Oddělený Brush Downstroke ("zametání" strun)

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
richard44

Oddělený Brush Downstroke ("zametání" strun)

Příspěvek od richard44 »

Dobrý den,

mám před sebou TAB jisté skladby, ale problém je v tom, že jsem v minulosti v drtivé většině případů hrál jen klasické vybrnkávání (samozřejmě obvykle z not, ale tahle píseň je mimořádně dlouhá a těžká) a k akordům se dostal málokdy, takže s nimi mám sakra málo zkušeností. No a teď řeším problémy, protože se mi ve skladbě objevilo několik Brush Downstroke.

Chápu, jak udělat úhoz několika tónů v jednom akordu přes sousedící struny (mám na mysli klasické "zametání" strun), ale jak mám proboha udělat úhoz tónů na strunách, které spolu nesousedí, v jednom akordu? Trsátko moc v lásce nemám a fakt nevím, co si počít.

Prosím o radu zkušenější.

Např.

X||--↑--
e||--0--
h||--1--
g||--2--
D||-----
A||--3--
E||-----
P.S. Ještě bych se chtěl zeptat, proč Guitar Pro 6 mezi sebou nerozlišuje Hammer On a Pull Off? Přece to není stejná technika, nemám pravdu? Jak mám pak poznat, co zahrát?
Dirty.Pig

Re: Oddělený Brush Downstroke ("zametání" strun)

Příspěvek od Dirty.Pig »

to tvoje PS me fakt dostava :-D
richard44

Příspěvek od richard44 »

Copak píšu jak kdybych byl namol? :D

Ale díky za (ne)odpověď. :oops: Užitečné... :P :lol:
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Holt to budeš muset tlumit:
e||--0--
h||--1--
g||--2--
D||--X--
A||--3--
E||-----
richard44 píše:Jak mám pak poznat, co zahrát?
Hammer on se obvykle, řekl bych zejména, jaksi nejčastěji nebo tak nějak hlavně, používá při přechodu na vyšší pražec. Pull off zase z vyššího na nižší.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
richard44

Příspěvek od richard44 »

To zní logicky a líbí se mi to. 8)

Asi proto to Guitar Pro 6 nerozlišuje. Legato jako legato.

Holt to budu muset tlumit? Jako sjet všechny a pak tlumit ty co nemají znít? A co když tam budou díry dvě? Víc na šestistrunné akustické kytaře naštěstí být nemůže, protože přední a poslední se může prostě vynechat.

Např. e h x D x E

P.S. Teď mě tak napadlo, že by se to vlastně dalo zahrát celkem jednoduše, a sice položením prstu (levé ruky) na mrtvou strunu a sjetím (pravé ruky), když se to nestlačí silně, tak ta struna přece nezní. Jak mi to jenom mohlo vypadnout? :o
richard44

Příspěvek od richard44 »

Tak a už tu mám menší technický problém.

Zdravá lidská ruka má jenom čtyři prsty (nepočítáme-li palec, který je na levé ruce při hře na kytaru potřebný asi jako rybě jízdní kolo →fórek!← :lol: TRAPAS JAK CYP!!!).

Jak mám proboha zahrát tento akord, a ještě navíc technikou zametání strun?
Přílohy
Imposible_1.png
Imposible_1.png (1.31 KiB) Zobrazeno 2877 x
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Jako barré akord :D
Ale teda zrovna u tohohle by to šlo chytnout i normálně, při využití těch čtyř prstů zdravé ruky - jen by to chtělo ty prsty mít velmi dlouhé :D
richard44

Příspěvek od richard44 »

Nebude to falešné?
Vlastně technicky vzato ne, protože se hrají sousedící struny a noty stejné nebo vyšší. :)

Konečně mi docvaklo, proč je tak zbytečné odlišovat typy legata. Na YouTube jsem nenašel video, které by ukazovalo, jak hrát Hammer On nebo Pull Off na akustické kytaře, vždycky má dotyčný kytaru elektrickou nebo baskytaru. Takže to budu hrát úplně standardně, akorát vázaněji než běžné noty - prostě opak ke staccatu. Proč se z toho vlastně dělá taková věda? 8)

P.S. A teď jestli se najde megamachr, který podle jednoho zveřejněného akordu (z několika desítek až stovek) pozná, o kterou jde skladbu? :lol: :twisted:

Nezlobte se, že všude píšu P.S., ale vypadá to subjektivně lépe než EDIT.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

