Několik rad ohledně klas. piana
Pravidla fóra
Několik rad ohledně klas. piana
Zdravím,
do budoucna jsme začali doma uvožovat, že si pořídíme klasickej klavír.
Zazněl názor, že by stačilo pianino, ale já mám k pianinu jistý odpor kvůli zvuku. Pianina mi příjdou hrozně... křiklavá, jestli chápete. Prostě to zní hrozně rozladěně, i když to je naladěné. Proto se bojím jít do pianina, protože nevím, co mě čeká. Ovšem jednou jsem hrál na pianino a zvuk to mělo prostě dobrej, ale u jinech mi to nepříjde.
Taky mě napadlo, že bych si pořídil malé křídlo. Jednou jsem byl doma u své učitelky a měla ho zastrčené v rohu obýváku a nezdálo se mi to špatný. Zajímalo by mě taky, jak je to s měchanikama. Vím že jsou: Anglická mechanika (nejrozšířenější) a Vídeňská mechanika. Jaký je v tom vlastně rozdíl. Koukal jsem na bazoš.cz a je tam plno vídeňáků.
A poslední otázka: Jaká klaviatura je lepší? Pianino nebo křídlo?
do budoucna jsme začali doma uvožovat, že si pořídíme klasickej klavír.
Zazněl názor, že by stačilo pianino, ale já mám k pianinu jistý odpor kvůli zvuku. Pianina mi příjdou hrozně... křiklavá, jestli chápete. Prostě to zní hrozně rozladěně, i když to je naladěné. Proto se bojím jít do pianina, protože nevím, co mě čeká. Ovšem jednou jsem hrál na pianino a zvuk to mělo prostě dobrej, ale u jinech mi to nepříjde.
Taky mě napadlo, že bych si pořídil malé křídlo. Jednou jsem byl doma u své učitelky a měla ho zastrčené v rohu obýváku a nezdálo se mi to špatný. Zajímalo by mě taky, jak je to s měchanikama. Vím že jsou: Anglická mechanika (nejrozšířenější) a Vídeňská mechanika. Jaký je v tom vlastně rozdíl. Koukal jsem na bazoš.cz a je tam plno vídeňáků.
A poslední otázka: Jaká klaviatura je lepší? Pianino nebo křídlo?
-
Eichbaum
- Bandzone: http://bandzone.cz/bezejmena
- Kontaktovat uživatele:
Re: Značka a cena klavíru? prodejce Drnek piana?
Ahoj. U příležitosti tohoto dotazu bych i já měl nějaké.. Chci si pořídit piano, konkrétně tedy klavír. Pro nákup jsem vybíral z několika prodejců klavírů a jelikož je tohle hudební web, budete mít i s prodejci hudebních názorů jistě nějaké zkušenosti a právě na ty bych se rád zeptal ohledně firmy Drnek Piana , kterou jsem vybral, a která se nachází ve Všerubech u Plzně?? Další věcí by byla vaše zkušenost se značkami klavírů, protože pro člověka, který nemá až takový kontakt se světem klávesových hudebních nástrojů a jejich značek, je to běh na dlouhou trať. Vím, že kvalitní by měly být určitě klavíry Steinway and Sons, Förster, Schweighofer, Steinweg, Schimmel, Petrog, Yamaha, atd. Ale jaký klavír a od které značky je nejlepší? A jaká cena daného klavíru je ok?? Děkuji, Lukáš!
Jakub Sloup
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Několik rad ohledně klas. piana
gootter: Pokusím se jenom obecně:
1. Vysoké pianino může být docela klidně zvukově kvalitnější-hezčí, než krátké (4-5) křídlo.
2. Vídeňské mechanice se obloukem vyhni, je stará, velmi špatně seřiditelná a málo spolehlivá.
3. Při výběru nástroje se vždy pokus zjistit, kolikrát byl nástroj stěhován, jak často je potřeba jej ladit a vůbec nejlepší je vzít s sebou osobu znalou - těžko jako laik objevíš prasklou resonanční desku, rozpraskaný količník nebo propadlou kobylku - to jsou velmi závažné a pro opravu nákladné vady.
Zkus se ptát dále - budu-li vědět, rád odpovím.
