Nahrávání bicích
Pravidla fóra
Nahrávání bicích
Zdravím. Potřeboval bych pár rad ohledně nahrávání bicích.
Takže máme jakous takous kapelu a chtěli bychom si průběžně nahrávat naše songy(nemusí to být profi, ale tak aby se to dalo poslouchat).Kdysi jsme (naivně) bicí nahrávali tak, že jsme kolem nich rozestavěli mikrofony. Každý z nich jsme zapojili do vlastní stopy v mixpultu a z mixu vedli přes jednu stopu do kompu. Takže jsme se je pokoušeli nějak zvučit...prostě problém...Zjistili jsme že tudy cesta nevede.
Rozhodli jsme se že si pořídíme vícestopou zvukovku....její funkci jsem pochopil tak, že ke každému bubnu vedeme mikrofon, každý mikrofon zapojíme do jedné stopy zvukovky(teda jestli má mic vstupy, jestli má linkové tak mezi mikrák a vstup do zvukovky musím hodit předzesák). No a v počítači mám potom více stop(každá znčí jeden buben) a tudíž si mohu zvuk a hlasitost každého bubnu upravit zvlášt. A ted se tedy táži (doufaje že se mi dostane dostatečně polopatické odpovědi), pochopil jsem to správně?
Mohli byste prosím nějakou takovou co možná nejlevnější kartu doporučit?
Myslíte že by mohlo stačit 6 stop? Omluvte mou negramotnost a neschopnost se vyjádřit....a možná taky naivitu...Předem vám děkuji
Takže máme jakous takous kapelu a chtěli bychom si průběžně nahrávat naše songy(nemusí to být profi, ale tak aby se to dalo poslouchat).Kdysi jsme (naivně) bicí nahrávali tak, že jsme kolem nich rozestavěli mikrofony. Každý z nich jsme zapojili do vlastní stopy v mixpultu a z mixu vedli přes jednu stopu do kompu. Takže jsme se je pokoušeli nějak zvučit...prostě problém...Zjistili jsme že tudy cesta nevede.
Rozhodli jsme se že si pořídíme vícestopou zvukovku....její funkci jsem pochopil tak, že ke každému bubnu vedeme mikrofon, každý mikrofon zapojíme do jedné stopy zvukovky(teda jestli má mic vstupy, jestli má linkové tak mezi mikrák a vstup do zvukovky musím hodit předzesák). No a v počítači mám potom více stop(každá znčí jeden buben) a tudíž si mohu zvuk a hlasitost každého bubnu upravit zvlášt. A ted se tedy táži (doufaje že se mi dostane dostatečně polopatické odpovědi), pochopil jsem to správně?
Mohli byste prosím nějakou takovou co možná nejlevnější kartu doporučit?
Myslíte že by mohlo stačit 6 stop? Omluvte mou negramotnost a neschopnost se vyjádřit....a možná taky naivitu...Předem vám děkuji
Myslim, ze jsi to pochopil spravne... 6 stop by melo bez problemu stacit, myslim, ze dost slusne by se dalo nahrat i na 4 [kopak, snare, tomy, overheady], ale overene to nemam. Ostatne taky zalezi na poctu mikrofonu, ze ;]
BTW, jaky konkretne problem jste meli pri nahravani jednostope? Hodlam neco podobnyho udelat taky, je mi jasny, ze pak s vyslednou stopou nepujde moc sachovat, ale pokud si s tim clovek dobre vyhraje uz pri nahravani, tak by to melo byt ok, ne?
Mimochodem, kolik a jaky mate mikrofony?
BTW, jaky konkretne problem jste meli pri nahravani jednostope? Hodlam neco podobnyho udelat taky, je mi jasny, ze pak s vyslednou stopou nepujde moc sachovat, ale pokud si s tim clovek dobre vyhraje uz pri nahravani, tak by to melo byt ok, ne?
Mimochodem, kolik a jaky mate mikrofony?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
no jakože my jsme to udělali tak, že jsme to nějak nazvučili, kousek nahráli,poopravili, zas nahráli a tak furt dokola....pak jsme dohráli ostatni nástroje a zjistili, že šroták je moc potichu, kopák je moc nahlas, všechno přehluší činely, no a ta hajtka....ani nemluvím.....Dalo by se to zvládnout určitě mnohem lépe. A taky se nám nelíbil ten plochý zvuk...bylo to takové suché....ale to je částečně tím že jsme neměli nic moc mikráky a taky že jsme to nahrávali na obič zvukovku co je v kompu
Chce to zkoušet poslouchat i s ostatníma nástrojema při tom zvučení. To byla naše chyba....asi....
No a něvěděl bys o nějaké te zvukárně (levnější)? Třeba i ty 4 vstupy?
