na akustickou kytaru hraji už cca 6 let. Z toho čtyři jsem navštěvoval ZUŠ a poslední dva roky (hudebně) rostu, jak to neřezané proutí. Nedá se říct, že bych neuměl hrát, možná naopak. Navíc hraji pořád... Ale k jádru mého problému.. Moje "stará" kytara Strunal je, jak mi dokázala, příliš stará. Ne, kovové struny vážně nepatří na žákovskou kytaru. Momentálně ani nejde o ohnutý krk, jako spíš o ladící kolíky, které odcházejí do hudebního nebe... A tak jsem se rozhodl ke koupi nové... Ouha. Strašně mě láká koupě elektrické kytary. Na druhou stranu ovšem předpokládám, že na tu si Nohavicu, Nedvědy ani podobné nezahraji. Nebo se mýlím? Existuje možnost, jak na tuto kytaru zahrát právě folk apod.? Koupě elektrické kytary není jenom o tom, že by se mi líbila, ale folk atd. není jediný žánr, který poslouchám... Taky bych musel vybírat s ohledem na moji peněženku a to, vzhledem k mému věku, znamená, že rodiče nebudou nadšeni, pokud přijdu s tím, že chci kytaru + aparaturu za 10 000,- ... Můj limit, hádám, je nanejvýš 5 000,- ... Dokážete mi pomoci, nebo mi poradíte koupit si akustiku? Díky (jo a sorry za ten sloh
Hrát na elektriku to samé, jako na akustiku?
Pravidla fóra
Hrát na elektriku to samé, jako na akustiku?
Zdravím,
na akustickou kytaru hraji už cca 6 let. Z toho čtyři jsem navštěvoval ZUŠ a poslední dva roky (hudebně) rostu, jak to neřezané proutí. Nedá se říct, že bych neuměl hrát, možná naopak. Navíc hraji pořád... Ale k jádru mého problému.. Moje "stará" kytara Strunal je, jak mi dokázala, příliš stará. Ne, kovové struny vážně nepatří na žákovskou kytaru. Momentálně ani nejde o ohnutý krk, jako spíš o ladící kolíky, které odcházejí do hudebního nebe... A tak jsem se rozhodl ke koupi nové... Ouha. Strašně mě láká koupě elektrické kytary. Na druhou stranu ovšem předpokládám, že na tu si Nohavicu, Nedvědy ani podobné nezahraji. Nebo se mýlím? Existuje možnost, jak na tuto kytaru zahrát právě folk apod.? Koupě elektrické kytary není jenom o tom, že by se mi líbila, ale folk atd. není jediný žánr, který poslouchám... Taky bych musel vybírat s ohledem na moji peněženku a to, vzhledem k mému věku, znamená, že rodiče nebudou nadšeni, pokud přijdu s tím, že chci kytaru + aparaturu za 10 000,- ... Můj limit, hádám, je nanejvýš 5 000,- ... Dokážete mi pomoci, nebo mi poradíte koupit si akustiku? Díky (jo a sorry za ten sloh
)
Re: Hrát na elektriku to samé, jako na akustiku?
No za 5000 bych se raději poohlédnul raději po nějaký akustice, protože elektriky začínaj bejt(podle mě,samozřejmě) na přijatelný úrovni tak od 6000 a to bez aparatury. Bohužel o akustikách toho moc nevím.
Co se týče levnějších elektrik, tak je populární značka Cort.
Co se týče levnějších elektrik, tak je populární značka Cort.
• 1983 Marshall JCM800 4210 50W 1x12" ... a loupe se omítka •
hubert: Na elektrickou kytaru se dá zahrát totéž jako na akustiku. Rozdíl je ale ve výsledném zvuku (jiný způsob jeho tvorby, jiné struny) a také ve způsobu hry (užší krk).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Primárně musíš vědět sám, co hlavně chceš hrát a podle toho se rozhodnout... Třeba Ti to časem vyjde tak, že upotřebíš elektriku i akustiku...
