dělaná vs. kupovaná bedna
Pravidla fóra
- citizen.one
Re: dělaná vs. kupovaná bedna
no ne, v hifi, ze ktereho tak trochu vychazim v tomhle smeru, jsou vicemene jen dva smery vyroby beden, a to :
1.co nejtuzsi/nejpevnejsi, aby vicemene dopredu hraly jen repraky
2. cilene rezonantni, podporujici repra
v obou typech jsem slysel vynikajici kusy...
ad dalabo : me to prave taky zarazilo, z ceho by byly schopny udelat 2x12 box z jednoho kusu...
a rezonovalo to, jakoze to jen rezonovalo, nebo to i drncelo?
no spis by me zajimalo, kdyby se sesly ctyri uplne stejne - nejake super repraky, tak jak by to vyslo v porovnani 1:1 bedna z masivu a bedna z preklizky...
ono je jasny, ze pokud to clovek nema opravdu vedle sebe, tak se to objektivne srovnat neda - kdyz teda jedno neni vylozene pecka nebo propadak...
jinac ja to treba chci protoze i zesilovac bude custom, na kterem se mam podilet, takze bych pak tu bednu delal k tomu...
1.co nejtuzsi/nejpevnejsi, aby vicemene dopredu hraly jen repraky
2. cilene rezonantni, podporujici repra
v obou typech jsem slysel vynikajici kusy...
ad dalabo : me to prave taky zarazilo, z ceho by byly schopny udelat 2x12 box z jednoho kusu...
a rezonovalo to, jakoze to jen rezonovalo, nebo to i drncelo?
no spis by me zajimalo, kdyby se sesly ctyri uplne stejne - nejake super repraky, tak jak by to vyslo v porovnani 1:1 bedna z masivu a bedna z preklizky...
ono je jasny, ze pokud to clovek nema opravdu vedle sebe, tak se to objektivne srovnat neda - kdyz teda jedno neni vylozene pecka nebo propadak...
jinac ja to treba chci protoze i zesilovac bude custom, na kterem se mam podilet, takze bych pak tu bednu delal k tomu...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Mně osobně znějí nejlépe mělké otevřené boxy s pokud možno velkou plochou přední desky a osazené luxusními reproduktory. Nejvíce mi sedly JBL K130, JBL K120, EVM 12L a některé staré Jenseny, Dynacordy, ale i RFT L3060PB, něco od RCF, Yamahy a pod. Vesměs to jsou z dnešního pohledu spíš širokopásmové, než kytarové reproduktory. Když vezmu prototyp kytarového repra cokoli od Celestion.
- citizen.one
no ja mam prave 2x12 kombo orange, ktere je takhle delane, tzn melka, velka plocha, polootevrena... a hraje to tak jakoby drevite, ale nema to takovej prvek, nevim jak to nazvat, proste to hraje moc zprima mi prijde...na britrock, kytarovky, blues atp super, ale na psychadelii je to proste moc primy...a taky dost vejskovy, ale to bych tak nejak ani nehazel na box 
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No právě, v mělké otevřené ozvučnici ( klidně v kombu ) je potřeba použít echt kvalitní reproduktor, tam totiž hraje prakticky bez jakékoli pomoci ( ale také bez ublížení ) té ozvučnice.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
To není žádná elektrověda, toho se vůbec neboj. Vyber si výslednou impedanci, ketrou potřebuješ ke své hlavě a tady už Ti někdo poradí, jak to nejvýhodněji provést.plm123 píše:Všem moc dík za názory!!! Popravdě z výroby bedny zase tak velký strach nemám, spíš mi dělá starost osazení repráků (propojení, ohmy atd). Pokud správně chápu, měly by to být 4 repráky s 16 ohmy, čímž výsledek budou 4 ohmy na celou bednu, že? Takhle náhodou nějaký link na nějaká schémata osazení by enbyl?Moc dík!!!
- citizen.one
j to mas recht, nicmene at tam dam co tam dam (ted jsou tam Roly G12H30), tak je to proste moc primy, aspon na me urcite...ne ze bych si to nechtel nechat, ale chtelo by to jeste neco jinsiho k tomu...mmjuz píše:No právě, v mělké otevřené ozvučnici ( klidně v kombu ) je potřeba použít echt kvalitní reproduktor, tam totiž hraje prakticky bez jakékoli pomoci ( ale také bez ublížení ) té ozvučnice.