No a něvěděl bys o nějaké te zvukárně (levnější)? Třeba i ty 4 vstupy?
- Jens Ludwig
- Odborník
- Jens Ludwig
- Odborník
ten pult připojíš přes firewire a pak ti v podstatě fungije jako externí zvukovka... fireire se dosehnat dá, záleží, co máš za mašinu....
ten terratec, co se vedle válí neni špatnej, ale ještě k němu potřebuješ mikrofonní předzesilovače... pokud máš ale nějakej pultík, kterej má Direct Out výstupy na kanál, tak neni problém - jinak na ty direct out se celkem jednodušej daj předrátovat i inserty
ten terratec, co se vedle válí neni špatnej, ale ještě k němu potřebuješ mikrofonní předzesilovače... pokud máš ale nějakej pultík, kterej má Direct Out výstupy na kanál, tak neni problém - jinak na ty direct out se celkem jednodušej daj předrátovat i inserty
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
koukám koukám, Kdybych k té zvukovce terratec kupoval předzesáky, tak mě to vyjde asi o něco dráž než ten pult helixboard.....leda že bych někde schrastil nějakej mix co má ty direct outy.....asi de spíš o to co je lepší. Jestli ten mix nebo ta zvukovka....nenapadá vás ještě nějaké jiné řešení? Případně jaký mix s výstupem z každé stopy byste doporučili?
Wow, ten helixboard vypada fajnove a neni zas tak drahej... Mozna poprodavam kramy co mam a co mi dojdou a zkusim sehnat phonica
Ted jeste otazka, jestli toho phonica utahne i nejaky PCMCIA FW radic do notebooku? Pripadne jaky jsou pak hardwarovy naroky?
Jeste me ted napadla jina vec...
Mam na ceste tento mix http://www.mccshoponline.com/cgi-bin/mu ... re_depid=9
cetl jsem, ze se inserty daji znasilnit pro pouziti jako direct outy, takze bych mohl nahravat treba na toho terrateca pres tenhle pult, ze?
Ted jeste otazka, jestli toho phonica utahne i nejaky PCMCIA FW radic do notebooku? Pripadne jaky jsou pak hardwarovy naroky?
cetl jsem, ze se inserty daji znasilnit pro pouziti jako direct outy, takze bych mohl nahravat treba na toho terrateca pres tenhle pult, ze?
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
tohle mám uz za sebou
Zdravim! Taky potrebujem obcas zaznamy ze zkousek, a taky jsme to zkouseli na vic stop... Ale nakonec jsme se vydali jinou alternativni cestou - ta casova narocnost na mastering se nam proste nevyplacela. Nechci tady vsem kazit radost z vlastnich demo snimku - to urcite dobre pujde, ale na kazdodenni nahravani se mi tenhle zpusob - pres PC - zda slozitej. Nakonec jsme skoncili u jednoho stereo kondenzatorovyho mikraku Sony ECMMS907, kdy komba, bici a jedna bedna zpevovyho aparatu smerujou z jednoho smeru na ten mikrak, kterej kdyz se da sikovne do urovne pasu, tak sebere i kopák... Kdyz jsou vsichni hlasitostne sladeny, neni pak co resit. Stoci se to na MiniDisc a v pocitaci se to upravi maximalne EQ... Berte to jen jako variantu k tomu nahravani na PC 
- Jens Ludwig
- Odborník
PCMCIA by to utahnout mělo - do tý se dá narvat i RME HDSP 9652 (teda nějaká alternativa pro PMCMIA - nevzpomenu si na název) a ta jede 26 kanálů tam a zpátky - celkem tedy 52... takže těch asi 18, nebo 20 nebo kolik z Helixu by to utahnout mělo.... HW nároky seo pak závislý na tom, co budeš chtít dělat, kolik pak budeš míchat stop, v jakým to budeš dělat SW, jaký budeš používat pluginy, kolik atd, atd...Wohma píše:Wow, ten helixboard vypada fajnove a neni zas tak drahej... Mozna poprodavam kramy co mam a co mi dojdou a zkusim sehnat phonica![]()
jinak k těm insertům - tam sou třeba TRS Jacky a proklemovat signálovou žilou špičku a prstenec... to pak bude fungovat i na toho terrateca...
Pluginy pri nahravani nepotrebuju zadny a budu nahravat bici na 6 nebo 7 stop, takze by to melo utahnout...
BTW takze do tech insertu jakoby strkam mono jack?
