Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
JohnyWM

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od JohnyWM »

Hledal sem si na guglu schemata "speaker wiring driver" a ruzny obmeny ale nikde sem zadny poradny schema nenasel, s ohmazi a vyhybkou by nemel byt problem celkove bude mit box 8 Ohm to je jasny resil sem to v homemadu s mmjuzem ( vyhybky ohmaz neupravujou), ted uz pujde jenom o ty vystupy, fakt nevim jestli maji byt paralelne nebo seriove no ....

EDIT: když teda nikdo nic tak na ty výstupy kašlu, bez nich se to obejde, zbytek je nejspíš dobře...
Petrok

Příspěvek od Petrok »

Zdravím,
lze ze soustavy repro v kyt. boxu 4x 35W (dohromady 140W RMS), 8 Ohm (každý) získat výslednou impedanci 4 Ohm bez toho, aniž by se snížil celkový sečtený výkon 140W RMS?

Díky
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nedodržení impedance bude mít dopad na výkon zesilovače, ne na nominální výkon reproduktorů. A 4 ohmy ze čtyř osmiohmových dostat nejde (nebo mě teď, pět minut po půlnoci, nenapadá jak).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Petrok

Příspěvek od Petrok »

Bummer: To je právě důvod, proč potřebuji impedanci změnit. Protože ze 100W je rázem 80W RMS výkonu zesilovače.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

A to ty jako poznáš, jo? :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Petrok

Příspěvek od Petrok »

Jo :) .
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Šlo by to odpojením jednoho reproduktoru a připojením druhého paralelně k dalším dvou spojeným sériově. Ale nejsem si jistý, jestli tím nevznikne cosi jako dělič a nezpůsobí to nerovnoměrné rozdělení výkonu poslaného do boxu (už jsem to pár let neviděl, takže tohle je bez záruky).

Jinak nevím, co je to za aparát, ale jestli je to kombo, tak bych jako možné řešení viděl zbastlit si nějakou propojku, co by spojila box paralelně s osmiohmovým interním reprem. Měl bys tak o repro navíc a mohl bys klidně spát, že máš 100W a ne jen podstatně méně cool 80W. :twisted:

Petrok

Příspěvek od Petrok »

Díky, zkusím to konzultovat s dalšími. Kombo to není, amp je Marshall Lead 100 Mosfet 3210. Neřeším, jestli to je cool (v tom počeštěně zvrácenym slova smyslu, jestli to chápu správně), nebo není, ale hrajeme poměrně nahlas a ten snížený výkon je prostě znát.

Díky za informace.
fredsnotdead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fredsnotdead »

Zdravím, chci se zeptat, jak moc velký vliv na omezení výkonu by mělo zapojení 4 ohmového zesilovače na 8 ohmový reprobox. Případně jestli by to mělo nějaký jiný negativní vliv (zkreslení apod.). Konkrétně se jedná o hlavu Marshall Valvestate 8100 (4ohm) a kopii 1960 osazenou 4x Celestion G12H (8ohm).

Nebo jde nějak udělat z těchto 8ohmových reproduktorů výslednou impedanci 4 ohmy (třeba nějakým paralelním zapojením, jak jsem někde četl)???
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

4Ohmový zesilovač bude do 8 Ohmového dávat 1/2 výkonu, jiný vliv to nemá.
na 4 ohmy by to jelo, jedině, pokud bys na hlavu zapojil druhý 8 ohmový box. Vnitřním zapojením reproduktorů to bohužel nezměníš ...
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

JohnyWM píše:
4Ohmový zesilovač bude do 8 Ohmového dávat 1/2 výkonu, jiný vliv to nemá.
na 4 ohmy by to jelo, jedině, pokud bys na hlavu zapojil druhý 8 ohmový box. Vnitřním zapojením reproduktorů to bohužel nezměníš ...
Nebude, záleží na zdroji atd. Řekl bych že Valvstejt bude do 8 ohmů dávat tak 80-85W. Stejně to nikdy naplno nevybudíš...
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

aj tak já žil v mýlce, celý můj život neměl smysl ! :cry: :mrgreen:

díky, aspoň se taky poučím :)
fredsnotdead
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fredsnotdead »

