Mix obecně
Pravidla fóra
Re: Mix obecně
No konkretne tenhle Studer stoji kolem 10K dolaru
Navic se blbe shani.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
páskáčů se valí všude dost tušim i na midi.cz, ale mnohdy v bídném stavu. Tenhle Studder (A800 tuším) je fakt luxus 24 stopáč
a zřejmě bych na něj šetřil celý život
ale je to krásnej stroj a defacto můj sen dohromady s Neve konzolí 
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Tak tady je ta nahrávka. Jsou tam dvě kytary a zpěv. Kvalita zvuku je taková.. pracuju s tím co mám no, o moc lepší to asi být nemůže
Snažil sem se snímat všechno co nejvíce zblízka, na kytary sem použil kompresor na hlas reverb. Konkrétně tady v tom songu by možná znělo zajímavě použít toho reverbu i víc, ale to by pak asi nemělo moc velkou vypovídající hodnotu. No, není to žádná sláva, ale co se týče té propojenosti jednotlivých stop, tak mi to přijde lepší..
http://soundcloud.com/telekom/idioteque-sketch
http://soundcloud.com/telekom/idioteque-sketch
Problem je ocividne v te kytare, zni, jak kdyby hrala v krabici, a je tam dost z mistnosti. Rozhodne by mela byt tissi vuci zpevu a tu krabicovost muzes regulovat v pasmu cca 600-900Hz. Taky orez te kytare spodky a mozna se to zahuhlava nekde na 200-300Hz, kdyz se to v techto frekvencich prezene, tak to vsechno nuhna.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
tele.kom:
Mé amatérské poznámky
zrovna točím demo album jednomu písničkáři, kde je většinou taky aranž akustická kytar + zpěv, občas nějaká dohrávka, tamburína atd. takže s tím asi měsíc operuju a ještě pár měsíců budu 
No první věc (Wohma už to stihl napsat než sem to tady došmrdlal
), u které bych se zastavil jsou ořezy po nahrání. Myslím tím EQ ořezy. Když jsem si tvoji nahrávku pustil první mě praští moc basu, zahuhlanost. Při projetí analyzerem je pak i vidět že od nějakých 100 - 200 hz je tam zdvih, což je pásmo které bych stáhnul v EQ dolů. To už samo o sobě by mělo nahrávku projasnit, zkonkrétnit.
Obecně, nahraj kytaru, nasad na ní EQ, poslechni, kdyžtak nasad ještě analyzer at i vidíš křivku a ořízni nehezké spodní pásmo v místě, kde to nebude narušovat zvukový projev nástroje, ale zbaví Tě to dunivosti, zahuhlanosti. To defacto je potřeba dělat standardně se vším nahraným materiálem, ořezat. Pak můžeš nasadit v případě potřeby kompresy.
I u jednoduchých aranží (akustika, zpěv) jsou poměry důležité, mě přijde, že je hlas trošku zapadlý, klidně bych se ho nebál povytáhnout. Ber to tak, že koukáš na zpěváka s kytarou, jeho hlas bude zřejmě to hlavní co bude slyšet nejvíc nahlas, a tak bych snažil to i přenést do mixu.
Co se týká toho slepení/spojení hlasu + nástroje. To hodně souvisí s prostorem, místností.
