V našej kapele (gitarové duo hrajúce s predohratými backtrackami) sme všetko toto už dávno pochopili a snažíme sa všetko riešiť tak jednoducho, ako to len ide. Najlepšie je, ak je aparát určený na hranie do klubu čo najjednoduchší, s minimom drátov, krabíc, nastavovaní, proste čo najmenej miest, kde je možnosť niečo pokaziť nastavením. Dokonca sme opustili aj myšlienku gitarových aparátov a odposluchov. Iba mix, aktívne PA, mulťáky, a to je všetko.
Naše PA je malý kompakt, ktorý je za nami vhodne umiestnený tak, aby sme sa počuli dobre z reprákov - mikrofón speváka je superkardioida umiestnená tak 1m pred úrovňou bední, ktoré sú po stranách pódia. Sub je v strede. Nemáme tým pádom nijaký osobitný odposluch, ale počujeme všetko a nič nám nehúka a nepíska, ani na veľkých hlasitostiach. Navyše hneď vieme, ako to znie vonku pred nami, stačí pár krokov dopredu.
Osobne si myslím, že do klubu netreba vôbec nijaký odposluch, a význam odposluchov vidím iba na veľkých pódiách a na open air, kde už sú a tam si zasa nevyberieš ... v klube je to iba zdrojom bordelu v mikrofónoch, pískania a nutnosti nastavovať takmer nenastaviteľné (aby to nejak znelo a zároveň nehúkalo na tom malom pľaci), nehovoriac o tom, že je to ďalší pár krabíc na už aj tak strašne malom pódiu
Souhlasím,že nejlepší cesta=největší zjednodušení.Ale ne každý má podmínky pro zvučení tak jednoduché jako duo s playbackem toho nejobtížnějšího na zvučení-bicí,basa,key...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Aj tak ale cesta vedie tým spôsobom.Toto by v klube malo zaručene fungovať pri konvenčnej zostave:
Gitary - pokiaľ možno používať kombá do 50W, vyhýbať sa stackom, v malom klube to nerobí dobrotu, lebo je to veľké a v malom priestore to má príliš veľa basov. Zvuk posadiť viac do stredov a hlavne šetriť basmi na EQ, týka sa to predovšetkým skresleného zvuku. Aparát umiestniť na stoličku alebo stojan dozadu na okraj pódia a natočiť ho stranou. Tým síce nebude vidno tak dobre super dizajn aparátu a pekné logo výrobcu, ale bude ho počuť celá kapela, aj bubeník. Zvučiť to nie je nutné.
Basa - tu platí, že lepšie je basové kombo ako veľký aparát, zvuk by mal byť primerane basový, ale nie ohučaný, čo v malom priestore moc nejde, ak sa použije "chladnička" 8x10". Šetriť subbasmi, tie sú pre kopák. Pri postavení aparátu platí to isté čo pri gitarách. Dozadu a natočiť stranou, aby to počuli všetci. Nástrojovka musí byť "do polkruhu" za bicími.
Bicie - tie treba umiestniť trošku viac dopredu ako nástrojové aparáty, aby bubeník počul aj ostatné nástroje a nielen rachot vlastnej sady. Doporučujem silne použiť tlmiace podložky Cympad pod činely, lebo najhorší bordel nejde ani tak od bubnov ako od plechov, ktoré v malom priestore režú uši a zahltia svojou hlasitosťou všetko. Bubny samotné nerobia až taký problém. Tiež je treba zvážiť možnosť použitia ľahších paličiek, tie nerobia až taký kravál a dá sa s nimi hrať viac dynamicky a s citom. V klube bicie netreba prizvučovať, v prípade tvrdších štýlov snáď len jemne dozvučiť kopák, a vytiahnuť na ňom viac presence, aby bol počuť "tik".
PA - to treba dať podobne, ako v našom popisovanom prípade. Sub, ak je, dať do stredu, vrchy umiestniť na okraj pódia tak cca meter - meter a pol za úroveň mikrofónu. Podobne riešiť aj klávesáka, ak nemá vlastné kombo - vystrčiť ho trošku von, nech počuje kláves z PA.
Odposluch - prakticky nie je potrebný. Spevák sa počuje z PA. V krajnom prípade stačí jeden box a v ňom spev, prípadne trošku kopáku a klávesy, ak sú. A nepreháňať s volume odposluchu, ak sa spevák nepočuje, radšej dať menej ostatné. Mám skúsenosť ešte z klasických zostáv, že veľakrát sa človeku zle spieva, keď všetko okolo neho vrieska, to človek prestáva správne odhadovať intonáciu. Niekedy vokalistovi vadí, aj keď ide z odposluchu na plné gule spev, lebo sa nevie koncentrovať na zvyšok. preto opatrne. Menej je v tomto prípade viac.
no z toho bych teda obecnou zásadu nedělal vzhledem k všesměrovosti šíření basů (resp. výrazně nižší směrovosti).
A Sub uprostřed pódia? Ne všechny mini klubíky mají pódia metr vysoký, aby to bylo únosné před ním. => sub dát někam z očí. Basy prolezou (bavíme se o menších akcích).
My sme to riešili takto, ale samozrejme dá sa dať sub aj dakde nabok. Tu išlo len o to, že na sube sú mastery PA koncákov, tak aby to šlo nastavovať bez odbiehania dakde nabok. A na sube máme takisto playlist, MP3 player ...
Predator píše:My sme to riešili takto, ale samozrejme dá sa dať sub aj dakde nabok. Tu išlo len o to, že na sube sú mastery PA koncákov, tak aby to šlo nastavovať bez odbiehania dakde nabok. A na sube máme takisto playlist, MP3 player ...
No to ale bude vizuálně dost děs. Uprostřed má stát hezký muž/žena/stará mama s mikrofónem a ne sub s koncákama. Ten není sexy už vůbec.
Na vizuál aparátu vyslovene prdím, hlavne nech to hrá posledne sme dokonca hrali s mixákom na biliardovom stole Ale aj tak to HKčko samo o sebe nevyzerá až tak zle, podľa mňa celkom dobrý dizajn. A neprekáža nám. Ja stojím trochu vľavo, kolega trochu vpravo a sub je medzi nami.
Predator: Tvuj navrh mi prijde jako nouzovka v klubu, kde je neschopny zvukar nebo nevyhovujici aparat. Bezne bych takto nikdy hrat nechtel. Nemluve o tom, ze pokud ma kapela klavesy, tak to uz chce znacne kompromisy.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu ‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau Somnus Aeternus
No hej, ale táto "núdzovka" mala zatiaľ furt lepší výsledok ako "regulárne" ozvučenie od miestnych (pa)zvukárov ... späť do ich rúk by som teda už nechcel nikdy v živote. V klube je to malé, šikovné, nenáročné na obsluhu, a hlavne ten zvuk oproti miestnemu "štandardu" naozaj luxusný A pre gitarové duo asi nie je čo viac si priať.
Nakoniec, tento koncept (PA bez odposluchu, rovnaký zvuk pre hudobníka aj pre diváka) sa ujal u viacero firiem - Bose, HK Audio (akurát vylepšený o line array technológiu). Isteže sa to nedá použiť vo veľkej sále, ale klub alebo kulturák, to predsa nemôže byť nijaký problém. Pre malé kluby sa asi nedá vymyslieť nič menšie a šikovnejšie.
Totiž do klubu zavádzať malú zostavu rovnakého usporiadania ako "veľké PA" mi príde kus nezmyselné ... hudobníci nástrojovkou zosilňujú zvuk svojich nástrojov, aby sa počuli, a potom pre ten obrovský rachot nepočujú nič a preto potrebujú ešte aj odposluchy, aby ten svoj zosilnený zvuk ešte viac zosilnili . Dačo ako keď sa pes naháňa za svojím vlastným chvostom.
A to všetko v malom kumbále, kde príde pár ľudí a sotva sa tam s tou svojou elektrárňou vpracú. Výsledok - údesný rev, huhlanie, chlpatá guľa s húkaním a pískaním, kde sa nedá rozumieť pomaly ani to, čo spieva človek a čo hrá gitara. Zažil som neraz ....
