Za jak dlouho jste se naučili zpívat ?

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Re: Za jak dlouho jste se naučili zpívat ?

Příspěvek od Trey »

Pokud někdo zpívá falešně a sám to nepozná, tak se s tim asi těžko něco udělá. Ale pokud neni takhle mimo, tak se to dá 100% vytrénovat do poslouchatelné formy, v Muzikusu jsme četl článek kde jeden odborník říkal že správným cvičením získá člověk vetší sílu hlasu, rozsah a barvu.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

pupack píše:mě hlavně fascinuje výraz "naučit se zpívat" :) Nevim.. ale mám názor, že buď to člověk v sobě má, nebo nemá. To se nedá naučit.. Může se pilovat "technika" a zlepšovat to co člověk má, ale jádro zpěvu určitě ne. Kdo zpívat neumí, tak prostě nemá ten dar, a má třeba zase něco jiného ;)
A ako si k tomu dospel?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to je moj nazor na vec. sme na diskusnom fore tak diskutujem.. netvrdim ze je to ozaj tak, no je to moj osobny nazor..

ono je taky podstatne to, ze co si ludia predstavuju pod pojmom "naucit sa spievat"
nemozes sa naucit mat zvlastnu farbu hlasu, mat hlas prijemny pre ostatnych atd. Ked proste nemas ten dar, nenaucis sa byt Got, Habera ci kdokolvek iny

mozes sa naucit zlepsit technicku stranku spevu, lepsie vyuzit dychanie a tak podobne, ale moj nazor je taky, ze spievat sa nelze "naucit", minimalne veliky zaklad musis mat vrozeny.. to si myslim.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

jak rika pupack, nekdo kdo to proste nema v sobe, se to nenauci poradne ani kdyby se podelal, mam spoustu znamych co technicky treba zpivaji dobre a umi s tim pracovat, ale kdyz to vezmu kolem a kolem, tak ve finale jednoho, ktery na to celkem kasle, ale i tak je proste sfoukne kdykoli...

samozrejme ze je to dost i o zanru, ale tech lidi o kterych bych rekl ze umi zpivat je fakt docela malo...uz teda jen protoze treba nemam rad takovy ty jednobarevny hlasy ktery zni jako kdekdo z radia...
fildak

Příspěvek od fildak »

Tak já taky z vlastní zkušenosti vím, že někteří lidé se opravdu nikdy nemají šanci naučit zpívat. Znám ze svého okolí pár takových lidí, možná je to nějaká místní anomálie, ale znám jech opravdu nemálo. Když jsem je slyšel, jak se pokouší zpívat, tak jsem měl fakt dost. Vůbec jim nevadí, že zpívají pořád jeden a ten samý tón, který ještě ktomu zní spíš jak nějaké sípání, či co. A vrchol všeho je jeden člověk, který si myslí, že hudební sluch má a ještě "hraje" na několik hudebních nástrojů, a myslí si, že to dělá dobře. Až si začínám myslet, že má o nějaké to kolečko míň. Nechci nikoho urážet, ale prostě je to tak.
Slayertplsko

pupack píše:to je moj nazor na vec. sme na diskusnom fore tak diskutujem.. netvrdim ze je to ozaj tak, no je to moj osobny nazor..

ono je taky podstatne to, ze co si ludia predstavuju pod pojmom "naucit sa spievat"
nemozes sa naucit mat zvlastnu farbu hlasu, mat hlas prijemny pre ostatnych atd. Ked proste nemas ten dar, nenaucis sa byt Got, Habera ci kdokolvek iny

mozes sa naucit zlepsit technicku stranku spevu, lepsie vyuzit dychanie a tak podobne, ale moj nazor je taky, ze spievat sa nelze "naucit", minimalne veliky zaklad musis mat vrozeny.. to si myslim.
Ved ja ti tvoj nazor neberiem, ale mal by si ho vediet zdovodnit (prave preto, ze ti ho neberiem, sa ta pytam na zdovodnenie). Ako vies, ze prijemna farba nezavisi prave od techniky (co vlastne pod tym pojmom rozumies)? Ako si prisiel na to, ze clovek, ktory ''to nema'', ''to'' nemoze ziskat/naucit sa?
Kosak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kosak »

clovek ktery "to nema" to nikdy mit nebude, clovek ktery ma aspon zaklad se kterym se da pracovat (hlavne v utlem veku) je pouzitelny, talent od boha je zase kapitola sama pro sebe

bud rad (jako ja) jestli patris aspon do te druhe skupiny, pili jde docilit mnoha vysledku, ta prvni skupina si ale ani s pili a usilovnou praci nevystaci
“Basically, I'm for anything that gets you through the night - be it prayer, tranquilizers or a bottle of Jack Daniels.” Frank Sinatra
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Slayertplsko - Kdyby se to dalo naučit, asi by byl každý po pár letech dřiny velmi dobrý zpěvák/zpěvačka, nemyslíš? A tak to jistě není :wink: a zaplať pánbůh za to, že každý jsme jiný.
Talent (či dar od Boha, vrozený dar, nazvěme to jak chceme) je prostě základ. Naučit se dá jen to, správně ho využít :) a vypilovat ho do dokonalosti (dýchání, technika, životospráva, zvýšení rozsahu atd)

