Cvičení doprovodů - Akordové kadence

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
dizzyn

Cvičení doprovodů - Akordové kadence

Příspěvek od dizzyn »

Rád bych se optal, zda máte nějaké osvědčené metody na procvičování a nebo hru akordových doprovodů jen podle sluchu.

Mám tu zkušenost, že pokud si pamatuju melodii a dokážu ji zazpívat, podaří se mi k ní intuitivně najít znějící akordy bez připravy. Nejlépe v C/Amol, ale i v dalších běžnějších stupnicích.

Rád bych se zdokonalil v takovém improvizovaném doprovodném hraní. Dokážu určit stupnici, ve které je meloie a naučit se který je molový a durový tónický, dominantní a subdominantní akord. Rád bych ale celému tomu dal nějaký systém.

Nemáte prosím zkušenosti jak tyhle věci nějak systematicky procvičovat?

Díky, ahoj
woro90-1

Re: Cvičení doprovodů - Akordové kadence

Příspěvek od woro90-1 »

Poslouchat a hrát, jinak to nejde. Jinak zkus ještě tvořit druhý hlas, to ti dá hodně.
dizzyn

Příspěvek od dizzyn »

Dekuju za povzbuzeni, ocekaval jsem spise nejake cviceni na kadence :)

Ahoj

t
jastud

Příspěvek od jastud »

Nemyslím, že by mělo smysl memorovat stovky akordických postupů. Nejlepší cesta je podle mě pustit si nějakou nahrávku a přímo do ní hrát. Poslechnout si sloku refrén, najít si tóninu a napodruhé už to mastit spolu s nahrávkou. Ideálně postupovat od lehčího ke složitějšímu: country - rock - jazz. Až budeš sázet po prvním poslechu harmonii k jazzovým skladbám tak budeš mít můj neskonalý obdiv :D (já se zatím chytám napoprvé jen u jednoduchých country písniček)
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“