dělaná vs. kupovaná bedna

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
citizen.one

Re: dělaná vs. kupovaná bedna

Příspěvek od citizen.one »

nez se zahori je pravda, ale i tak si to dal seda, stejne tak kabely, tam mam zkusenost, ze po nekolika mesicich byly citelne uchu prijemnejsi nez na zacatku po obdobi, ktere by se dalo povazovat za zahorovaci...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

hyenik píše:
cca 20 hodin nez se reprak tzv. "zahoří", takze s tema fámama o nutnosti vyhravani bych to neprehanel.
Zahořují se elektronky, nikoli reproduktory.
Tam se jedná pouze o uvolnění závěsu membrány. Hlavně u basových reproduktorů. U subbasů v PA, kde je pak rozdíl často markantní, stačí dva, tři koncerty a už to hraje jak má. U kytary, kde má membrána repra minimální zdvih to nebývá nic zásadního. Jde spíš o jemné nuance, těch 20h hraní na plný výkon musí stačit.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

citizen.one píše:... stejne tak kabely, tam mam zkusenost, ze po nekolika mesicich byly citelne uchu prijemnejsi nez na zacatku po obdobi, ktere by se dalo povazovat za zahorovaci...
opravdu myslis propojovaci kabely? :roll:
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

mmjuz píše:
hyenik píše:
cca 20 hodin nez se reprak tzv. "zahoří", takze s tema fámama o nutnosti vyhravani bych to neprehanel.
Zahořují se elektronky, nikoli reproduktory.
Tam se jedná pouze o uvolnění závěsu membrány. Hlavně u basových reproduktorů. U subbasů v PA, kde je pak rozdíl často markantní, stačí dva, tři koncerty a už to hraje jak má. U kytary, kde má membrána repra minimální zdvih to nebývá nic zásadního. Jde spíš o jemné nuance, těch 20h hraní na plný výkon musí stačit.
jmenuje se to break in, v cestine neznam odborny vyraz, proto jsem napsal zahoreni v uvozovkach. Podstata ovsem byla ze to v realu neni dulezite a na tom jsme se shodli.

citizen.one - diky za zvednuti nalady, ty kabely skutecne pobavily.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
citizen.one

jediny co te tak mohlo pobavit, je neznalost, popr. nedostatek zkusenosti s tematem, ostatne i sami vyrobci mnohdy uvadeji, ze si to seda...

pravda psal jsem to spis ze zkusenosti z hifi, kdy na sestave za skoro milion a pul podavaly kabely po vic jak pul roce pomerne citelne prijemnejsi a hlavne prehlednejsi podani sceny...

jeste dodam ze se jednalo o jak signalove, tak vykonove cesty, kdy signalova mela cca 50cm a vykonova 1,5m co strana...

je to pravda tema kontroverzni, ale vetsina hifistu se na nem shodne...

ad. ladeni bedny - da se to jak rikas Ty, bud upravami rozmeru, tj idealne hloubky, nebo zadni steny, popr. tvorba nejakeho bassreflexu nebo taky pouzity ruznych materialu jako akusticke vyplne...
filo01

Příspěvek od filo01 »

citizen.one píše:stejne tak kabely, tam mam zkusenost, ze po nekolika mesicich byly citelne uchu prijemnejsi nez na zacatku po obdobi, ktere by se dalo povazovat za zahorovaci...
Můžu se zeptat, jestli to ve pouze v subjektivní rovině nebo to má i nějaký reálný základ podepřený měřením? Nejsem v tomhle oboru přímo profík, ale elektroprůmku mám a moc mi není jasné, čím je způsobeno, že může kabel hrát jinak teď a jinak po několika měsících ...
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
mazzi

Příspěvek od mazzi »

filo01 píše:
citizen.one píše:stejne tak kabely, tam mam zkusenost, ze po nekolika mesicich byly citelne uchu prijemnejsi nez na zacatku po obdobi, ktere by se dalo povazovat za zahorovaci...
Můžu se zeptat, jestli to ve pouze v subjektivní rovině nebo to má i nějaký reálný základ podepřený měřením? Nejsem v tomhle oboru přímo profík, ale elektroprůmku mám a moc mi není jasné, čím je způsobeno, že může kabel hrát jinak teď a jinak po několika měsících ...
Jediné, co mě napadá: použitá pěti devítková měď, tj. čistota 99,999%, která po roce zoxiduje jinak = změna vodivosti kabelu, než méně standardně používaná měď. Další a asi podstatně větší vliv může mít stárnutí izolace na kabelech vlivem UV záření a různého znečištění ovzduší = změna kapacity kabelu. Asi největší vliv budou mít tyto změny na výšky - kabel je v principu low pass filter (RC článek typu dolní propust).
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ibanez RG 570 CTAM (DiMarzio D-Sonic + Air Norton + HS-4)
Jackson RR-3 (EMG 81 + 89)
BOSS FT-2, PH-3, CE-2, DC-3, DD-3, RV-3, RC-2

Co jsem vlastnil, prodal a s čím poradím:
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
citizen.one

filo01 píše:

no v subjektivni rovine to neni rozhodne, jak jsem psal, i vyrobce pise ze nejlip ty kabely hrajou az nekdy po 100 hodinach treba (http://www.anticables.com/home.html)
na strance to neni tak rozvedeny, ale na letaku, ktery u nich byl ano...

jinac teda od jisty doby uz zadne mereni neresim, to nema vyznam, zaklad je, jestli se mi to zda lepsi do ucha nebo ne, kdyby to bylo na merenich, tak jsou tranzistory taky v zasade lepsi nez lampy...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

citizen: muhehehehehehe, nevedel jsem ze jsi az takovy komik.
Maji Anticables i svuj teleshopping? Taky bych byl rád "blown away" az by mi to jejch Horst Fucks poradne "vysvetlil" ;), ... ale jenom kdybych to nemusel platit nebo aspon dostal 30% slevu pri zavolani do 20min!

Bohuzel(?) hifisti jsou sekta. Zakladni premisa je vzdycky stejna - Dukazy a mereni jsou nesmysl, musis verit.....svemu uchu.
Kazdy slepy test ma stejny scenar..... tihle spickovi hifisti kteri na forech onanuji nad 0,34% rozdily mezi XY pak nepoznaji (bez loga) rozdil mezi šuntem a hyperpredrazenym hype..... a potom samozrejme a vzdycky agresivne napadaji autory testu, ze to udelali spatne a vsechny testy jsou nesmyslne, protoze musis VERIT.
Ne nadarmo je Libido&Placebo bezkonkurencne nejuspesnejsi firma na poli music gearu.

napr. Monster Cable vs ramínko na šaty
http://consumerist.com/2008/03/do-coat- ... ables.html
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hifisti jsou úplně stejná sekta jako metalisti. Jedni řeší např. dráty mezi zesíkem a bednou, kdy i skoro 100% měď nestačí a řeší se slitiny stříbra, zlata, platiny a pod., hlavně musí být co nejkratší a co nejtlustější. Přitom nad 1,5 mm v 1m kabelu při zvyšování průměru budou rozdíly v ssR tak v setinách Ohmu. Ale to nevadí, nejlepší jsou dráty tloušťky zahradní hadice.
Druzí řeší to, že musí nutně hrát na 4 X 12´´, a to pouze s Cel. V30, a to i v poloprázdných klubech s kapacitou 40 lidiček. Bedna se hned po nákupu musí rozdělat, vlepit do ní trámky 60 X 60 mm, prolít lepidlem, prošroubovat šrouby M16. Udělat analýza materiálu ozvučnice. Není-li to min. třináctivrstvá březová překližka z Uralu, nutno okamžitě vyměnit zadní dekl boxu, zbytek holt vyměnit nejde. Opět je nutné box s hlavou propojit hadicemi. Pak je konečně čas udělat zvukovou zkoušku s několika mikrofony na různých místech. Vždy jako první musí být Shure SM57, pak nějaký drahý kondík a pak už je to jedno, ale čím více, tím lépe. Poté je nutno nahrávky zdokumentovat, prcnout někam na net, dlouhosáhle to rozebírat se stejně postiženými teoretiky a potom teprvá to hraje. A kdokoli tuhle ideologii nepřijme zaslouží upálit na hranici.
Obě skupiny neuznávají jakákoli měření. Své teorie vždy dokládají poslechovými testy. Obě party vůbec neřeší obsah hudby, ať poslouchané přes vytuněný High End, nebo hrané na ultramegahighgain s vytuněným boxem. Vždy jim jde jen o to dokonalé pozlátko. Zvláštní je, že jedni druhé uráží. Asi z alibismu, páč tu paralelu podvědomě cítí.
jastud

Příspěvek od jastud »

hyenik píše: napr. Monster Cable vs ramínko na šaty
http://consumerist.com/2008/03/do-coat- ... ables.html
Úžasný. Navíc není důvod tomu nevěřit. Kvalitní dobře stíněný kabely jsou samozřejmě nutnost v případě přenosu slabého signálu, ale na výkonové straně je důležitý jen to aby ten kabel nepřehořel.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

mmjuz píše:Hifisti jsou úplně stejná sekta jako metalisti....
:D :lol: dnes je tu sranda...
OK naprosto souhlasím, jen s tím že tam chybí ještě ..." a vintagisti" 8)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

A když přehoří, udělá to zajímavý a těžkonapodobitelný efekt. Velmi vyhledávaná záležitost v luxusních nahrávacích studiích...
Důležitý je rozumný průměr vodiče, aby se zbytečně nezvyšovala impedance. U kytarové hlavy 100W musí stačit 1,5mm. Více je nesmysl. U hifi je potom pro věrný přenost potřeba trochu řešit i indukčnost drátu. Ta se jednoduše sníží větším počtem žil a jejich případným kroucením. Klidně čtyřžíla - 4 X 0,5mm. Jó nedůvěřivý fajnšmekr může použít i nějaký plochý vodič o osmi žílách a poskládat sudé a liché. Stojí to pár kaček a parády bude habaděj.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

rain píše:
Vintagistům stačí áčkové kombo s jedním repro, jehož korpus bude z masivu. Ti jsou nejskromnější. Pseudovintagisti si pořídí aparát HOT.
citizen.one

no monster cable je opravdu zrovna nic moc...

jsem rad, ze jsem pobavil, nicmene na to abys k tomu dosel k zaveru ktery tu prezentujes, jsi predpokladam zkusil desitky kabelu na mnozstvi aparatur, popr. aparatu. Coz si teda nejsem jistej, jestli to na co hrajes je to co mas v avataru, u jednopasmovy bedny se dost prd pozna...

anticables zadnou tuhle reklamu nedelaji, do cech jsme to privezli jako prvni rok a pul zpatky a vyrovnalo se to vykonovym kabelum, ktere staly 35000,--/1,5m. Testovano na desitkach aparatur.
Muzes namitnout, ze i ty za 35 hrajou stejne mizerne jak ty laciny, ale to se da taky tvrdit, ze kdejakej kram za par supu hraje jak blazen...tim zase netvrdim, ze se nenajdou lide, kteri jsou schopni skoro z niceho udelat paradni veci...

je to samozrejme na delsi debaty, v cem ja vidim obecnou podobnost obou skupin, je ze ti, kteri na to nemaji nebo to do toho nedaji, tak zpravidla povazuji to svoje za idealni a vsechno ostatni vyssi hraje prinejmensim stejne...

na druhou stranu jsem se setkal i se spoustou vyrobku, ktere opravdu mely naprosto minimalni, spis neznatelny rozdil, jestli vubec...

jenze zvuk je tak spatne meritelna a kvantifikovatelna velicina, ze se tu muzeme dohadovat horem dolem a nikam nedojdem, uplne prinejlepsim k tomu, ze se nekde sejdem, porovname nejaky veci a v ramci jedny unikatni situace dojdeme k nejakemu stejne vicemene (byt skupinovemu) subjektivnimu nazoru...

