FIDEK - Elektronika pro hudebníky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Amid

Re: FIDEK - Elektronika pro hudebníky

Příspěvek od Amid »

Eh, délka zkreslení? WTF?
jastud

Příspěvek od jastud »

grock píše:Tak mě to tak strašné zvukově z té ukázky nepřipadalo,čistý docela slušný a zkreslený s "přidanými středy" velmi slušný,kdyby se porovnával jen zvuk tohoto a nějakého tranz. Fenderu za 4t.,tak by Fidek u mě vyhrál.Co se týká spolehlivosti a provedení,to nemůžu posoudit,nikdy jsem to neměl.Pro mě je kytarové kombo příjemné překvapení,basové dost slabota a to "univerzální" je nepoužitelné.Ale jak říkám,soudím jen z ukázek na YT.A podle toho,co tady píšete jsem to prostě čekal horší.. :D Také beru v úvahu ty Jolany- :wink:
V tomhle threadu se ani tak nehodnotí zvuk FIDEKový strojů jako spíš jejich provedeni. Z fotek vnitřností jeho zesilovačů je vidět, že všechno je provedeno hodně amatérsky a místy to svádí k úvahám o bezpečnosti přístrojů, o spolehlivosti nemluvě. To kytarový kombo sice zní docela obstojně (na tranzistor a za tu cenu), ale vyhledem k provedení bych se k němu bál přiblížit. Přitom při zvýšení ceny o cca. 200 Kč by bylo možný udělat střeva tak, že by se z toho jednomu nechtělo vrhnout.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

grock píše:Tak mě to tak strašné zvukově z té ukázky nepřipadalo,čistý docela slušný a zkreslený s "přidanými středy" velmi slušný,kdyby se porovnával jen zvuk tohoto a nějakého tranz. Fenderu za 4t.,tak by Fidek u mě vyhrál.................................................
No zkusme se podívat na to, co je v ceně okolo 3700, které za SMC kytarové combo chce dle ceníku Fidek, k mání. Samozřejmě to bude nějaký tranzistor. Nebude to možná mít udaných 80W, ale já to neměřil, jestli to combo je fakt dává, to co jsem měl na stole bylo zdrojem a filtračními kondenzátory tak-tak...Ale řekněme, že ano. Takže teď jdu nakupovat a jdu si vybrat svoje první combo s 1x12 repro za cca 3700! Pojďte se mnou! :D

Přímá konkurence Fidek Super Metal Cube 80W za ceníkovou cenu 3700 s repro 1x12 je z té levné kasty třeba Behringer GTX 60. Za podobných 3760 s DPH u Audioteku sice člověk dostane jen 60W (no reálně 50W), ale pro začátečníka dostane navíc vestavěnou chromatickou ladičku + vestavěný efektový procesor (reverb, delay, chorus, flanger), aby se mu líp cvičilo + dvoutlačítkový footswitch, aby se to dalo vůbec nějak přepínat - protože z toho báječného kulatého čistého na metalovou pilku to přepnout na Fidkovi půjde těžko, protože nemá oddělené korekce a hlavně nemá ani výstup pro nožní přepínač, celé se to přepíná jenom ručně mechanickým přepínačem na panelu, tedy pro praxi v podstatě na draka.
Pokud by si zájemce u Fidka připlatil 1000, dostal by navíc dig. echo, ale jen 400 ms, opět ale ovladatelné pouze z panelu. Čili pro praxi je SMC problematický (nebavím se o možnosti to použít jako konec pro mulťák). I s přidaným litrem za echo budu muset v půlce ploužáku přestat hrát, přepnu na zkreslený, zapnu echo, přenastavím korekce a po sóle to zase vrátím na čistý. Čili aplikace SMC nebude pro live, takže ten výkon je otázkou...

Pro porovnání:
- 1) Fidek Super Metal Cube: http://elektronika.baracudaweb.cz/index ... m=kombosmc
- 2) Behringer GTX60: http://www.audiotek.cz/product-36097-behringer-gtx60
Pokud bych si tedy měl mezi těmito dvěma alternativami volit já nějaké "entry level combo", tak bych určitě volil tu druhou alternativu - nehledě na dílenské zpracování a diskutovanou bezpečnost...
Je tam rozdíl ve výkonu ve prospěch F SMC, ale pokud už je na tom člověk tak, že hledá nějakou 100W potvoru, tak už by měl lovit jinde, viz připomínky k ovladatelnosti.

Ale proti gustu žádnej dišputát a nechť si kejtrista vybere to co se mu líbí.
Obrázek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Btw. koukal jsem, co je ten super U.S. patent, na který se Fidek odvolává a který - můj odhad bez nároku na pravdivost - pravděpodobně komerčně využívá bez souhlasu vlastníka patentu St. Louis Music. Je to v podstatě upravený overdrive s IO a diodama, používají se tam zenerky a je to dost jednoduchý a není to tak vzdálený jiným overdrivům. Podle Musique by se to dalo najít v některých Crate zesilovačích.
Obrázek
Obrázek
jastud

Příspěvek od jastud »

Patent ma platnost 15 az 20 let, tenhle byl podan v roce 1989, cili dneska uz je Fidek v pohode. Navic je otazka jestli ten patent ma platnost pro cely svet nebo jen USA.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

To jo, to asi už bude právně v pořádku, akorát mi to přijde takový divný, ale co... kopíruje skoro každej :-(

Edit: tenhle patent měl expirovat 19.12.2009 (platnost od 1991) a měl i nějakou mezinárodní platnost.
Obrázek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

No, dle ohlasu v jiném fóru pan Fidek nožní přepínače dodává:

http://www.elektroworld.info/modules.ph ... c&start=74
indian75 píše:Také jsem byl tím štastným který vlastnil tento aparát. Nehrálo to vůbec, bylo to dobrý jen na dělání rámusu, ale nejkrásnější byl za 200,- kč ten footswitch. Skládal se z plastového jacku , 2,5 metru bílé elektrikářské dvojlinky , obyčejného vypínače na světlo do bytu a krabičky do zdi. Černým centrofixem začernil symbol světla a namaloval svůj hrdý znak. Pecka!! Posmíváme se číňanům, ale co zplodil a koukám že i nadále plodí tento pán je až k podivu. :-))
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Tak ten zvuk toho kytarovýho komba je dobrý zlo. Takhle nějak zní setový kombo Stagg co se mi válí ještě někde doma od mejch kytarovejch začátků.
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

dayslypper píše:No, dle ohlasu v jiném fóru pan Fidek nožní přepínače dodává:....xxxxxxxx
Ano, ale pro porovnání nabídek jsem bral v potaz to, co je specifikováno pro danou cenu v popisu. A v té konfiguraci comba footswitch není (pouze přepínání manuálně na panelu), takže bude za příplatek, čímž zase cena roste vstříc i dalším konkurenčním výrobkům.

Ovšem Indian75 to napsal úžasně.
Obrázek
Mr.Freeman

Příspěvek od Mr.Freeman »

Cetl jsem první 2 stránky a koukám ,že na Fidka dost narážíte jako na špatné kombo...
možné to je.. ,ale já doma to kombo mám ( Metal cube 80W). - stálo mě 3500 s lampou a FS .o)
za tu cenu kdo by to nebral:D , dneska bych si ho nekoupil.. protože za 3 500,- se dá sehnat použité kombíčko ,které bude hrát určitě lépe...
Nadruhou stranu má brutálně hnustný čístý kanál - který nerad používám a ještě horší zkreslený.
celý to hraje fakt děsně... , ale dá se stím něco dělat.. např:
kombo jsem otočil dostěny a zvuk se zlepšil o X %... ,ale to celé jsem nakopnul Metal zonem ¨Mt-2" ,takže výsledný zvuk? - dost dobrý... , vyrovná se to zpousty komb typu Laney - které stojí o 5 000,- více..
mno... 80W je dost na domácí hraní.. ,ale i tak se to dá...
- do zkušebny je to šílený.
- žádný problémy jsem stím jinak ani neměl.. , jedna uznaná reklamace:D ,která byla hotová během týdne....
.... a nazávěr? - pokud ho někdo chcete tak vám ho prodám... hraje stím pedálem celkem dost slušně - ale bez něj je to katastrofa.o) ,čistej kanál radši nepoužívát.. takže opravdu metal cube pro metalistu:o)
P.S: kdybych věděl jak to hraje a jaká je nabídka - znovu bych doněj nešel... i když... , pokud chcete jen zkreslený zvuk ,tak je s mt-2 obstojné - troufám si tvrdit jako série Marshall MG - takže na hov** :D
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Fidek do hnoje, to je jasný.

