Úprava zpěvu v Abletonu Live 7

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
60'Rock_N'_Roll

Úprava zpěvu v Abletonu Live 7

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Dorbý den!

Vytvořil jsem si nějaké skladby v abletonu a pak do nich nahrál zpěv. zpěv jsme nahrávali profesionálně ve studiu s tím, že do skladeb to dám podle svého gusta v abletonu sám. to byla možná chyba.

několikrát jsme už ve studiu nahrávali. můj zpěv, čistě nahraný se mi nikdy před masteringem nelíbil, ale po něm ano. vždy nám to dělal náš zvukař.

teď mám opět můj zpěv čistě nahraný ve wav a nelíbí se mi. když si s ním hraju v abletonu (eq,reverb,...) tak se to lepší, ale nikdy to není ono. nebo alespoň to není nikdy tak, jak to vždy vylezlo z masteringu od našeho zvukaře. ten je ale ted mimo na půl roku a spojení je jen telefonické a do států mu volat nebudu.

nevíte jak udělám, že ten zpěv je průraznější? čistě nahraný mi zní jako takový zajujlaný někde vzádu, nebo případně někdo, kdo se vyzná v abletonu, tak aby mne přímo nakorigoval?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava zpěvu v Abletonu Live 7

Příspěvek od pavlii »

Kompresor jsi zkoušel použít taky?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to se těžko radí, na to není postup ve smyslu, udělej tohle, zapni támhle to.. Proto jsou prostě dobrý zvukaři, je to běh na celej život to "umět" :) každý má své postupy, triky a oblíbené nástroje.

nicméně, hodně ve zkratce a obecně krokově:

1. očistit EQ = ořezat spodek, popřípadě výšky
2. Využít EQ ke snížení frekvencí které tam "vadí", vědět v jakých pásmech je zvuk krabicový, kde ukrojit zahuhlanost atd atd
2b. odstranit syčení pokud je potřeba
3. komprese - u vokálu téměř nutnost, ale zase, dobré kompresory či jejich VST simulace prostě něco stojí a taky je nutné vědět jak pracují, ne tam jen něco kroutit aniž bys věděl proč to tak je, jak to reaguje atd
4. s reverbem opatrně, kor jestli je nabrán už při náběru zpěvu (záleží na surové nahrávce a celkovém mixu jakou má atmosféru atd)
5. radši mám lehoučký delay než reverb, a nebo realný reverb místnosti (při náběru, nebo prohnat skrz monitor zpěv a nahrát v dobré místnosti/prostoru/chodby/hale reverb)

je toho prostě spousty co udělat, neudělat. Na youtube určitě najdeš spousty tutorialu jak alespon po technicke strance pracovat s vokalem, ale jak píšu, je to o zkoušení, vědění jak pracuje kompresor, jak lze využít EQ atd atd atd atd atd :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:!: :!: :!:

P.

60'Rock_N'_Roll

a v jakém postupu by ty efekty měli jít za sebou? co první? co druhý? a je vlastně vůbec ableton schopnej z té surové nahrávky udělat něco lepšího? míněno, jestli je na tom s upravováním vokálů tak dobře?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale však to pupack píše - nejsou žádná pravidla :wink: je potřeba se to naučit, vychytat si vlastní postup(y) na ten který styl (pokud máš nějaký žánrový rozptyl) a hodně v tom je i záměr autora, co a jak použít...

P.

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

60'Rock_N'_Roll píše:a v jakém postupu by ty efekty měli jít za sebou? co první? co druhý? a je vlastně vůbec ableton schopnej z té surové nahrávky udělat něco lepšího? míněno, jestli je na tom s upravováním vokálů tak dobře?
Jak píše Pavlíí, nicméně ty body co jsem psal je taková strohá kostra i pořadím. Stačí se nad tím zamyslet. :idea:
Nejdřív to s čím chceš pracovat očistíš, aby jsi nekomprimoval i to co tam nechceš (zahuhlané basové pásmo třeba pod 100hz příklad) až to máš očištěné a jsi spokojen s tím jak to hraje po frekvenční stránce, můžeš komprimovat a na závěr přidat reverb/delay pro určení hloubky ve které se vokál má nacházet. Tady je dalších sto možností jak reverb/delay použít, bud přímo jako insert na track, nebo (podle mě lépe) jako send vokálu do tracku se 100% reverbem a kalibrovat send šavli, a tím tak mít pořád 100% dry vokálu a reverb jen domíchávat. Reverb můžeš imho taky komprimovat, ořezávat EQ, panovat atd.. no prostě způsobů je nekonečné množství :)

Ono to ani tak není o abletonu, 99% efektů které na to použiješ budou VST čili Ableton pro ně bude jen hostitel. Problém je mít kvalitní VST a mít alespon základní znalosti jak pracuje EQ, jak krájet, jak pracuje Kompresor, co je to treshold, release, knee, ratio. Nebo prostě použít nějaký preset z daného pluginu, ale fakt jen jako startovací point :)

Ale jak píšu, nejsou pravidla, znám výborného zvukaře, co použije na vokál třeba i dva různé kompresory, jeden sterilní čistě pro kompresy, druhý "vintage" který hezky "barví" používá EQ před i za kompresorem, no prostě ví co dělá a dělá to s nějakého důvodu pro daný konkrétní track. Kus od kusu. No rules :))
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
60'Rock_N'_Roll

děkuji, už lehce poznávám, jak to funguje, moc díky za pořadí, vždy první dával efekty až pak eq...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono to nemusí být zase až tak špatně (prostě to dá jiný výsledek), ale určitý "základní" frekvenční ořez by měl být vždy - a jako první.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“