Expression/Volume pedál

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Joey01

Expression/Volume pedál

Příspěvek od Joey01 »

Zdravím, existuje nějaký pedál, který má v sobě tyto dvě věci a je docela levný? :D
Kde se všude dá využít expression pedál? A jak ho vy využíváte.

A proč na kytarách.cz je http://kytary.cz/kytary/kytarove-efekty ... on-pedaly/ všude napsáne, že obsahuje obě dvě věci?

http://kytary.cz/bespeco-vm10l/HN103706/ tím pádem si můžu koupit tenhle :D

Předem moc díky.
ESP Horizon NT II DBSB --> Laney GH50L --> VHT Special 6

"Z profilového avataru se dá vyčíst ledacos"

Paul Gray (1972-2010) R.I.P.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: Expression/Volume pedál

Příspěvek od rain »

Expression/volume pedál může plnit dvě funkce - ale ne zároveň. Expression (výrazový) pedál jako takový, má využití pouze s multiefektem - pokud teda mulťák tuto funkci umožňuje - dejme tomu třeba Digitech RP100, 150, 155... Slouží tam buď na ovládání celkové hlasitosti nebo mu lze přiřadit jinou funkci - třeba ovládání wahwah nebo whamy nebo průběhu jiného efektu... Jinak je to vlastně uplně obyčejný volume pedál, ale některé mulťáky vyžadují určitou hodnotu toho potenciometru co je v něm aby to celé správně fungovalo (někde jsem se tu rozepisoval o zkušenostech s Digetechem...) Takže pokud nemáš mulťák tak ti expression/volume pedál poslouží jako ovladač volume (volume pedál) buďto před aparátem (funkčně to samé jako poťák v kytaře) nebo ve smyčce (ovládáš celkovou hlasitost signálu - něco jako master volume na zesilovači). Jinak těm modelům s kabelem napevno bych se spíš vyhýbal - ten kablík nestojí za psí štěk. A ještě pozor na hodnoty potenciometrů a celkové zapojení - některé jsou určeny třeba ke klávesovým nástrojům (opět buď jako expression nebo volume), některé jsou stereo atd. a na kytaru se moc nehodí.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jo, je treba davat si pozor na odpor toho potaku. Ja treba ted zkousim Bespeco VM12 (bez L) s Marshall Reflectorem, ale nemuzu to rozjet, snad to pojede aspon s tim insert kabelem :( (stereo kabel do efektu a dva mono konce do vstupu a vystupu pedalu (pokud je to volume), mely by tak fungovat temer vsechny).
Nektery volume pedaly staci propojit na vystupu s efektem a funguji jako expression.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

jako i obojí se to dá se stereo pedálem :)
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Trošku oživím tohle téma ... zajímalo by mě jestli by šlo teoreticky udělat tohle:

Máme 2 krabičky - EHX polyphase a EHX Holy Stain
máme 1 expression pedál - Dunlop Highgain

obě výše zmiňované krabičky je možno použít tím způsobem že do nich zapojím expression pedál a půběh efektu je regulovatelný pomocí něj.

A teď k dotazu, šlo by nějak udělat, abych mohl mít pouze 1 expression pedál (nekupovat dva) a byl by napojen naráz na oba efekty ?
(ne opravdu je nehci používat naráz, chci ušetřit místo v pedalboardu)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

z kazdeho pichnout kabel do AB switche a potom do volume pedalu, ale nevim jestli tim usetris moc mista v bordu..ale porad to bude mensi nez dva volume pedaly
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Co takhle nějaký A/B switch? Na trhu je jich spousta, a je hračka si ho za pár korun (za cenu přepínače, konektorů a krabičky) ubastlit.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

McKozias píše:z kazdeho pichnout kabel do AB switche a potom do volume pedalu, ale nevim jestli tim usetris moc mista v bordu..ale porad to bude mensi nez dva volume pedaly
Takřka současně... :)
To se přece dá narvat do opravdu mrňavé krabičky, třeba:
http://www.ges.cz/cz/kh-102-GES07203789.html
http://www.ges.cz/cz/kh-104-GES07203790.html

Anebo co přepínač integrovat do toho pedálu? Myslím na špičku jako u wahu, nebo ta už je obsazená nějakým přepínačem? Plus samozřejmě přidat navíc jeden výstup (nebo i vstup?), případně je nahradit stereo jackem.

Edit: A je vůbec switch nutný? Nestačily by jen ty zdvojené vstupy/výstupy? Pokud by nebyly oba kontrolované efekty zapnuty současně ...
Naposledy upravil(a) Fořt dne 30.08.2011 11:27, celkem upraveno 1 x.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

jasně to mě melo napadnout dřív :roll: :lol: :lol:
když rozvedeme tutou teoretickou debatu, tak pokud bysme zapojili třeba 3 nebo více efektů, tak by to šlo v podstatě udělaj samodomo - kastle na přepínače , několik přepínačů, ke každému dát vstup na efekt , a na konci udělat jeden výstup do exp. pedálu ... jo jinak by mě taky zajímalo jak se to zapojuje ... z efektu stereo jackem ? a jak do exp pedálu ...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ten expression pedál propojuješ s oběma efekty (tj. s každým zvlášť) mono nebo stereo kabelem? A u toho expresion pedálu používáš jen výstup, nebo i vstup? Proto jsem nadhodil těch možností víc, nevím, jak to u té tvé kombinace funguje.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

zatím ho právě s 2ma efekty nepropojuju, nevěděl jsem jak na to, myslím že to jde dvěma způsoby, já mám ověřený jeden - stereo kabel - na jedne straen stereo jack, na druhé 2 mono jacky , stereo píchneš do efektu a mono píchneš do EXPu , teoreticky by to mohlo jít jedním kabelem ale netuším jak :D

ale jelikož neplánuju rozšiřovat o další efekty s možností připojit na exp tak mi A/B switch bude stačit (doufám, mělo by to fungovat)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Chápu to dobře, že jeden ten mono kabel po rozdvojení ze stereo výstupu na efektu jde do vstupu a druhý do výstupu pedálu?
Nejsem to teď schopen nějak domyslet, ale v případě, že bys současně nezapínal obě krabičky, nemusel bys možná řešit přepínač, stačil by nějaký splitter, resp. spíše slučovač a splitter (tj. ty 2 stereo výstupy z obou krabiček by se sloučily (bez přepínače) a tato sloučená stereo linka se rozbočila do dvou mono, jako to máš teď. Na expression pedálu by se nic neměnilo.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

přesně jak říkáš...
krabičky NEbudu zapínat současně, splitter by byl úplně ideální ... jen nevím jak to udělat, přes pájení si tak možná spájím kabele, napájím snímače.. ale nějaký splitter, to bych potřeboval nákres a detailní vysvětlení :D
popřípadě by mi to za nějakou úplatu mohl udělat nějaký místní bastlíř

z tvojeho postu už to začínám chápat, zní to dobře, do EXPu nechcu rýpat, je ještě v záruce
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pokud by to tak skutečně fungovalo, je to jednoduché. Potřebuješ krabičku, a 4 jack samice - 2 stereo (do nich půjdou stereo kabely z efektů) a 2 mono (z nich půjde jeden kabel do vstupu a jeden do výstupu pedálu). Propojení je jednoduché - zachovat polaritu - špička na špičku, plášť na plášť. Jackové samice nejlépe s plastovým závitem, aby se nic nezkratovalo na krabičce, bude-li kovová. Ze první stereo samice rozděleníš linky na první a druhou mono samici, a z druhé stereo samice totéž na ta samá místa těch mono samic. K propojení budeš tedy pak potřebovat 2 stereo kabely a 2 monokabely.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Tyjo, moc díky za vyčerpávající odpověď, ted už to chápu aj já! Takže až mi dojde metráž kabelů a konektory tak se do toho pustím, vezmu na to tu krabičku z gesu a doufám že na podzim budu míz konečně hotovej pedal board :)
Ještě jednou díky! J.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak snad to bude fungovat (a snad se tady k tomu ještě někdo vyjádří :?: :!: ). Pokud by to potřebovalo switch, můžeš ho tam dodatečně přidat (3PDT, dělají se i 4PDT), a třeba i LEDku pro signalizaci, který efekt je řízen (asi by potřebovala separátní napájení nebo baterku).
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

plánuju nějaký centrální napájení všech efektů od p. Smrčky, takže pokud by to by lo potřeba taky bych tam dal normálně asi 9V(??) vstup a 2 ledky, ikdyz teoreticky by mělo stačit když vidím kterej efekt z těch dvou mám zrovna zaplej ne ? :mrgreen:
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Určitě stačí 1 LED. A nezapomenout na odpor.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

ok, ještě k tomu vstupu, říkal jsi plast, takže třeba

Kód: Vybrat vše

http://www.hudebniraj.cz/konektory/jack-63mm/jack-63mm-panelove/neutrik-nj2fd-v
?

jinej plastovej neutrik jsem nenašel ... ale nevím jestli by se to dalo spájet žejo ... a tišťáky dělat neumím... :mrgreen:
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Proč zrovna Neutrik (ten byl navíc mono)? Prostě něco jako tohle:
http://www.gme.cz/cz/kbu1220-p809-059.html
http://www.gme.cz/cz/jc-213-p809-086.html (ta kovová matka nevadí)
Pájí se kabely skz očka, plošňák nepotřebuješ.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 30.08.2011 12:53, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“