Masivní dřevo má jednu špatnou vlastnost - reaguje na vzdušnou vlhkost, díky tomu pracuje, kroutí se, praská. Málokterá fošna rozumné tlouštky vydrží několik let bez prasknutí. Při běžné tloušťce 20 mm praskne. Starý masivní nábytek a dveře se proto skládájí z nosných hranolů a výplně, případně se desky lepí k sobě. Pokud bude fošna tlustá několik centimetrů, neměla by tak snadno prasknout, bude tuhá, což se pro reprobox hodí. Řekněme, že 5 cm tlustá fošna vydrží a nepraskne. Při rozměrech boxu 80 x 80 x 35 cm a vysušeným smrku 450 kg/m3 bude zadní stěna vážit kolem 15 kg. Na dalších 25 kg vyjdou boční stěny a kolem 10 kg bude mít přední stěna. Samotný korpus bude vážit kolem 50 kg bez repráků. Osadíte tam 4 x EVM 12 L a celý box váží 85 kg
Navíc smrk je měkký a nevhodný, rád praská. Box s tvrdého dřeva bude vážit přes metrák. Reprobedna z jednoho kusu masivu by vyšla na šílený peníze. Dřevo by muselo být špičkové kvality, dlouho sušená tlustá fošna a pak se vám do ní pustí červotoč 
Proto vyjde levněji skládaná deska, nejlépe překližka. Má jednotlivé vrstvy do kříze a díky tomu má stejnou tuhost o obou směrech. Podobně je na tom dřevotříska, která ovšem není tak tuhá. Masivní dřevo má rozdílné vlastnosti po letech a kolmo na léta. Podobně je na tom laťovka, která má většinou i mezery mezi jednotlivými hranolky dřeva a celá deska se prohýbá. Proto vychází jako nejlepší materiál na reprobox kvalitní vícevrstvá překližka, ideálně 22 - 24 mm tlustá. Navíc není lákavá pro červotoče.
Pro domácí reprobedny je nejlepší betonový odlitek. Nikomu nevadí, že reprobox váží 100 - 200 kg a výhodou je jeho vynikající tuhost.
Proto vyjde levněji skládaná deska, nejlépe překližka. Má jednotlivé vrstvy do kříze a díky tomu má stejnou tuhost o obou směrech. Podobně je na tom dřevotříska, která ovšem není tak tuhá. Masivní dřevo má rozdílné vlastnosti po letech a kolmo na léta. Podobně je na tom laťovka, která má většinou i mezery mezi jednotlivými hranolky dřeva a celá deska se prohýbá. Proto vychází jako nejlepší materiál na reprobox kvalitní vícevrstvá překližka, ideálně 22 - 24 mm tlustá. Navíc není lákavá pro červotoče.
Pro domácí reprobedny je nejlepší betonový odlitek. Nikomu nevadí, že reprobox váží 100 - 200 kg a výhodou je jeho vynikající tuhost.
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ibanez RG 570 CTAM (DiMarzio D-Sonic + Air Norton + HS-4)
Jackson RR-3 (EMG 81 + 89)
BOSS FT-2, PH-3, CE-2, DC-3, DD-3, RV-3, RC-2
Co jsem vlastnil, prodal a s čím poradím:
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
-
woro90-1
Velmi přesně řečeno, jen bych dodal že pokud se do toho nepustí červotoč, nějaký idiot vám ji vynese na déšť, pokud možno někam, kde nebude vidět a bude celou dobu v louži, takže shnije.mazzi píše:Dřevo by muselo být špičkové kvality, dlouho sušená tlustá fošna a pak se vám do ní pustí červotoč
Dřevotříska je v nevýhodě ne tolik kvůli nižší tuhosti (tu částečně kompenzuje tlumením) ale hlavně kvůli výrazně nižší pevnosti ve všech směrech, překližkovou bednu zdaleka tak snadno neroztřískáš.
a pri tom me neprijde, ze by byla preklizka zase o tolik drazsi, (teda zalezi jaka preklizka, preklizku 'cabinet grade' z balticke brizy muzu koupit za cca $45 za 120x240cm, naposledy jsem koupil nejakou preklizku (ne tak pevnou) nevim z jakeho dreva ale vypadajici velice obstojne a taky cabinet grade za necelych 30 babek, udelal z ni stul nad pracku a susicku a ze zbytku bednu podle ev tl806 a zabil tim 2 mouchy jednou ranou.
