Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
sentranc23

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od sentranc23 »

začínám s lampou a chci se zeptat

nejdřív nažhavím, pak za 10min zapnu stand-by, pak připojím kytaru jackem do imputu,zesilim a hraju?

nebo nejdřív žhavit, pak za 10 minut připojit kytaru, pak zapnout standby, zesilit a hrát?

možná pro vás zábavná otázka ale pro mě začátečníka důležitá :) diky za odpoved
lunchie

Příspěvek od lunchie »

10 minut cekani je malo ... :twisted:

osobne zapnu oba prepinace najednou (power i stand by) ... po cca 20 sekundach se ti zacne ozyvat zvuk a muzu hrat. Cathode stripping je pri napetich v kytarovejch zesilovacich peknej bullshit.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

co je Cathode stripping ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

core88 píše:co je Cathode stripping ?
http://www.sweetwater.com/expert-center ... eStripping
Unfortunately, this effect only occurs at high voltage, typically above 10
kilovolts. It is not a factor in small receiving or transmitting tubes.
If it really were a problem, it would destroy the tube rectifiers which
have plate voltage applied immediately at turn-on.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

takže je to poškození emise na anodě pochopil sem to dobře ? To sem někde čet že se to děje když se zapne anodový dřív než se lampy dostatěčně nažhaví . Pak sem se na to ptal stanleyo ptal a z toho vylezlo že prej se to by se to mělo dít když se lampy přežhaví .
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tomu se zas říká cathode poisoning.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Szarpydrut

Příspěvek od Szarpydrut »

Takže manuál nebo něco takového a nežhavit ani moc a ani málo, obojí škodí... Co je tak akurátní míra závisí na konkrétním aparátu a podmínkách ve kterých se nachází... ;) Já osobně teras už žhavím tak dvě minuty (v sále, doma) a tak pět minut, někdy víc, venku. Zvukově v pohodě, protože se dostane do ideálních podmínek než se nazvučí :)

Nevím do jaké míry se lampy opotřebovávají, protože je furt měním abych získal "svůj zvuk" ;)
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Já žhavím kolem 10 minut. Mám to už dlouhodobě ozkoušené, že se mi pak zvuk líbí nejvíce. Možná je to jen něco v mé hlavě, ale párkrát už jsem musel zapnout dříve a to kombo mi nesedělo.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no nevym ale 10minut je zbytečně moc a ten rozdíl ve zvuku jestli to neni jen placebo efekt. Co sem se tak koukal tak ty lampy maj dobu žhavení cca 30s a sou ready. spíš než to 10min žhavit ve standby tak by sem po 30s přepnul na Play stahnul volume a nechal nažhavit Anodový vlákna , aby se lampa celá prohřála a dostala do nějakýho stavu kdy se nebude měnit už tolik zvuk .
Obrázek
Szarpydrut

Jo snasné, ale s tym placebo efektem to není tak docela pravda, podle mě, lampa se dostane do 100% kondice až se dostane do provozu a do zatížení. Je to jako s pivem. Při prvním se rozehříváš ;)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no vždyť to píšu napřed necham cca 30s žhavit ve Stand-by a pak by sem přepnul na Play a nechal prohřát anodový vlákna . Lampou ti už teče proud a je to jako by si naní hrál (ikdyž neni to to samí) ale když jí necháš žhavit jen ve Stand-by tak to jen požírá proud a nic se neděje anodovýma vláknama ti neteče proud takže se nenazhaví a neprohřeje se ani lampa.
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No jo, ale mně třeba většinou první chutná nejvíc. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Szarpydrut

Suběktivní 8)
lunchie

Příspěvek od lunchie »

a ja si vzpomina, ze po druhym jsem vedel jestli budu pokracovat dale nebo pro ten den koncim :).
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Pěkný materiál, kde jsou vcelku lidsky vysvětlené základy fungování elektronek: http://www.radiojournal.cz/servisaky/elektronky.pdf

Pri3s7

Příspěvek od Pri3s7 »

Nechci zakladat novy topic, tak pisu sem. Mam lampy asi rok a pul stare. Nedavno se mi zacalo zdat, ze zvuk pri hrani obcas na chvili vypadne a pak zas naskoci (radove milisekundy). Taky se mi kombo mnohem dele zhavi nez drive (tedy jen zkresleny zvuk, ktery pouzivam).

Dokonce na poslednim koncerte meli na podiu ventilatory, aby se kapely tolik nepotily. Kombo jsem nechal asi hodinu predem zhavit, kdyz jsem zacal hrat tak bylo vse OK, ale asi po cca 30-45 minutach hrani kombo proste prestalo hrat a uz jsem s tim nic neudelal. Druhy den jsem kombo zkousel doma. Ze zacatku hral jen cisty kanal, kdyz jsem prepl na zkresleny, tak z komba nelezlo nic, ale kdyz jsem pridal zvuk potakem pro cisty kanal, tak hral cisty zvuk, i kdyz jsem mel prepnuto na zkresleny, tak jsem to jeste nechal a po 15-30 minutach zhaveni to hralo normalne zkreslene. Je mi fakt divny ze i pri pokojovy teplote to trva tak dkouho.

Je to dost neprijemne, hlavne na koncertech.