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
a) Pluginy pak potřebuješ na nějaký to zpracování, ale to je jednoWohma píše:Pluginy pri nahravani nepotrebuju zadny a budu nahravat bici na 6 nebo 7 stop, takze by to melo utahnout...
b) právě že ne... u mono jacku máš v podstatě proklemovanou objímku(sleeve) a prsten(ring) - aby sis udělal z insteru direct out, potřebuješ TRS jack(stereo) a tam musíš živou žílou proklemovat špičku(tip) a prsten(ring) - objímka(sleeve) ti zbude by stítnění a mrtvou žílu.... kdyby si použil monojack, tak by se ti signál sice dostal do HDR, ale už by se ti nevrátil do mixu
tady se mi snad podaří vložit menší přehled zapojování drátů:

- Jens Ludwig
- Odborník
o to právě nejde - to by se mu do mix nic nevracelo a to asi eni uplně dobře, ne???
co se propojování týče - záleží, kam to strčíš - když víš co děláš a proč to děláš, tak se nestane nic - když nemáš šajn, co kam strkáš a proč, tak se něco stát může...
co se propojování týče - záleží, kam to strčíš - když víš co děláš a proč to děláš, tak se nestane nic - když nemáš šajn, co kam strkáš a proč, tak se něco stát může...
No pokud budu ty direct outy nahravat, tak to imho vracet nepotrebuju, leda ze bych chtel primo pri nahravani monitorovat, ale to muzu delat i pres komp...
Ja ten mix v tomhle pripade potrebuju v podstate jen kvuli mikrofonnim zesilovacum... Jinak dik za to schema
btw, jeste k tomu hrani pres mix, myslis, ze by to mohlo vazbit pres sluchatka i s necim takovym? http://www.koss.com/koss/kossweb.nsf/p? ... Enc%5EQZ99
btw, jeste k tomu hrani pres mix, myslis, ze by to mohlo vazbit pres sluchatka i s necim takovym? http://www.koss.com/koss/kossweb.nsf/p? ... Enc%5EQZ99
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
myslim, že v tomhle případě uplně nevim, ale dle mě maj kossy děsne hnusnej zvuk - podle nich čistě rovnej - mě tam uplně chybí basy, nízký středy, trochu vyšších středů a zas mi tam moc přebejvaj vejšky
to ruseni hlasitosti
nevim jestli to dokazu slovne popsat - tak trochu fantazie lidi
dokaze to vyrusit jen zvuky se stalou hlasitosti a frekvenci... a to tak ze ti pusti ten samy zvuk ale v opacne fazi
nedokaze reagovat okamzite
=> vyrusi treba v letadle huceni trysek, do jiste miry šum co slysis v aute apod...
ale kdyz vedle tebe nekdo mluvi, kolem projede auto nebo zni hudba coz nejsou zadne stale zvuky tak neni sance... to by ta krabicka musela predvidat co se stane, protoze jak rikam, nedokaze generovat zvuk v opacne fazi okamzite
to znamena ze ti to od vazby nepomuze, stejne ji chytnes...
da se to aspon trochu pochopit? nejsem slohove nadany
nevim jestli to dokazu slovne popsat - tak trochu fantazie lidi
dokaze to vyrusit jen zvuky se stalou hlasitosti a frekvenci... a to tak ze ti pusti ten samy zvuk ale v opacne fazi
nedokaze reagovat okamzite
=> vyrusi treba v letadle huceni trysek, do jiste miry šum co slysis v aute apod...
ale kdyz vedle tebe nekdo mluvi, kolem projede auto nebo zni hudba coz nejsou zadne stale zvuky tak neni sance... to by ta krabicka musela predvidat co se stane, protoze jak rikam, nedokaze generovat zvuk v opacne fazi okamzite
to znamena ze ti to od vazby nepomuze, stejne ji chytnes...
da se to aspon trochu pochopit? nejsem slohove nadany
Za mnohé ze svých starých příspěvků se hluboce stydím.
Jens - na odposlech pri zpivani to snad staci, ostatni muzou mit sluchatka skoro jaky chcou ;]
xalatan - to mluvis o aktivnim potlacovani ruchu, ne? Tohle je jenom pasivni, proste to jsou brutalni traktory, ktery by te mely zvukove odizolovat od vnejsku, takze by IMHO nemel ani zadnej zvuk ze sluchatek lezt ven... A presne o to v tomhle pripade jde ;]
No a pokud jsi mluvil o feedback eliminatorech, tak ty zas zaridi, abychom neohluchli, kdyz uz to vazbit zacne...
xalatan - to mluvis o aktivnim potlacovani ruchu, ne? Tohle je jenom pasivni, proste to jsou brutalni traktory, ktery by te mely zvukove odizolovat od vnejsku, takze by IMHO nemel ani zadnej zvuk ze sluchatek lezt ven... A presne o to v tomhle pripade jde ;]
No a pokud jsi mluvil o feedback eliminatorech, tak ty zas zaridi, abychom neohluchli, kdyz uz to vazbit zacne...
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus