Doma delane kombo - otazky, rady, vysmechy

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Bejdžr

Doma delane kombo - otazky, rady, vysmechy

Příspěvek od Bejdžr »

Ahoj, tohle bude mozna trochu kuriozni topic:D

Pred nedavnem jsem nasel na Aukru Epiphone EP 1 (http://farm5.static.flickr.com/4048/464 ... be5133.jpg). Hrozne se mi libil jeho old-school vzhled a to, ze (vycteno z anglickych recenzi) kdyz to trochu ohulim, zacne po stole srandovne skakat (to samozrejme nebylo hlavnim duvodem zajmu). Kazdopadne aukci se mi vyhrat nepodarilo a tak jsem se rozhodl kombo postavit vlastni.

Na netu jsem nasel tohle video http://www.youtube.com/watch?v=cEV1gluwcUM ale prislo mi docela slozite a velke, chtel jsem spise neco maleho vylozene na doma, jako bylo to Epiphone EP1. Premyslel jsem ze v garazi na ponku rozrezu nake stare pevne desky, ktere jsem tam videl a nacpu do toho nejaky Celestion reprak. Jak jsem tak dale procital net, nasel jsem clanek o reproduktorech do kytarovych aparatur (http://www.repromania.net/teorie/kytaro ... uktoru.php), kde me zaujala zminka o starych Tesla repracich, konkretne tato veta - pro ty, kterym se to nechce cist cele:
"Tak mě napadá, že vlastně i Tesla měla ve své výrobě v 80. letech velice zajímavý kytarový reproduktor. Jedná se o ARM 9308 (později upravený na ARM 9408), což byla přesná kopie slavného kytarového repra JBL KC130. Pokud ho někdo má s originál celopapírovou membránou a pozlátkovou kopulkou, vlastní absolutně famózní kytarový 15"
Sel jsem do garaze podivat se po nakych tech deskach na to male kombo, no a co jsem nenasel... stare zaprasene reprobedny, ktere jsem ze zvedavosti sundal z policky a podival se co je to zac. K memu prekvapeni to byly Tesla ARS 824 (http://www.repromania.net/tesla/tesla-r ... rs-824.php)

Obrázek
Jsou v nich 2 repraky, stredobasovy ARN 567 (http://www.repromania.net/tesla/tesla-b ... rn-567.php) a vysokotonovy ARV 161 (http://www.repromania.net/tesla/tesla-v ... rv-161.php).

Co jsem se tak dival na kytarove repraky Celestion a spol, tak jejich kmitoctovy rozsah byl vicemene od 75/80 Hz do 5000 Hz, ten Teslovy ma rozsah 40-5000 Hz, prijde mi tedy v podstate stejny, ne-li lepsi.. prvni otazka zni: pletu se? nebo je to vicemene to same? Maji ty vylozene kytarove repraky nejake jine vlastnosti, ktere ten Tesla reprak nema? Protoze to by byla docela financni uleva nekupovat novy reprak..

Vice o tom repraku tady http://www.repromania.net/teorie/basove ... -tesla.php (neleknete se nadpisu basove reproduktory, nekde zhruba uprostred jsou popisovany ty ARN 567 jako stredobasove, zapojene casto i bez vyhybky)(na jine strance jsem nasel informaci, ze v onech bednach nebyl ARN 567 ale ARN 5604, ktere jsou v clanku popsany taky, jinde jsem ovsem podobnou informaci nenasel, vsude jsou psany ARN 567)

A ted k samotnemu kombu.. myslenka je takova, ze bych tam nechal ten stredobasovy a odstranil vysokotonovy, misto ktereho bych nacpal lampy, efekty, kolecka, tlacitka a veskere ty kravinky, ktere mel ten 18W homemade v tom YouTube videu.
Vyplati se to? Neni lepsi udelat mensi kombo typu Epiphone EP-1 s vlastni rucne udelanou bednou z tlustsiho dreva s dejme tomu jen gain/volume, tone a 2 kanaly? Nebo by stalo za to nechat ten Tesla reprak v te puvodni velke bedne (ma 12mm tloustku) a misto hornich 10-11 cm nacpat vetsi mnozstvi vychytavek, samostatny ekvalizer na basy, stredy a vysky (ty asi moc smysl mit nebudou, nebo jo?), reverb, vice kanalu a podobne? S tim ze tu sitku vepredu bych proste musel nejak urezat a zaonacit si ji rucne.

Kombo jsem nikdy nedelal a premyslim, jestli ze startu udelat nejaky jednodussi kousek a nebo se rovnou pustit (s odbornejsi asistenci, pac tomu ferove zas tolik nerozumim) do neceho slozitejsiho s vyhodou uz postavene origos bedny.

Dalsi vec, ma smysl tam vubec cpat ty lampy? Nebude to moc hlasite?

Zaroven bych se chtel zeptat, jestli by byl nekdo tady schopen a ochoten zhruba nakreslit obdobne schemata jako jsou na http://www.ax84.com/p1.html, kdybych mu rekl co vsechno za srandicky bych tam mel mit. Popravde - ja tomu rozumet nebudu, ale bratr to precist dokaze a smontovat bysme to smontovali, akorat je asi nad nase sily primo vymyslet co na jaky efekt pouzit a jak zapojit.

