dvou kapelách, v jedné zatím fungujeme na bázi převzatých věcí od zahraničních kapel s vlastním českým textem, kde není zas až tolik prostoru pro kreativitu, a v té druhé pomalu tvoříme vlastní repec a to tím způsobem, že jeden člověk prakticky přinese kompletní song i s textem ve kterém je základ pro všechny nástroje, což mi nepřijde také optimální, byť je tam už trochu větší volnost než při přebírání cizích věcí.
Dík za názory, odpovědi a tak
Stimpi
Jolana Diamant(NBE),Schecter Hellreiser C-1 FR Special, Fokus Strat KA, Jolana Diamant, Jolana Syrinx
Hocke 65W + Hocke 2*12"
... a děsně volšový ruce
Hocke 65W + Hocke 2*12"
... a děsně volšový ruce
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak tvoříte?
jak kdy, nekdy napisu neco v gp a hodim do placu, podle toho jak se libi tak se to bud zahraje cele nebo se pozmeni par veci, atak..ale vetsinou sme si dali nejaky jam z ktereho se nam zalibilo par motivu a na ty se nablalily dalsi veci a roztridily do slok, refrenu atd..text u nas zatim nehrozi, ptz nemame zpevaka, ale verim ze skladat podle textu bude mnohem snazsi, cela atmosfera pisnicky nebude tak naslepo jako doted
- wreptile
- Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface
V podstatě vždy stejně... Napíšu věc do GP, pustím to kapele, zkusíme se v tom nějak prohrabat a když se dostaneme do finální verze, naučíme se ji.
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Písničky napíšu většinou celý najednou, v ten moment, ty jsou pak asi nejlepší, někdy zároveň s textem, ale text většinou později. Důležitý pro mě je, že pokud to je píseň, tak vždycky skládám zároveň i se zpěvem (tzn. že vymýšlím doprovodnou kytaru a hlavní melodii zpěvu), jinak mi to moc nejde... zpěvačce nahrávám demo s hlasem a bez (což je jednak kvuli tomu aby si do toho mohla zkouset ale taky proto, aby si mohla vymyslet vlastní linku nez si poslechne mojí), zbytek řešíme většinou až přímo na zkoušce. V případě druhého - domácího projektu je vše jinak, tam si klidně nahraju jen motiv a k němu třeba měsíc domalovávám různý party a nástroje dokud skladba není hotová, jindy zase celá kostra včetně nahraní většiny nástrojů trvá jen den či dva... Naposled jsem dokonce celej zaklad postavil ze samplu, ktery jsem vsechny nakonec nahradil zivejma linkama, ale poslouzilo mi to coby nosna skica skladby.
Myslím, že je uplně jedno, jaký postup zvolíš, je jen důležitý, aby to pro tebe bylo přirozené.
Myslím, že je uplně jedno, jaký postup zvolíš, je jen důležitý, aby to pro tebe bylo přirozené.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
http://www.citizen37.com
-
FREDDY.FATHNAN
- Bandzone: http://bandzone.cz/tomasjimmmydokulil
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
já většinou napíšu text,kterej si předzpívám, abych slyšel,jak to asi bude vypadat a pak už jen vemu kytaru a vhodim do toho patřičný akordy. Pak svoje návrhy předkládám klukům od nás z kapely a tam se rozhodujem ,jestli je ta píseň dobrá,či ne,popřípadě jestli potřebuje obměnit nebo se nechá v originále a pak už se kapela chytne do rytmu a píseň je na světě. Taky někdy na zkouškách když už máme nazkoušíno a neni co dělat a je dobrá nálada,tak někdo vezme do ruky kytaru drnkne pár akordů a celá parta začne vymejšlet text,možná je to ujetý,ale naše písničky pak mají něco do sebe.
já většinou napíšu text,kterej si předzpívám, abych slyšel,jak to asi bude vypadat a pak už jen vemu kytaru a vhodim do toho patřičný akordy. Pak svoje návrhy předkládám klukům od nás z kapely a tam se rozhodujem ,jestli je ta píseň dobrá,či ne,popřípadě jestli potřebuje obměnit nebo se nechá v originále a pak už se kapela chytne do rytmu a píseň je na světě. Taky někdy na zkouškách když už máme nazkoušíno a neni co dělat a je dobrá nálada,tak někdo vezme do ruky kytaru drnkne pár akordů a celá parta začne vymejšlet text,možná je to ujetý,ale naše písničky pak mají něco do sebe.
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
Momentálně píšu skladby pro symfonický orchestr (filmová hudba), no, asi tak, napíšu si to do not, exportnu do midi stopy základ, naházím na to VSTéčka, doladím -> přepíšu do not.