Každý má talent na něco jiného, i když budu dřít jako vůl, Jágr ze mě nikdy nebude, zrovna tak jako ze mě nikdy nebude Bono nebo Pavarotti, a to opravdu není o dřině či naučení se ;) ale o tom, mít to v sobě a dobrým tréninkem, vedením, učitelem, to zlepšovat, at se jedná o dar hokejový nebo pěvecký nebo třeba kytarový či malířský a já nevím co všechno :)

Imho člověk, učitel který Tě vede a piluje s Tebou techniku, sám nemusí být nijak výrazný a zajímavý zpěvák, jen ví jak na to, má vzdělání, sluch a zase svůj talent na to v někom ten talent objevit, probudit a naučit techniku a věci okolo. To by mohlo jako argument stačit? :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Slayertplsko

pupack píše:Slayertplsko - Kdyby se to dalo naučit, asi by byl každý po pár letech dřiny velmi dobrý zpěvák/zpěvačka, nemyslíš? A tak to jistě není :wink:
Nemyslim. Platilo by to, keby kazdy:
1, vedel, ako sa spravne ucit
2, venoval dostatok casu a energie tomuto spravnemu sposobu ucenia sa

Teraz si zober:
1, kolko ludi sa zaujima o hudbu aspon tak, ako my tu na tomto fore
2, pre kolko ludi je spev nieco take dolezite, ze by chceli venovat tomu vela rokov
3, kolko ludi bude len doma cvicit bez toho aby si hladalo ucitela a ''studijne materialy'', skratka bez toho, aby vedeli, co robia, preco to robia, a co tymto konkretnym chcu dosiahnut
- myslim, ze na to neexistuje statistika, ale ak si tak v hlave zratas, kolko je ludi na tomto fore, ktori sa doteraz nestihli naucit ani taku totalne primitivnu vec ako citat noty a povazuju to nie za vec, ktora sa da naucit za chvilu, ale za nieco uplne nedosiahnutelne, tak dostanes celkom slusnu predstavu
4, kolko ludi s tym prestane po mesiaci, troch mesiacoch, roku
- lebo zvitazi lenivost, alebo sa objavi ten symptom zvany ''uz tyzden sa ucim hrat na klaviri a este nezahram Rachmaninovov koncert c. 1, asi nemam talent:('' (poznam dost vela ludi, co takto ''rozmyslaju'')
5, kolko ucitelov naozaj vie, co robi/naozaj dokaze naucit spev
- mozes si polozit otazku, kolko anglictinarov na zakladnych a strednych skolach naozaj dokaze naucit anglictinu - aj ked tam su specifika, myslim, ze v zasade taka analogia plati
pupack píše:Každý má talent na něco jiného, i když budu dřít jako vůl, Jágr ze mě nikdy nebude, zrovna tak jako ze mě nikdy nebude Bono nebo Pavarotti, a to opravdu není o dřině či naučení se ;)
Vies, ako znel Pavarotti pred tym, nez zacal studovat spev? Ja teda nie, ale viem, ze raz v jednom rozhovore zaspieval rozklad F# alebo G - od maleho po jednociarkove, a zahlasil nieco ako ''it took me ten years to be able to do this'' (mozno to bolo devat rokov, mozno pat, uz neviem isto).

Inak ked sme pri tom, hm, asi ma ukamenujete niektori, ale mne prave pri Pavarottiho speve vzdy chybala ista davka muzikalnosti/srdca/duse ci coho. Nevravim, ze nebol muzikalny, ale proste ked to porovnam s Di Stefanom, Corellim, Lauri-Volpim, Lemesevom, Bjorlingom, Thillom, Alvom...

