Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Stanley06 »

jj přesně tak
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tyhle mutovací obvody musí cvaknout když relátka spínají, i když rozepínají. Při obou změnách. Proto je to trochu složitější, a jedním trandem to asi nejde. Nebo jo? Na co tam měli ten LM324? Když tam máš ještě tu červeně zakroužkovanou diodu, tak ten tranďák nemůže reagovat na rozepnutí FS, protože zpátky od něho žádný proud neteče.
Naposledy upravil(a) kmensik dne 16.09.2011 14:10, celkem upraveno 1 x.
plesa

Příspěvek od plesa »

Stanley06 píše:jj přesně tak
Tak to bys měl pro přepínání kanálů použít přepínač, na prostředek dát 12V a použít oba vstupy toho mutovacího obvodu. (tak to mam já a šlape)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak ani to s tím přepínačem nepomohlo, i když teoreticky by mělo, vyzkoušim někde sehnat optočlen a vyměnit to mutovací relátko za optočlen, třeba to už pak dělá ono nebo fakt nevim, ale nejspíš to bude tim velkym počtem relátek co se mění při přepnutí kanálů když na jednom dam clean a na druhym modern, těch relátek je tam celkem 9 a asi se přepínaj všechny, nechce se mi teď koukat do přepínací tabulky :roll: asi to hodim z věže, nic lepšího už se s tim dělat nedá
St.Anley Tube Amps
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Pokud máš přesnou kopii a stejný schémata jako já, tak je těch přepínačů v tabulce 20 z toho 3 pro smyčku a VŠECH 17 má opačné hodnoty pro OR-CLn a Red-modern
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

ano mám stejné schéma jako ty, i jako všichni ostatní, je to 17 přepínačů, něco jsem asi vynechal, ale mam to prostě na 9 relátek, z toho jedno na přepínání smyčky. Spínání smyčky nelupe, protože je to jen jedno relátko, kanály když je na jednom clean a na druhém modern, lupou, ale jen když se přepne z modernu na clean, ještě něco vyzkouším, ale prostě už je to asi moc, jednak to vcelku zatěžuje zdroj, jednak jsou to relátka a cvakaj, hold to asi lepší nebude, ty optočleny v originálu asi maj svuj důvod
St.Anley Tube Amps
boga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od boga »

Zdravím, už hodně dlouho rozmejšlim něco s E530 preampem a asi slo100 koncem. Jedno slo100 jsem postavil v 50W verzi a napájecí trafo mělo 360V AC. Naprázdno tam je na anodách 510V což se mi zdá moc. Teď nevim jestli zadat opět trafo 360V AC nebo jestli mám trošku ubrat. Bylo by to taky 50W a výstupák Hammond 1650N. Vinutí by teda byly 360-0-50-360V/250mA, žhavení 6,3V/5A (2x6L6+4xECC83). Bude to OK?
Trafo ve SLO100 mam 0-360V/300mA (graetz můstek) a 6,3V/6A žhavení a docela se i hřeje, je to normální?
Dík
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jestli si mel 510V bez koncovejch lamp tak je to v pohodě po zapojení lamp to klesne .

hammond1650N. 360-0-50-360V/250mA, žhavení 6,3V/5A (2x6L6+4xECC83).

to by mělo bejt oka

to žě se totrafo po čase provozu ohřeje je normální dokud se vo nej nespálíš tak je to oka :D
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
boga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od boga »

Napadá mě, proč se vůbec na lampový věci používá tak často trafo s vinutím př. 360-0-360V a dvě usměrňovací diody, v případě, že usměrňuju polovodičema? Zvýší to cenu trafa a ušetřim dvě diody. Když budu mít 0-360V a můstek, tak ušetřim na trafu a prodělam na dvou diodách. Cenovej rozdíl je zřejmej. Chápu to v případě usměrňování lampou. Ale jednou mam vinutí 720V/250mA s vyvedeným středem a z každý poloviny odebírám pouze jednu půlvlnu a podruhý mam vinutí 360V/250mA a odebírám obě půl vlny což mi přijde efektivnější. Tak proč to tak je? Předpokládám, že v obou případech musí bejt vinutí proudově dimenzovaný stejně tj na těch 250mA na 50W výkonu.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

boga
ahoj
cenu bych asi neřešil,to je celkem malé procento v celku to jedno vinutí.
každý ten zdroj se chová jinak co do tvrdosti ,což ale záleží i na celkové koncepci transformátoru.
podívej se třeba na Mono 50 jak má geniálně vymyšlený zdroj.
někde potřebuješ na předpětí samostatné vinutí jinde ne,někde je vyvedený střed,více drátů,nebo více kondenzátorů či diod? -co vybrat? zkoušet a hodnotit dle sebe )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
lunchie

Příspěvek od lunchie »

boga> tech 300mA u trafa 0-360 je docela malo na 50W zesilovac. Proto se ti to mozna hreje kdyz to tlacis do extremu. 2x el34 nebo o 6l6 si reknou o lehce nad 200mA, spise kolem 215mA, potom tam mas 5x 12ax7, ktere dohromady udelaji kolem 10-15mA, takze potrebujes kolem 220-240mA. Tech 300mA pres mustek se ti bude tvarit spise jako 180mA DC (0.6x proud co ti z toho leze - viz hammond prirucka).... Takze se vice mene nedivim, ze se ti to hreje.