Popravde jsem v tomhle uplny zelenac a napul ocekavam, ze se mi vysmejete za moje naivni predstavy o vyrobe vlastniho komba, kdyz jsem tady beztak nahazel plno nesmyslu a nepravd:_D Ma cenu to s mymi znalostmi zkouset nebo od toho mam radsi dat ruce pryc? Nacetl jsem clanky o tom jak repraky, lampy, zesilovace, komba a podobne fungujou, rozdily mezi otevrenou a uzavrenou krabici, tlumeni basu pomoci vatoliny, pouziti attenuatoru a tak... mam radsi studovat dal?:D

To je prozatim vse, za jakekoliv odpovedi, rady a poznamky budu rad:) Tom
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Doma delane kombo - otazky, rady, vysmechy

Příspěvek od core88 »

no jestli se to vyplatí nebo ne to je dost relativní pojem . Vyplatí se ti to jen tehdy pokud budeš chtít postavit něco co v krámu nekoupíš nebo ti to nevyhovuje nebo tě prostě stavěná takovejch "ptákovin"prostě baví .Pokud si od tý stavby slibuješ že na tom ušetříš tak ti zvlastní zkušenosti můžu říct že neušetříš nic (když budeš chtít nějakou rozumnou kvalitu)

jestli by si chtěl stavěl lampu tak ideální panelákovej výkon je cca 5W (i to dovede slušně řvát)
jinak do lampy by sem se pustil až po nastudování nějaký teorie pak je stavba relativně bezpečná.
Ty schemata z Ax84 sou v pohodě , nechají se dobře modifikovat , skládat a člověk se na tom i něco naučí .

tohle vlákno by chtělo šoupnout do sekce HOME MADE
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Bejdžr: Osobně bych zvolil úplně jiný postup, než ty, jelikož přesně tytéž bedýnky mám doma a nebýt menší absence basů, používal bych je u svého (ne zas až tak levného) mikrosystému namísto těch třípásmových, co jsou tam z výroby, protože hrají fantasticky, krásně čitelně.

A jinak obecně se tu doporučuje toto: Pokud chceš začít se stavbou něčeho takového, měly by tomu předcházet zkušenosti se stavbou jednodušších zařízení pracujících na nižším napětí (Ruby, efektové krabičky...), protože lampáč tě může při nesprávném postupu snadno zabít.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Já bych ty Tesla reprobedny nechal být, vypadají zachovale. Mám je taky, už hoooodněhodně let a hraje to líp než drtivá většina dnešní produkce co se pyšní přídomkem HiFi a obrovským výkonem PMPO nebo jak se to tam píše (chce to akorát předělat výhybku)... Můžeš je taky třeba střelit na Aukru... Ty basové repráky nejsou vhodné na kytaru - mají gumové závěsy membrány pro větší výchylku - prostě je to HiFi basák.
No a jsi si jistý že chceš dělat lampový zesilovač? Né že by to bylo ultrasložité, ale určité znalosti a zkušenosti jsou nezbytné (už třeba proto že hrozí úraz vysokým napětím). Spíš bych začal, vida že se zas až tak neorientuješ, něčím polovodičovým, třeba nějakou stavebnici koncového stupně a k tomu zkreslovadlo, nebo zprznit staré počítačové reprobedničky nebo rádio atd. Prostě na něčem se vyučit.
No a pokud už se budeš orientovat, není problém zapojení z ax84 modifikovat dle libosti...

Edit: Bummer to řekl v podstatě stejně a o tři minuty dřív 8)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

kluci už to tady správně popsali, jen k těm lampáčů aby sis lépe uvědomil některé věci - není to jen tam "dát" lampy a nějaký čudlíky. Ty investice jsou docela velký (což je relativní, nikde jsem tu nečet, kolik chceš investovat) - to máš trafa, lampy, patice, součástky vevnitř, součástky na panelu, šasi....

Osobně bych to určitě nestavěl do té reprobedny, je jí škoda a jak už kluci řikali ty reproduktory nejsou na kytaru ideální. Asi by se to tam ani pořádně nevešlo.

Pokud nemáš žádné zkušenosti, je lepší opravdu začít s něčím, co tě nemůžu hned zabít. S timhle fakt neni sranda (I když je fakt, že ani já jsem toho před lampama moc nepostavil, na druhou stranu jsem se už několikrát pěkně "spálil"). Lukus tu v jednom threadu dával nějakou teorii kolem elektronek, tak se na to můžeš podívat: aparatury-f72/stavba-lampove-hlavy-icky ... ml#p461762
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Bejdře, repro ARM 9308 je skutečný 15´´, 50W kytarový reproduktor vynikajicích vlastností. Kopie JBL K130, nikoli KC130, ten neexistuje, v tom článku jsem se tehdy nějak upsal a nikdo to při zveřejnění neupravil. Teď už je to fuk. To co jsi našel v garáži je úplně jiná pohádka. Jak píšou kluci výše, nenič to! Prvně je to škoda, druhak by to stejně hezky nehrálo. Před pár dny jsem jeden ARM 9308 kupoval od nějakého sběratele, má jich více. Nicméně cena by se Ti asi nelíbila a hlavně na domácí šidítko to je opravdu nevhodné repro. Už ta hmotnost litého koše a obřího AlNiCo magnetu několikanásobně převýší Epiphone EP 1. Mrkni do vlákna co Ti doporučil Stanley, tam najdeš rozumnější možnosti.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“