Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Cibs

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Cibs »

Ty poměry jsou poměrně užitečná věc. No každopádně po pečlivém promyšlení jsem usoudil, že ty trafa jsou nepoužitelný. Povrch narezlej, izolační "papír"(nevim co to je přesně za materiál je totálně oloupanej.) Na vývodech neni žádnej popisek a pokud by k tomu nevedl drát ze síťovýho kabelu, sotva bych zjistil, kde je primár a sekundár. Nehodlám riskovat svý zdraví a nejspíš půjdu do nějakýho novýho trafa, popřípadě zkusim sehnat v lepším stavu. Už jednou jsem se hrabal v krystalce a z nepochopitelnýho důvodu jsem držel hrot multimetru na neodizolovaný části. No pěkně sem si odskočil i s židlí.
Je to daný, prostě si udělám na začátek zesilovač podle tohoto schéma http://nhmaniaci.wz.cz/plexi5w001.jpg . Nevíte náhodou, na kolik by vyšlo nechat si zhotovit transformátory do tohohle zapojení? Jo jinač doufám, že na to tady nikdo nemáte autorský práva a můžu udělat taky jednu kopii. salut to rock n roll
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

koukám do datašitu tý ecl86 a má 7k takže ty trafa můžeš použít - jen bych si je někde nechal změřit na izolaci...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
lunchie

Příspěvek od lunchie »

zalezi s jakou koncovou lampou, s el84 nebo 6v6 to asi nebude to prave orechove ...

co se tyce toho schematu, tak me tam prijde mala chybka ve zdroji - presne receno 1k odpor r25. Takhle jak je to tam zakresleny, ti pujde docela malo filtrovany napeti na posledni gain stage a katodovej sledovac, takze bych se nedivil, kdyby to brumelo. Jak je to nakresleny, tak ty sdili stejnej uzel jako anoda koncovy lampy, ktera s tim bude pravdepodobne lehce machat.
Cibs

Příspěvek od Cibs »

Co bys tedy doporučoval? Nevim, jestli si to pamatuju dobře, ale nějaký filtrace jsme ve škole dělali. Nestačil by tam eště jeden odrušovací kondík? Myslim za R27. Rád bych nějaký funkční schéma :). Co se týče těch transformátorů, eště na ně mrknu. Každopádně rozhazuju sítě a hledám, kde se dá.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no jestli chceš funkční schema tak se koukni na AX84 jak psal prve lunchie sou tam bud 4 komplet zesíky http://www.ax84.com/classicprojects.html a nebo takle odděleně http://www.ax84.com/buildingblocks.html jen si vybereš co chceš a pak to spojíš .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

jak pise core88, koukni na ax84, pokud chces neco na blues, postav p1, pokud chces neco na takovej rock'n'roll/rock, postav hi-octane. No a kdyz budes chtit jeste trochu vice zkresleni, tak pred hi-octane prdni tube screamer (kterej si za par penez taky muzes postavit). Tyto schemata jsou overena a nejsou moc slozita, plus Ti jak na ax84 nebo i tady hromada lidi muze pomoct, protoze podle toho staveli svy prvni lampovy zesilovace minimalne 2 lidi tady na foru o kterych vim (core88 a ja :) ).
Cibs

Příspěvek od Cibs »

Tak dnes s snažim trochu osmělit své elektro smysly. Nic moc hehe. Nejradši bych se pustil do toho hi octane. Poslouchal jsem sound testy a moc se mi to líbilo. Jen si nejsem jistej, jestli to zvládnu. Doporučují tam udělat 1-2 lampáče předtim, nežli se pustit hned do hi octane. A zase průser ty trafa. Nevim jak pořídit něco podobnýho těm hammondům, popř. ty hammondy. Ale jsem docela nadcšenej. Dnes jsem si rozebral tu teslu major. Namísto magnetofonovýho vstupu tam píchnu jack na kytaru, vzal starej 8 palcovej reprak a je vážně slyšet rozdíl mezi tranzistorem a lampou. Jen to nehraje příliš nahlas a zkresluje to jentak malinko. Kdybych to nedal za odpor na vstupu, tak to hraje dost potichu. Nevim jak jinak to zesílit. Každopádně chci určitě hned něco postavit.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

