Cistota hrania na elektrickej gitare

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
geomodular

Cistota hrania na elektrickej gitare

Příspěvek od geomodular »

Nazdar,

zaujimali by ma vase nazory ohladom cistoty hrania na elektrickej gitare. Ako velmi je mozne hrat na gitare cisto? Moze sa technika vypilit na tolko dobre, ze gitarista nesposobuje absolutne ziadny neziaduci sum? Stava sa mi, ze ak odtahujem prst z nejakeho tonu na gitare, dana struna sa pri tomto pohybe slabulinko rozozneje. Najviac pocutelne to je asi pri hre techniky sweep picking. Dalsi postreh ktory som spozoroval je napr ak na spodnej E strune zahram piaty ton (A), rozozneje sa mi vrchna struna A (co zrejme suvisi so spolocnou rezonancnou frekvenciou). Tuto skutocnost vsak vnimam ako prirodzeny jav , ale predsa len to nemusi byt ziaduce.

Suvisi riesenie tychto problemov s tlmenim strun pravou/lavou rukou? alebo iba jednoducho nemam vypilovanu techniku na 100%? Odstranuju sa neziaduce sumy pri hrani/nahravani nejakym filtrom?

dik :)
symar

Re: Cistota hrania na elektrickej gitare

Příspěvek od symar »

Vím, že to nebudeš asi chtít slyšet, ale cvičit, cvičit, cvičit. Ono to přijde. Spousta lidí má třeba problémy s tlustými prsty, ale i to se dá zvládnout. Nech si taky u pořádného kytaráře seřídit kytaru, to je velice důležité. Dá se leccos nastavit a přizpůsobit. Teda pokud máš pořádnou kytaru. To je třeba trochu problém u mé fokusky. Na takové pořádné kytaře je potom radost hrát a jde to tak trochu "samo". Jinak je to dřina. Přeju mnoho zdaru a píle.
Většina z nás je divných, těch normálních je třeba se bát.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Při nahrávání se dost těch nežádoucích zvuků schová v celkovém mixu (samozřejmě záleží na aranži). Tím samozřejmě nechci říct, aby ses je nesnažil co nejvíc eliminovat, ale zase se tím tolik nestresuj.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Je to problém a pokud chceš, aby tvoje hraní za něco stálo, tak to řešit musíš. Zvlášť při větším gainu jsou ty pazvuky slyšet, tak že bez tlumení se to prostě nedá. Psalo se o tom tady už mnohokrát. Struny, co nemaj znít se nauč tlumit buďto levačkou nebo pravačkou, pokud to jde, tak radši oběma rukama. Na legatový běhy a různý tappingový vyhrávky je možný používat ještě gumičku přes struny.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
geomodular

Příspěvek od geomodular »

Dakujem za odpovede. Kazdy prispevok mi odpovedal z ineho uhla pohladu a teda som sa na to mohol pozriet roznymi sposobmi. Niekedy lutujem, ze som nikdy nemal ucitela gitary :).
symar

Příspěvek od symar »

Tak ať se daří.
Většina z nás je divných, těch normálních je třeba se bát.
Je mi tolik. kolik mi je, manželka však tvrdí, že maximálně tak 15 a i to je prý někdy přehnané
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nechce se mi zakládat nové téma, tak to frknu sem...

Hrajete někdo Be Quick Or Be Dead od Iron Maiden? Napadlo mě, že si to oživím, bo už je dlouho, co jsem se to učil a nevím, jestli mi to dřív nevadilo nebo jsem to neslyšel, ale mám v tom úvodním/hlavním riffu problémy s tlumením a nevím moc, co s tím. Hraje se tam:

Kód: Vybrat vše

e-----------------------------------------------------------
b-----------------------------------------------------------
g-----------------------------------------------------------
D-------5p0-0--1p0-3p0-1p0-0--0------5p0-0--1p0-3p0-1p0-----
A-------------------------------------------------------3~--
E--3--3-------------------------3--3------------------------
No a ten první pull-off se mi nedaří udělat bez rozeznění g struny. Jak to tlumíte vy? Nedovedu si moc představit, že by šel udělat čistě směrem nahoru, aby se člověk toho géčka nedotkl a přitom to znělo. Je několik zbytečně složitých způsobů, jak tu strunu tlumit, ale z videí mi přijde, že to nikdo nedělá. Mám taky na Cortce docela úzký krk a narozdíl od Ibanezky ta kytara vůbec nic neodpustí. Ale přece to nebudu svádět na kytaru. :)

Už jsem zkoušel:
  • Držet strunu pravačkou -- nejjednodušší, ale ne zrovna pohodlné ani pohotové.
  • Hrát místo toho sweep z D na A strunu na pátém pražci a pak se vrátit na prázdnou G -- to nezní jako tolik jako originál.
  • Tlumit nějak levačkou -- náročné na nacvičení v tempu, omezuje rozmach při pull-offu.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

Imho je problém v technice pulloffu. Nedělej ho od sebe/kolmo od hmatníku/, ale dolů k zemi/rovnoběžně s hmatníkem. Tak prst po pulloffu na struně D přistane automaticky na struně G, kterou zatlumí.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Však ho taky nedělám kolmo od hmatníku. :) Ovšem jak ten prst odtrhnu, tak G rozezním a nezůstanu na něm. Zkusím to, ale moc šancí tomu nedávám.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“