Zprovoznění zpěvu + co dál

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
DexterBzuk

Zprovoznění zpěvu + co dál

Příspěvek od DexterBzuk »

Dobrý den všem muzikantům,

tak nějak jsme se sešli čtyři hráči a měli to štěstí do začátku nejen najít prostor kde hrát, ale dokonce jsme dostali i nějaké vybavení na zpěv. Problém je, že vlastně vůbec nevíme co s tím, nemáme kabely a mikrofon je teprve na cestě, tak jsem se chtěl zeptat na pár otázek ohledně zapojení a také co dalšího by se mohlo ještě teoreticky hodit.

Za prvé, do přílohy jsem dal pár obrázků co jsme to vlastně dostali (bohužel ve špatné kvalitě). Je to mix Behringer dual flex pro EX2000, nějaký na zakázku dělaný zesilovač a dva reproboxy JBL JRX 100 JRX115. Zajímalo by mě jak to všechno zapojit do reproduktorů, jaké kabely k tomu použít, kam zapojit mikrofon, jestli jsou potřeba nějaké redukce a tak podobně.

Dále ještě na stejné téma mě zajímá, co s více mikrofony, nebo co kdybych chtěl přes reproduktory hnát například i klávesy či synth.

Druhá otázka závisí na tom, jestli se nám to povede zprovoznit: co bychom ještě potřebovali, aby zvuk za něco stál? Četl jsem, že na zpěv je dobré mít kompresor, aby hlas tak nevyčníval nad ostatními instrumenty. Dále pak ještě nějaký efekt, jako třeba reverb, který prý také většina zpěváků používá. Je to potřeba, je v tom tak velký rozdíl, vyplatí se to a tak dále?

Pak prý i u basy je dobré mít limiter (tam z vlastní zkušenosti mi to přijde jako zbytečnost, ale zatím jsem hráli za dost improvizovaných podmínek). Ve všech případech je třeba vědět, že: nejsme nijak dobří muzikanti a už vůbec ne zpěváci a že nemáme už moc peněz na zbytečné utrácení.

A poslední bonusový dotaz pro toho, kdo se prolouskal textem až sem: zkušebnu máme malou a jenom mě tak zajímá, jestli jsem načetl informace správně: nejlepší je rozestavit aparáty do kruhu, basu vedle bubnů, (nevím jestli u zpěvu je lepší mít třeba jeden monitor na odposlech proti zpěvákovi a jeden taky doprostřed, nebo oba do zad zpěváka, či jak), kytary s hodně středy a výškami, málo basů (opět nevím, jestli nějak ekvalizovat zpěv a kam) a pak by se to nemělo dohromady bít a někde uprostřed by to mělo znít tak, jak by to měl slyšet posluchač (dá se toho dosáhnout?).

To je tak všechno, moc děkuji za odpověď na jakoukoliv z otázek.
Přílohy
photo 5.JPG
photo 3.JPG
photo 1.JPG
blizzard384

Re: Zprovoznění zpěvu + co dál

Příspěvek od blizzard384 »

Jenom doplnim dotaz:

-Vstup do toho behringeru je rozdelenej na L a R kanal, ale vystup z mikraku ze pochopitelne mono, takze jak to ma bejt kompatibilni.
-Zkousel sem pres nejaky redukce spojit normalne cinch kabel s jackovym vystupem mikrofonu a hralo to, ale hrozne potichu.
-Kdyz zapojim iPod tak to hraje v poradku nahlas.
-Behringer je pripojen pres cinch / XLR do zesilovace.
-A ze zesilovace je vystup normalne jackovej na L a R speaker.

Abych to shrnul:
Ptame se predevsim na to jak zapojit mikrak s mono jackem do cinche a pripadne jaky jackovy kabel pouzit na pripojeni repraku k zesilovaci.
Fender 1989 Stratocaster | Gibson SG '61 Reissue | Fender '65 Twin Reverb | Orange Tiny Terror kombo
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Jenže chlapi, ten váš Behringer dualflex pro EX2000 je - pokud se nepletu - zvukový procesor. Tedy něco jako vylepšovač zvuku.
Vy potřebujete prachobyčejný mixák, do zkušebny stačí malý, dejme tomu 4vstupý, do kterého klasickými nástrojovými, nebo mikrofonními kabely nastrkáte to, co potřebujete a je to. Z výstupu mixu pak potáhnete dvěma kabely do zesilovače (L+P), ze zesilovače pak reproduktorovými kabely do těch vašich JBL. Jo a mix se dá sehnat třebas už od dvou tisíc...