Cena materiálu (překližka vs dřevotříska) není velká, ale rozdíl je v akustických a mechanických vlastnostech reproboxu a to si výrobce nechá velmi dobře zaplatit.
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Já mám už 3 roky AC30H2L od Voxe, kde je case dělaný z nějakého rádoby mahagonu a zatím nic nepraská a působí to docela festovně... Síla toho masivu je myslím 15mm. Z masivu je ale jen vrch, spodek a boky + všechny podpůrné laťky a zadní čela. Deska s reprama je z překližky z baltské břízy. Zatím mi teda prasknulo jen zadní horní čelo, které kryje šasi, deska je z masivu cca 8mm silného a prasklina se nejspíš objevila z důvodu velkého utažení šroubku (bylo to prasklé už z výroby).
Badny z masivu bych se tedy asi moc nebál... Spíš je dost naprd, že si člověk musí dávat fakt bacha, aby to někde nepodřel, je to šíleně náchylné...
Doma jsem měl ještě AC30H2, kterémá totožné rozměry (i váhu), jen je celá vyrobena z překližky z baltské břízy. Ikdyž jsem měl v obou aparátech stejné elektronky, tak se mi občas zdálo, že ta bedna z masivu hraje o chlup líp - možná to byla jen nějaká psychoakustika, prostě jen můj výmysl... Někdy mi to tak ale opravdu připadalo, jindy jsem zase tvrdil, že to hraje oboje stejně.
V jednom má ale ta moje bedna z masivu navrch - dřevo je ošetřeno pouze nějakým olejem, který krásně voní - zvlášť, když se aparát zapne a lampy trochu rozehřejou dřevo
Badny z masivu bych se tedy asi moc nebál... Spíš je dost naprd, že si člověk musí dávat fakt bacha, aby to někde nepodřel, je to šíleně náchylné...
Doma jsem měl ještě AC30H2, kterémá totožné rozměry (i váhu), jen je celá vyrobena z překližky z baltské břízy. Ikdyž jsem měl v obou aparátech stejné elektronky, tak se mi občas zdálo, že ta bedna z masivu hraje o chlup líp - možná to byla jen nějaká psychoakustika, prostě jen můj výmysl... Někdy mi to tak ale opravdu připadalo, jindy jsem zase tvrdil, že to hraje oboje stejně.
V jednom má ale ta moje bedna z masivu navrch - dřevo je ošetřeno pouze nějakým olejem, který krásně voní - zvlášť, když se aparát zapne a lampy trochu rozehřejou dřevo
Já bych se u masivu bál jen ceny,vše ostatní je luxus
.S tou váhou to podle mě ve skutčnosti vyjde úplně nejlépe,např. mé kombo Fender deluxe je z borovice a váží 14kg včetně repra a zesíku!Deska na box 80X80 nebude praskat,protože A) nebude z jednoho kusu,ale slepeno víc prken-fošínek k sobě a B)bude přiklížena k lati v rozích.Proto ani nebude 5cm silná fošna,ale klidně 2,5 prkno,nebo max. 3cm fošínka...Takže váha cca 7kg.Váha stejné dřevotřísky bude daleko větší!Co se týká kroucení,tak při řádném spasování do sebe a sklížení skoro není možné a ještě navíc lze nátěrem nebo mořením vodu eleminovat..
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Kamarád si nedávno z USA přivezl kombo Gibson GA20. Korpus z masivu cca 15mm, přední deska nějaká tenká překližka, spíš méně než 15mm. Stáří skoro 60 let. Nic se nekroutí, nic nepraská. Hraje neuvěřitelně, ale to snad ani nemusím psát.
no a co laťovka? tj. masiv, ale skládanej ze špalíků, nebo jak se tomu říká. ten by nešel? nebo se časem také prohne/praskne???