Osobně praktikuju pro lepší celistvost to, že při nahrávání kytary mám druhý tkzv room mikrofon který snímá místnost, reverb a tuto stopu pak lehce přimíchávám k nahrávce. Když dva mikrofony nemáš, nebo místnost za moc nestojí
Další varianta jsou vst reverby. Moje skromné doporučení je, nasadit reverb v reaperu na prázdnou stopu, a do té pak pomocí SEND poslat zpěv i kytaru s poměry které si musíš vyladit podle sluchu. Reverb by neměl být jako "efekt" ale jako pomocník pro vytvoření prostoru. Pointa je v tom, že je dobré použít stejný reverb (room) na kytaru i zpěv čímž právě docílíš onoho spojení, že jsou oba prvky nahrávané ve stejném prostředí. Pamatuju doby, kdy sem reverb používal tak zběsile, že se když si to dneska pustím je to hrůza
Komprese je další oříšek, tam záleží co máš za pluginy, protože holt ty dobré kompresory, které i trošku přibarví zvuk něco stojí. Určitě bych nasadit kompresor na vokál podle potřeby i na kytarový track a hlavně pak ještě na celek. Bud tak že si uděláš group track nebo na master šavli jakoby "premastering" protože nepředpokládám, že by jsi pak nahrávku posílal do studia k profi masteringu.
Na vokál mám osobně radši lehčí delay bez slyšitelného opakování pro vytvoření prostoru, než reverb jako takový, ale to je věc vkusu.
Kytarový track rád zdvojím, pannuju jeden vlevo, druhý vpravo (ne tolik) a odsunu jeden z tracků o pár (5ms) čímž vznikne jakoby stereo efekt a vznikne i jakýs takýs prostor ve středu mixu pro vokál.
čím a do čeho nahráváš? i s minimem vybavení se dá vytáhnout relativně dobrá nahrávka, ale je to holt dřina
abych jenom nekecal, sám se učím, zkouším, kazím a objevuju
tak tady je ukázka z mého amaterského studia jak mám rád když zní kytara+zpěv (nehraju ani nezpívám já, jen točím)
http://www.arcus-ul.cz/pupack/hf_mix.mp3
Všechno je to shure sm58 + c606 jako room mic
Mé amatérské poznámky
No první věc (Wohma už to stihl napsat než sem to tady došmrdlal
Obecně, nahraj kytaru, nasad na ní EQ, poslechni, kdyžtak nasad ještě analyzer at i vidíš křivku a ořízni nehezké spodní pásmo v místě, kde to nebude narušovat zvukový projev nástroje, ale zbaví Tě to dunivosti, zahuhlanosti. To defacto je potřeba dělat standardně se vším nahraným materiálem, ořezat. Pak můžeš nasadit v případě potřeby kompresy.
I u jednoduchých aranží (akustika, zpěv) jsou poměry důležité, mě přijde, že je hlas trošku zapadlý, klidně bych se ho nebál povytáhnout. Ber to tak, že koukáš na zpěváka s kytarou, jeho hlas bude zřejmě to hlavní co bude slyšet nejvíc nahlas, a tak bych snažil to i přenést do mixu.
Co se týká toho slepení/spojení hlasu + nástroje. To hodně souvisí s prostorem, místností.
Osobně praktikuju pro lepší celistvost to, že při nahrávání kytary mám druhý tkzv room mikrofon který snímá místnost, reverb a tuto stopu pak lehce přimíchávám k nahrávce. Když dva mikrofony nemáš, nebo místnost za moc nestojí
Další varianta jsou vst reverby. Moje skromné doporučení je, nasadit reverb v reaperu na prázdnou stopu, a do té pak pomocí SEND poslat zpěv i kytaru s poměry které si musíš vyladit podle sluchu. Reverb by neměl být jako "efekt" ale jako pomocník pro vytvoření prostoru. Pointa je v tom, že je dobré použít stejný reverb (room) na kytaru i zpěv čímž právě docílíš onoho spojení, že jsou oba prvky nahrávané ve stejném prostředí. Pamatuju doby, kdy sem reverb používal tak zběsile, že se když si to dneska pustím je to hrůza
Komprese je další oříšek, tam záleží co máš za pluginy, protože holt ty dobré kompresory, které i trošku přibarví zvuk něco stojí. Určitě bych nasadit kompresor na vokál podle potřeby i na kytarový track a hlavně pak ještě na celek. Bud tak že si uděláš group track nebo na master šavli jakoby "premastering" protože nepředpokládám, že by jsi pak nahrávku posílal do studia k profi masteringu.
