Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nik 555

Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Příspěvek od Nik 555 »

Ahoj lidi,
dost pročítám různý články o mixáži a masteringu ale zatim jsem nenašel dopověď na svojí otázku..
Takže.. Mám v cubase vytvořenej projekt (metalová nahrávka). Teď ale řešim jak mám provést mix před konečnym lehkym masteringem (půjde jen o reverb a vyrovnání hlasitosti). TeĎ ale řešim to, že mi nahrávka clippuje.. Na poslech to slyšet není ale v cubase to na masteru šavli vidět je (červený pole). Musím teda nejdřív nějak zamezit clippingu u mixu než se pustím vůbec do masteringu kde bych se snažil tenhle clipping odstranit?
To je ale už pozdě žejo.. Jde mi o to že se mi moc nechce dávat na master šavli nějakej limiter. Takže jsem ho dal jen na bicí a je to v pohodě, ale jakmile k bicím pustim ostatní nástroje tak to clippuje. A vždycky když udeří kopák nebo snare. Našel by se někdo tak ochotný a poskytnul mi pár užitečných tipů jak se s tímhle vypořádat? Dost to ocenim, díky :)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
Janaj

Re: Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Příspěvek od Janaj »

pokud ti to neskáče výše, jak 2dB, tak to je ještě v klidu, to tam ani poznat nejde to klipování... u tvrdších stylů jako DnB, dubstep, ... se cliping dělá i záměrně. Já vždycky jak skládám, tak dávám bacha, aby nešlo nic nad -6db, master level dám, ať skáče tak na -2db, u masteringu vyženu peak třeba až na 3db. Někdy je lepší nedívat se, jak to skáče, ale jen se zaposlouchat. Hudba je o sluchu, ne o tom, jeslti tam něco skáče trochu do červeného.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Janaj píše:pokud ti to neskáče výše, jak 2dB, tak to je ještě v klidu, to tam ani poznat nejde to klipování... u tvrdších stylů jako DnB, dubstep, ... se cliping dělá i záměrně. Já vždycky jak skládám, tak dávám bacha, aby nešlo nic nad -6db, master level dám, ať skáče tak na -2db, u masteringu vyženu peak třeba až na 3db. Někdy je lepší nedívat se, jak to skáče, ale jen se zaposlouchat. Hudba je o sluchu, ne o tom, jeslti tam něco skáče trochu do červeného.
No občas to skáče něco málo za +2dB. Já bych to upozornění na clipping ani tak neřešil ale někde jsem četl, že je to prej poznat když tu hudbu vypálíš na CD a pustíš. Že to prej může i nechutně praskat.. Právě proto to řešim.. :)

Master šavli mam nastavenou na 0dB.
Janaj

Příspěvek od Janaj »

Ne, jak je master šavle nastavena, ale kam skáče.. tak jsem to myslel. Já nerad používám limitery apod. každopádně můžeš použít sidechain, ten řeší hodně.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Takže mam teda master šavli nechat na 0dB ale použít nějakej plugin kterej jí dovolí skákat jen na -2dB ?
A při masteringu celou nahrávku vyhnat cca na 3dB?
Janaj

Příspěvek od Janaj »

nene...
představ si, že má 5 nástrojů, každý skáče na -6db, ale v masteru bude výsledek třeba -2db... ty ten master upravíš tak, ať je výsledek 0db... a při masteringu, až ho uděláš a budeš dělat finální posouvání hlasitosti, tak klidně zavři oči, zaposlouchej se a zvyšuj hlasitost do té doby, než uslyšíš nějaké nedostatky na zvuku.

a ten sidechain je taky důležitý.. víš ctj? ... třeba když se ozve kopák, tak se automaticky ztlumí basa apod.

A taky ekvalizace... ale to už máš asi načtené.

