Dotaz ohledně přechodu na basu

Precission, Jazz, Modern, ...
SrrmonVain

Dotaz ohledně přechodu na basu

Příspěvek od SrrmonVain »

Čau hudebníci,

asi před rokem jsem začal hrát na elektriku. Nedávno jsem byl na návštěvě u kamaráda basáka, tak sem si jeho basu půjčil a měl jsem problém oddělat od ní ruce :D Přemýšlím o přechodu z elektriky na basu, ale mám strach že ten zvuk basy zanikne, když ho postavím vedle bicích a elektriky a tak mě nikdo neuslyší, protože hraju spíš tvrdší hudbu...nebo spíš jen metal :D Má to teda smysl přecházet :?:
paby

Re: Dotaz ohledně přechodu na basu

Příspěvek od paby »

Baskytara není sólovej nástroj a většinou je tomu tak že nehudebníci (hezký slovo) spíš poslouchaji kytaru a bicí, který dává písničkám rytmus. Ale pokud se to na baskytaru umí, je to nádhera to poslouchat. :wink:
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

V základu jde o frekvence. Když bude mít kytarista přebasovanej efekt a bubeník hluboko naladěný bicí, tak dunivá basa slyšet nebude. Když to budete mít všichni ve středech, tak z toho vynikne jeden nástroj, ten ostatním "sežere" frekvence. Proto je dobré, se domluvit.

A pak taky záleží na tom, s kým budeš chtít hrát, když bude mít kytarista 100W lampu a bubeník bude spíš jen řezník (dynamicky), tak se můžeš jít zahrabat, klidně i s 200W aparátem.

Těch možností je ale mnohem víc a odborníci rozhodně poradí fundovaněji.
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kdyby basu v tvrdší hudbě nebylo slyšet, tak by asi v metalových kapelách nehráli basáci... Chce to jen mít kvalitní apec, umět ho nastavit a dokázat z toho nástroje vytáhnout, co v něm je.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SrrmonVain

Takže nakonec asi fakt přejdu na tu basu :D Jednak z toho důvodu, že na elektrickou kytaru dneska hraje každej...a basáci sou vzácní. Jenom jsem měl strach že ten zvuk prostě zanikne...kolikrát tomu taky na koncertech tak je. Díky za rady pánové.
jarji

Příspěvek od jarji »

No ja na koncertoch basu krásne počujem :) No ale to je asi len o sluchu a tiež to záleži aj na zvukárovi. No a pokial chceš basu budeš potrebovať aj basový amp, lebo ak by si hral s basou na gitarovom kombe tak by si ho najskôr odpiekol. Takže treba uvažovať aj takto. No ale tvoj zvuk určite nezanikne pokial budeš mať dobrý aparát.
Carpe Diem
evilwire

Příspěvek od evilwire »

Kouzlo je v tom,že právě basa dává hudbě ten šmrnc, to co je pro laika třeba nepostřehnutelné
tak zkušený posluchač ví a slyší. Basa - dobře vymyšlená a zahraná linka tvoří to kouzlo,ty "koule"
a spojuje celou muziku do jednoho celku. Musí být dokonale sladěná s bicíma rytmicky i zvukově( při zkoušce dbej aby hlasitost basy odpovídala hlasitosti kopáku) A tou melodií,kterou dáš nástroji pak vytvoříš
ten základ a most mezi rytmikou a harmonií ve skladbě.
Záleží pak co hraješ,ale platí to téměř všude,snad jen "brutal" (nůů-core -metalcore a já nevím co )co dnes hraje většina mladých kapel je styl kde je tohle trochu jinak,tady je dynamika hry kytar,bicích a basy stejně jedna lajna,bez dynamických špiček jako třeba klasik rock. když vidím jak to na podiu smažej tak většina těchto basmenů hraje v podstatě jen basovější kytarovou linku. aje to trochu nuda.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Je to legrační, ale když ke mně přijde nějaký metloš, že se chce učit na basu, stejně do roka začne hrát na basu funk a tam je basa dominantní nástroj. :D Přijde den a budeš tak slyšet, až Ti to příjemné nebude...........
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

evilwire píše:Kouzlo je v tom,že právě basa dává hudbě ten šmrnc, to co je pro laika třeba nepostřehnutelné tak zkušený posluchač ví a slyší.
No, troufám si tvrdit, že laik to možná nevnímá v rámci skladby jako celku, ale pokud by basa najednou chyběla, hned by o tom věděl a nelíbilo by se mu to :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SrrmonVain

No, troufám si tvrdit, že laik to možná nevnímá v rámci skladby jako celku, ale pokud by basa najednou chyběla, hned by o tom věděl a nelíbilo by se mu to :wink:[/quote]

To je to. Chtěl bych někdy slyšet skladby bez basy, aby mi už konečně v hlavě cvaklo že aha tak proto tam třeba je :D
chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

paby píše:Baskytara není sólovej nástroj :wink:
legrační tvrzení..
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

SrrmonVain píše:Chtěl bych někdy slyšet skladby bez basy
Pro zjednodušenou představu si zkus v ekvalizéru ubrat nízké frekvence, je to (většinou) humus
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
bukvice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bukvice »

mtmccox píše:
SrrmonVain píše:Chtěl bych někdy slyšet skladby bez basy
Pro zjednodušenou představu si zkus v ekvalizéru ubrat nízké frekvence, je to (většinou) humus
Nebo zkus najít k nějaké skladbě master track guitar+drums+vocals...
AHOJ.
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Stačí si pustit album ...And Justice for All od Metallici, tam témeř neni.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
jarji

Příspěvek od jarji »

No pokiaľ sa bavíte otom, tak neraz som bol vedla našej skúšobňe pozrieť kapelu a niekedy tab basák nebol. Počúval som to a bolo výrazne počuť že ta basa tam chýba. Počul som to iba na živo, ale nejaký song bez basy v štúdiovej nahrávke som ešte nepočul.
Carpe Diem
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Obávat se toho, že člověk nebude slyšet je poněkud přehnaná reakce a opravdu zbytečná. Basa je velice důležitý nástroj o tom není pochyb a záleží jenom na tobě co z ní vytáhneš. Basa může být slyšet stejné jako el. kytara. Akorát je podle mě trochu složitejší to na ni umět tak dobře, aby to i laik vyhodnotil na stejné úrovni. :)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
bukvice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bukvice »

aivn86 píše:Akorát je podle mě trochu složitejší to na ni umět tak dobře, aby to i laik vyhodnotil na stejné úrovni
Přesně tak, basa je neskutečně podceňovaný nástroj (ze strany laiků). Bohužel někteří to měří podle porce zkreslení, který na base zas tak často jako na kytaře používat nebudeš. Ale když na ni budeš umět, tak ti všichni budou říkat jakej seš borec a když vytáhneš nějaký slapový sólo tak se kytarista může jít zahrabat :D
AHOJ.
jarji

Příspěvek od jarji »

Carpe Diem
chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

tam už chybí jen slepička kropenatá..
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
bukvice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bukvice »

Stu je největší borec :D Pro mě to je společně s Marcusem Millerem a Fleaou (Nojo, miluju Fleaho, ikdyž Millerovi a Hammovi nesahá ani po kolena, je to stejně borec a hlavně strašnej sympaťák :) ) nejlepší basák. Mám ho ještě radši než třeba Wootena, kterého fakt moc nemusím...
AHOJ.
Odpovědět

Zpět na „Baskytary“