Na vokál mám osobně radši lehčí delay bez slyšitelného opakování pro vytvoření prostoru, než reverb jako takový, ale to je věc vkusu.
Kytarový track rád zdvojím, pannuju jeden vlevo, druhý vpravo (ne tolik) a odsunu jeden z tracků o pár (5ms) čímž vznikne jakoby stereo efekt a vznikne i jakýs takýs prostor ve středu mixu pro vokál.
čím a do čeho nahráváš? i s minimem vybavení se dá vytáhnout relativně dobrá nahrávka, ale je to holt dřina
abych jenom nekecal, sám se učím, zkouším, kazím a objevuju
http://www.arcus-ul.cz/pupack/hf_mix.mp3
Všechno je to shure sm58 + c606 jako room mic
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
To zdvojení... Máš na mysli zkopírování a posunutí nebo opětovné nahrání?
Je pravda že já mám třeba problém sólo nahrát dvakrát naprosto stejně, takže sóla a vyhrávky nezdvojuji.. ALe zkopírovat a posunout by se to vlastně dalo.
Je pravda že já mám třeba problém sólo nahrát dvakrát naprosto stejně, takže sóla a vyhrávky nezdvojuji.. ALe zkopírovat a posunout by se to vlastně dalo.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
to si rika o fazovy problemy. (ale kdyz uz teda to budes zkouset, poslouchej to taky zmoneny..)
edit: ale jinak ano ... jista cesta v tom je. jen pozor na ten fazing.
edit: ale jinak ano ... jista cesta v tom je. jen pozor na ten fazing.
Naposledy upravil(a) Paris dne 16.08.2011 13:31, celkem upraveno 2 x.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
ano měl jsem na mysli zkopírování stejného náběru a to posunutí právě pro tu "jakoby" jinakost a vytvoření "stereo" efektu. S tím, že druhý track se dá i třeba okořenit jiným EQ apod.Moleek píše:To zdvojení... Máš na mysli zkopírování a posunutí nebo opětovné nahrání?
Ideální je samozřejmě nahrát to znovu hlavně u podkladové kytary. U sóla by to byl ale asi mišmaš. Popravdě, solo stejně hodíš trošku do strany a osobně bych asi solový part nezdvojoval vůbec, resp. neumím si představit proč, je faktem že nic takové jsem zatím nemíchal tak nevím. Ale to jsou všechno už věci toho jaký je záměr, co všechno je v mixu k tomu na vyvážení atd atd.
edit: Paris, ano to jsem opoměl připomenout a dost často to opomíjím i při mixu, takže si musím vyrobit cedulku na monitor "přepni na mono"
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jinak není problém mít víc reverbů v nahrávce, ale chce to prostě fakt s tím materiálem pracovat až do konce (samozřejmě, že ne vždy se to může hodit). Paralelní komprese na zpěv/vokály také umí někdy pomoci. Funkční může být i rozdílné pozicování hlavního a efektovaného signálu (příklad: stopa s kytarou víc vlevo, efekt panovat víc vpravo).
Možností je spousta a prakticky tu nejsou žádné zábrany
ale chce to hlavně poslouchat, to tu bylo už několikrát
P.
Možností je spousta a prakticky tu nejsou žádné zábrany
P.
Dík moc za rady. Já se o tohle nikdy nějak nezajímal, nevěděl jsem jakým způsobem používat ekvalizér, aby to mělo nějaký význam. Z toho co tu píšete vyplývá, že je to u nahrávání nástrojů dost možná i nejdůležitější věc, píšu si. Jinak mikrofón mám Bardl Dynamic Microphone BD10 (asi, název nejde uplně přečíst a neni můj). Mno a mikrofon přes redukci strčený do integrované zvukovky v PC. Takže žádná state od the art technologie. Dost mě štve ten šum, ale to asi jinak, než koupí externí zvukovky a lepšího mikrofonu nevyřeším. Nicméně pupacku fakt díky moc, rozhodně ty tvé rady využiju. Časem sem hodím nějaký svůj pokrok doufám
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
určitě bych pořídil nějakou tu zvukovku, na trhu jich je mraky. Ten odstup od šumu ti pak dá prostě prostor s tím pracovat a už i náběry přes jakýstakýs preamp co tam je bude o něčem jiném.