u trafa s vyvedenym stredem 2 diody neusetris, pac bys mel dat 2 do serie ... kazda dioda uvidi 2.8*360 > 1000V

ja ted planuju pouzit trafo 0-330-380 na uberschall a vemu to z 0-330V. Trafo co mam dava na vysokym napeti 500mA DC -> to je pred usmernenim peknych 850mA :).

http://www.classictone.net/40-18069.pdf

tech 250mA pro trafo z vyvedenym stredem by melo byt ok.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jen dodám ještě něco k mému poslednímu problému (aneb zrušení cvakání relátek):
použil jsem toto schéma a návod: aparatury-f72/mesa-home-made-t16154.html#p260618
1) místo KF508 jsem dal BC547
2) místo mutovacího relátka jsem použil optočlen VTL5C1 (dá se koupit zde: http://www.musikding.de/product_info.ph ... TL5C1.html), před optočlen jsem dal srážecí odpor cca 220 ohm
3) napájím to usměrněným a zatíženým žhavením cca 6,5V
4) na ty dva vstupy uplně vlevo (značené +) přivádím přes relátko které se mi spíná stejně jako kanály také to napětí 6,5V (http://nhmaniaci.wz.cz/anticvak.png), díky tomu se ten tranzistor sepne při každém přepnutí kanálů

Vše je odzkoušeno na homamade preampu mesa boogie dual recto, kde se přepíná 9 relátek a přepínání je tiché a okamžité.

Díky všem za rady, snad to pomůže i dalším :wink:
St.Anley Tube Amps
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Začal jsem se stavbou druhýho aparátu. Jednoho letního večera jsem se z nudy rozhodl postavit si preamp Orange Rockerverba, já i Stanley jsme byli zvědaví jak to hraje. Dal jsem dokupy jenom takovou pracovní verzi a píchl to do konce v mojí Mese. Hraje to fakt parádně, jako na ukázkách na youtube, takže jsem se dal do stavby plnohodnotnýho RV, až na ten reverb...
Prozatím pár fotek dřeva, už dlouho mě láká dřevěná lakovaná bedna se stříbrným zbytkem. Je to borová deska koupená v obi.
Jak budu stavět dál, tak budu snad i fotit a psát... Tenhle týden možná objednám součástky, lampy a nechám si namotat výstupák u Berserkera.

Fotky tady: http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Rockerverb/
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

St.Anley Tube Amps
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

Zdravím stanley, pěknéé projekty lampové, akorád se mi zdá, že v té bedně (šasi, krabici) 1xEL84 a 2xECC83 JCM 800 máš mrtě moc místa ještě by se tam vešlo mrtě věcí, budeš tam ještě něco přidělávat ??jinak máš pěkné návrhy a zesilovače, máš nějaké svéé schémata nebo vycházíš z osmistovky ???
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

už tam nic dodělávat nebudu, prodal jsem to bubuccimu tady z fóra. Místo tam je, takhle to prostě do tý krabice vyšlo, neřešil jsem to, původně to ani nebylo děláno na prodej. Schéma je normálně JCM800 + ten EL84 konec, nic extra...
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Stanley06 píše:tak dokončen další projekt :twisted:
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... dozer_head#
Stando, dobré! Lepšíš se.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

přidám se k mmjuzovi, tohle vypadá naprosto luxusně, hraje to stejně dobře jak vypadá ?
Mohl bys mi nějak jednoduše popsat na jakým principu funguej ten pot na velikost Wattáže ?? čumím na to jak vyoraná myš :D
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

díky chlapi, tak jestli to hraje jak vypadá pořádně nevím, ale je to prostě bulldozer, já na tenhle styl moc nejsem ale na nějaký krutopřísný husťárny to hrne dobře. Až se s tím Nik naučí kroutit, tak určitě budou nahrávky.

není to přímo na watáž, spíše je to tak, že to mění zesílení PI, je to potak v katodě PI takže hejbe s pracovním bodem, dělá to takhle podobně egnater, tak jsem to chtěl zkusit a nechal to tam, co si ale budem povídat, stejně to potichu nehraje a nikdy nebude hrát tak jako nahlas do pořádnýho boxu
St.Anley Tube Amps
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

lunchie: máš nějaký tipy na stavbu toho marka, co udělat, co případně nedělat protože to nemá cenu, budu to dělat nejspíš podle toho schematu ze sloclone který jsi tu nejspíš postoval ty, konec ale jen slabý s těmi 6P6S, ty mají psáno max 350V a na takovou hodnotu mám tuším i trafo, takže snad se to povede, do preampu půjdou ty 6N2P-EV, přepínání pomocí relátek, ty mody jen přepínačema na předním panelu, tlumení cvakání potom přes optočlen
St.Anley Tube Amps
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“