kdyz kouknes na p1 a hi-octane, tak je tam rozdil v jedne elektronce navic. Ja ho stavel jako prvni vysokonapetovy zesilovac a nemel jsem s tim zadny problem. Podle myho je nejdulezitejsi nic neojebat - dat si pozor a udelat spravne zdroj, zemeni ... to je stejne pro vsechny zesilovace. TO jestli tam pak clovek da 2 nebo 3 gain stages uz moc roli nehraje. A opravdu, ten hi-octane nehraje vubec spatne

Jinak k tem trafum, nepotrebujes vubec hammondy, ale trafa s podobnejma parametrama. To znamena sitovy trafo 220/170-0-170V pri 100mA (mam pocit, ze mozna staci i mene, 60mA nebo tak nejak uz si to moc nepamatuju) + 6.3V pri 2A a pak vystupni trafo 5k primar, 8 ohmu (nebo jaky mas repro) sekundar. To by ti meli namotat kdekoli.

btw jeden uzivatel tu otevrel primo vlakno ax84 - prave dodelal myslim zrovna hi-octante, tak se ho zkus zeptat, odkud ma trafa on.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Tak šasi máme už hotový jen ho nechat zaschnout a ještě udělat panely a stavba se může rozjet
http://core88.rajce.idnes.cz/Soldano_Sl ... G_2173.jpg
Naposledy upravil(a) core88 dne 9.10.2011 23:19, celkem upraveno 1 x.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Cibs

Příspěvek od Cibs »

Mám dotaz. Koukal jsem na podobnost elektronek EL84(Uf=6,3V;If=0,76A) vs ECL86(Uf=6,3V; If=0,7A). Zajímá mě, jestli tyhle parametry jsou nejpodstatnější, chci zkusit použít trafo z rádia pro tu EL84, které původně napájelo ECL86. Nevím ale, jestli těch 60 mA méně pro EL84 nebude vadit.
Dále jsem zkoušel podobnost 12ax7/ECC83(Uf=6,3V;If=0,3A) vs ECC85(Uf=6,3;If=0,435A). Zase mám trafo z rádia, kde napájelo ECC85, tedy hapruje zde proud a to o celých 135 mA navíc. Ptám se, jaký vliv to má na tu 12ax7? Navíc v rádiu byla pouze jedna ECC85, v zesíku, co bych rád dal dohromady jsou dvě lampy 12ax7. To nejspíš trafo nebude zvládat, co? Na rádiu, z kterého mám trafa se taky udává, že lze připojit repro 3-8 ohmů.
jastud

Příspěvek od jastud »

Cibs píše:Mám dotaz. Koukal jsem na podobnost elektronek EL84(Uf=6,3V;If=0,76A) vs ECL86(Uf=6,3V; If=0,7A). Zajímá mě, jestli tyhle parametry jsou nejpodstatnější, chci zkusit použít trafo z rádia pro tu EL84, které původně napájelo ECL86. Nevím ale, jestli těch 60 mA méně pro EL84 nebude vadit.
Dále jsem zkoušel podobnost 12ax7/ECC83(Uf=6,3V;If=0,3A) vs ECC85(Uf=6,3;If=0,435A). Zase mám trafo z rádia, kde napájelo ECC85, tedy hapruje zde proud a to o celých 135 mA navíc. Ptám se, jaký vliv to má na tu 12ax7? Navíc v rádiu byla pouze jedna ECC85, v zesíku, co bych rád dal dohromady jsou dvě lampy 12ax7. To nejspíš trafo nebude zvládat, co? Na rádiu, z kterého mám trafa se taky udává, že lze připojit repro 3-8 ohmů.
Výstupák pro ECL86 pro EL84 použít půjde i když to nebude úplně ideální. Když tomu na výstupu dáš 8 Ohm repro tak by to mohlo být OK. Napájecí trafo by mohlo vyhovovat s odřenýma ušima taky. Určitě v tom rádiu rádiu bylo víc flašek než ECL86 a ECC85 takže by tam měla být rezerva ve žhavicím proudu.