1. Vysoké pianino může být docela klidně zvukově kvalitnější-hezčí, než krátké (4-5) křídlo.
2. Vídeňské mechanice se obloukem vyhni, je stará, velmi špatně seřiditelná a málo spolehlivá.
3. Při výběru nástroje se vždy pokus zjistit, kolikrát byl nástroj stěhován, jak často je potřeba jej ladit a vůbec nejlepší je vzít s sebou osobu znalou - těžko jako laik objevíš prasklou resonanční desku, rozpraskaný količník nebo propadlou kobylku - to jsou velmi závažné a pro opravu nákladné vady.
Zkus se ptát dále - budu-li vědět, rád odpovím.
Na to neexistuje rozumná odpověď, představ si, že i pianisté (stejně jako kytaristé) mají své preference. Obecně lze pouze říci, že Steinway je na špici. Ale povedený Petrof také rozhodně není k zahození, IMHO je-li třikrát až čtyřikrát lacinější...Ale jaký klavír a od které značky je nejlepší?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Díky moc...!
EDIT: Teď mě tak napadá. Jak vysoké by mělo pianino být, aby mělo opravdu dobrý zvuk?
EDIT: Teď mě tak napadá. Jak vysoké by mělo pianino být, aby mělo opravdu dobrý zvuk?
- Tillhelmina
Ohledně značek, Valentina Lisitsa preferuje Bösendorfer pro jeho jemný zvuk. Já osobně zase Petrof pro jeho krásně znějící basy a mohutný zvuk. Mezi další zvučné značky patří také Bechstein - na koncertním typu nahrávala album Tarja Turunen (i když její klavírní schopnosti jsou značně podprůměrné) a má ho rád i Christian Kretschmar (klávesák kapely Schiller) má takový "sladký a kulatý" zvuk. Takže se skutečně dá říct, že co člověk to názor a co klavírista, to jiné preference. Každý kus klavíru má svůj zvuk, doporučuju vybírat podle zvuku konkrétního kusu. Poslední dobou se čím dál víc dere mezi akustické klavíry značka Yamaha - s akustickou nemám zkušenost, nevím jak zní.
To, že křídlo má lepší/kvalitnější zvuk než pianino nemusí být pravda. Jednou jsem hrála na 1/2 křídlo v prodejně hudebnin cena cca 15 000 - zvuk byla tragédie, a klaviatura měkká jako bláto. Pak jsem zkusila zvýšené pianino petrof (http://www.petrof.cz/upright-piano-petrof-p-125-f1.html . tohoto typu) a byla to naprostá paráda. Klaviatura příjemně tvrdá, a ten zvuk radost poslouchat. Opravdu povedený kus (byl bazarový cena cca 30 000). Jde o to, do čeho tedy investovat a kolik. Nové piano do 30 000 bude pravděpodobně tragedie. To je opravdu lepší volba zvýšené pianino.
Jde o to dořešit prostor, kde klavír bude stát. Pianinu je to de facto jedno, když je v suchu, není nalepené na zdi. A také u křídla je třeba počítat, že pokud jsou sousedé jen přes zeď, nadšení nebudou + větší prostor s vhodnou akustikou (pro dobrou rezonanci zvuku určitá výška stropu, místo koberců jsou vhodné parkety, stálá teplota bez velkých výkyvů, mimo přímý dosah topení atd. ), pokud má místnost špatnou akustiku, tak je jedno co tam stojí.
Klaviatury by se daly popsat jako "měkké" a "tvrdé" zase je to na preferenci hráče, já osobně preferuji tvrdé.
Jen bych dodala, že za rozumné peníze se dají koupit bazarové klavíry velmi dobré kvality, ale jak už psal Atkins je potřeba se optat na spoustu věcí. Např. i na to, kde všude klavír stál/byl zaskladněný, mrknout na plsť na kladívkách - zda není moc jetá a nepotřebuje výměnu atd. ...
To, že křídlo má lepší/kvalitnější zvuk než pianino nemusí být pravda. Jednou jsem hrála na 1/2 křídlo v prodejně hudebnin cena cca 15 000 - zvuk byla tragédie, a klaviatura měkká jako bláto. Pak jsem zkusila zvýšené pianino petrof (http://www.petrof.cz/upright-piano-petrof-p-125-f1.html . tohoto typu) a byla to naprostá paráda. Klaviatura příjemně tvrdá, a ten zvuk radost poslouchat. Opravdu povedený kus (byl bazarový cena cca 30 000). Jde o to, do čeho tedy investovat a kolik. Nové piano do 30 000 bude pravděpodobně tragedie. To je opravdu lepší volba zvýšené pianino.
