thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
tofu thrasher

thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Příspěvek od tofu thrasher »

Možná řešim hloupost,ale třeba je to zajímavý ...
Právě komponujem skladby na naše první album po několika demech a splitech ...
K věci. Je to deset tracků, 9 je hotových a všechny jsou v tonině E. Teď skicuju poslední a ten je od F#. Díky mýmu způsobu hry se mi nechce moc převádět skladby z tóniny do tóniny a navíc v tom éčku se nám to zdá vždy i nejlepší ... používám skoro pořád tu stejnou stupnici - E, F#, G, A, H, C, D. Beze srandy takhle to bude asi na celým albu...
Tak mám dvě otázky.
1. Co to vlastně může znamenat pro kompozici toho alba? Může to být nudné? Může to být naopak zajímvé celistvostí? Já si totoiž nemůžu vzpomenout na nějaký moje oblíbený hard core punk / thrash album, kde bych si pamatoval nějaký změny tóniny mezi válama, a už vůbc né, jestli to bylo zajímavý nebo ne ...
2. Má cenu v tom případě tam dát jednu skladbu, která bude sama v jiný tónině?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Příspěvek od Nero »

Na obě otázky je odpověď úplně stejná: Je to úplně jedno.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
minibb

Příspěvek od minibb »

Klidně to nechte v jedné tónině, jak napsal Nero je to jedno. Třeba album Punk Floidů Tvůj boj je skoro celý taky v jedný tónině. Jiná tónina imho nebude mít na zajímavost vliv ;)
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Co to vlastně může znamenat pro kompozici toho alba?
Že to bude neuvěřitelná nuda.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
tofu thrasher

Atkins píše:
Co to vlastně může znamenat pro kompozici toho alba?
Že to bude neuvěřitelná nuda.
Nero píše:Na obě otázky je odpověď úplně stejná: Je to úplně jedno.
Takže úplný rozpor ...
No, takže prostě uvidim jak to bude znít ...
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Atkins to myslel ironicky, zvykej si :)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Tentokrát ne ale u Punku je to asi fakt jedno :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
tofu thrasher

Ok, dík :-)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Atkins píše:Tentokrát ne ale u Punku je to asi fakt jedno :lol:
A u čeho to jedno není? Nějak nevidím důvod řešit, jestli jsou skladby ve stejných nebo jiných toninách.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shmootik

Příspěvek od shmootik »

je to punk, tak neřeš nějakou hudební teorii :D teorie eště nikdy nenapsala zajímavej song sama o sobě. a jestli to bude nebo nebude nuda musíš vědět hlavně ty a hudebníá teorie ti na to nikdy neodpoví.

VZ1 v pseudo dokumentu: "nejdříve jsme vůbec nevěděli že se kytary mají ladit, po té nám někdo řekl že se ladit mají a mi zase nevěděli že i nějak vzájemně"
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Je to úplně jedno. Stejně počítej s tím, že pokud některá prorazí, tak jedna nebo dvě a to už bude úplně šumák, v jaké je to tónině.
(jedna nebo dvě... promiň, nechci vás podceňovat, třeba se pletu :wink: )
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
tofu thrasher

zzbar píše:Je to úplně jedno. Stejně počítej s tím, že pokud některá prorazí, tak jedna nebo dvě a to už bude úplně šumák, v jaké je to tónině.
(jedna nebo dvě... promiň, nechci vás podceňovat, třeba se pletu :wink: )
Chápu. Děláme celou desku po demu a dvou 7" splitech ... Jsem z toho nervozni, tak řešim možná koniny ...
Ale právě chci aby když si někdo koupí LP, aby to soudil nějak koncepčně, vychutnal si celý album, nedělám to kvůli tomu abych uhranul dvěma válama na bandzone. Ty sou důležitý jako pozvánka na koncert nebo ukázka z desky, když někdo zvažuje jestli ji koupí, ale deska musí mít hlavu a patu jako celek - podle mě.
Punk pro nás není o tom že to chceme hrát na h***o, ale o tom že to chcem hrát po svým ... sic syrově, nepřikrášleně, ale s hlavou a patou.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ja bych to vubec neresil, pokud neco mate mimo E tak to nahrejte, pokud ne tak ne...taky mame songy v Acku a kazdy zni uplne jinac a ze by se to jinou toninou nejak spravilo..nemyslim si
filo01

Příspěvek od filo01 »

Nic ve zlým, ale jak slyším slova jako koncepčně, "deska jako celek", tak mi už začne blikat varovný majáček. Věřím, že to myslíš upřímně, ale jak frontman u profláknutých kapel řekne něco takového, čuju, že deska bude stát za prd a většinou to tak i je.
Navíc žánr, který hrajete, nebude pravděpodobně poslouchat žádný fajšmekr, který si sedne do sedačky a na svém HiFi za 200tkč si labužnicky vychutná 40 nebo kolik minut hardcore/punku a už vůbec nebude přemýšlet nad nějakým celkem nebo koncepcí ;)
Co se týče těch začátků od E, vidím to jinak než Nero, nemám rád desky, kde všechny skladby začínají stejným akordem, připadá mi to, jako bych poslouchal xtou variaci toho samého. Ještě víc to "vynikne", když se pustí z každé skladby prvních 20s. Většinou šlo o thrash a hardcore.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

filo01: tak ale ono to nutne nemusi zacinat od E ne?
filo01

Příspěvek od filo01 »

Samozřejmě, že nemusí, měl jsem to uvést do kontextu, reagoval jsem na toto
tofu thrasher: Co to vlastně může znamenat pro kompozici toho alba? Může to být nudné?
Nero: Nějak nevidím důvod řešit, jestli jsou skladby ve stejných nebo jiných toninách.
Mě jako posluchače takové "E" desky nebaví, v tom se shoduju s Atkinsem. Že má na to někdo jiný názor plně chápu, jediná správná hudba naštěstí neexistuje, to by byla ještě větší nuda ;)
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

jo takhle..chapu ;-)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já třeba absolutní sluch nemám. Takže dokud si nevezmu kytaru, tak nezjistím, že je to vše od jedné tóniny. Řekl bych, že mnohem víc pro dobro skladeb udělají aranže než neustálé střídání tónin.
shmootik

Příspěvek od shmootik »

tofu thrasher píše:Punk pro nás není o tom že to chceme hrát na h***o, ale o tom že to chcem hrát po svým ... sic syrově, nepřikrášleně, ale s hlavou a patou.
tak to hrajte po svym a neřešte tóniny, hlava a pata podle mě neni v tóninách. podle mě neni jiná šance než si to nahrát (třeba s autmatickym bubeníkem) nějak pro představu a pak posoudit uchem jestli to neni nuda.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jester píše:Řekl bych, že mnohem víc pro dobro skladeb udělají aranže než neustálé střídání tónin.
Podepisuju.

Nikdy jsem se na to nesoustředil, ale nevybavuje se mi žádná deska, kde by mě rušilo, že jsou všechny skladby v jedné tónině (a že asi nějakou takovou desku v knihovně najdu). Pokud samozřejmě každý song, řekněme thrash metalové desky, nezačíná kilem na E powerchordu... Ale to je věc kompozice / aranže, ne tóniny.

Navíc bych dost zdůraznil, že hrát v jedné tonině rozhodně neznamená hrát všechny skladby se stejným prvním akordem :idea:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“