A potom jsou šílené partitury, které obsahujou průměrně 20-25 partů
A potom jsou šílené partitury, které obsahujou průměrně 20-25 partů
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

-
Daniel.kr88
tak já stim teprv začínam,teda spoň se snažim,zatim spíš texty,ale ty sou taky pěknej oříšek,radši ale skládam v aj než v čj,protože zpěv v češtině jako fakt nemusim
Ja to robím tak, že si najskôr urobím určitú predstavu, potom na jej základe urobím rytmiku v ProTools, potom dohrám klávesové party a nakoniec aj gitary. A potom to rôzne opravujem, doplňujem a mením, kým to nezodpovedá tomu, čo som si predstavoval 
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
-
John M. William
To je různý.. Napadne mně riff, udělam z toho song. Často mam nějaký nápady když jsem ve škole nebo jdu od vlaku atp.. Když je nezapomenu, tak si je zkoušim z hlavy přenést na kytaru a už párkrát z toho vyšly zajímavý náměty. Nikdy netvořim na základě zpěvu, protože pak se výsledek akorát podobá existujícím skladbám (to si člověk pořád říká - a tohle by tam taky nebylo špatný a tohle taky ne.. a co tam zahrát tohle? A pak kámoš prohlásí, ale vždyť to je xxx od xxx). Mysl je zrádná mrcha.
Jinak teda používam GP jen jako "sešit", kam si ukládam nápady - protože si fakt h.... pamatuju
Jinak teda používam GP jen jako "sešit", kam si ukládam nápady - protože si fakt h.... pamatuju

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
GP tiež používam len ako zápisniček, pretože nejako v tom neviem narábať tak si tam len zapisujem svoje nápady. Často si len hmkám nejaké melódie tak si to skúsim previesť na gitaru. Väčšinou je to tak že vždy niekto v kapele príde s niečim novým. Všetci do toho prispejeme "to svoje" , poupravujeme a väčšinou s toho vznikne úplne iná vec ako bol nápad
A nakonci do toho dopasovávame spev.
Carpe Diem
U nas je to lehke.Poskladam vyhovujici soubor akordu a do nich vymyslim melodii. Cele to predam kytaristovi ktery do toho vymysli text podle nalady hudby. Na zkousce se domluvime kdo co bude hrat a zkousime bez zadnych efektu. az jak to vsichni umi tak upravujeme zvuk, rytmy, sola atd. nic sloziteho
kazdopadne se mi lepe sklada kdyz uz je napsany text ale ani naopak mi to nevadi. Jestlize prvni vznikne hudba, tak je v ni vice pocitu a neni takova umela. zalezi co chcete. oboji ma pro i proti 
ej, zaujimave citanie toto... v nasej kapele sme zacali tvorit vlastne veci len prednedavnom, mame zatial len 3, ale myslim si, ze vydarene. po mojom niekolko rocnom tvrdohlavom solovom uzavretom posobeni si to s kapelou fakt uzivam. ten proces vyzera u nas tak, ze vacsinou pridem uz s hotovo vecou, ktoru predtym provizorne nahram doma cez DAW (sprievod, solo) a poslem pred skuskou clenom. keby to predtym nepoculi, pravdepodobne by som ich nevedel presvedcit, ze je to mozno celkom dobre... ked to zacneme davat v skusobni dokopy, zvycajne pocuvam "j.... na to, nechajme to na inokedy"
ale ked ich ukecam, tak to hrame jak blazni pokial to neznie tak ako ma a nakoniec sa zhodneme, ze je to bomba. zaciname pomaly prichadzat na to, ze hrat covery, ktore ludia poznaju, je podradna cinnost... ja ich hravam uz viac.menej s nechutou odkedy sme nacvicili 1. vlastnu skladbu
mna by vsak velmi zaujimala skutocnost, ako vy - kapely - napredujete. my hrame jeden krat za tyzdnem, s jednou vecou sa hrame v priemere 2 skusky, kym to nie je dotiahnute do konca. myslim, ze za jednu skusku sa menej narocny song da nacvicit za 1-2 hodinky... samozrejme zavisi na narocnosti stylu
mna by vsak velmi zaujimala skutocnost, ako vy - kapely - napredujete. my hrame jeden krat za tyzdnem, s jednou vecou sa hrame v priemere 2 skusky, kym to nie je dotiahnute do konca. myslim, ze za jednu skusku sa menej narocny song da nacvicit za 1-2 hodinky... samozrejme zavisi na narocnosti stylu
- Stimpiman
- Bandzone: https://bandzone.cz/nouzovyrezim
Čoveče, tak nějak se plácám u dvou kapel ... ta první, to je takový poplácávání se po coverech s vlastníma textama a tam se nám tvořit nedaří ... prostě to nejde a nevim proč (stylem, lidma,...)... uvidíme jak vůbec budem tuto pokračovat. U druhé tam jsem přišel jako náhrada, s tím že se pojede zábavovka (alkehol, kabát, ...) což se do tý doby u té kapely s né moc velkým úspěchem hrálo ... nicméně jsme zjistily že spojení hlavního kytaristy a zpěváka se klubou hodně dobrý věci, takže jsme zahodili covery a splodili asi 8 novejch vlastních věcí ... tvorba samotná trvala třeba i 20 min a nejdelší pak bylo to ustálit a nazkoušet (zvlášť u mě, protože mám sklony tu samou skladbu pokaždý hrát jinak - když už si nepamatuješ tak tvoř
) a to trvalo u každý skladby tak 5-6 zkoušek ... na zkoušce se dělalo samo víc věcí najednou ...