Laťovka je špatně-uvnitř jsou špalíky různě,z různých dřev a někdy i mezery a zvenku to není vidět.Oproti dřevotřísce má výhodu jen ve váze,ale jinak je horší..Špatně se sní pracuje a může napáchat cokoliv...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
-
woro90-1
Jak která laťovka, ale rozhodně bych to nedělal z toho druhu pokrytého dýhou. V tom bývají vyloženě krasové jeskyně. To, z čeho dělá nábytek třeba Gazel a podobní výrobci nábytku, je sesazené dobře a stabilnější než jeden kus.
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 5.08.2011 13:26, celkem upraveno 1 x.
ještě-asi by z laťovky šly udělat boky,ale určitě ne ozvučnice.Tak jsem to myslel.
prosím ještě jsem přemýšlel o spárovce - tj. masivu, který je ze slepených špalíků, bez krycí dýhy. mně jde o to, že když poklepu na takovou desku, krásně zní, kdežto překližka je úplně "hluchá". má to vliv na zvuk? a jaký? špatný, nebo dobrý? 
jo hele a co si mám představit pod termínem "pořádně vyztužit bednu, aby neduněla"??? tím se myslí nějaké vnitřní příčky? nebo zatlumení?
jo hele a co si mám představit pod termínem "pořádně vyztužit bednu, aby neduněla"??? tím se myslí nějaké vnitřní příčky? nebo zatlumení?
mozem sa opytat? ako sa prosim vas ladi bedna?
:D
sak ked to niekto vyreze z dreva a da dokopy tak tam uz toho moc nenaladi clovek.. resp co moze robit je uz len skracovat strany
za 10 000czk musis najst uplne super box.. a dokonca ked je vyhrany, tak je to lepsie, lebo reprakom trva nejaky cas kym cela bedna zacne hrat ako ma..
za 10-12 000 czk musis najst z druhej ruky uplne v pohode: orange PPC412, Randall s V30, pripadne nejaky engl alebo aj marshall, dnes to nie je ako pred 8-10 rokmi ze clovek musel setrit strasne stasne dlho a potom mal na vyber len z nejakych 2 znaciek, lebo ostatne tu nebolo alebo boli moc drahe..
ja by som sa mohol vys.at na cele robenie nejakych boxov ked si mozem nieco vyskusat na mieste a hned viem ako to hra.. a nie ze si to dam spravit a po 3 mesiacoch cakania zistim ze to hra uplne zle.. toto by som absolutne neriskoval..
mal som velmi kvalitny zosik + kvalitnu bednu s V30 a nesedelo si to.. preco? lebo bedna mala nejake rozmery ktore nevyhovovali zvukovym vlasnostiam zosilovaca.. zmenil som reprobox a voila.. vsetko je ok
sak ked to niekto vyreze z dreva a da dokopy tak tam uz toho moc nenaladi clovek.. resp co moze robit je uz len skracovat strany
za 10 000czk musis najst uplne super box.. a dokonca ked je vyhrany, tak je to lepsie, lebo reprakom trva nejaky cas kym cela bedna zacne hrat ako ma..
za 10-12 000 czk musis najst z druhej ruky uplne v pohode: orange PPC412, Randall s V30, pripadne nejaky engl alebo aj marshall, dnes to nie je ako pred 8-10 rokmi ze clovek musel setrit strasne stasne dlho a potom mal na vyber len z nejakych 2 znaciek, lebo ostatne tu nebolo alebo boli moc drahe..
ja by som sa mohol vys.at na cele robenie nejakych boxov ked si mozem nieco vyskusat na mieste a hned viem ako to hra.. a nie ze si to dam spravit a po 3 mesiacoch cakania zistim ze to hra uplne zle.. toto by som absolutne neriskoval..
mal som velmi kvalitny zosik + kvalitnu bednu s V30 a nesedelo si to.. preco? lebo bedna mala nejake rozmery ktore nevyhovovali zvukovym vlasnostiam zosilovaca.. zmenil som reprobox a voila.. vsetko je ok
caparison horus HGS MF, custom Igor keller 7 string, Mesa boogie Mark 4
cca 20 hodin nez se reprak tzv. "zahoří", takze s tema fámama o nutnosti vyhravani bych to neprehanel.K-Roll píše:...lebo reprakom trva nejaky cas ....
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