Jinak bych ale volil akustiku - rock na akustice zní rozhodně lépe než folk na elektrice
Jinak bych ale volil akustiku - rock na akustice zní rozhodně lépe než folk na elektrice
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
No, musím přiznat, že jste mi to moc neulehčili.
Ale budiž. Tedy.. Vidím to tak, že si to všechno vyzkouším na vlastní kůži... Což mě přivádí k další otázce... Jsou akordy, které hraju na akustiku použitelné i pro elektriku?
jisteze ano.
Výborně, výborně... Díky moc, pánové, díky. 
-
TheKub4s
hmm na folk by se hodila spíše elektroakustická nebo nějaká kytara se singlama
-
TheKub4s
pro tebe by se asi hodila nová akustika nebo elektroakustika, jestliže se specializuješ na folk
protože jak řekl rocky77
protože jak řekl rocky77
rocky77 píše: rock na akustice zní rozhodně lépe než folk na elektrice
No pak je tu ještě možnost duté kytary s piezem. To mi přijde jako slušný kompromis. Nicméně nejlevnější taková kytara je tuším M900 od Cortu a ta začíná na deseti tisících.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Koukni a poslechni Plíhala 
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
-
thesilentman
A co tohle?
http://kytary.cz/ibanez-talman-tcm-50/HN082650
Ale vubec netusim, jaky zvuk to muze pres ten snimac vyloudit...
Ale vubec netusim, jaky zvuk to muze pres ten snimac vyloudit...
Ibanez Talman TCY 25 TBS
Ibanez RG 470 FMR
Fokus WH 300 BK
Roland RD 300SX
Ibanez RG 470 FMR
Fokus WH 300 BK
Roland RD 300SX
A nebo eletriku a acustic simulator zkusit
Ibanez S270
Telecaster Adonis
Roland Cube 15x
Kustom Dart 10
Telecaster Adonis
Roland Cube 15x
Kustom Dart 10
porid si levnou akustiku a levnou elektriku, na bazaru (a s trochou stesti i v obchode) to bude okolo 5tis
vsechno bude obrovsky kvalitativni skok kupredu oproti zakovske kytare s kovovyma strunama a rozbityma ladicima kolikama, .....prestoze pro nektere zacina kvalita az od 6 tis
a pro jine treba az od 20 nebo 50.
nez zacnes vypisovat dotazy co teda, jakou, kde, za kolik a proc, tak si projdi temata tomu venovana, protoze drtivou vetsinu tvych otazek tam najdes uz zodpovezenych (mnohokrat a neustale porad dokola)
Jinak hrat to same sice lze, ale zni to natolik odlisne, ze to nikdo vlastne nedela (coz bych bral jako znameni
Elektriky se singlama i akustickym simulatorem je nouzove reseni, tedy ne ze by bylo dobre, ale je to pouze jednodussi na koncertech napr. Zadny akusticky kytarista doma Nohavicu na elektriku pres akusticky simulator nehraje.
PS: a elektriku potrebujes jeste nejak ozvucit....
vsechno bude obrovsky kvalitativni skok kupredu oproti zakovske kytare s kovovyma strunama a rozbityma ladicima kolikama, .....prestoze pro nektere zacina kvalita az od 6 tis
nez zacnes vypisovat dotazy co teda, jakou, kde, za kolik a proc, tak si projdi temata tomu venovana, protoze drtivou vetsinu tvych otazek tam najdes uz zodpovezenych (mnohokrat a neustale porad dokola)
Jinak hrat to same sice lze, ale zni to natolik odlisne, ze to nikdo vlastne nedela (coz bych bral jako znameni
Elektriky se singlama i akustickym simulatorem je nouzove reseni, tedy ne ze by bylo dobre, ale je to pouze jednodussi na koncertech napr. Zadny akusticky kytarista doma Nohavicu na elektriku pres akusticky simulator nehraje.
PS: a elektriku potrebujes jeste nejak ozvucit....
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