Nepopieram, ze existuju talenty, ktorym to ide lahsie, no zda sa mi dost unahlene povedat (a to ked to poviem veeelmi mierne), ze ''mne sa zda smiesne slovne spojenie 'naucit sa spievat'.'' Podla mna je strasne vela inych faktorov (ako tie, co som spominal), ktore mozu byt pricinou toho, ze niekto nevie spievat. To je zas moj nazor.
FilipRocker

Příspěvek od FilipRocker »

Kdo nemá sluch a nemá to v sobě,tak se to prostě nikdy nenaučí. Ani kdyby jedl k obědu noty,tak to prostě neuslyší, nikdy.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Slayertplsko:

No možná bude základní problém v tom, že řešíme oba jinou situaci :) resp. si nerozumíme co kdo z nás myslím pod pojmem NEUMÍ ZPÍVAT - já to říkám a myslím obecně, že:
si stojím za tím, že člověk, který prostě neumí zpívat = neintonuje, inklinuje k falešnosti, nemá žádnou svou barvu hlasu, nedej Bože nemá vůbec sluch a prostě zpívá hrozně (hvězdná pěchota atd) - se prostě zpívat nenaučí :D
To všechno co jsi sáhodlouze popsal, je vesměs situace a věci okolo člověka který UMÍ ZPÍVAT a jen se SNAŽÍ UČIT A ZDOKONALOVAT TECHNIKU a s určitou pílí a prací se vyšplhá ohodně výše.
Nevím jak bych Ti to lépe popsal, každopádně tím člověkem který neumí zpívat myslím opravdu člověka který zpívá hrozně. Ne člověka který defacto UMÍ ZPÍVAT má to v sobě, a jen není veden, neučí se, nezdokonaluje, nebo se mi nelíbí jeho zpěv :) což je jako všechno u muziky subjektivní.
Slayertplsko

pupack píše:Slayertplsko:

No možná bude základní problém v tom, že řešíme oba jinou situaci :) resp. si nerozumíme co kdo z nás myslím pod pojmem NEUMÍ ZPÍVAT - já to říkám a myslím obecně, že:
si stojím za tím, že člověk, který prostě neumí zpívat = neintonuje, inklinuje k falešnosti, nemá žádnou svou barvu hlasu, nedej Bože nemá vůbec sluch a prostě zpívá hrozně (hvězdná pěchota atd) - se prostě zpívat nenaučí :D
To všechno co jsi sáhodlouze popsal, je vesměs situace a věci okolo člověka který UMÍ ZPÍVAT a jen se SNAŽÍ UČIT A ZDOKONALOVAT TECHNIKU a s určitou pílí a prací se vyšplhá ohodně výše.
Nevím jak bych Ti to lépe popsal, každopádně tím člověkem který neumí zpívat myslím opravdu člověka který zpívá hrozně. Ne člověka který defacto UMÍ ZPÍVAT má to v sobě, a jen není veden, neučí se, nezdokonaluje, nebo se mi nelíbí jeho zpěv :) což je jako všechno u muziky subjektivní.
Ja ti rozumiem, len nesuhlasim. :D Ja by som to takto jednoducho nedelil. Skusim to povedat inak.

Hluchy clovek (tym myslim hluchy - nepocuje nic) sa spievat nenauci. To je urcite vada, ktora je nezlucitelna so spevom. Takisto clovek s IQ 20 sa spievat nenauci, lebo ten sa sam ani nevymoci. Nemy clovek sa tiez spievat nenauci. Ibaze by sa nemota vyriesila najprv.

Clovek, ktory neintonuje, ma tiez nejaky problem, ktory sa mozno da vyriesit, mozno nie. D. L. Burge, ktory sa cely zivot venuje sluchovej analyze, oznacil tri veci ako nevyhnutne pre intonaciu: sluch, techniku, sustredenie sa. Existuju ludia, ktori maju chorobu zvanu amusia, co je nieco ako klinicky hudobny hluch (maju problem rozlisit, ci je jeden ton vyssi alebo nizsi od toho druheho uz pri takych velkych intervaloch ako polton). Neviem, ci sa robil vyskum, nakolko sa takito ludia dokazu naucit rozlisit tieto vlastne dost velke intervaly, ale dajme tomu, ze aj tych by sme zaradili do skupiny, co sa spievat nenaucia. To je vsak choroba a percentualne je ich velmi malo (mozno 1%?). Ostatni ludia si relativny sluch mozu trenovat.

Pokial ide o cloveka bez farby hlasu, tak to je nemozne. Kazdy hlas ma alikvotne tony, ziaden nie je len hola jedna frekvencia, teda kazdy ma farbu - ano, aj ta najhorsia hviezdna pechota. Nemusi byt prijemna, moze byt dokonca vyslovene hrozna, ale je to farba. To, ze je hrozna, je opat niecim sposobene a preco by to malo byt neodstranitelne? To su uplne mechanicke problemy, ako napr. spustene makke podnebie ma za nasledok ton, ktory znie nosovo, nema potom ziadnu silu, ziadnu rezonanciu no a prirodzene ze sa aj tazko takto intonuje - velmi typicke pre hviezdne pechoty. Takychto problemov sa vyskytuje vela, ale su to riesitelne problemy.

