Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
budou Ti stacit v pohode, koukni na full wave rectifier tady u valve wizard.
http://www.freewebs.com/valvewizard/fullwave.html
http://www.freewebs.com/valvewizard/fullwave.html
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
aha, my fault
no aspon jsem zas o něco chytřejší, až se dostanu domů tak vyzkoušim všechno cos mi tu poradil. btw u jestli to u toho zemění chápu dobře, tak vstupní jack nemá bejt izolovanej na šasi, ale má bejt naopak se šasi spojenej a vytáhnout si z něj jen signál?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
presne tak, jack je uzemnenej primo na sasi a nema prime spojeni se zemi v obvodu. Signal se vede stinenym vodicem na grid prvni elektronky, kdy to stineni muzes pripajet primo na zem na jacku.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
lunchie, tak jsem to udělal jak jsi posílal a psal a zdá se to bejt o dost lepší, díky moc, jsem o dost chytřejší. Je vidět že i na správným zemění záleží. Zejtra to vyzkoušim nahlas, ale už teď je to o dost lepší než předtim thx
EDIT: tak bohužel, jak přidam volume, tak je to tam pořád
už na to nějak nemam sílu s tim něco dělat...
EDIT: tak bohužel, jak přidam volume, tak je to tam pořád
St.Anley Tube Amps
jak rychle to ma byt hotovy? pokud na to ten clovek nespecha, tak to nech vychladnout - ja to musel s jednim zesilovacem taky udelat. Proste jsem ho strcil do kouta a nechal byt, abych nabral novejch sil.
Mala otazecka - muzes zkusit nahrat, co to dela za zvuk? Zkousel jsi do toho kouknout s osciloskopem a najit, kde se ti to pravdepodobne generuje? Ja to delam tak, ze jdu po signalove ceste od konce na zacatek a postupne se snazim vyeliminovat koncove sekce z problemu. Jednou jsem mel smycku uz v PI ... 3x jsem ji predelaval abych nakonec zjistil, ze tam mam jeden zemnici drat krasne tvorici smycku
.
Mala otazecka - muzes zkusit nahrat, co to dela za zvuk? Zkousel jsi do toho kouknout s osciloskopem a najit, kde se ti to pravdepodobne generuje? Ja to delam tak, ze jdu po signalove ceste od konce na zacatek a postupne se snazim vyeliminovat koncove sekce z problemu. Jednou jsem mel smycku uz v PI ... 3x jsem ji predelaval abych nakonec zjistil, ze tam mam jeden zemnici drat krasne tvorici smycku
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Zkusim to nahrat večer, ted nejak neni čas. A asi to dopadne tak, že to vezmu ke Corovi na osciloskop a budem hledat, kde to je a kde neni. Asi mi to tam něco chytá nebo to je v anodovým či žhavení, protože na cleanu to slyšet neni, tam je 50Hz hum, ale na vintage nebo modernu to vyleze ven a je to tak na těch 100Hz
St.Anley Tube Amps
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem se k tomu po dlouhej době dostal, naštvalo mě to, takže jsem celej preamp vyhodil, sundal z lišty a napájel to přímo na patice, jenže problém, bordel je tam pořád
zkusil jsem nahrát co je to za bordel, je to na modern kanálu, tam je to nejznatelnější. Je to nahrávaný mobilem, takže je to spíš takovej cvrkot a je to výraznější než normálně, ale pro představu. zapojená kytara
kroucení s volume - 0->max->0 khttp://www.box.net/shared/ig7ij5ipesx1xk2homgl
kroucení s gainem - 0->max->0, volume tak na 1/10 http://www.box.net/shared/mftyq9adseamq5terxf4
Nemám teď žhavení usměrněné, jen střídavé + střed přes 100R+100R vytažený na zem. Ty 3 vinutí na žhavení jsme spojil paralelně k sobě. Dokud to bylo usměrněné přes můstek a 10mF kondík tak jsem s Corem na osciloskopu viděli pilu cca 1V a to je dost, bude to asi tím odběrem - 5xecc83 + relátka. když jsem tam zkoušel dát stabilizátor na 5V + dvě diody abych byl na těch 6,2V tak se dostanu stejně jen na 5V, trafo je asi už moc zatížený a proudově to nestíhá. Což by taky mohl být problém, původně v tom zesíku kde byly trafa byly jen 3 ecc83.
Ještě k tomu ground schématu.