Třeba ten track, co mám v podpise,t ak tam skáče šroťák do +3dB... teď jsem se díval. Ale když jsem to teďka zvýšil na +6dB, tak stále nejde poznat nějaký razantní rozdíl, prtž se to pak ještě žene přes kompresor.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Janaj píše:nene...
představ si, že má 5 nástrojů, každý skáče na -6db, ale v masteru bude výsledek třeba -2db... ty ten master upravíš tak, ať je výsledek 0db... a při masteringu, až ho uděláš a budeš dělat finální posouvání hlasitosti, tak klidně zavři oči, zaposlouchej se a zvyšuj hlasitost do té doby, než uslyšíš nějaké nedostatky na zvuku.

a ten sidechain je taky důležitý.. víš ctj? ... třeba když se ozve kopák, tak se automaticky ztlumí basa apod.

A taky ekvalizace... ale to už máš asi načtené.
No mě jde o to aby už v cubase nebyl ten clipping protože pak je asi pozdě dohánět cliping při masteringu když v mixu byl. Jinak bicí mi skákali skoro na odB tak jsem je stlumil a skáčou mi na -6dB. Jinak teď řešim ještě ty compressory a podobně zase se bojim aby nebyla nahrávka dynamicky plochá, dnes se to řeší všude to natlačování nahrávek (loudness war). Na druhou stranu si řikam, jestli má cenu se tim vůbec zabívat a plejtvat čas s tim aby dynamika byla dobrá, když v dnešní době většina posluchačů (nechci mluvit za všechny) obdivuje nadupaný a hlasitý nahrávky a dynamika je pomalu nezajímá. Jak to vidíš ty a ostatní :?:

EDIT: Tak pořád průser s bicíma.. Sice mi to leze na -6 ale když je tam gradace kde hraje zároveň kopák+2 přechody tak to vyleze na 3db!!! A když ty tomy stišim tak jsou zase samy o sobě potichu a takový suchý.. Je to boj teda :(
Janaj

Příspěvek od Janaj »

protože tam nemáš sidechain... přečti si o sidechainingu...
A ano, u masteringu už cliping z mixu spravit nejde.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Janaj píše:protože tam nemáš sidechain... přečti si o sidechainingu...
A ano, u masteringu už cliping z mixu spravit nejde.
Ok pokusim se s tim něco vymyslet.. A co si ymslíš o tom loudness war jak jsem psal jak to vidim?
JInak jsem teda přidal na bicí ten sidechain a bicí mi to akorát zvedlo víc nahlas a clipuje to ještě víc.
Janaj

Příspěvek od Janaj »

tak tos udělal špatně.. musíš to dát tak, aby bicí ovlivňovaly jiné nástroje.. většinou basu...
mrkni na youtube na nějaké videa, neívm, jak se to dělá v cubase.
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Ja zmixujem bez clipu a potom pri masteringu na to zavesím Classic Master Limiter a tam si nastavím hlasitosť.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

majso píše:Ja zmixujem bez clipu a potom pri masteringu na to zavesím Classic Master Limiter a tam si nastavím hlasitosť.
A myslíš že je blbý si dát už při mixu na šavli GClip? to je plugin co ořeže špičky. Po tom už ani jeden clipp.
Akorát nevim jestli to není moc morbidní..
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

neni ...jen ho musis sledovat, jestli ti tam neco nenarazi moc.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já pro pracovní nahrávky zmixuju tak aby to neclipovalo, a na master hodím Classic Compresor s předvolbou Premastering a Classic Master Limiter s předvolbou Master CD a docela to funguje...

Dřív jsem měl skladby v podstatě celou dobu na -0,3, teď už jsem se naučil míchat tak, že tam nějaká dynamika poměrně zůstala
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jsem rozhodně proti jakémukoli clipování - bez ohledu na styl - beru to prostě jako čuňárnu (a žádné diskuse, že to není poznat; ano není, ale je to čuňárna 8) ). Tak to by byl výlev na začátek.

Osobně míchám tak, abych měl na master šavli max 0 dBFS, spíš míň (řekněme rozsah -4 .. 0 dBFS). Pak může nastoupit mastering.