dulezitej je nakonec stejne jen pocit posluchace nebo hrace...ja treba nejvic ted hraju na dve stary FBT komba...korekce volume/tone a speed pro tremolo...a bavi me to naramne i kdyz to nestalo desitky tisic...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

mmjuz píše:
rain píše:
Vintagistům stačí áčkové kombo s jedním repro, jehož korpus bude z masivu. Ti jsou nejskromnější. Pseudovintagisti si pořídí aparát HOT.
Jasně a proto si kupují Matchlessy a další takové boutique srandičky za tisíce dolarů a taky budou tvrdit, že jinak to nehraje. :lol: fakt sranda dneska. Přemýšlím kam se mám zaškatulkovat.
ad HOT, že by závist ? :twisted:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Osobně jsem zažil jeden poslechový test několika málo kytarových komb a krabiček, účastnili jsme se toho pouze čtyři a nikdy už nic podobného zažít nechci. Málem jsme si dali do držky a pár týdnů spolu nemluvili. Ke shodě nedošlo ani náhodou.
Na druhou stranu pokud má někdo jako koníček strkat desetitisíce do drátů, či lejt kýble lepidla a strkat trámy do beden, proč ne? Asi je to lepší než tahat sebou po nocích demižon slivovice po lese a střílet na vše co se pohne a podobné hobby. Vadí mi jen ta prezentace, že tohle je nejlepší a jinak to nejde a ostatní jsou při nejmenším oslíci. Na věc si můžu udělat svůj názor na základě desítek postavených beden a aparátů a spájených kabelů. Samozřejmě jsem to také kdysi řešil a zkoušel narvat do NT jacku kabel s 8 X 0,75mm, či 4 X 1mm stíněný punčoškou a podobné. Rozdíly jsem neslyšel. High end pro domácí poslech jsem nikdy neřešil, prvně bych si na to asi musel postavit na zahradě domek s patřičně upravenou mistností, abych vůbec byl schopen rozdíly v reprodukci vnímat.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Bubucci, znám spoustu lidí, kteří by se za vintagisty dali považovat. Nikdo z nich nemá butigue aparát za tisíce dolarů. Ti nejdrsnější ( a nejbohatší ) si kupují přes Ebay prověřené staré modely od Fender, VOX, či Gibson. Vyhovuje jim to, nevím proč ne. Myslím, že i tu na fóru bys moc nenašel těch urputných vintagistů, kteří hrají na srandičky za astronomické ceny a ještě s nimi nejsou spokojeni. Jestli se chceš přít, tak mi najdi aspoň pár uživatelů a jejich vlákna, kde fňukají nad tím, že jim nehraje Matcheless. Já Ti tu sepíšu seznam desítek, možná stovek blbečků metalistů, kteří pořád řeší kundoviny s vylepšením svých 4 X 12´´ boxů na death metal core a pod. A potom mi Nero zruší přístup...
filo01

Příspěvek od filo01 »

Teda jo. :shock: Položím nevinný dotaz na vlastnosti káblu a strhne se taková mela :lol:

>>> A potom mi Nero zruší přístup...
To by nám doufám Nero nikdy neudělal ;)
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
citizen.one

to je spis o pristupu, napr vcera jsem tu delal poslechovy test a jam zaroven, nakonec jsme skoro dosli k tomu, ze to vsechno hraje +- stejne :D

v testu byly

Fender Vibrolux Blackface
Selmer G15
GEM GA20
FBT150
Sears Silvertone Twin Twelwe

box od Orange 2x12 Rola Cel G12H30 a box od vibroluxa s 2x10 Jensen, a u FBT 2x8''

kytar bylo o poznani vic, to snad ani vypisovat nebudu...

paradoxne jsme se shodli ze Sears hral asi nejlip, pricemz minuly tyden mi tu shodne nekolik lidi reklo ze je to hroznej kram :)

jeste bych dodal, ze teda slo o aparaty, kde je cenovy rozptyl nekde mezi 3000- x tisic za vibroluxa...sears vysel na nejakych 10...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“