BIAS

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
dalabo

Re: BIAS

Příspěvek od dalabo »

hynek89905

Příspěvek od hynek89905 »

Zdravim.Asi si pletete prvni mřížku s katodou. Děkuji
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Zdravim Budu kámošovi měnit koncovky V LANEY VC 50 je tam přepínač BIAS s ruznymi typy lamp. Stačí vyměnit lampy a přepínač nastavit na správný typ? nebo je třeba ještě dodatečně nastavit správné předpětí?
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Zdravím, mohol by mi niekto zbehlý v angličtine potvrdiť, čo sa píše v nasledujúcich vetách.

Pochopil som to tak, že ak mením koncové lampy za ten istý typ, tak NIE JE potrebné nastavovať bias?

Pochopil som to správne? Ďakujem

What should I bear in mind when replacing power tubes?

Power tubes’ characteristics are graded on a scale of 1-10, with the given value appearing on a small sticker on the tube itself. When replacing tubes, ensure that new tubes bear the same rating as old tubes. If you re-tube an amp with replacements bearing the same rating, the bias current requires no further adjustment; that this, the amp need not be re-biased.

If for some reason you can’t get tubes with the same rating, the bias current must be adjusted by a qualified technician so that it matches the new tubes. Mismatched bias can cause tubes to glow red-hot and hum inordinately.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Stejný typ se stejným ratingem (ať už to znamená cokoliv :D).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ivan.ps
nejde tak moc o to napětí pro BIAS,ale o klidový proud elektronek který se tím nastavuje. Takže pokud budou ty elektronky schodných parametrů,tak není třeba přenastavit - tomu bych ale moc nevěřil ( vůbec) a klidový proud bych vždy při výměně donastavil .
Naposledy upravil(a) Trevor dne 3.11.2014 13:41, celkem upraveno 1 x.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
pain2

Příspěvek od pain2 »

Zdravím, je tu nějaký elektrotechnik (nebo někdo zkušenější), který by mi poradil, který trimr ze schématu je pro BIAS? jedná se o schéma na ENGL Screamer a jsou tam dva (vpravo dole) a netuším, který je na to nastavování.

Ze schématu jsem vyčetl, že na koncové lampy jde něco kolem 430V, takže dle tabulek, co mám od Tube Townu, zjistím k jednotlivým typům elektronek v jakém rozmezí mají pracovní hodnoty (mA). Je to jednodušší a nemusím tak měřit napětí.

Díky.
ENGL BIAS 335-II-schematics (1).pdf
(120.48 KiB) Staženo 346 x
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

na schématu jsou dva trimry, jeden je na eliminaci humu ze sítě (ten kterej je na tom vinutí 6,3V) používaném na žhavení a druhý na bias, ten u kterého jsou RC články a -55V.

pro tvých 430V to pro 6L6 vychází nějakých 49mA (http://www.ax84.com/contrib/biascalc.php)
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
pain2

Příspěvek od pain2 »

Díky :) myslel jsem si to, ale jistota je jistota, ať něco pak nepodělám :D jinak není 49mA moc? ono... dle těch tabulek by to mělo být v rozmezí od 35 do 45mA

Sice nechápu, co znamenají ty procenta v tom kalkulátoru (že by zatížení?) ale 110% se mi zdá moc :D
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

bere se těch cca 70%,záleží co máš za lampy, u 6L6 je to cca 31mA u 6L6GC pak skoro 49mA, já bral za to že se používaj spíš GC takže asi tak
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
pain2

Příspěvek od pain2 »

Jj... akorát mě právě zarazilo, jestli můžu cpát místo klasických 6l6, tak ty 6l6gc do hlavy? četl jsem právě, že ty obyč. 6l6 jedná je na 25W (mám vlastně dvě) a ty 6l6gc mají jedna 30W... to by bylo svým způsobem potom jakoby nevyužitých 10W, kdybych to dal do 50W screamera... nevadí to něčemu? Nebo mám mylnou myšlenku?
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no proto se tam prenastavuje ten bias ne?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

pain2 píše:Jj... akorát mě právě zarazilo, jestli můžu cpát místo klasických 6l6, tak ty 6l6gc do hlavy? četl jsem právě, že ty obyč. 6l6 jedná je na 25W (mám vlastně dvě) a ty 6l6gc mají jedna 30W... to by bylo svým způsobem potom jakoby nevyužitých 10W, kdybych to dal do 50W screamera... nevadí to něčemu? Nebo mám mylnou myšlenku?
Těch jakoby nevyužitých X wattů by ti spíš mělo prodloužit životnost lamp, ne?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Bummer píše:Těch jakoby nevyužitých X wattů by ti spíš mělo prodloužit životnost lamp, ne?
Taky pravda :D

Tak jo, díky moc všem :)
kojas
Bandzone: http://www.bandzone.cz/gutalax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kojas »

Zdarec. Budu mít tyhle dvě lampy http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_TA ... ected_2824

Jaká tam bude hodnota pro nastavení biasu? Podle datasheetu, nevim jestli ty volty jsou 550V - DC plate voltage a nebo 350V - plate voltage.
http://www.tubeampdoctor.com/images/Fil ... .07.11.pdf

na tuhle tabulku jsem se díval... http://www.webervst.com/tubes1/calcbias.htm
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ahoj
Ta napětí .. 550V je maximum
.. 350V je typická hodnota při jednočinném zapojení v A1 třídě.
Obecně - velikost předpětí,respektive klidový anodový proud se nastavuje podle toho jakým napětím je elektronka napájena,v jaké třídě pracuje apod.
Takže - pokud máš tovární výrobek bude orientační hodnota v manuálu.
pokud se jedná o vlastní výrobek,je třeba udat velikost napájecího napětí,případně jiné podrobnosti pro výpočet.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
kojas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kojas »

zdar. Nevíte jak je to s biasem u peavey 6505?? Nevím jestli má fixní nebo katodovej...? Existujou různý upravý, kdy se po přidání trimru a jinýho odporu změřit dá.... Za jímalo by mě jak se změří bez týhle úpravy?
Díkes
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

kojas
co bys vlastně rád?
Pokud je v katodě rezistor řádu cca desítky stovky ohmů ,měříš rovnou napětí na rezistoru...
je-li rezistor v katodě řádu desetin či jednotek ohmů také měříš napětí na rezistoru...

v prvním případě je předpětí "automatické" v druhém "pevné"

stačí si dopočítat proud z odporu a napětí.

nebo měřit napětí rovnou na G,ale z toho klidový proud těžko dopočítáš..
Dotazy prosím do SZ
kojas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kojas »

No rád bych věděl, jak se da zmerit ten bias na tom 6505... :) moc tomu zas tak nerozumim...
Koupil jsem ten zesilovač hraný a ten člověk nechával měnit lampy. Tak mě zajímalo, jak to bylo s biasem...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Co takhle si stáhnout manuál, nebo schéma. To ti to musí někdo předžvejkat? Co google? Třeba napsat 6505 bias?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“