Četl jsem, že když impedance na zdroji a na boxu přesně nesedí, tak to rapidně snižuje životnost elektronky. Má to takový vliv i u pololampy?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Pokud se pololampou myslí opravdový hybrid - tedy s lampovým koncem - tak ano a rozhodně to není jen o životnosti. Pokud pololampou myslíš tranďák s elektronkou v předzesilovači, tak tam žádný takový vliv asi nebude.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ovšem pořád tam platí to, že se nesmí připojit box o impedanci nižší než minimální.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

fredsnotdead píše:Četl jsem, že když impedance na zdroji a na boxu přesně nesedí, tak to rapidně snižuje životnost elektronky. Má to takový vliv i u pololampy?
Čéče, co to meleš? Jaká impedance na zdroji? Kde jsi to četl?
Pokud ke svému polovodičovému xindlu s nějakou žárovkou v předzesu připojíš box s nižší impedancí, než výrobce doporučuje, ohulíš apec na plný výkon, tak Ti spolehlivě během půl hodiny zhoří integráč v konci jako papírový čert. Pokud bys tam náhodou měl dokonce i tranzistory, tak ty vydrží tak o 15 min více. Zapoj tam to co patří, případně box s vyšší impedancí a nepřemýšlej nad hovadinami.
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

Pokud je v předzesilovači lampa a konec je tranzistor tak při nižší impedanci například do 4 ohm se zapojí jenom dva tak se zvedne koncový výkon a tranzistory začnou dobře hřát pokud je na to koncák stavěny samozřejmě, při polovičním výkonu i při plném by mohl vydržet pokud bude dobře chlazeny, pokud na to neni koncak stavěny a musi tam být vždycky 4 ohmy tak tranzistory se odpálí raz dva při 2 ohmech, o integráči ani nemluvím. Rozhodně odpálený konec nebude mít vliv na lampu v předzesilovači. Tou impedanci na zdroji asi někdo myslel že impedanci na zdroji signálu :roll: tedy asi ten zesilovač :D
onmyown

Příspěvek od onmyown »

Krásný den přeji všem co čtou tento příspěvek.(:
Mam takový problém, přijde mi Randall RH150D a já absolutně netuším jak k němu zapojit 8 Ohm box, popř. 4, ale 8 je pro mě momentálně priorita... Impendaci má 8 / 4 Ohm, ale jde o to, že to neni nijak přehledně vyznačeno narozdíl od manuálu.
Obrázek pro lepší představu zde.
http://kytary.cz/resources/p/v/4c/32817 ... to%24ctl10

Děkuji předem, za každou drahocenou radu.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Prostě tam strčíš jacka co vede od boxu do jedné z těch dír ... :-)
Jde akorát o to, aby impedance boxu/ů nebyla nižší než 4 ohmy. Takže tam můžeš zapojit jeden 4ohmový box, nebo jeden či dva osmiohmové - ty výstupy jsou propojené paralelně, takže při dvou 8ohm boxech bude impedance 4ohmy atd... No a při zatížení 4ohmy dá zesilovač max 150W a při zatížení 8 ohmů dá 100W, ale tím bych si hlavu nelámal.
Takže nic neřeš a vraž to tam...
hadrfakrrr
Bandzone: www.bandzone.cz/dny

Příspěvek od hadrfakrrr »

Zdarec Všem,

Mám po zakoupení nového boxu dilema, jak to nejlépe zapojit se stávajícím zesilovačem + původním boxem jako Full Stack a potřeboval bych cennou radu, jak to zapojit impedančně nejlépe :lol:

Pročetl jsem celý thread a zjistil že budu potřebovat přímou radu :wink:

Popis co chci dát dohromady je následující.

Z Lampového zesilovače Peavey Triple XXX 120W mám 2x paralerní výstup z možností zmněny výstupní impedance "4 Ohm, 8 Ohm a 16 Ohm" ke kterému chci jako full stack připojit 1x původní box Peavey Triple XXX 412 "400W" 16 Ohm přepnutým na mono a 1x box Framus Cobra 412AN "100W" 8 Ohm přepnutým taktéž na mono.

Dle výpočtu mi vyšlo následující 16x8=128 16+8=24 / 128:24= 5,3 Ohm což by vycházelo nastavit při tomto zapojení imperanci 4 Ohm na zesilovači?

Dále mně napadlo u boxu Peavey Triple XXX 412 přepnout z mono módu na stereo pro snížení impedance na 8 Ohm což by dávalo krásné 4 Ohm při zapojení obou boxů ale nevím zda je možno pokud není zesilovač stereo do tohoto módu vůbec použít?

Poslední možnost která mně napadla je propojit zesilovač jen jedním kabelem z výstupu a nastavenou impedancí 16 Ohm do vstupu Peavey Triple XXX 412 "400W" 16 Ohm přepnutým na mono a z výstupu této bedny propojit dále do boxu Framus Cobra 412AN "100W" 8 Ohm ale nevím jak je to v tomto případě z vyžadovanou impedancí na zesilovači :twisted: .

Díky za případné rady a návrhy
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“