Ty parametry co uvádíš jdou jen napětí a proud pro žhavení elektronek, jsou to jen dva z důležitých údajů.
Naposledy upravil(a) jastud dne 14.08.2011 8:01, celkem upraveno 1 x.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Cibs píše:Mám dotaz. Koukal jsem na podobnost elektronek EL84(Uf=6,3V;If=0,76A) vs ECL86(Uf=6,3V; If=0,7A). Zajímá mě, jestli tyhle parametry jsou nejpodstatnější, chci zkusit použít trafo z rádia pro tu EL84, které původně napájelo ECL86. Nevím ale, ...
Zdar, z tveho postu je videt, ze mas jeste v elektronkach trosku mezery, ktere by bylo dobre pred stavbou prvniho zesu vyplnit. Ze stredni skoly mam celkem dobre materialy o elektronkach, ktere by mohly tobe a dalsim novackum hodne pomoct. Jsou to zakladni veci psane pro prvaky, takze je to psane hodne jednoduse, ale na zacatek to staci. Pak bych se byt tebou jeste kouknul na veci okolo zdroje a zateze (ohmuv zakon), zaklady ohledne bezpecnosti prace a hura do toho :). At se dari.
Přílohy
_20110813_21224704.jpg
_20110813_21212807.jpg
_20110813_21201101.jpg
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Jeste posledni cast.
Přílohy
_20110813_21234400.jpg
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Cibs

Příspěvek od Cibs »

jastud píše:
Cibs píše:Mám dotaz. Koukal jsem na podobnost elektronek EL84(Uf=6,3V;If=0,76A) vs ECL86(Uf=6,3V; If=0,7A). Zajímá mě, jestli tyhle parametry jsou nejpodstatnější, chci zkusit použít trafo z rádia pro tu EL84, které původně napájelo ECL86. Nevím ale, jestli těch 60 mA méně pro EL84 nebude vadit.
Výstupák pro ECL86 pro EL84 použít půjde i když to nebude úplně ideální. Když tomu na výstupu dáš 8 Ohm repro tak by to mohlo být OK. Napájecí trafo by mohlo vyhovovat s ušima taky. Určitě v tom rádiu rádiu bylo víc flašek než ECL86 a ECC85 takže by tam měla být rezerva ve žhavicím proudu.

Ty parametry co uvádíš jdou jen napětí a proud pro žhavení elektronek, jsou to jen dva z důležitých údajů.
Jo, máš pravdu, kromě ECC85 a ECL86 se v rádiu nacházejí eště další tři pro mě nepodstatný elektronky: ECH81,EBF89,EM84 a žárovička s odběrem 300mA.
Cibs

Příspěvek od Cibs »

Lukus píše:
Cibs píše:Mám dotaz. Koukal jsem na podobnost elektronek EL84(Uf=6,3V;If=0,76A) vs ECL86(Uf=6,3V; If=0,7A). Zajímá mě, jestli tyhle parametry jsou nejpodstatnější, chci zkusit použít trafo z rádia pro tu EL84, které původně napájelo ECL86. Nevím ale, ...
Zdar, z tveho postu je videt, ze mas jeste v elektronkach trosku mezery, ktere by bylo dobre pred stavbou prvniho zesu vyplnit. Ze stredni skoly mam celkem dobre materialy o elektronkach, ktere by mohly tobe a dalsim novackum hodne pomoct. Jsou to zakladni veci psane pro prvaky, takze je to psane hodne jednoduse, ale na zacatek to staci. Pak bych se byt tebou jeste kouknul na veci okolo zdroje a zateze (ohmuv zakon), zaklady ohledne bezpecnosti prace a hura do toho :). At se dari.
Hehe dík, s elektronikou tak úplně nezačínám(měl jsem jí do 4ťáku) ale s elektronkama teda úplně začínám. Určitě to pročtu. Rozhodně bych si jentak s napětim kolem 400V nehrál.
Cibs