na netu se dá najít spousty článků ohledně mixu, i na youtube různé tipy triky - většinou tedy v EN a určitě doporučuju i články tady na foru od Pavliiho v sekci články.
na netu se dá najít spousty článků ohledně mixu, i na youtube různé tipy triky - většinou tedy v EN a určitě doporučuju i články tady na foru od Pavliiho v sekci články.
Jeste k tomu zdvojovani - co jsem tak cetl, tak se zdvojuji i sola, coz samozrejme vyzaduje trochu vyssi level ovladani kytary, aby to nebylo poznat. Samozrejme to neni pravidlem, ale je to taky zpusob, jak tomu zvuku pomoct.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
určitě, když nad tím přemýšlím, dokážu si to představit v tvrdších stylech kde se solova kytara musí v mixu prosadit vůči třeba 8 trackům kytary. slovní spojení "vyšší level ovládání kytary" to si budu muset zapamatovatWohma píše:Jeste k tomu zdvojovani - co jsem tak cetl, tak se zdvojuji i sola, coz samozrejme vyzaduje trochu vyssi level ovladani kytary, aby to nebylo poznat. Samozrejme to neni pravidlem, ale je to taky zpusob, jak tomu zvuku pomoct.
mozna by nebylo od veci v takovych pripadech zkusit EZmix (treba jen jako inspiraci).
http://www.toontrack.com/products.asp?item=69

http://www.toontrack.com/products.asp?item=69

Rád bych to zde oživil dotazem 
Zajímá mě Váš postup mixu alba jakožto celku, zkrátka všech písní... Mixujete každou skladbu zvlášť?
Nebo naopak máte jednotlivé písničky se všemi stopami naházené za sebou v DAW a mixujete jako celek všechny najednou? (Případně vyberete si jednu skladbu, kterou zmixujete a podobné nastavení použijete i pro zbylé písně...)
Postup č. 1 se mi zdá náročnější časově, nicméně je zde více prostoru pro jakési větší vcítění se do samotné skladby, kdy můžu vytáhnout různé nuance atd...
Pro postup č. 2 mi hraje do not např. to, že jednotlivé písničky nebudou od sebe příliš zvukově odlišné (ve smyslu, že např. na všehny kytary bude použito obdobné nastavení eq, kompresoru...) Nahrává to jisté "zvukové kompaktnosti"
Nabízí se ještě varianta tři, kdy nejprve všechny skladby zmixuju jako celek, abych zachoval zvukovou kompaktnost a tam, kde bude potřeba ve skladbách něco přidat/ubrat to udělám...
Jsem si vědom, že univerzální návod asi neexistuje, nicméně bych se rád dozvěděl, jak to zdejší zvukoví mistři řeší...
M.
Zajímá mě Váš postup mixu alba jakožto celku, zkrátka všech písní... Mixujete každou skladbu zvlášť?
Nebo naopak máte jednotlivé písničky se všemi stopami naházené za sebou v DAW a mixujete jako celek všechny najednou? (Případně vyberete si jednu skladbu, kterou zmixujete a podobné nastavení použijete i pro zbylé písně...)
Postup č. 1 se mi zdá náročnější časově, nicméně je zde více prostoru pro jakési větší vcítění se do samotné skladby, kdy můžu vytáhnout různé nuance atd...