No já myslím, že z toho vědu děláš ty... hraješ z not, mluvíš tu o legatech a staccatech, ale nikdy si neviděl baréčka a nevíš nic o tlumení? To je zvláštní.. A nevím jak jinak bys chtěl hrát příklepy nebo odtahy. Je to pořád kytara..
richard44

Příspěvek od richard44 »

Baréčka jsem viděl, jenom nevím, kdes přišel na tlumení (jako vím co to je, ale myslím, že tu o tom zatím nepadlo ani slovo). :)

Jedna věc je umět barré zahrát (to mi problém nedělá), druhá pak jej rozpoznat (to už je horší a bez dlouhého promýšlení přímo tragické). Každopádně akordy nikdy mojí parketou nebyly.

Ale žes mi teda promluvil do duše... :oops: Zejména mě potěšily a zahřály na srdíčku ony české ekvivalenty, tedy odtah pro pull off a příklep pro hammer on. Ó, jak květná jest čeština.

Překvapuje mě, že tu jsou všichni tak mladí. Má tu vůbec někdo přes 30?
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

song sice z jednoho akordu nepoznam, ale kdyz nam ho tu nadhodis treba ti nekdo dokaze lepe poradit jak to zahrat :)
Bhu z Crecelu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bhu z Crecelu »

richard44 píše:A teď jestli se najde megamachr, který podle jednoho zveřejněného akordu (z několika desítek až stovek) pozná, o kterou jde skladbu? :lol: :twisted:
Podle jednoho akordu se pozná tak třeba Stairway nebo A Hard Day's Night a tohle není ani jedno (tedy doufám :lol: )
Blackwell: Instrumental progressive rock
richard44

Příspěvek od richard44 »

Tak samozřejmě kdybych viděl jeden jediný akord z relativně dlouhé skladby, také bych z toho nic nepoznal.

Škoda, že je to autorsky chráněné... :oops:

Ale dále tam stejně zatím problémy nemám.

Google indexuje Internet opravdu rychle. Už od včerejšího večera po vyhledání spojení zahřály na srdíčku je na první stránce tento topic. Tak se pozná kvalitní fórum!
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Co máme poznat z D#sus2 hraného absolutně nejobyčejnějším způsobem? :D

Velké barré poznáš z prstokladu psaného v číslech pražců podle toho, že se nejnižší číslo vyskytuje víckrát. Nevidím na tom nic složitého. Malá barré poznáš podle toho, že si ten hmat představíš bez prstů, jen jako tečky na hmatníku.

edit: A tlusté a červené péesko sice možná vypadá lépe než tlusté červené edit, nicméně my tu značíme slůvkem "edit:" text dopsaný až po odeslání příspěvku pomocí funkce "upravit" (anglicky "edit"), tedy nejde o péesko. Snad jedině kdyby bylo psané zvenku na zalepené obálce. Značka "edit:" znamená, že takto označený text nemuseli vidět všichni, že v původní odeslané verzi příspěvku chyběl; případně takto označenou větou popisujeme pozdější změny proti původnímu znění příspěvku (opravena gramatika a překlepy, odstraněny zavádějící spekulace, změněno uspořádání odstavců, upřesněny informace o ..., přidány obrázky apod.). Tož asi tak :wink:

P. S.: Červené a tlusté se bere jako hulákání jak na lesy. Zvýrazněné péesko (dodatečná informace nehodící se do hlavního textu) mi připadá mírně nelogické.
richard44

Příspěvek od richard44 »

Teď jsi mi to nandal, díky! :D

Inu, přesně takovéto lidi zdejší fórum potřebuje - absolutní respekt. :wink:

K tomu "peesku": používám ho výhradně v neformálních textech, protože se mi nelíbí EDIT, ale teď to může vypadat, jako bych Tvůj vyčerpávající, leč nejkvalitnější příspěvek vůbec nečetl. :o

Smrkám. Totiž smekám (kéž bych tak nebyl nachlazený). :oops:
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

a reknes nam teda o jakou pisen jde?
nebo sis tu znas prisel delat p***l? :P
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pokud se použije funkce hledat a zadají se do ní hesla "barré", "tlumení", "legato" či "hammer-on", "pull-off", "příklep" a "odtah", nalezne to dostatečné množství threadů, kde se dají najít odpovědi na všechny zde zmíněné otázky. V tomhle vlákně se to bude pouze a jen dublovat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“