Rozmístění kapely ve zkušebně nemá žádný ustálený vzorec. Každá zkušebna je jiná. Chce to najít takovou polohu, aby nic nevazbilo a aby všichni dobře slyšeli. To je celá věda.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
blizzard384

Příspěvek od blizzard384 »

Diky za odpoved. Myslis ze bys nam mohl take poradit nejake konkretni modely prosim? Nejvetsi roli hrajou penize a skoro bych rekl ze cim levnejsi tim lepsi ale myslim ze tak do 3-4 tisic. Nekde sem cetl ze nez koupit neco za 1500 tak treba radsi http://kytary.cz/yamaha-mg-102-c/HN089887/. Mozna tam ale trochu chybi reverb.

P.s.: Predpokladam ze chceme mixaky bez zesilovace.
Fender 1989 Stratocaster | Gibson SG '61 Reissue | Fender '65 Twin Reverb | Orange Tiny Terror kombo
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Yamaha není špatná volba, efektový procesor ve zkušebně ani nevyužiješ. Ty kompresory na vstupech nejsou k zahození.
Nebál bych se jít do bazaru. např: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=
Objevuje se toho každý den docela dost.

My ve zkušebně jedeme přes mix pouze zpěvy, všichni ostatní jedou přes komba. Pokud máte dechy, nebo smyčce atd., náležitě k tomu zvyšte počet vstupů.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
DexterBzuk

Děkujeme moc, my pojedeme asi taky jenom zpěvy + klávesy, takže moc vstupů nepotřebujeme, ale stejně do budoucna čím víc, tím lépe.

A bazar vezmeme spíš, než novou věc.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

:wink: není zač. A ať vám to hraje!!!

a spousta No name...
DexterBzuk

(Bump.) Tak jsme to nakonec "museli" udělat trošku jinak a místo zesilovače jsme si pořídili power mix Behringer PMH 2000. Poměrně se nám podařilo vyvýži jednotlivé nástroje, zní to hezky, nijak se to nebije až na problém se zpěvem. Když zpívám plným hlasem (až řvu), vůbec se neslyším, na druhou stranu z pohledu ostatních je prý hlas už hodně nahlas. Zkusil jsem si dát jeden satelit přímo k mikrofonu jako odposlech, ale stejně to nebylo o moc lepší (používám špunty ER-20, když si jeden trošku povytáhnu je to lepší, ale ne dostatečné). Každopádně jsem si nikdy nevšiml, že by někdo tenhle problém měl, ani, že by lidé používali ve zkušebnách odposlechy.

Protože powermix nemá přímo výstup na sluchátka, rozhodli jsme se, že bychom to řešili výstupem z preampu do sluchátkového zesilovače (třeba tohle http://kytary.cz/behringer-ma400/HN112502/) a pak rovnou do uší. Fungovalo by to na dostatečné úrovni?

Děkuji moc za odpovědi.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Fungovat to bude, sám používám úplně stejný. Akorát jsem ho kdesi sehnal zy 400,- :wink:

Jen mě zaráží, proč se ve zkušebně neslyšíš a proč používáš špunty. Znamená to , že máte špatné rozestavení
ve zkušebně, anebo že ostatní hrají příliš nahlas. Anebo obojí dohromady.

a spousta No name...
DexterBzuk

Díky moc.

Jinak nehrajeme zas tak moc nahlas (nastaveno od bubnů), kytary máme max. tak na 3/10 (30W Pv Classic a 40W Fender HRD) ale nemám už moc zájem si zbytečně ničit sluch a bez špuntů to můe být i nepříjemně nahlas. Proč se neslyším netuším, ale co do rozestavení, jak jsem psal jeden z reproduktorů mám hned před sebou a stejně to slyším špatně (tj. míchá se mi to jak zpívám v hlavě, umocněno špunty s tím co de z reproduktoru a s ostatními nástroji a celkově by bylo mnohem víc fajn kdybych se slyšel čistě z venku), ale jak jsem říkal, ostatní říkají že ten zpěv je dost nahlas.

Tak snad to bude dobré s tím zesilovačem. Ještě jednou děkuji za odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“