OSA nebo jiná možnost? Jak chránit své písně před zneužitím?

Místo pro prezentaci Vašich skupin a jiných hudebních projektů ...
Odpovědět
Pedro

OSA nebo jiná možnost? Jak chránit své písně před zneužitím?

Příspěvek od Pedro »

Je známá věc, že muzikanti ve zkušebně tvoří, pak se rozejdou a nastanou hádky, které songy jsou vlastně koho, co bude hrát nová formace a co jiná. Je to jako v manželství, zpočátku to neřešíte, až může být jednou pozdě. Nabízí se otázka, jak se tomu bránit?
Když jsem volal na OSA, bylo mi řečeno, že v oblasti textů stačí si texty notářsky ověřit. V případě sporu by měl vyhrát ten kdo má dřívější razítko. Jde mi ale o to, že nějakou věc napsal dejme tomu kolega, já k tomu udělal sóla, aranže, co potom? Stala se Vám někdy taková věc, že jste se pak přeli v případě rozchodu, co je vlastně koho? A jak to řešit? Vím, že je možnost poslat noty OSA, ale tam řešit, že první dvě sloky dělal Petr, třetí Pavel, sóla Mirek a pak to kompletně překopal Ivan je podle mě pitomost.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: OSA nebo jiná možnost? Jak chránit své písně před zneužitím?

Příspěvek od Nero »

OSA řeší nároky autorů vůči třetí straně. Pokud u ni budete registrovaní, můžete u skladby uvést vždy, že slova: Naše skvělá kapela, hudba: Naše skvělá kapela, případně přesnější varianty v podobě slova: Pavel, hudba: Petr, Tomáš, Jonáš. Pak jako autoři jste chráněni předtím, aby si někdo třetí nepřisvojoval nebo nezneužíval to, co je vaším dílem.

V okamžiku, kdy se ale kapela rozpadne, OSA neřeší to, komu z kapely skladba připadne. Pokud by šlo o song, který kompletně napsal jeden člen a je uveden jako jediný autor, pak skladba pochopitelně připadne jemu. Jde-li o skupinové dílo, pak je řešení pouze otázkou vaší vlastní dohody, ať už gentlemanské, nebo právní.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Vaše skupiny a projekty“