Jde o to dořešit prostor, kde klavír bude stát. Pianinu je to de facto jedno, když je v suchu, není nalepené na zdi. A také u křídla je třeba počítat, že pokud jsou sousedé jen přes zeď, nadšení nebudou + větší prostor s vhodnou akustikou (pro dobrou rezonanci zvuku určitá výška stropu, místo koberců jsou vhodné parkety, stálá teplota bez velkých výkyvů, mimo přímý dosah topení atd. ), pokud má místnost špatnou akustiku, tak je jedno co tam stojí.
Klaviatury by se daly popsat jako "měkké" a "tvrdé" zase je to na preferenci hráče, já osobně preferuji tvrdé.
Jen bych dodala, že za rozumné peníze se dají koupit bazarové klavíry velmi dobré kvality, ale jak už psal Atkins je potřeba se optat na spoustu věcí. Např. i na to, kde všude klavír stál/byl zaskladněný, mrknout na plsť na kladívkách - zda není moc jetá a nepotřebuje výměnu atd. ...
"Love is like a flower, even the most beautiful kind dies." Till Lindemann
Takže mám vybírat konkrétně podle zvuku a klaviatury?
U nás ve spořitelně (je tam sál s pianem) je jedno vyřazený křídlo (Ant. Petrof) na chodbě a občas jsem tam chodíval hrát, když jsme měli nějakou akci. Bylo sice rozladěné, takže nevím jak by znělo naladěné. Myslím, že nebylo nejmenší, ale patřilo do těch menších. Klaviaturu mělo o něco měkčí než u pianina, ale nevadilo mi to. Hlavně se mi u něho líbili basy, i když bylo rozladěné....
EDIT: Ta mechanika možná nebyla měkčí, ale hrálo se mi na to líp jak na pianino...
U nás ve spořitelně (je tam sál s pianem) je jedno vyřazený křídlo (Ant. Petrof) na chodbě a občas jsem tam chodíval hrát, když jsme měli nějakou akci. Bylo sice rozladěné, takže nevím jak by znělo naladěné. Myslím, že nebylo nejmenší, ale patřilo do těch menších. Klaviaturu mělo o něco měkčí než u pianina, ale nevadilo mi to. Hlavně se mi u něho líbili basy, i když bylo rozladěné....
EDIT: Ta mechanika možná nebyla měkčí, ale hrálo se mi na to líp jak na pianino...
- Tillhelmina
Já osobně bych takhle postupovala. Každému muzikantovi musí jeho nástroj sedět. Ten zvuk koneckonců budeš poslouchat dost často, při každém cvičení. Příjemnost nástroje - jak mi sedí klaviatura, pedály atd. je také důležité. Pak bych si pořádně prohlédla daný kus - některé vady lze snadno vidět okem, na jiné je třeba odborník a pokud by cena byla úměrná stavu nástroje brala bych.gootter píše:Takže mám vybírat konkrétně podle zvuku a klaviatury?
Určitě to chce slyšet nástroj naladěný, nebo alespoň ne příliš rozladěný. Staré klavíry často mívají problém, že už prostě nejdou doladit, nebo ladění nedrží. Takováhle oprava je pak opravdu hodně nákladná. Upřímně klavíry postavené na chodbách a v klasických základkách bývají poškozená, hlavně mechanicky, od poškrábaného laku, až po vážnější vady. Chce to opravdu dobře prohlédnout, nejlépe odborníkem. Taky by se chtělo zeptat, proč je klavír vyřazený a čím vším už prošel ať již jen klasickou údržbou, nebo opravou vad. A kde všude byl uskladněný - pokud je ta chodba vlhká, tak bych raději dala ruce pryč. Když všechno bude OK, budeš mít fajn klavír za fajn peníze.gootter píše:U nás ve spořitelně (je tam sál s pianem) je jedno vyřazený křídlo (Ant. Petrof) na chodbě a občas jsem tam chodíval hrát, když jsme měli nějakou akci. Bylo sice rozladěné, takže nevím jak by znělo naladěné. Myslím, že nebylo nejmenší, ale patřilo do těch menších. Klaviaturu mělo o něco měkčí než u pianina, ale nevadilo mi to. Hlavně se mi u něho líbili basy, i když bylo rozladěné....
gootter píše: EDIT: Ta mechanika možná nebyla měkčí, ale hrálo se mi na to líp jak na pianino...