Pro postup č. 2 mi hraje do not např. to, že jednotlivé písničky nebudou od sebe příliš zvukově odlišné (ve smyslu, že např. na všehny kytary bude použito obdobné nastavení eq, kompresoru...) Nahrává to jisté "zvukové kompaktnosti"
Nabízí se ještě varianta tři, kdy nejprve všechny skladby zmixuju jako celek, abych zachoval zvukovou kompaktnost a tam, kde bude potřeba ve skladbách něco přidat/ubrat to udělám...
Jsem si vědom, že univerzální návod asi neexistuje, nicméně bych se rád dozvěděl, jak to zdejší zvukoví mistři řeší...
M.
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Postup číslo "2" a jeho případné odvozeniny mi přijdou jako totální nesmysl. Míchat každou skladbu zvlášť je to správné 
P.
P.
To zaujíma aj mňa.
Najviac som robil tri skladby naraz a to som ich miešal naraz, zmeny a pod som spravil cez automatizáciu alebo na novú stopu. Keď som ich robil osobitne mal som problém, že sa trošičku líšili, či už hlasitosťou alebo inou vlastnosťou.
Zaujíma ma ako sa to robí profi.
Najviac som robil tri skladby naraz a to som ich miešal naraz, zmeny a pod som spravil cez automatizáciu alebo na novú stopu. Keď som ich robil osobitne mal som problém, že sa trošičku líšili, či už hlasitosťou alebo inou vlastnosťou.
Ok, jak potom docílít podobného charakteru zvuku jednotlivých písniček na albu, tak aby se každá úplně neodmykala celkovému konceptu? Nebo ten podobný charakter udělá již jen samotný záznam?
"Míchat každou skladbu zvlášť je to správné"
Myslel jsem si, že v muzice jako takové neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, zda je je něco správně či špatně
Udajně by se v tom jinak nevyznal a nedomluvil by se s tím...
"Míchat každou skladbu zvlášť je to správné"
Myslel jsem si, že v muzice jako takové neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, zda je je něco správně či špatně
No mně právě známý popisoval svůj postup a byl to právě výše uvedený postup č. 2majso píše:To zaujíma aj mňa.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.06.2013 6:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky. Používej funkci upravit.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky. Používej funkci upravit.
Kapela:
Studio:
Studio:
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Použil jsem schválně slovo "správné", abych to dal do výrazného protikladu k uvedeným ostatním postupům. Jinak máš samozřejmě pravdu, nicméně i tak existuje určitá množina akcí, způsobů, postupů a podobně, které jsou špatně, neboť jsou založeny třeba na chybném pochopení principu a podobně.
Nicméně k doplňující otázce: "...jak potom docílit podobného charakteru zvuku jednotlivých písniček na albu, tak aby se každá úplně neodmykala celkovému konceptu?...". Pokud jsou použity stejné nástroje, technika snímání a vůbec základní (RAW) náběr je u všech skladeb shodný, tak není důvod, aby se zvukově výrazně lišily už z principu. Jenomže je třeba malinko rozlišovat nad "podobný" a "sterilní". OK - nic proti způsobu "2", ale vznikne z toho to "sterilní". Jinými slovy album zcela bez výrazu a je úplně jedno, kolik písniček na něm bude - zřejmě nezaujme žádná (nebo naopak - všechny budou až příliš stejné).
K hlasitosti, jak tu zaznělo - to je ale naprosto v pořádku, že ti po mixu vyjde jedna písnička hlasitější/tišší než druhá. Od toho je tu následný krok - (pre)mastering, který hlasitosti skladeb ve stopáži upraví tak, že nezničí jejich zvukový charakter, ale hlasitostně bude album vyrovnané.
Asi takhle: má smysl si (například pro bicí sadu, ale můžete to i zobecnit) uložit třeba jednotlivá nastavení EQ z první míchané skladby pro jeden každý kus toho bicího náběru (kopák, kotle, virbl, ...) a následně to použít pro všechny ostatní skladby. Já to třeba takhle dělám, nicméně v každé další skladbě buď použiji tenhle bod nastavení jako "odpichový" a stejně si s tím "pokroutím" (byť třeba ne tolik) nebo začnu nastavovat "od nuly", neboť moje představa zvuku dané stopy je jiná než v té předchozí skladbě, takže by mi to uložené nastavení nepomohlo.
