Nik 555 píše:pavlii/pupack díky za cenné infa určitě mi to k něčemu bude
Jinak já mam asi největší problém s bicíma. Jako já tak nějak v supperior drummeru nastavím hlasitosti jednotlivých komponentů ale když je např gradace kde jsou dva kotle plus kopák tak to prostě clippne. Ale když ty kotle ztlumim tak jsou zase potichu když hrajou samostatně, to je právě to co mě trápý
Nebo dejme tomu že se mi podařilo bicí nastavit hlasitostně tak, že mi samy o sobě (solo v mixu) neclippujou.
Dobrá a teď pustím celej mix. Čekám kdy přijde hlasitá pasáš (např.refrén) a je to tady, zase clipping.
Je to teda tím že bicí jsou v pohodě ale teď zbívá ztlumit ještě kytary a ostatní nástroje který jsou moc nahlas a proto to clippuje v celim mixu? Hlídám si teda aby jednotlivý nástroje byli okolo -6dB. Moc se mi zatím nechce na master šavli dávat compressor, limiter a podobně. To bych rád udělal až v tom rádoby masteringu. Chtěl bych mít před masteringem jen "zmixovanou" a suchou nahrávku. Jestli to teda vůbec půjde

No, myslím, že u bicích ti jednoznačně pomůže komprese. Myslím komprese celých bicích v groupě (třeba vyjma overheads, ty bych řešil zvlášt) Komprese se prostě na bicí používá. Najdi si nějaký kompresor, který Ti na ty bicí bude znít příjemně, ono to nakopne celý mix. Čistě teoreticky (záleží na žánru atd) dost lidí míchá od kopáku, jako defacto nejzákladnějšího zvuku v mixu, nebo obecně od bicích, to jen takový tip. Resp. je dobré jakoby nejhlasitější nástroj mít jako takovou startovací položku kte které domícháváš ostatní tracky

sladit si bicí a basu na začátku, a pak pokračovat. Ale postup si každý vytváří svůj. Je to jen tip.
Druhou věcí je použít občas automatizace, resp. v určitých místech tracku zvednou šavli, jinde ubrat atd. jak je potřeba, třeba právě do refrénu.
tady je nějaké videjko o té automatizaci na volume
http://www.youtube.com/watch?v=pm2aPefEPNA