Nevite jestli by to mohlo byt lampami nebo nejakou elektronikou jinde? A pripadne na jakou lampu to vypada, ze je nejaka spatna? Nechtelo by se mi meni vsechny.

Diky za odpocedi.
grock

Příspěvek od grock »

lunchie píše:10 minut cekani je malo ... :twisted:

osobne zapnu oba prepinace najednou (power i stand by) ... po cca 20 sekundach se ti zacne ozyvat zvuk a muzu hrat. Cathode stripping je pri napetich v kytarovejch zesilovacich peknej bullshit.
Neblbněte klukovi hlavu!Proto tam to Standby je,aby se používalo!!!Jestli je manuál-koukni.když ne ,tak alespoň minutu-3 to nech a pak teprve přepni standby a začni hrát.Optimální zvuk je tak po půl hodině HRANÍ na aparát..
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
grock

Příspěvek od grock »

Pri3s7 píše:Nechci zakladat novy topic, tak pisu sem. Mam lampy asi rok a pul stare. Nedavno se mi zacalo zdat, ze zvuk pri hrani obcas na chvili vypadne a pak zas naskoci (radove milisekundy). Taky se mi kombo mnohem dele zhavi nez drive (tedy jen zkresleny zvuk, ktery pouzivam).

Dokonce na poslednim koncerte meli na podiu ventilatory, aby se kapely tolik nepotily. Kombo jsem nechal asi hodinu predem zhavit, kdyz jsem zacal hrat tak bylo vse OK, ale asi po cca 30-45 minutach hrani kombo proste prestalo hrat a uz jsem s tim nic neudelal. Druhy den jsem kombo zkousel doma. Ze zacatku hral jen cisty kanal, kdyz jsem prepl na zkresleny, tak z komba nelezlo nic, ale kdyz jsem pridal zvuk potakem pro cisty kanal, tak hral cisty zvuk, i kdyz jsem mel prepnuto na zkresleny, tak jsem to jeste nechal a po 15-30 minutach zhaveni to hralo normalne zkreslene. Je mi fakt divny ze i pri pokojovy teplote to trva tak dkouho.

Je to dost neprijemne, hlavne na koncertech.

Nevite jestli by to mohlo byt lampami nebo nejakou elektronikou jinde? A pripadne na jakou lampu to vypada, ze je nejaka spatna? Nechtelo by se mi meni vsechny.

Diky za odpocedi.
Také to tipuji na lampy,určitě bych začal tím,že je vyměním a vyzkouším...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

grock píše:
lunchie píše:10 minut cekani je malo ... :twisted:

Neblbněte klukovi hlavu!Proto tam to Standby je,aby se používalo!!!Jestli je manuál-koukni.když ne ,tak alespoň minutu-3 to nech a pak teprve přepni standby a začni hrát.Optimální zvuk je tak po půl hodině HRANÍ na aparát..
No zapínat power a st by by se asi nemělo ale někerý malý zesilovače maj jen power takže je to ve výsledku "jedno" .
když se koukneš do tůtoho datašitu http://www.philbrickarchive.org/12ax7_sylvania.pdf na řádku Heater warm-up time tak je tam čas 11s. takže 11 s žhavit nahodit st-by a můžeš hrát . To po jakým čase hraní se zesík dostane ten správnej zvuk to je už jiná pohádka.
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Cathode stripping se označuje za pohádku na strašení malých dětí po celém světě, nejen tady, protože je to něco, co se jen těžko dokazuje jinde než v laboratoři. V článku, co jsem sem dával o pár postů výše, se ale píše ještě o jednom důvodu, proč je třeba katodu dostatečně nažhavit:
Další zvyšování anodového napětí nemá smysl, působilo by pouze zvyšování rychlosti elektronů. Takto vzniklá kinetická energie by se při dopadu na anodu měnila v neužitečné teplo. Zvýšení saturačního proudu bychom mohli dosáhnout pouze zvýšením teploty katody (zvýšeným žhavícím proudem v důsledku vyššího žhavícího napětí). Toto přežhavování by však mělo za následek podstatné snížení životnosti elektronky. Avšak ani podžhavování (snížení saturačního proudu) elektronkám nesvědčí. Došlo by k rychlému vyčerpání katody příliš násilným vytrháváním elektronů z ní anodovým napětím (katoda by rychle ztratila schopnost emitovat elektrony).
Mně, jakožto elektřinou nepolíbenému, z toho vychází toto:
- U preampovek v kytarových aparátech, kde se jimi zkresluje, je žhavení potřeba jen k tomu, aby to vůbec hrálo, protože je tam saturace žádoucí i když to s sebou nese snížení životnosti. Špatně nažhavená elektronka buďto nebude hrát vůbec nebo bude dříve kreslit.
- U koncových elektronek se jede až na doraz málokdy a při špatném nažhavení na nich bude snáze docházet k saturaci a tedy většímu opotřebení. Pro domácí hraní bez brzdy tedy stačí nažhavit tak, aby to vůbec hrálo, v ostatních situacích uměrně tomu, jak moc nahlas chci hrát v poměru k maximálnímu výkonu.

Toť moje úvaha. Budu rád, když ji někdo vyvrátí - zas bych se dozvěděl něco nového.

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“