Když to shrnu: mix je tvůrčí, kreativní proces a ne fabrika. Tudíž by to nemělo sklouznout do konceptu "presetů", což je typický "příklad 2". Nehledě na to, že některé věci by takhle prostě stejně nefungovaly (typicky dynamické procesory), protože je jiný timing ve stopách (=tempo) a nelze tak použít paušálně stejné nastavení všude.
Takže kdo chce kam, ať si tam pomůže sám
Nicméně k doplňující otázce: "...jak potom docílit podobného charakteru zvuku jednotlivých písniček na albu, tak aby se každá úplně neodmykala celkovému konceptu?...". Pokud jsou použity stejné nástroje, technika snímání a vůbec základní (RAW) náběr je u všech skladeb shodný, tak není důvod, aby se zvukově výrazně lišily už z principu. Jenomže je třeba malinko rozlišovat nad "podobný" a "sterilní". OK - nic proti způsobu "2", ale vznikne z toho to "sterilní". Jinými slovy album zcela bez výrazu a je úplně jedno, kolik písniček na něm bude - zřejmě nezaujme žádná (nebo naopak - všechny budou až příliš stejné).
K hlasitosti, jak tu zaznělo - to je ale naprosto v pořádku, že ti po mixu vyjde jedna písnička hlasitější/tišší než druhá. Od toho je tu následný krok - (pre)mastering, který hlasitosti skladeb ve stopáži upraví tak, že nezničí jejich zvukový charakter, ale hlasitostně bude album vyrovnané.
Asi takhle: má smysl si (například pro bicí sadu, ale můžete to i zobecnit) uložit třeba jednotlivá nastavení EQ z první míchané skladby pro jeden každý kus toho bicího náběru (kopák, kotle, virbl, ...) a následně to použít pro všechny ostatní skladby. Já to třeba takhle dělám, nicméně v každé další skladbě buď použiji tenhle bod nastavení jako "odpichový" a stejně si s tím "pokroutím" (byť třeba ne tolik) nebo začnu nastavovat "od nuly", neboť moje představa zvuku dané stopy je jiná než v té předchozí skladbě, takže by mi to uložené nastavení nepomohlo.
Když to shrnu: mix je tvůrčí, kreativní proces a ne fabrika. Tudíž by to nemělo sklouznout do konceptu "presetů", což je typický "příklad 2". Nehledě na to, že některé věci by takhle prostě stejně nefungovaly (typicky dynamické procesory), protože je jiný timing ve stopách (=tempo) a nelze tak použít paušálně stejné nastavení všude.
Takže kdo chce kam, ať si tam pomůže sám
Wow, tak podrobný pohled do útrob zvukařovy práce jsem opravdu nepředpokládal
Díky Sterilita a jednotvárnost je to opravdu pádný argument, proč se postupu č. 2 v zásadě raději vyhnout
Pavlii, mohl by jsi ještě rozvést ten premastering? Jak a čím docílíš srovnané hlasitosti všech skladeb? Již v této fázi renderuješ jednotlivé písně do jedné stereostopy, ty pak nasázíš v projektu pod sebe a pak upravuješ hlasitostně dejme tomu do - 3 dbfs?pavlii píše: K hlasitosti, jak tu zaznělo - to je ale naprosto v pořádku, že ti po mixu vyjde jedna písnička hlasitější/tišší než druhá. Od toho je tu následný krok - (pre)mastering, který hlasitosti skladeb ve stopáži upraví tak, že nezničí jejich zvukový charakter, ale hlasitostně bude album vyrovnané.
Kapela:
Studio:
Studio: