JAK NA DOHMAT U PARKWOOD PW570
Pravidla fóra
JAK NA DOHMAT U PARKWOOD PW570
ahoj, mám kytaru parkwood PW570, protože se mi dohmat zdál vysoký, rozhodl jsem se ho snížit, což se mi celkem povedlo, jenže je v tom zádrhel, kolíčky, co drží struny jsou v kobylce snížené v takovém výřezu a po snížení sedlového pražce se ty kousky strun, které vedou od něj ke kolíčku opírají o dřevo kobylky v místě kde končí ten výřez a kobylka se kolmo zvyšuje, zvuk se mi zdá dobrý, tak nevím, jestli to nechat nebo jestli něco poradíte
kobylka vypadá takto: http://imageshack.us/f/836/tour041.gif/
kobylka vypadá takto: http://imageshack.us/f/836/tour041.gif/
Naposledy upravil(a) prenoska dne 26.09.2011 16:06, celkem upraveno 1 x.
Re: JAK NA DOHMAT U PARKWOOD PW570
a vyztuhu krku si predtim zkousel utahovat?
výztuhu mám nastavenou na správný průhyb, tam už žádná možnost lepšího nastavení není
jediny, co me napada, je to, ze by to mohlo ovlivnovat prenos do snimace, pokud je tam klasicky undersaddle snimac. asi spis ne, nebo neznatelne, ale prece jen ... elektricky je ten zvuk taky v poradku? nejsou ty struny, ktere jsou oprene o hranu, nejak osizene? jestli je to ok, nechal bych to tak. (a pokud je tam nejaka kombinace snimacu (mikrofon + undersaddle), pak posuzuj hlavne v poloze, kdy snima jen ten pod kobylkou)
na kytaře je fishmann s možností hrát přes vestavěný mikrofon i přes piezo snímač v kobylce (myslím, že se to dá i míchat), elektricky jsem to zatím vyzkoušet nemohl, akusticky se mi to zdá dobrý i když si nejsem úplně jistý, jestli jsem to schopný porovnat (přes repro to možná bude líp poznat a určtě to vyzkouším), přemýšlím také, že ten dohmat trošičku zvednu tak na půl, mezi tím původním dohmatem a tím, co mám teď
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem kytarář, ale výšku dohmatu bych vždy řešil primárně nastavením výztuhy krku. Druhý krok (pokud by někde něco drnčelo) je srovnání pražců a teprve nakonec zásah do kobylkového pražce. Ten navíc doléhá na piezo a musí být naprosto dokonale rovný.
- ...EDGE...
Tak bych to nedelal. Vyztuha krku neni primarne urcena na nastavovani dohmatu (ackoliv se na to casto pouziva). Na upraveni dohmatu na akustice slouzi prave kobylkove sedlo.
souhlasím s edgem, výztuha krku podle mě slouží k nastavení správného průhybu krku, a s ní se spíš hýbe při změně síly strun
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Nesouhlasím. Pokud jde o změnu do 2 mm na 12 pražci, pak nejjednodušší řešení je výztuha. Rozhodně je lepší, než si zničit sedlový pražec a přidělat si daleko více problémů.
tato informace je ze stránek výrobce kytar Furch:
"položte nástroj na rovnou podložku, prstem levé ruky zmáčkněte strunu v prvním poli, prstem pravé ruky tutéž strunu v posledním poli, v polovině hmatníku (7. - 8. pole) je vzdálenost takto přimáčknuté struny od vrcholu pražce 0,3-0,5mm"
u ostatních výrobců to bude podobné, když toto dodržím, tak nemůžu štelovat dohmat výztuhou, protože se tato vzdálenost změní, a to znamená, že buď krk buď zbytečně prohnu (povolováním) a nebo přepnu (utahováním), a vůbec si nedovedu představit takto upravit dohmat na 12 pražci o 2mm, nějaké divoké pokusy s nastavením dohmatu výztuhou jsou pro kytaru určitě nebezpečnější než zničený sedlový pražec
"položte nástroj na rovnou podložku, prstem levé ruky zmáčkněte strunu v prvním poli, prstem pravé ruky tutéž strunu v posledním poli, v polovině hmatníku (7. - 8. pole) je vzdálenost takto přimáčknuté struny od vrcholu pražce 0,3-0,5mm"
u ostatních výrobců to bude podobné, když toto dodržím, tak nemůžu štelovat dohmat výztuhou, protože se tato vzdálenost změní, a to znamená, že buď krk buď zbytečně prohnu (povolováním) a nebo přepnu (utahováním), a vůbec si nedovedu představit takto upravit dohmat na 12 pražci o 2mm, nějaké divoké pokusy s nastavením dohmatu výztuhou jsou pro kytaru určitě nebezpečnější než zničený sedlový pražec
Naposledy upravil(a) prenoska dne 6.04.2012 23:38, celkem upraveno 2 x.
tak jsem to zkoušel přes repro a je to dobrý, všechny struny zní dobřeprenoska píše:na kytaře je fishmann s možností hrát přes vestavěný mikrofon i přes piezo snímač v kobylce (myslím, že se to dá i míchat), elektricky jsem to zatím vyzkoušet nemohl, akusticky se mi to zdá dobrý i když si nejsem úplně jistý, jestli jsem to schopný porovnat (přes repro to možná bude líp poznat a určtě to vyzkouším), přemýšlím také, že ten dohmat trošičku zvednu tak na půl, mezi tím původním dohmatem a tím, co mám teď