Příspěvek od Cibs »

Mám konkrétně tohle rádio http://www.hyperburza.cz/audio-video-fo ... zerat.html ale zaboha na něj nemohu najít nějakej datasheet, nebo cokoliv, co by mi ulehčilo identifikovat transformátory. Na transformátorech uvnitř neni vůbec nic kromě výstupního. R2 290 06 .
Cibs

Příspěvek od Cibs »

tak jsi pomalu plánuju zesik podle tohoto schématu : http://www.ampmaker.com/images/ak01kit/ak01sc2.jpg . A jaksi jsem se zasekl u diod D1 , D2 . nikde tam neni, co za parametry a typ by to měl být. Jo a eště pokud neni u nepolarizovanýchkondíků C2,C4,C5,C6 napsané, do jakého napětí jsou, tak to je jedno? A další teoretický dotaz. Na sekundáru mi z trafa, které mám leze na D1,D2 225 V. Jak velikou neplechu to bude dělat? Vydrží po usměrnění C11,C10,C9,C8 350 V, nebo bude vyšší? A jakej "bordel by to dále mohlo udělat? V1=ECC83 , V2=EL84 . Dík za rady, už bych s rád dostal z teorie do praxe a začal stavět.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

diody - jakekoli, ktere snesou rms*2.8 napeti (190*2.8 > 532V ) a maji dostatecnou proudovou rezervu. Osobne pouzivam 1n4007 nebo 1uf4007. Jsou dimenzovane na 1000V a 1A proud.

viz http://www.freewebs.com/valvewizard/fullwave.html

to co jsi vybral je dost podobne p1 z ax84. Osobne bych vzal spise jejich schama a dalsi materialy, co tam k tomu maji a pustil se do toho. Na tvym schematku ani nemas, co tam jdou za lampy ... :) - ne ze by to byl problem , do preampu jde 12ax7, do power el84, ale asi takhle.

http://ax84.com/static/p1/AX84_P1_101004.pdf
jastud

Příspěvek od jastud »

Cibs píše:Mám konkrétně tohle rádio http://www.hyperburza.cz/audio-video-fo ... zerat.html ale zaboha na něj nemohu najít nějakej datasheet, nebo cokoliv, co by mi ulehčilo identifikovat transformátory. Na transformátorech uvnitř neni vůbec nic kromě výstupního. R2 290 06 .
http://www.radiomuseum.org/r/elektronsk_major.html nic moc informace. Ale je to jediný co jsem na netu našel...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Cibs

Příspěvek od Cibs »

No já už na to P1 z ax84 koukal, jenže to nemá žádný zkreslení, je to na mě moc čistý. kdžto když mrkneš na http://www.ampmaker.com/store/SE-5a-5W- ... ifier.html mrkni na zvukový vzorky. Má to slušnej drive. Nechci stavět něco, co nebude mít zkreslení. Jinak díky za tu diodu, už jsem o ní někd četl. No a co si myslíte o tom transformátoru, jak jsem psal? je to průšvih to napětí. A docela by mě zajímalo, proč na tom schématu jsou kondíky na 350V, když bude po usměrnění těch 190V vyšších?

Už jsem měl radost, že uvidim to schéma a ty buzny chtěj za registraci 25 USD. A samozřejmě nelze schéma bez registrace stáhnout. Každopádně dík za snahu Jastud .

Doháje, teď koukam, ty 350V 47mikro kondíky stojej 80,- ???to se nemálo po.rali. Nakonec dělám to P1 už absolutně nic neměnim. Prostě první projekt a basta. Jo jen drobnej dotaz, můžu použít tenhle typ kondíků ne? http://www.gme.cz/cz/e47m-350va-p123-362.html na toto schéma za zdrojem http://ax84.com/static/p1/AX84_P1_101004.pdf ,nebo to musej být ty elektrolity bipolární? ja myslel, že všechny elektrolyty jsou polarizovaný.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“