PE vodič jde přímo na šasi hned kousek od napájecího konektoru a kromě něj jde na šasi už jen vstupní jack?
ke kterýmu kondíku patří zem mezi třeba 1. a 2. triodou?
kroucení s volume - 0->max->0 khttp://www.box.net/shared/ig7ij5ipesx1xk2homgl
kroucení s gainem - 0->max->0, volume tak na 1/10 http://www.box.net/shared/mftyq9adseamq5terxf4
Nemám teď žhavení usměrněné, jen střídavé + střed přes 100R+100R vytažený na zem. Ty 3 vinutí na žhavení jsme spojil paralelně k sobě. Dokud to bylo usměrněné přes můstek a 10mF kondík tak jsem s Corem na osciloskopu viděli pilu cca 1V a to je dost, bude to asi tím odběrem - 5xecc83 + relátka. když jsem tam zkoušel dát stabilizátor na 5V + dvě diody abych byl na těch 6,2V tak se dostanu stejně jen na 5V, trafo je asi už moc zatížený a proudově to nestíhá. Což by taky mohl být problém, původně v tom zesíku kde byly trafa byly jen 3 ecc83.
Ještě k tomu ground schématu.
PE vodič jde přímo na šasi hned kousek od napájecího konektoru a kromě něj jde na šasi už jen vstupní jack?
ke kterýmu kondíku patří zem mezi třeba 1. a 2. triodou?
St.Anley Tube Amps
Zkoušel jsi pohnout nebo otočit napájecím trafem? Není to zkreslených 100Hz ze vzduchu z trafa, nebo naindukované z přívodů žhavení do signálových drátů? Nebo nějakej bordel ze sítě, ze spínaného zdroje, zářivky.
Když zesík vypneš bez standby, tak ještě vteřinu hraje. Bzučí to taky? Jestli jo, tak je to zvenku.
Když zesík vypneš bez standby, tak ještě vteřinu hraje. Bzučí to taky? Jestli jo, tak je to zvenku.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
no trafem jen tak nepohnu, indukované by to mohlo být, snažím se všechno stínit, ale s tou citlivostí recta s 5ti triodama a tim zesílením bych se nedivil, kdyby se to někde chytalo ze vzduchu. Bordel ze sítě nevim nevim, i když z té zásuvky všechno vypojim, tak to dělá, ale otázkou je jestli ještě není na té fázi v bytě zaplé něco co by to tam mohlo dělat. Zkusil jsem to s tim vypnutím natvrdo a i tak to bzučí, což je zajímavé, co by to teda mohlo být?
(zajímavý je, že jsem to měl u Cora a tam nám to dělalo taky, takže přímo ze sítě to asi nebude)
(zajímavý je, že jsem to měl u Cora a tam nám to dělalo taky, takže přímo ze sítě to asi nebude)
St.Anley Tube Amps
a taky bylo slyšet když se ťuklo bud do šasi nebo do baňky první triody
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem pátral co by to mohlo být, měřim si tak napájecí konektor a nestačim se divit. mam to zapojený do takový tý 4-zásuvky s vypínačem a světýlkem (něco jako tohle http://www.cenyenergie.cz/Files/Resized ... -1x250.jpg). Takže měřim a normálně mezi N a F 230V a pak zkusim mezi F a PE a nevěřim měřáku ani svým očím - 50V, tak ještě mezi N a PE a tam nakejch 150V
nechápačka a zásuvka okamžitě vypnout a vše odpojit. Takže jsem změřil druhou zásuvku co mam v pokoji a tam vše ok. Zapojim tam zlobivou mesu, zapnu, dam kytaru tak daleko aby snímače nechytaly od traf a co byste řekli, 100Hz je pryč jen šum, což u higainu nebude nic neobvyklého, ještě to pořádně otestuju zejtra nahlas ale myslim že je to snad konečně pryč 
St.Anley Tube Amps
Takže jsi měl 150V možná i někde na kostře, to mohlo slušně zabrnět. Starý vedení, povolený šroubky, taky to může někde vyhořet. Nechte si to opravit!
Jinak dobrý, že to hraje líp.