Takze takto sa na to zas divam ja. Ako na problemy, ktore sposobuju niekedy az nepocuvatelne zbrane hromadneho nicenia, ale ktore nemusia byt vobec neriesitelne.
panedge

Příspěvek od panedge »

Podle mě se to naučit nedá,ale určitě se dá lecos vylepšit.Ovšem když to vezmu z podbnýho ranku-viděl jsem workshop,kde učej malovat a normálně jsem nechápal,co dokážou naučit za víkend :shock:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
kolohmat1

Příspěvek od kolohmat1 »

Naučit se zpívat dá. Znám hned několik lidí, co zpívat vůbec neuměli, slabý hlas, falešný.. Hle, po 6 letech zpívá jeden kluk o kterém jsem si to myslel příjemně - není to nic u čeho bych se pos*al, ale je to posluchatelný, a barva se mu taky dost vybarvila. Jedna holka to samé. Tu když jsem viděl vystupovat na koncertě, to byl děs. Teď zpívá dost dobře.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Tak jo ukončil bych to v rámci kompromisu tak, že pokud člověk není uplný nemehlo, dokáže se naučit jakžtakž zpívat :)
Na druhou stranu si pořád budu trvat na tom, že se nedá zpochybnit určité "cosi" co ten člověk musí mít v sobě a nedá se to naučit :)
Slayertplsko

pupack píše:Tak jo ukončil bych to v rámci kompromisu tak, že pokud člověk není uplný nemehlo, dokáže se naučit jakžtakž zpívat :)
Na druhou stranu si pořád budu trvat na tom, že se nedá zpochybnit určité "cosi" co ten člověk musí mít v sobě a nedá se to naučit :)
Vsak nemusis suhlasit vobec, ak nechces. Kludne to mozme uzavriet aj tak, ze sa proste nezhodneme a uz sa nam nechce diskutovat. :D
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

panedge píše:Podle mě se to naučit nedá,ale určitě se dá lecos vylepšit.Ovšem když to vezmu z podbnýho ranku-viděl jsem workshop,kde učej malovat a normálně jsem nechápal,co dokážou naučit za víkend :shock:
vsak jo, ale to je porad jenom technika, to se zvladne naucit kazdy...potom je dalsi vec co ma tne clovek v hlave
lenaluna

Příspěvek od lenaluna »

Člověk se musí nejdříve narodit s vynikajícím hlasem. V ČS Talentu jsou devítileté zpěvačky, které už jsou úplně hotové. Ty už mají v sobě i techniku. Pokud ovšem nemáte talent, tak se tu techniku nenaučíte a zpívat nikdy nebudete. Jde to teprve tehdy, pokud máte hudební sluch a dobrý hlasový projev. No a jak dlouho? To už je jen otázka na každého zvlášť. Někdo umí zpívat v devíti letech a někdo se to nenaučí ani do devadesáti.
Psí pelíšky pro každého vymazleného pejska a kočičí pelíšky pro kočičku.
TMiky

Příspěvek od TMiky »

Hmmm...
ono asi taky zalezi na tom, jestli je to solovej zpev nebo "skupinovej" zpev...

Znam lidi, kteri sami nic nezazpivaji, ale kdyz se k nekomu tzv. pridaji, tak se to da, samozrejme diky treninku, i poslouchat...

Nadani je podle me pro zpevaka ohromna vyhoda, ale poznal jsem nekolik (malo) lidi (na prvni posluch bez nejakeho zvlastniho talentu), kteri se diky treningu vytahli a dneska si muzou dovolit zpivat i solove...

Tim chci rict, ze zpivat muzou obe skupiny lidi (talenti i ti bez "boziho" daru), jen zalezi na rozumnem zvazeni, pro koho a v jakych situacich chteji zpivat, ale to musi rict nekdo treti (ucitel?)...

Kdo z techto lidi nebude nebo nechce trenovat, ten proste nebude zpivat ani na dostatecnou...

;)
TMiky
TMiky

Příspěvek od TMiky »

lenaluna píše:Člověk se musí nejdříve narodit s vynikajícím hlasem. V ČS Talentu jsou devítileté zpěvačky, které už jsou úplně hotové. Ty už mají v sobě i techniku. Pokud ovšem nemáte talent, tak se tu techniku nenaučíte a zpívat nikdy nebudete. Jde to teprve tehdy, pokud máte hudební sluch a dobrý hlasový projev. No a jak dlouho? To už je jen otázka na každého zvlášť. Někdo umí zpívat v devíti letech a někdo se to nenaučí ani do devadesáti.
Jak zni vynikajici hlas?
Co je vynikajici pro jednoho, nemusi byt poslouchatelne pro druheho...
TMiky
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“