Jolana Diamant(NBE),Schecter Hellreiser C-1 FR Special, Fokus Strat KA, Jolana Diamant, Jolana Syrinx
Hocke 65W + Hocke 2*12"
... a děsně volšový ruce
Hocke 65W + Hocke 2*12"
... a děsně volšový ruce
To snad zavisi na delce a slozitosti, ne? My jsme se realne jeden song ucili prubezne treba pul roku, protoze se tam napriklad stridal 5/4 a 4/4 takt v triolach a ke konci jsme to hrali dost rychle. Mimo to tam byl nejakej string skipping na kytarach apod. Nejak jsme to zasmrdlali treba po par zkouskach, ale kvalitne zahrat to trvalo dost dlouho.Ivan píše:mna by vsak velmi zaujimala skutocnost, ako vy - kapely - napredujete. my hrame jeden krat za tyzdnem, s jednou vecou sa hrame v priemere 2 skusky, kym to nie je dotiahnute do konca. myslim, ze za jednu skusku sa menej narocny song da nacvicit za 1-2 hodinky... samozrejme zavisi na narocnosti stylu
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
hudbu som od vzniku kapely tvoril ja, no s prichodom novych clenov planujeme na dalsiu nahravku pracovat spolocne. zo zaciatku som hudbu robil impulzivne a bez premyslania, no zistil som (po tom, co pesnicky neboli prepracovane), ze aspon u mna funguje tzv. uvedomely proces, cize spravim zaklad, analyzujem to, co by to dotoho znelo najlepsie, casto to cele pomenim, skusam kombinovat. potom na skuske to predvediem a schytam kritiku
tak to potom doladujem podla napadov clenov, az kym niesme spokojni.
skusky mavame priemerne 3x do tyzdna po 2-3 hodiny, niekedy aj 5x do tyzdna
skusky mavame priemerne 3x do tyzdna po 2-3 hodiny, niekedy aj 5x do tyzdna
gitara: JACKSON PRO RHOADS RRMG SATIN BK | amp: PEAVEY 6505 | box: HARLEY BENTON 2x12 W/ 1x VINTAGE CELESTION 30 & 1x G12T-75| fx: BOSS DD-2, EHX NEO CLONE CHORUS, EHX NANO LPB-1 | picks: DUNLOP TORTEX 1.0
Nula píše:skusky mavame priemerne 3x do tyzdna po 2-3 hodiny, niekedy aj 5x do tyzdna
U nás buď sám přijdu s riffem a k tomu vymyšleným textem, kterej pak ve zkušebně dáváme dohromady, nebo jamováním vymyslíme riff, přechody atd. a pak k tomu udělam texty, záleží hodně na situaci, každá skladba má svý kouzlo při skládání. Zkoušíme normálně 2x týdně 2 hodiny, teď vyjímečně jen jednou týdně. Myslím si že při skládání si kapela musí najít svojí nejpohodlnější cestu, nic nedělat násilím, pak to ztrácí tu energii.
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....
....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
-
stadler4
- Bandzone: www.bandzone.cz/luckybrew
Je to různý
někdy vezmu do ruky kytaru , něco mě napadne, nahraju to do Auda City, vymyslím třeba druhou kytaru nebo to prostě nechám být a za pár dní se k tomu vrátím a pokračuju, ale udělám třeba začáteční riff, sloku a refrén. Přinesu to do zkušebny a tam to ostatní dodělají
zajamujeme to. Někdy vznikne song hned na jedné zkoušce celý, někdy to trvá delší dobu. Zastávám názor, že by písničky měli dělat všichni a ne jenom jeden člověk
<3 I love rock <3
Kytara: Epiphone Les Paul Custom AW Left hand
Aparát: Peavey Valveking 212 (live). Marshall MG15 CDR (home)
Efekty: ladička Ibanez LU-20, Boss DS-1
Struny: Ernie Ball Regular Slinky, DR strings
Trsátka: Dunlop, Ibanez
Kytara: Epiphone Les Paul Custom AW Left hand
Aparát: Peavey Valveking 212 (live). Marshall MG15 CDR (home)
Efekty: ladička Ibanez LU-20, Boss DS-1
Struny: Ernie Ball Regular Slinky, DR strings
Trsátka: Dunlop, Ibanez