Zmíněný sidechain i EQ mohou, ale taky nemusí, pomoci. Jde o materiál, výsledek nesmí zapumpovat ani v dílčí oblasti frekvenčního spektra. Když už nemá smysl přidávat kompresi/vyřezávat EQ, tak stahovat šavli stop(y), případně skupin. Nezapomínat na jedno ze základních pravidel míchání, že "lépe ztišit všechny ostatní stopy než zesílit tu jednu, kterou chceme v nějakém místě vytáhnout do popředí". Nesnažit se rvát všude kompresor (případně v kombinaci se SCH), to nikam nevede (od určitého bodu dál).

Pak jsou lidi, co míchaj do kompresoru/limiteru na master šavli, přičemž pak exportují třeba bez něj. Proti gustu žádný dišputát a ber to jako jednu z technik, která se prostě používá. Jde o zvyk.

Loudness war je o dynamice a dá se toho najít na netu hodně; já se třeba podle stylu snažím držet někde na -14 .. -12 dB RMS, což je prostě "méně hlasité", než komerční CD, ale od čeho tu máme volume kolečko, že :lol: Krom toho díky tomu, že mě to neživí, tak mi případné poznámky na toto téma jsou celkem fuk :wink: a komu se to nelíbí, odkazuji na jiné studio.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

dobrý souhrn od Pavliiho :!:
Dá se to srovnat i s fotografií, myslím mix.
Na fotografii taky chceme mít něco v popředí, něco v pozadí, něco zaostřené, něco rozmazané, prostě aby fotka i mix měly hloubku, dynamický rozsah a nebyly to jen ploché, jednolité a stejně "zaostřené" skladby/fotky. Toho se snažím osobně držet.
Mix bych držel určitě pod nulou a nechal tak pár db pro případný mastering, aby bylo vůbec dostatek prostoru s mixem ještě pracovat. Volume se dá přidat vždycky a to hlavně na straně posluchače ;)

a k limiteru - Mít na master šavli limiter je jednoduché, ale z principu, proč by měl už při mixu před masteringem jako takovým nějaký VST něco řezat či tlačit dolů? mi to přijde škoda ;) od toho jsou šavle, levely a cit toho kdo mixuje..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2pupack: já ty lidi s kompresorem/limiterem na nasteru celkem chápu ve smyslu, že je zhruba slyšet, co s tím mixem následný limiter třebas udělá. Jak jsem ale zmínil - exportují (pro mastering) bez něj, ale maj určitou jistotu, řekněme, že ví, co se jim dostane zpátky do ruky (čili nemělo by to být horší než to, co slyšeli při míchání).

P.

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

pavlii píše:2pupack: já ty lidi s kompresorem/limiterem na nasteru celkem chápu ve smyslu, že je zhruba slyšet, co s tím mixem následný limiter třebas udělá. Jak jsem ale zmínil - exportují (pro mastering) bez něj, ale maj určitou jistotu, řekněme, že ví, co se jim dostane zpátky do ruky (čili nemělo by to být horší než to, co slyšeli při míchání).

P.

to ano, hlavně za situace, kdy si "rádobymaster" děláme sami, což je asi 90% lidí zde.
Myslel jsem to tak, aby se nedával na master na začátku automaticky, ze zvyku. Myslim, že je dobré míchat tracky/groupy tak jak jsou nahrané (samozřejmě s efektama na stopách co je potřeba) ale bez limiteru na konci. Prostě nevidím důvod, proč by měl limiter zabírat už při mixu, bez něj to totiž člověka nutí ten mix udělat opravdu pod nulu. Až je člověk s mixem spokojen, pak může začít řešit Master šavli. Ale beru, že každý má jiné postupy :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

.
Naposledy upravil(a) Nik 555 dne 1.10.2011 23:53, celkem upraveno 4 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já naprosto souhlasím 8)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“