Záleží, na jaká pianina jsi si doteď sáhl
"Love is like a flower, even the most beautiful kind dies." Till Lindemann
Jo...Tillhelmina píše:...Přijde mi, že pianina podceňuješ...
Hrál na tohle (Bohemia):
http://www.bohemia.pianina.pl/bohemia_p ... e_122a.jpg
Bylo to na Štiříně na svatbě mého bratrance, bylo tam hodně lidí a hluk, takže jsem zprvu nic neslyšel. Potom se ale ta jídelna vylidnila a slyšet bylo. To pianino mě opravdu zvukově překvapuilo, protože se mi zvuk líbil. Jenže to pianino bylo nějaké KONCERTNÍ. Jen co se mechaniky týče, tak mi přišla takový tužší, pevnější než u křídla.
Jakou výšku bych měl preferovat pro dobrý zvuk?
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Čím vyšší, tím lepší zvuk v basech - souvisí s délkou strun.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dobře a jen tak pro srovnání s křídlem (4-5)... jak by tedy mělo pianino být vysoké, aby bylo lepší? 
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Chjo!
Zdravim, řešim teď trochu podobný problém jako gootter (i když o křídle fakt neuvažuju
), tak bych se rád vás zkušenějších zeptal s kterými prodejci máte zkušenosti při koupi pianina.
Samozřejmě si všechno pojedu vyzkoušet a pořádně osahat (hraju jen rok a čtvrt ale stejně bych měl rád na výběr a nekupoval podle obrázku na internetu) - ale nepoznám věci typu držení ladění. Např. se mi líbí nabídka http://www.pianaikaros.cz/ (na stránkách není aktuální) - ale cena mi na zrenovovaná stará (z 20. let) pianina přijde relativně nízká (kolem 20.000), a nerad bych koupil něco co bude potřeba za měsíc naladit a za rok opravit... na druhou stranu dle majitele jsou to ''zapomenutá'' nehraná pianina kde nebyla větší oprava nutná.
Jsem opravdu dost na vážkách takže bych byl rád za doporučení nějakého spolehlivého salonu. Možná jsem jen paranoidní a klavírníci jsou skutečně féroví, nicméně kšeft je kšeft a za zeptání jeden nic nedá
Děkuji za rady a připomínky
Samozřejmě si všechno pojedu vyzkoušet a pořádně osahat (hraju jen rok a čtvrt ale stejně bych měl rád na výběr a nekupoval podle obrázku na internetu) - ale nepoznám věci typu držení ladění. Např. se mi líbí nabídka http://www.pianaikaros.cz/ (na stránkách není aktuální) - ale cena mi na zrenovovaná stará (z 20. let) pianina přijde relativně nízká (kolem 20.000), a nerad bych koupil něco co bude potřeba za měsíc naladit a za rok opravit... na druhou stranu dle majitele jsou to ''zapomenutá'' nehraná pianina kde nebyla větší oprava nutná.
Jsem opravdu dost na vážkách takže bych byl rád za doporučení nějakého spolehlivého salonu. Možná jsem jen paranoidní a klavírníci jsou skutečně féroví, nicméně kšeft je kšeft a za zeptání jeden nic nedá
Děkuji za rady a připomínky
Počátek - sychravé dopoledne 10. dubna 2010 --- 1. (soukromá) hodina - 2. července 2010
R.I.P. Yamaha PSR-E313 --- welcome Casio PX-130
R.I.P. Yamaha PSR-E313 --- welcome Casio PX-130
dobra pianina maji opravdu vyjimecny zvuk. nas Petrof ktery uz ale postupne s vyrobou klaviru prestava, vyrabi i na zakazku. osobne bych nechtela jinou znacku. jsem s touto tridou spokojena a naprosto mi vyhovuje. jestli ale uvazujete o kridlu samozrejme schvaluju. zvuk se s pianinem neda srovnat. i u koncertnich klaviru jsem zastance Petrofu. at ale koupite jakekoliv kridlo, vzdycky bude o level vyse nez pianino a nedej boze digitalni piana ktera v se v posledni dobe hodne rozmohla. dobre vyberte