Zdar,a co tohle http://www.youtube.com/watch?v=ia-vbM4lwp0 viděl jsem na to hrát kapelu basa ,kytara bicí.Hráli venku kazdy měl jednu krabici a nic víc žádné PA zvukař nic.
To je v podstate princípom to samé riešenie čo mám ja ... akurát že tie stĺpy sú mini line array, a každý hráč má vlastné "PA". To hrá za ním a tak všetci počujú to samé, muzikanti aj divák. Volá sa to Bose L1 drahé ako šľak, ale výborné.
Hlavne ale od takéhoto riešenia netreba čakať výšky režúce hlavy a basy trhajúce vnútornosti ... je to ozvučenie a nie ohlušenie, veľa ľudí si to pletie a kým sub nevyráža okná a po údere činelu netečie krv z uší, je to pre nich "potichu". Kto však chce počuteľný a zrozumiteĺný zvuk v normálnej hlasitosti, bude spokojný.
Tu je práve takáto ukážka, ako hrať bez odposluchu s PA za chrbtom. Použité sú Bose L1 systémy, ktoré slúžia jednak na spev a po druhé zastupujú aj úlohu nástrojovky každému hráčovi. Gitara cez modeler, basa detto, a zvuk je fakt slušný a zrozumiteľný.
A tu jedna ukážka, čo tieto malé kompaktné systémy dokážu ... ja nemeckú dychovku síce neznášam , ale všimnite si, aký veľký priestor utiahne malé HK Audio
No pri tej druhej určite nie ale pri tej prvej by som povedal, že áno. Hodne záleží na tom, čo si pod pojmom "hlasitosť rockového koncertu" predstavuješ ... či je to proste hudba hlasná tak, že sa nedá cez to rozprávať, alebo rev atakujúci prah bolesti. To prvé bez problémov, to druhé iba v menších priestoroch.
My sme v jednom podniku so stredne veľkou sálou triasli dreveným obložením (zvuk bol ale čistý a nič neväzbilo), je to dosť alebo málo?
A okrem toho, treba si uvedomiť, čo je cieľom. Hrať čisto a primerane nahlas, alebo revať čo najhlasnejšie? Ja si vyberám to prvé. Bohužiaľ som v pred pár mesiacmi bol na akcii, kde som zažil to druhé. Zvukár navláčil hromadu aparátov a nestíhala to napájať prípojka. A tak mu pri každom údere basy a bubna išlo všetko do clipu. Povedal som mu, nech to o chlp uberie a trošku stiahne hlavne tie najhlbšie basy, aby zosíky mohli dýchať a nesnažili sa preniesť výkon, čo im prípojka nedokáže dodať. Nedal si povedať, a tak nebolo rozumieť nič ... iba chlpatá zahuhlaná guľa, kde sa nedalo rozoznať, čo spieva človek a čo hrá gitara, z bicích úplný maglajz atď ... ale (pa)zvukár bol spokojný.
911 píše:Před lety jsem řešil něco podobného a tak jsem zalít do němec a za 4500éček koupil tenkrát 2 systémy Bose L1.Zkraje jsme s tím celkem bojovali,koupil jsem k tomu ještě nový mix Dynacord CMS1000,pořádný mikrofony Shure Beta 58 a pořádný kabely,ale teď nelituji.Parádně se na to hraje.Hrajem na to 5 let tak 3x do měsíce klasické zábavy,takže hrajem všechno v klasickém obsazení a v běžných prostorech i venku.Kdekoliv jsme hráli,tak hodně lidí překvapil vyrovnaný zvuk .Původní basy vyměním do kulturáku a na ven za větší od KV2/KX1,5/Přesto,že mám zánovní aparaturu od KV2 Audio+odposlechy RCF 310A,tak hrajem raději na Bose L1,líp se slyšíme a není třeba vždy dělat kravál.Nevím ,možná to někomu pomůže.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."