Jinak dobrý, že to hraje líp.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
jj hraje to líp, je to higain, takže nějakej ten šum tam bude vždy ale s tim člověk asi nic moc nenadělá...
mam další otázku:
Povedlo se někomu udělat nějakej anticvakátor proti lupání relátek? Mám tu teď FETy J175, koukal jsme, že je používá engl (http://www.schematics-free.com/modules/ ... 101&cid=23) mám relátka na 5V, napájim to z usměrněnýho žhavení 6,2V, zkoušel jsem udělat přesně to co má engl, ale to mi nejede (asi bych musel upravit ty odpory na to 6V napětí místo těch 24). S tim počtem relátek co se při přepnutí kanálů musí přepnout to cvaká. Přepínání smyčky, který je jen přes jedno relátko je tichý.
Takže fungovalo někomu něco?
mam další otázku:
Povedlo se někomu udělat nějakej anticvakátor proti lupání relátek? Mám tu teď FETy J175, koukal jsme, že je používá engl (http://www.schematics-free.com/modules/ ... 101&cid=23) mám relátka na 5V, napájim to z usměrněnýho žhavení 6,2V, zkoušel jsem udělat přesně to co má engl, ale to mi nejede (asi bych musel upravit ty odpory na to 6V napětí místo těch 24). S tim počtem relátek co se při přepnutí kanálů musí přepnout to cvaká. Přepínání smyčky, který je jen přes jedno relátko je tichý.
Takže fungovalo někomu něco?
St.Anley Tube Amps
Ten LM324 bude chtít 24V, napětí na relátkách nezáleží. Nebo spíš ty dva BC547 nefungujou s pětinovým napětím stejně.
Mám v zesu 2 relátka, každé má 6 přepínačů. Cvaká to jen na jednom místě v obvodu, a toho jsem se nezbavil. Mutovací obvod se mi nechce dělat.
Už tu na fóru bylo ověřené schéma s dalším relátkem, které na chvilinku mutovalo tuším hned před PI.
Opravoval jsem kombo Axl, relátek tam bylo hodně, necvakalo to nikde. Taky tam byl J175 až před PI, ale ve schématu to spínání není.
Mám v zesu 2 relátka, každé má 6 přepínačů. Cvaká to jen na jednom místě v obvodu, a toho jsem se nezbavil. Mutovací obvod se mi nechce dělat.
Už tu na fóru bylo ověřené schéma s dalším relátkem, které na chvilinku mutovalo tuším hned před PI.
Opravoval jsem kombo Axl, relátek tam bylo hodně, necvakalo to nikde. Taky tam byl J175 až před PI, ale ve schématu to spínání není.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
já tam ten LM324 nemám, jen ty součástky kolem J175 a BC547, zkusim si pohrát s těma odporama a uvidim
St.Anley Tube Amps
Teď o víkendu jsem taky řešil lupance. Řešení je tady : aparatury-f72/mesa-home-made-t16154.html#p259154 předposlední příspěvek - já místo mutovacího relé použil fotorezistor s LED.
Parádní záležitost. (děkuji autorovi
)
Parádní záležitost. (děkuji autorovi
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
jo, na tohle už jsem koukal dřív, na jakým napětí ti to jede?
St.Anley Tube Amps
Celé ovládání mám na 12V.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem si s tim zkoušel ještě různě hrát (děláno podle tohohle aparatury-f72/mesa-home-made-t16154.html#p260618 ,pustil jsem do toho 12V prostě vše podle předlohy) zvětšoval jsem kondík, přidával odpor do serie, abych natáh dobu toho přechodovýho jevu. Pak jsem si přehodil vyvody na tom uzemňovacím relátku, jestli tam teda nějaký to sepnutí toho relátka vůbec je. No a zjistil jsem, že to spíná, ale jen když spínam napětí do relátek (tedy přepínám kanály). Když přepnu zpátky, tak už to relátko nespíná, takže to lupe. Řikal jsem si, tak to napětí jde asi jinam. Už dřív jsme s Lukusem přemejšleli nad vybíjením zpětně přes cívky relé aparatury-f72/nase-lampove-projekty-tip ... AD#p401853 takže jsem tam takhle přidal tu diodu, ale je to pořád stejný, má někdo nějaký nápad jak to dořešit nebo proč to vůbec dělá?
St.Anley Tube Amps
Jak jsem psal můj mutovací člen neni relé, ale optočlen. Relátka mam v přepínání kanálů a žádný zpětný vybíjení přes ně jsem nezaznamenal.
Jestli tě chápu správně, máš problém jenom když odpojíš napětí ? (myslim od relátek k přepínání kanálů)
Jestli tě chápu správně, máš problém jenom když odpojíš napětí ? (myslim od relátek k přepínání kanálů)