Ale co je toto za aparáty? Vevnitř to vypadá líp, než Bad Cat.
Bummer píše:Obrázek
jastud

Příspěvek od jastud »

Není to náhodou práce core88 odsud z fóra? Fotky věcí co dělá vypadají podobně dobře...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

To ne to neni moje :D To vypadá na nejakej US boutique výtvor . Já to dělam podobně http://core88.rajce.idnes.cz/AX84.com_2 ... AG0477.jpg .
Ale díky za pochvalu :)
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No on je to zřejmě zrovna ten High Octane, co jsi taky stavěl. :) Ale jinak jsem to vyhrabal na Google, když jsem hledal vhodně demonstrativní fotku: http://evatco.com.au/project.htm

EDIT: Ale to tvoje vypadá srovnatelně profi. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Mi to bylo nějak povědomí . Je to jen o tom kolik tomu člověk věnuje času a jak si stim vyhraje . Jen k tomu Fídkovy , je mi divný že si že si dávno neudělal nějakej plošňák . Ne nemyslim kuli vzhledu ale kuli rychlejší výrobě a aby to vydrželo nějakej ten pátek bez úhony .
Obrázek
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

dayslypper píše:Fidek do hnoje, to je jasný.

Ale co je toto za aparáty? Vevnitř to vypadá líp, než Bad Cat.

https://lh4.googleusercontent.com/-HHne ... efidek.png
No tohle je klasika handwired na turret board - takhle dělá aparáty většina stavitelů, podobný systém je na očka (eyelet board). Takhle staví naprostá většina butique výrobců a jsou tak dělány třeba i staré Fendery, Marshally, Voxy (tím stáré myslím tak do konce šedesátek, ne nějaké výtvory z devadesátých let...).

Bad Cat nebo Matchless jsou dělány takzvaně hardwired (tedy většina jejich zesilovačů) - tedy bez použití jakékoli desky. Díky jsou pájeny přímo na sebe, čímž se dle teorie dosáhne nejkrátších vzdáleností mezi komponenty a signálová cesta je nejčistější, v praxi si samozřejmě toho zvukového rozdílu nevšimne nejspíš nikdo :D. Je to o poznání pracnějí metoda než dělat něco na desku (ať už na turrety nebo na očka), ale je mi jasné, že to vypadá tak trochu "zmateně" a ne tak pěkně, nicméně je to taková ta nejnekompromisnější cesta, jak postavit zesík.
jastud

Příspěvek od jastud »

qwer píše:
No tohle je klasika handwired na turret board - takhle dělá aparáty většina stavitelů, podobný systém je na očka (eyelet board). Takhle staví naprostá většina butique výrobců a jsou tak dělány třeba i staré Fendery, Marshally, Voxy (tím stáré myslím tak do konce šedesátek, ne nějaké výtvory z devadesátých let...).
Jasně, ale málokdo si s tím tak pohraje. Na tom Bummerově obrázku je to vydrátovný naprosto luxusně. Já jsem třeba manuálně docela zručnej, ale takhle bych to v životě neudělal (nemám na to trpělivost).
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

jastud píše:
qwer píše: Jasně, ale málokdo si s tím tak pohraje. Na tom Bummerově obrázku je to vydrátovný naprosto luxusně. Já jsem třeba manuálně docela zručnej, ale takhle bych to v životě neudělal (nemám na to trpělivost).
Jj je to moc pěkně udělané, něco podobného jsem viděl spíš na amatérských stavbách na forech v usa, kdy ti lidi mají čas si s tím pohrát, a nebo na fotografiích na webu Ceriatone. Zatím nejpěkněji udělaný zesík, co se mi objevil doma, byl Blackstar Artisan, tam byl ten board moc pěkně zpracovaný. Třeba takové zesilovače Cornell takhle pěkně udělané nejsou, ale taky hrají, že, zvuku na křivém drátu moc nezáleží :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Mno když jsem zadal Matchless inside do googlu, tak to nebyla zrovna nádhera :D
http://www.braught.com/Matchless/IMAG0010.JPG
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

No podle toho jak to vypadá tak by sem to tipnul že to bude tak 40 let starý . Ale zas na to jak je to "hnusný" tak je to aspoň vod pohledu vypadá bespečnějš než Fídek . na všech packách součástek sou navlečený bužírky a dráty sou svázaný do svazků. Vo tom se fídkovy může jen zdát .
Tohle je HI-FI zesík z padesátejch let http://www.tubeaudiolab.com/id114.html > ze servisního manuálu > http://www.4shared.com/all-images/SE7NMbnz/Audio.html zapojení sice vypadá jako když to nějakej prasík stavěl doma na koleni ale hrálo to a nějaký kousky hrajou (po výměně kondenzátorů) do dnes .
EDIT: jen sem nějak nepobral na co sou tam ty žárovky :D
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“